Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Κρίση και πρόκληση…

Κρίση και πρόκληση…

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στη χώρα μας στο 4,9%, με την ακρίβεια να καλπάζει, και το πετρέλαιο να φτάνει τα 140 δολάρια το βαρέλι, η ανησυχία για το άμεσο μέλλον είναι πλέον έκδηλη.
Η παγκόσμια αναταραχή για την υπερβολική αύξηση τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης για την επιβίωση παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Ο φόβος της φτώχειας που η Ευρώπη θεωρούσε μέχρι πρότινος ότι ήταν παρελθόν ανακάμπτει, προκαλώντας όχι μόνο ένα νέο κύμα ανθρώπων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζειν, αλλά και γενική στασιμότητα στις αγορές, που πλήττει όλη την οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς έχει χαμηλά εισοδήματα, υψηλές ανατιμήσεις, αδύναμη πολιτική στήριξης των φτωχών και απουσία ανταγωνισμού στην αγορά. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι από το 2005 έως σήμερα οι ανατιμήσεις στην ευρωζώνη ήταν 7,6% ενώ στη χώρα μας έχουμε αυξήσεις 11,2%.
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης καταγράφονται με σαφήνεια σε διάφορες έρευνες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.
Μία πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι περισσότερα από δύο στα δέκα Ελληνόπουλα, ηλικίας κάτω των 15 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε φτωχά νοικοκυριά άγγιξε το 2006 το 22% (περίπου 500.000 παιδιά) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος (για τα 15 παλαιά κράτη – μέλη) ήταν 18%. Χιλιάδες απ’ αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο με συνέπεια να καταδικάζονται στη φτώχεια και ως αυριανοί ενήλικοι.
Βέβαια, οι πρωτομάστορες αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, χωρίς ντροπή διαλαλούν ότι φροντίζουν και για τους φτωχούς. Έτσι ανακοινώνουν οικονομική ενίσχυση με διάφορα επιδόματα ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν τη γενική κατακραυγή.
Μέλημά τους είναι να μη χάσουν την εξουσία τους και με τις πολιτικές τους να εξασφαλίζουν το πώς οι λίγοι να αυξάνουν τα κέρδη τους και μάλιστα πολλές φορές με προκλητικό τρόπο.
Πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι η οικοδομή. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 αποδεικνύεται ένα από τα χειρότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική δραστηριότητα. Εκδόθηκαν 26% λιγότερες άδειες σε σχέση με πέρυσι ενώ ο όγκος των νέων κτισμάτων εμφανίζεται μειωμένος πάνω από 21%. Το χειρότερο πλήγμα δέχθηκε η πρωτεύουσα, με τις άδειες να είναι κατά 34% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
Μιλάμε λοιπόν για πρωτοφανή πτώση σ’ ένα τομέα που χαρακτηρίζεται ως «η ατμομηχανή της οικονομίας μας».
Τελειώνουμε αυτό το σημείωμά μας με μία είδηση «επί του πιεστηρίου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ το ΙΚΑ πρόσφατα κατέθεσε βεβαίωση χρέους προς αυτό του πρώην ΤΣΑ για υποχρεώσεις του κλάδου ασθενείας ύψους 203 εκ. ευρώ (περίπου 300 εκ. με τις επιβαρύνσεις και τα πρόστιμα).
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να αποπληρωθεί αυτό το χρέος με διακανονισμό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τώρα το ΙΚΑ ζητά αυτό το ποσό από τον ΟΑΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χρωστά επιπλέον περίπου 700 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων από την ενοποίηση.
Για να μπορέσει να ξεπληρώσει αυτό το χρέος ο ΟΑΕΕ προς το ΙΚΑ θα πρέπει ή να εκποιήσει βεβιασμένα και τα τελευταία περιουσιακά του στοιχεία ή να σταματήσει να πληρώνει συντάξεις.
Η σχετική ανακοίνωση της Συνομοπσονδίας καταλήγει, επισημαίνοντας:
«Είναι προφανές πως η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα επιτρέψει η αδιαφορία της κυβέρνησης να οδηγήσει σε αδιέξοδο τον ασφαλιστικό της φορέα και καλεί την κυβέρνηση να λύσει άμεσα το πρόβλημα.
Διαφορετικά, οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι ακραίες, ως απάντηση στις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
«Υ»