Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » «Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι διαχρονική»

«Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι διαχρονική»


Επισημαίνει  με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ήφαιστου

Το χρονικό της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων «καταγράφει» με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η υπόθεση υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας φορέα, είναι υπόθεση όλων μας». Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γ. γραμματέα Θ. Χρυσολωρά και Α. Κολοβό, αναφέρει:

«Συνάδελφοι,
Ο θόρυβος και η συζήτηση που αναπτύσσεται, εδώ και τρεις μήνες, για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, με αφορμή το σκάνδαλο στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), είναι υποκριτική και αποπροσανατολιστική, διότι επικεντρώνεται στο είδος του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων και όχι στην κατάργησή του. Πολιτικοί αλληλοκατηγορούνται για ποια χρονική περίοδο τα ασφαλιστικά ταμία είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους. Είναι αλήθεια ότι η λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων δεν ξεκίνησε το 1999 όπως ισχυρίζονται κάποιοι πολιτικοί ούτε το 2007 όπως ισχυρίζονται άλλοι. Σύντομα και περιληπτικά το χρονικό της λεηλασίας των αποθεματικών ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50 και έχει ως εξής:
• Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 τα αποθεματικά των ταμείων με υποχρεωτικούς νόμους και μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας δίνονται ως κίνητρα σε επιχειρηματίες με 0% επιτόκιο, τη στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων κυμαίνονταν γύρω στο 15%. Οι απώλειες αυτής της περιόδου υπολογίζονται σε 25 τρισ. δρχ.
 • Την δεκαετία του ’80 δίνεται η δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν έως το 10% των αποθεματικών τους σε τίτλους του δημοσίου με σταθερή και εξασφαλισμένη απόδοση.
• Το 1992 με το νόμο 2076, επιτρέπεται στα διοικητικά συμβούλια να ιδρύσουν Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων με δικαίωμα να τζογάρουν έως το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.
• Το 1995 με το νόμο 2335, επιτρέπεται στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων να προσλαμβάνουν συμβούλους τράπεζες ή θυγατρικές τους, για τη διαχείριση των αποθεματικών τους. Ουσιαστικά παραδίδονται τα αποθεματικά των ταμείων στο τραπεζικό κεφάλαιο.
• Το 1999 αυξάνεται σε 23% το ποσοστό των αποθεματικών που μπορούν να επενδυθούν σε μετοχές και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία κυκλοφορούν οι θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών. Είναι η περίοδος του «θαύματος» του χρηματιστηρίου.
• Το 2002 με το νόμο 2992 επιτρέπονται οι «επενδύσεις» και σε παράγωγα του χρηματιστηρίου, προϊόντα υψηλού ρίσκου όπως ονομάζονται στη γλώσσα των χρηματιστών.
• Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη νομοθεσία της προηγούμενης περιόδου, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εκδίδοντας τα δομημένα ομόλογα συνεχίζοντας την πολιτική καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταμείο επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
 Συνάδελφοι,
Όσα λέγονται για μέτρα διαφάνειας, καλής διαχείρισης, ικανών διοικήσεων και μηχανισμών ελέγχου του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων, είναι κοροϊδία αφού ο καυγάς γίνεται για το είδος των μετοχών ή ομολόγων που θα επενδύονται τα αποθεματικά των ταμείων μας. Κανείς τραπεζίτης και κανείς χρηματιστής δεν ενδιαφέρεται για τα κέρδη των ταμείων μας, αλλά για τα δικά τους κέρδη, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν τις δικές μας εισφορές, τον κόπο μας.
Ας σταματήσει επιτέλους η πολιτική υποκρισία όλων αυτών που «δικομματικά», δεκαετίες τώρα, «στρώνουν» το νομοθετικό χαλί για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από τραπεζίτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες. Να σταματήσει κάθε μορφής τζογάρισμα και εκμετάλλευση των αποθεματικών. Να αποζημιωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ζημιά που έχουν υποστεί από το 1950 μέχρι και σήμερα. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το κράτος να δώσει όσα οφείλει στον ασφαλιστικό μας φορέα ΟΑΕΕ και να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση των ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Κατάργηση του Π.Δ. 258/2005. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Συνάδελφοι, Η υπόθεση της υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας φορέα είναι υπόθεση όλων μας.
Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για το ασφαλιστικό πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να αποτραπεί, έστω και προσωρινά, η μείωση κατά 30% των συντάξεων που προέκυπτε από την εφαρμογή του Π.Δ. 258/2005. Καλούμε κάθε συνάδελφο να βρίσκεται σε «επιφυλακή» γιατί μετά τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά».