Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Θερμοκηπιακές… προκλήσεις

Θερμοκηπιακές… προκλήσεις

Όταν ακούς κάτι που δεν ξέρεις αν προέρχεται από άγνοια ή λέγεται απλώς για να σε προκαλέσει, το αποτέλεσμα είναι, ό,τι και από τα δύο αν ισχύει, να εξοργίζεσαι και ταυτόχρονα να αναρωτιέσαι για το πού και πώς πραγματικά βαδίζουμε.
Ο λόγος για μια δήλωση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ στην προσπάθειά του να πείσει για… το ορθόν της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.
Ξεπερνώντας κάθε όριο υποστήριξε ότι «το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου και πίνεται με την πορτοκαλάδα, τη μπύρα και την coca cola!!!
Η δήλωση αυτή έγινε όταν εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν κατάληψη κεντρικού κτιρίου της επιχείρησης για να αναβάλουν συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα συζητούσε τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρία RWA για κατασκευή στη χώρα μας ηλεκτροπαραγωγών μονάδων με καύσιμο λιθάνθρακα.
Αναφερόμενη σ’ αυτό το καύσιμο η περιβαλλοντική οργάνωση «WWF Ελλάς» με ανακοίνωσή της επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Ο λιθάνθρακας είναι ένα στερεό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με το λιγνίτη, που μάλιστα θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, σε τοπικό επίπεδο προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στη θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επιπλέον επισημαίνεται, ότι η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται, κυρίως, για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου πιθανολογείται η δημιουργία τέτοιων μονάδων βρίσκονται σ’ αναστάτωση και με μεγάλες συγκεντρώσεις – διαμαρτυρίες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, που υποβιβάζει την ποιότητα ζωής τους και εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία τους.
Πιστεύουμε, ότι η προσπάθεια αυτή της ΔΕΗ για τη χρήση λιθάνθρακα δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας στηρίζεται στο δόγμα «παραγωγή ενέργειας για το κέρδος και όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας».
Είναι πράγματι παράλογο και παράδοξο αντί σαν στόχο να έχουμε τον περιορισμό της απίστευτης σπατάλης που έχουμε σαν χώρα, να προχωρούμε σε κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής και μάλιστα ιδιαίτερα ρυπογόνων, για να σπρώξουμε στην υπερκατανάλωση που επιφέρει κέρδος.
Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό μέχρι και 30% έως 40%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που θα συνεισέφεραν στο σύστημα οι πέντε νέοι σταθμοί λιθάνθρακα που προγραμματίζονται στη χώρα μας.
Σήμερα, χρειαζόμαστε, όσο ποτέ άλλοτε μια εφαρμόσιμη πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, και περιορισμού σπατάλης σε όλους τους τομείς.
Να δούμε τα σημάδια των καιρών, να μελετήσουμε τις ανάγκες της χώρας, να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες που προχωρούν με αλματώδη βήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση και ορθολογική της χρήση.
Όμως για να γίνουν αυτά χρειάζεται και η γνώση και η πολιτική βούληση, όλων όσων αποφασίζουν…
Τάσος Κατσαρός