Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Στον εισαγγελέα Χανίων οι εγκαταστάσεις υγραερίου του νομού

Στον εισαγγελέα Χανίων οι εγκαταστάσεις υγραερίου του νομού


Μετά από επιστολή του Συνδέσμου για μη τήρηση της νομοθεσίας

Με το θέμα της τήρησης της εφαρμογής της νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις υγραερίου ασχολείται αυτό το διάστημα ο εισαγγελέας Χανίων, μετά από σχετική επιστολή του Συνδέσμου. Στα πλαίσια αυτά, μέλη του Συνδέσμου Χανίων κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε έπονται αρμόδιοι από τη διεύθυνση Βιομηχανίας του νομού και από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με επιστολή του προς την πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων (22/3/2007), την οποία κοινοποίησε στον εισαγγελέα, ο Σύνδεσμος επισήμανε ότι όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο, δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση που προβλέπεται από το νόμο, ενώ και οι συντηρητές που απασχολούν δεν έχουν άδεια αερίων καυσίμων. Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στην Κέρκυρα, αλλά και το παλαιότερο στη Ρόδο, ο Σύνδεσμος ζήτησε από την πυροσβεστική υπηρεσία και τον εισαγγελέα να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση των υπόχρεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ψησταριές, φούρνοι κ.λπ.) με την υφιστάμενη νομοθεσία.

«Τρία χρόνια προσπαθούμε ως Σύνδεσμος να καθιερώσουμε -στην πυροσβεστική υπηρεσία, την Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου υδραυλικού στις εγκαταστάσεις υγραερίου. Η πρώτη μας επιστολή, το 2005, μάλλον πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων. Έτσι αναγκαστήκαμε να επανέλθουμε με νέα επιστολή, την οποία όμως κοινοποιήσαμε στον εισαγγελέα.
Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και νομίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», μας επισήμαναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Νικηφοράκης και Κωνσταντίνος Λιμογιάννης αντίστοιχα. «Εμείς», συνέχισαν οι συνάδελφοι, «με την επιστολή μας αυτή ακουμπάμε την ουσία του ζητήματος, και όχι ότι δεν παίρνουμε τις δουλειές, όπως μπορεί κάποιοι να πουν. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως η σχετική νομοθεσία, θέλουμε να προφυλάξουμε το κοινό από τυχόν ατυχήματα. Δεν είναι δυνατόν η πυροσβεστική υπηρεσία να αρκείται σε μια απλή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, και όχι σε αυτή που ορίζει ο κανονισμός εγκαταστάσεων υγραερίου και το Π.Δ. 38/91. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε ούτε μία Υπεύθυνη Δήλωση στο Σύνδεσμο και από την άλλη να γίνονται συνεχώς εγκαταστάσεις υγραερίων».

Η επιστολή

Η επιστολή του Συνδέσμου Χανίων προς την πυροσβεστική υπηρεσία και τον εισαγγελέα, έχει ως εξής:
 «Θέμα: Πρόληψη ατυχημάτων
Κατόπιν πολλών καταγγελιών συναδέλφων μας, σας ενημερώνουμε και παρακαλούμε να επέμβετε στα κάτωθι:
α) Επειδή σαν σωματείο δεν θέλουμε ο τόπος μας να γίνει Κέρκυρα, Ρόδος, κ.λπ. με τα ατυχήματα υγραερίου, σας γνωρίζουμε όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη υγραέριο, για χρήση εστιατορίου και ζεστού νερού χρήσεως, δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση όπως από το νόμο προβλέπεται (εφημ. Κυβ. αριθ. Φύλλου 1257 3/9/2003) και την πιστοποίηση 31856 (αριθμός 1) και την Τεχνική Έκθεση Υγραερίου (σελίδα 17882, 17884) καθώς και οι συντηρητές που διαθέτουν, δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια καυσίμων αερίων. Θα πρέπει να ελέγχθούν σύμφωνα με το Π.Δ. 38/91 άρθρο 1 παρ. 1.13.
β) Οι ψησταριές, τα εστιατόρια, οι φούρνοι κ.λπ. που έχουν εγκαταστάσεις υγραερίου και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πιστοποίηση ούτε τα κατάλληλα άτομα για τη συντήρησή τους, εφόσον έχουν εγκαταστάσεις υγραερίου κατηγορίας 0, Ι ΙΙ και ΙΙΙ, σύμφωνα με τον αναφερόμενο κανονισμό πρέπει να είχαν συμμοφωθεί προς τους όρους του αναφερόμενου κανονισμού εντός δύο ετών από τη δημοσίευσή του (παράγ. 1. 6. 2 σελίδα 17620).
Ζητάμε η υπηρεσία σας να λάβει σοβαρά υπόψη τα αναφερόμενά μας ώστε να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι προκειμένου να γίνει η εναρμόνιση των υπόχρεων με την υπάρχουσα νομοθεσία. Τέλος τα αποτελέσματα των ελέγχων σας θα ζητήσουμε μετά από τέσσερις μήνες προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας.
 Ευχαριστούμε.

Για το διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Γεώργιος Νικηφοράκης, ο γεν. γραμματέας Κων/νος Λιμοβιάννης».