Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Ολοκληρώνεται ο κανονισμός ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)

Ολοκληρώνεται ο κανονισμός ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)

sel. 44.jpg

Σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΑΝ το σχέδιο κανονισμού και του Προεδρικού Διατάγματος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές
Με το νόμο 3661 «μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Μάιο, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Ο νόμος 3661 ενσωματώνει όλες τις διατάξεις της οδηγίας και προβλέπει την έκδοση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και ρύθμιση σχετικών θεμάτων για την άμεση εφαρμογή του.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση τα σχέδια του κανονισμού ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων καθώς και του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση σώματος ενεργειακών επιθεωρητών.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους σε ηλεκτρονική μορφή έως τις 19 Δεκεμβρίου».
Το σχέδιο του ΚΕΝΑΚ
Το κεφάλαιο 4.2. του σχεδίου ΚΕΝΑΚ αναφέρεται στην ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Πρέπει να επισημανθεί ότι από τις παραπάνω επιθεωρήσεις εκδίδονται δύο πιστοποιητικά (για λέβητα και για εγκατάσταση θέρμανσης) τα οποία χρησιμοποιούνται για την έκδοση του πιστοποιητικού για τη συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου.

sel. 44.jpg
Τα βασικότερα σημεία που αναφέρονται στο σχέδιο του ΚΕΝΑΚ για την επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης είναι:
Ελάχιστες απαιτήσεις για λέβητες και συστήματα θέρμανσης.
Οι ελάχιστες απαιτήσεις για λέβητες και συστήματα θέρμανσης αφορούν στα χαρακτηριστικά που πρέπει να εκτιμώνται ή να μετρούνται. Τα πρότυπα που θα ακολουθηθούν είναι τα υφιστάμενα ελληνικά του ΕΛΟΤ και τα ευρωπαϊκά προσχέδιο ή τελικά πρότυπα.
Στην υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία υπάρχουν όρια εκπομπών καυσαερίων των λεβήτων. Με βάση την ΚΥΑ 10315/93, και τις τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργήθηκαν οι ακόλουθοι πίνακες που ορίζουν τις απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις εκπομπές λεβήτων, σε νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες σταθερών εστιών καύσης:
α) Εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία ή άλλες παρεμφερείς χρήσεις.
β) Εγκαταστάσεις θέρμανσης χώρων εργασίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων εφόσον όμως πρόκειται για ιδιαίτερες εστίες καύσης, αποκλειστικά για τη θέρμανση των χώρων αυτών.
γ) Εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού ή παραγωγής σε κτίρια ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κλινικών, θεραπευτηρίων και λοιπών παρεμφερών χρήσεων σε δημόσια κολυμβητήρια, ιδιωτικές πισίνες και δημόσιες λουτρικές εγκαταστάσεις.
Σε όσες από τις πιο πάνω εγκαταστάσεις η θερμική ισχύς, για θέρμανση χώρων, που παράγεται είναι μεγαλύτερη από 200 kW επιβάλλεται, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος, η χρήση διβάθμιων καυστήρων ή άλλων καυστήρων προηγμένης τεχνολογίας.
Οι μετρήσεις που προϋποθέτει η εφαρμογή των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων γίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα αναφοράς ΕΛΟΤ 525-1, 234 και 897, όπως κάθε φορά ισχύουν.

sel. 45.jpg
Το Π.Δ. υπ’ αριθ. 335 «Απαιτήσεις απόδοσης για τους νέους λέβητες ζεστού νερού που τροφοδοτούνται με υγρά ή αέρια καύσιμα, σε συμμόρφωση προς την οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 92/42/ΕΟΚ της 21ης Μαΐου 1992 (L 167/92)» προβλέπει την απονομή των σημάτων ενεργειακής απόδοσης. Οι απαιτήσεις απόδοσης που πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα, σε ονομαστική ισχύ και σε μερικό φορτίο 0.3 Pn, παρουσιάζονται στον πίνακα.
Συχνότητα επιθεωρήσεων λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης
Η συχνότητα των επιθεωρήσεων πραγματοποιείται με βάση την ισχύ λέβητα, το είδος καυσίμου και την παλαιότητά του.

