Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Η χαμένη ανταγωνιστικότητα…

Η χαμένη ανταγωνιστικότητα…

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική μεταποίηση, με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων όπως αυτή καταγράφεται στην κοινή έρευνα ΣΕΒ – ICAP που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η ελληνική βιομηχανία, αν και επιτυγχάνει αύξηση των πωλήσεων, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από αύξηση του όγκου παραγωγής και του βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, εντούτοις εμφανίζει μείωση της κερδοφορίας της.
Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι η βιομηχανία, ως ο πλέον εκτεθειμένος στο διεθνή ανταγωνισμό κλάδος της ελληνικής οικονομίας, δοκιμάζεται έντονα από τα ισχυρά ρεύματα της οικονομικής διεθνοποίησης. Κατά το 2006, από τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι παρά τη μικρή ανάκαμψη του όγκου παραγωγής, κατά 0,8%, και την άνοδο του βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, η απασχόληση παρέμεινε στάσιμη και η εισαγωγική διείσδυση επεκτάθηκε.
Οι τιμές των εγχώριων προϊόντων αυξήθηκαν ταχύτερα από αυτές του ανταγωνισμού, συντελώντας έτσι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η διαφαινόμενη επιδείνωση της κερδοφορίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα για την οικονομία της χώρας μας. Πέρα από τα συμπεράσματα της παραπάνω έκθεσης και τα στοιχεία διαφόρων διεθνών και εγχώριων οργανισμών, έρχονται να επιβεβαιώσουν την όλη κατάσταση.
Η συνεχής υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνεται ήδη στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο, πλέον, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζεται στα 23,6 δισ. ευρώ για το 2006, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι φέτος θα διογκωθεί εκ νέου, φτάνοντας στα 25,3 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό προκύπτει από την πολύ ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών (στα 51,4 δισ. ευρώ και 16,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2006), αλλά και λόγω της απουσίας ξένων επενδύσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά σε μία από τις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα, λόγω του κακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της απουσίας καλής δημόσιας επιχείρησης και άλλων παραγόντων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και διώχνουν εκτός συνόρων τις επιχειρήσεις. Όμως, ουραγός είναι η χώρα μας και στην καινοτομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ (στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.) το 2004 συμμετοχή σε καινοτόμες δραστηριότητες είχε μόλις το 35,1% των ελληνικών επιχειρήσεων στη βιομηχανία και το 36,7% στον τομέα των υπηρεσιών. Οι μέσοι όροι στην Ευρώπη ήταν 41,5% και 37% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να καταλάβει η χώρα μας την προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη και τη 19η ανάμεσα στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια τα παραπάνω στοιχεία δεν εμποδίζουν τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, να μας δίνουν μια άλλη εικόνα. Πανηγυρίζουν γιατι η χώρα μας παρουσιάζει, λένε, σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ξεχνώντας όμως να μας πουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες, καταφεύγοντας στα καταναλωτικά δάνεια με την ψευδαίσθηση της διατήρησης, σε ανεκτά όρια, του βιωτικού τους επιπέδου. Εξ’ άλλου τα δημοσιοποιημένα, κατά καιρούς, στοιχεία για την αύξηση των κερδών σε όλες τις τράπεζες, δείχνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα…

* Πολλοί αναγνώστες μας – συνδρομητές του «Υ», μας ενημέρωσαν ότι τελευταία δεν λαμβάνουν έγκαιρα το περιοδικό μας. Δυστυχώς, πράγματι, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Όπως ενημερώνουν τα ΕΛΤΑ (και με διαφημιστικές καταχωρήσεις στον ημερήσιο τύπο και στην τηλεόραση), υπάρχει αυτό το διάστημα κάποιο πρόβλημα στην αποστολή της αλληλογραφίας και των εντύπων λόγω του νέου αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλλογής Αττικής που δημιουργήθηκε. Μάλιστα επισημαίνεται ότι υπάρχει διάστημα προσαρμογής τριών μηνών και μας ζητάνε την …κατανόησή μας. Και εμείς, μη μπορώντας να κάνουμε κάτι άλλο για την έγκαιρη παραλαβή από εσάς του περιοδικού μας ζητάμε και από την πλευρά μας την κατανόησή σας, ελπίζοντας ότι γρήγορα θα λυθεί το πρόβλημα και θα λαμβάνετε έγκαιρα τον«Υ».

 «Υ»