Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Δεσμεύσεις και υποχρεώσεις…

Δεσμεύσεις και υποχρεώσεις…

Οδύνη, οργή και απελπισία μας κυρίευσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Και ενώ όλοι θρηνούσαμε την απώλεια τόσων ανθρώπων και την εξαφάνιση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικού πλούτου και αγροτικής γης, μας προέκυψε και η προεκλογική περίοδος.
Ήταν ό,τι το χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί σαν χώρα. Έτσι, κύλησε μια προεκλογική περίοδος, με σκιά τα όσα καταστροφικά συνέβησαν. Οι περισσότεροι, ίσως, δεν είχαν την ψυχική δύναμη να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τους πολιτικούς, που έχοντας σαν στόχο την εκλογή τους «πλειοδοτούσαν σε ευαισθησία» πάνω σ’ αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή.
Λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες σαφέστατα συνδέονται και με τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας και εν όψει των εκλογών, η οικολογική οργάνωση Greenpeace ζήτησε τις απόψεις των μεγαλύτερων κομμάτων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος που έχουν σχέση με την ενέργεια.
Συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου έστειλε ερωτηματολόγιο στα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη Βουλή καλώντας τα να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου είχαν απαντήσει τα τρία από τα τέσσερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το γραφείο του πρωθυπουργού, υπήρξε η ενημέρωση ότι το ερωτηματολόγιο είχε προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά μέχρι την παραπάνω ημερομηνία δεν είχε σταλεί καμία απάντηση.
Ανάμεσα στις δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που αφορούν τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η πέμπτη ερώτηση της Greenpeace ήταν:
«Η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε νέα κτίρια είναι πλέον υποχρεωτική σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Συμφωνείτε με τη θέσπιση ενός αντίστοιχου μέτρου στην Ελλάδα;».
Η απάντηση και από τα τρία κόμματα ήταν ότι συμφωνούν για τη θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου και στη χώρα μας.
Μια άλλη ερώτηση ήταν: «Για να προωθήσουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τις τεχνολογίες αυτές, πράγμα που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των αλλαγών που επίκεινται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, η μείωση του ΦΠΑ για τις πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες. Συμφωνείτε με την προοπτική αυτή;».
Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι συμφωνούν. Αντίθετα το ΚΚΕ απάντησε ότι δεν συμφωνεί, παρατηρώντας ότι: «Ήδη οι εργαζόμενοι επιδοτούν με μεγάλα ποσά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Γενικά η θέση του ΚΚΕ είναι ότι τα ποσά που απαιτούνται για την προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να προκύψουν από τα ιλιγγιώδη υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».
Σχολιάζοντας η Greenpeace αυτές τις παρατηρήσεις επισημαίνει ότι: «Η μείωση του ΦΠΑ αφορά στην πράξη μόνο τους οικιακούς καταναλωτές, αφού οι επιχειρήσεις ως γνωστόν, έχουν επιστροφή ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη διευκόλυνση των οικονομικά ασθενέτερων».
Η τελευταία ερώτηση της Greenpeace προς τα κόμματα ήταν: «Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να δείχνει τίμια, δεσμεύεστε να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα εξοικονόμησης και στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις του κόμματός σας;».
Στην ερώτηση αυτή το ΠΑΣΟΚ απάντησε κατηγορηματικά «ναι». Το ΚΚΕ απάντησε θετικά παρατηρώντας ότι το κόμμα «εφαρμόζει με συνειδητή αυτοπειθαρχία μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους. Εφόσον η εξέλιξη των ηλιακών συστημάτων στη χώρα μας το καταστήσει εφικτό, το ΚΚΕ θα προχωρήσει στην αξιοποίησή του».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά με την παρατήρηση ότι δεσμεύεται να μελετήσει τη μελλοντική εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ και εξοικονόμησης, ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Καταγράψαμε τις παραπάνω ερωτήσεις και απαντήσεις, θέλοντας να τονίσουμε το θετικό γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο ασχολήθηκαν με τη διάδοση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιστικό τομέα.
Ελπίζουμε ότι και το κυβερνών κόμμα, παρ’ ότι δεν συμμετείχε σ’ αυτό το διάλογο, στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθεί εμπράκτως μ’ αυτό το θέμα.