Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Ρεκόρ κύκλου εργασιών το 2006 για τον όμιλο Grundfos

Ρεκόρ κύκλου εργασιών το 2006 για τον όμιλο Grundfos


Σημαντικά κέρδη για 5η συνεχή χρονιά

Με αύξηση 15% του κύκλου εργασιών, δηλαδή 2 δις ευρώ ή αλλιώς 270 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρσι, ο Όμιλος Grundfos όχι μόνο απέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει τον στόχο των 2 δις ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Δεδομένου ότι το 2% της ανάπτυξης προέρχεται από ενσωματωμένες εταιρίες, η οργανική ανάπτυξη ήταν 13% έναντι 7% που ήταν πέρσι. Τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν περίπου τα 200 εκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 9,6% του κύκλου εργασιών. Ουσιαστικά πρόκειται για 18% περισσότερα κέρδη από πέρσι, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε οριστεί σαν αρχικός στόχος.

Το ρεκόρ στα κέρδη εξηγείται από το γεγονός ότι τόσο η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών όσο και η ικανότητα απορρόφησης της παραγωγικής δυνατότητας ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο. Επιπλέον, περιορίστηκαν τα κόστη παρά την μεγάλη δραστηριότητα. Απ’ την άλλη μεριά, τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς επηρεάστηκαν αρνητικά για ακόμα μια φορά από τις αισθητές αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο χυτοσίδηρος.
Παρά τον φόρτο εργασίας, ο Όμιλος Grundfos επικεντρώθηκε και σε δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης. Έτσι το 2006 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που ο Όμιλος εξέδωσε “Sustainability Report” στο οποίο καταγράφονται όλες οι ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και προστασίας περιβάλλοντος.
Ύστερα από την πρώτη εμφάνιση το 2005 του κυκλοφορητή με ενεργειακή σήμανση Α, η Grundfos με χαρά διαπίστωσε την ευρεία επιτυχία του στις ευρωπαϊκές αγορές το 2006. Σήμερα, στη Δανία κάθε δεύτερος κυκλοφορητής που πωλείται είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός μεγαλώνει γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα η αύξουσα αυτή τάση διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες. Γενικά, ο αριθμός των αντλιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που πουλήθηκαν το 2006 απέφερε εξοικονόμηση ενέργειας που ισοδυναμεί με την συνολική κατανάλωση ενέργειας 118.000 δυτικοευρωπαϊκών νοικοκυριών .

Συνεχής εστίαση στην καινοτομία

Το κόστος για ανάπτυξη του Ομίλου έφτασε το 2006 τα 91εκ.ευρώ, το οποίο αποτελεί το 4,4% του κύκλου εργασιών. Οι επενδύσεις του 4 ή 5% του συνολικού κύκλου εργασιών στην έρευνα και ανάπτυξη παραμένει βασικός στόχος του Ομίλου, ενώ η Καινοτομία εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδη αξία.
’’Το 2006 επικεντρωθήκαμε κυρίως στην καινοτομία και πετύχαμε στο να κάνουμε ξεκάθαρο σε όλα τα μέρη του οργανισμού ότι θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε καινοτόμες αντλίες, αλλά και να εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε πρωτοποριακά και να δραστηριοποιούμαστε και σε νέους τομείς’’ αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Ομίλου Carsten Bjerg, τονίζοντας τον τομέα των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σαν παράδειγμα:
‘’Στον τομέα των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εισαγάγαμε μια σειρά από νέα πεδία επιχειρηματικότητας στην αγορά, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να αποτελέσουν αξιόλογη προοπτική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας και επιπλέον να ικανοποιήσουν, την παγκόσμια ανάγκη για το νερό και την απολύμανσή του καθώς και για την εξοικονόμηση ενέργειας”.
Το Συμβούλιο και η Διοίκηση του Ομίλου αναμένουν την συνέχιση της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών για το 2007. Ο στόχος που έχει τεθεί για την οργανική ανάπτυξη του Ομίλου είναι περίπου στο 8%. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα των κερδών τα τελευταία έτη αναμένονται να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα, διατηρώντας τα προ φόρων κέρδη στα 190 εκ. ευρώ.
Οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2007 που αγγίζουν τα 200 εκ. (οι υψηλότερες μέχρι σήμερα) αντανακλούν την βασική προτεραιότητα του Ομίλου σε επενδύσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Επιπλέον, με την διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων, οι επενδύσεις επεκτείνονται σε παγκόσμια βάση. Για παράδειγμα, αυτή τη χρονιά θα ανοίξουν δύο νέα εργοστάσια στο Μεξικό και στην Ουγγαρία. Επιπλέον, οι δραστηριότητες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα της Δανίας και ιδρύονται μονάδες ανάπτυξης στην Ουγγαρία, Ινδία, Κίνα, Φινλανδία και ΗΠΑ.
Έπειτα από την επίτευξη των οικονομικών στόχων μια χρονιά νωρίτερα από την προγραμματισμένη, η Grundfos έχει θέσει νέο στόχο: 2,70 δις ευρώ κύκλο εργασιών, με κέρδη 10% για το 2010.
’’Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε το νέο αυτό στόχο και επιπλέον η Διοίκηση του Ομίλου επικεντρώνεται ακόμα περισσότερο σε στρατηγικές επιλογές σε μακροπρόθεσμη βάση’’ τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου.
Ο Όμιλος Grundfos κατασκευάζει και πουλάει κυκλοφορητές, αντλίες και αντλητικά συγκροτήματα. Με προσωπικό που φτάνει τα 15.000 άτομα, εκπροσωπείται με εταιρίες πωλήσεων και παραγωγής σε 41 χώρες.