Αρχική » Περιεχόμενα » Υποβοήθηση θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια » OLYMPIC SUN – ΠΕΡΑΚΗ Σ. & ΣΙΑ ΟΕ: Ηλιακά συστήματα «δεμένα» με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον

OLYMPIC SUN – ΠΕΡΑΚΗ Σ. & ΣΙΑ ΟΕ: Ηλιακά συστήματα «δεμένα» με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον

perakis 3.jpg

perakis 3.jpgΤο κόστος δαπάνης της θέρμανσης μιας κατοικίας ανέρχεται έως και στο 60% του συνολικού κόστους των ενεργειακών της δαπανών. Η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να καλύψει από 50 έως και 70% αυτών των δαπανών. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με δύο τρόπους.
Παθητικά, σχεδιάζοντας το κτίριο βιοκλιματικά εκμεταλλευόμενοι την έμμεση ηλιακή ακτινοβολία μέσω των παραθύρων και της τοιχοποιίας και ενεργητικά συγκεντρώνοντας την έμμεση και άμεση ηλιακή ακτινοβολία με ηλιακούς συλλέκτες και οδηγώντας την στους εσωτερικούς χώρους.
perakis 4.jpg
Οι βιοκλιματικές κατοικίες αν και ήταν της μόδας στις αρχές τις δεκαετίας του ‘80 δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς και μόνο τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια επαναξιοποίησης της τεχνολογίας. Τα θερμικά ηλιακά συστήματα εδώ και 30 χρόνια έχουν επιδείξει την αξιοπιστία τους και την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν στην ικανοποίηση των αναγκών σε ζεστό νερό. Η ίδια δοκιμασμένη τεχνολογία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της κεντρικής θέρμανσης των κατοικιών. Η καρδιά του συστήματος είναι οι ηλιακοί συλλέκτες οι οποίοι συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνουν νερό το οποίο αποθηκεύεται σε δοχείο και κατόπιν οδηγείται στις σωλήνες της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Στους ηλιακούς συλλέκτες κυκλοφορεί διαθερμικό υγρό για να αποφεύγεται το πάγωμα των σωλήνων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασιες. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται σύστημα ηλιακής υποβοήθησης δαπεδοθέρμανσης σε οικία στην Γένοβα της Ιταλίας. Τρεις επίπεδοι επιλεκτικοί συλλέκτες OLYMPIC SUN συνολικής επιφάνειας 7,8 m² σε κλίση 60° έχουν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με δύο δοχεία αποθήκευσης 200 λίτρων. Οι συλλέκτες με την βοήθεια διαφορικού θερμοστάτη αποθηκεύουν ενέργεια στα δοχεία τα οποία καλύπτουν τόσο την θέρμανση όσο και τις ανάγκες σε ζεστό νερό της κατοικίας. Τους θερινούς μήνες διακόπτεται η λειτουργία του ενός δοχείου έτσι ώστε να επιτυγχάνεται κάλυψη 100% στις ανάγκες της οικίας σε ζεστό νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των αρχιτεκτονικών περιορισμών του δήμου της Γένοβας έπρεπε να εξασφαλιστεί η ενσωμάτωση των συλλεκτών στο κτίριο και αυτό από ότι δείχνουν και οι φωτογραφίες επετεύχθη με απόλυτη επιτυχία.
Οι αυτοματισμοί και ο έλεγχος της εγκατάστασης επετεύχθη με κεντρικό ελεγκτή της εταιρίας BONGIOANNI.
Με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των στερεών καυσίμων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση τους η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνετε επιτακτική. Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την θέρμανση των κατοικιών έχει χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, μηδαμινή συντήρηση, είναι αξιόπιστη και μπορεί να εφαρμοστεί και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις δαπεδοθέρμανσης.