Συμβουλές από την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος για την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Η Ένωση Καταναλωτών, συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν το νου τους στην διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, γνωρίζοντάς τους ότι ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.
Συγκεκριμένα οι συμβουλές της Ένωσης είναι:
1. Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (ένα πόντο) του ύψους της.
2. Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου. Για αυτήν τη μέτρηση, η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης, να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοση.
3. Προσοχή πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να είναι γραμμένο το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.
4. Εκτός από την ένδειξη του μετρητή, επιβεβαιώνουμε την παραληφθείσα ποσότητα μέσω σύγκρισης των εκατοστών στη δεξαμενή. Γι’ αυτό και περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο.
5. Τρόπος υπολογισμού των λίτρων που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (έναν πόντο) ύψους της δεξαμενής: Π.χ. Έστω ότι η δεξαμένη έχει διαστάσεις 2 μέτρα μήκος, 1 μέτρο πλάτος και 1 μέτρο ύψος. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό ύψους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα. Επομένως, αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν από την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε ο οδηγός θα πληρωθεί για: (100 – 12) x 20 = 1.760 λίτρα πετρελαίου.
6. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει κοκκινωπό χρώμα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης πράσινο.
7. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ποσότητα του πετρελαίου που πήρατε: α) ειδοποιήστε τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή (τηλεφωνική γραμμή 1520) και β) παραλάβετε το έντυπο, υπογράφοντας την ένδειξη «με επιφύλαξη».