sel. 46b.jpg
Στάδια ελέγχου του λέβητα και του συστήματος θέρμανσης.
Η διαδικασία επιθεώρησης είναι ένα σύνολο ενεργειών που πραγματοποιεί ο επιθεωρητή με σκοπό να καταγράψει την κατάσταση του λέβητα ή του συστήματος θέρμανσης που επιθεωρεί. Ο επιθεωρητής χρησιμοποιεί πληροφορίες από το δελτίο εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης και το φύλλο συντήρησης και ρύθμισης των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης ή κάνει μετρήσεις ο ίδιος. Στις περιπτώσεις που η εγκατάσταση δεν διαθέτει φύλλο συντήρησης ως όφειλε, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής καλεί το συντηρητή του συστήματος.
1. Επιθεώρηση νέας εγκατάστασης. Η επιθεώρηση της εγκατάστασης θέρμανσης (με λέβητες ισχύος άνω των 20 kW) ενός νέου κτιρίου ή ενός ριζικά ανακαινιζόμενου (όπως ορίζεται στο άρθρο 2) γίνεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Κατά την επιθεώρηση καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του συστήματος θέρμανσης που έχει εγκατασταθεί, συγκρίνονται με αυτά που περιγράφονται στη μελέτη και με τις τιμές του πρότυπου συστήματος. Στο έντυπο ενεργειακής επιθεώρησης περιλαμβάνονται υποδείξεις και προτάσεις προς τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του κτιρίου για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.
2. Περιοδική επιθεώρηση υφιστάμενης εγκατάστασης. Η διαδικασία επιθεώρησης αφορά τους λέβητες με ισχύ πάνω από 20kW με χρήση οποιουδήποτε καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής επιθεώρησης του λέβητα, συμπληρώνεται τυποποιημένο έντυπο ενεργειακής επιθεώρησης. Σε αυτό καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του λέβητα, τυχόν μετρήσεις και θα συγκρίνονται με τις τιμές του αντίστοιχου πρότυπου λέβητα. Ο επιθεωρητής σημειώνει στο έντυπο επιθεώρησης πιθανές προτάσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών καυσαερίων του λέβητα.
3. Επιθεώρηση σε εγκαταστάσεις θέρμανσης με λέβητες παλαιότερους των 15 ετών. Η αξιολόγηση της εγκατάστασης θέρμανσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μετά το πέρας της 15ετίας από την εγκατάσταση του λέβητα (ισχύος άνω των 20 kW), διενεργείται άπαξ για κάθε κτίριο.
Πραγματοποιείται έλεγχος του συστήματος θέρμανσης, καταγράφονται τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ή συλλέχθηκαν από τα φύλλα συντήρησης και συγκρίνονται με τις τιμές του πρότυπου συστήματος.

sel. 46a.jpg
Στη συνέχεια γίνονται προτάσεις στους ιδιοκτήτες/διαχειριστές των κτιρίων για βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης, τροποποιήσεις του συστήματος ή τυχόν επιβαλλόμενη αντικατάσταση.
Διαδικασία επιθεώρησης
Τα βήματα της διαδικασίας επιθεώρησης έχουν ως ακολούθως:
Βήμα 1: «Ανάθεση επιθεώρησης»
Το βήμα 1 περιλαμβάνει:
– Την πρόσκληση του επιθεωρητή από τον διαχειριστή/ιδιοκτήτη του κτιρίου για τη διεξαγωγή ενεργειακής επιθεώρησης.
– Την εντολή ανάθεσης της επιθεώρησης από τον διαχειριστή/ιδιοκτήτη προς τον επιθεωρητή. Η ανάθεση υπογράφεται σε τυποποιημένο έντυπο το οποίο δίδεται από τον επιθεωρητή και υπογράφεται από  τον διαχειριστή/ιδιοκτήτη. Το έντυπο ανάθεσης περιγράφει τον σκοπό της επιθεώρησης, τις υποχρεώσεις του επιθεωρητή και το παραδοτέο. Αναφέρεται ο τρόπος της επιθεώρησης και οι διευκολύνσεις που παρέχει ο αρμόδιος του κτιρίου προς τον επιθεωρητή προκειμένου να συλλέξει και να καταγράψει τα στοιχεία. Με το συμφωνητικό παρέχεται στον επιθεωρητή η δυνατότητα επίσκεψης στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους καθώς και σε οριζόντιες ιδιοκτησίες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Βήμα 2: «Καταχώρηση της επικείμενης επιθεώρησης στη βάση δεδομένων ενεργειακών επιθεωρήσεων του ΥΠΑΝ»
Προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι η επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο επιθεωρητή ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο αντίστοιχο μητρώο και η άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι σε ισχύ, ο επιθεωρητής καταχωρεί την επικείμενη επιθεώρηση στη βάση δεδομένων ενεργειακών επιθεωρήσεων του ΥΠΑΝ (με τα στοιχεία του και τα στοιχεία του κτιρίου) και λαμβάνει ηλεκτρονικά και άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου της επιθεώρησης. Ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από τον επιθεωρητή για την καταχώρηση των φύλλων της έκθεσης της τελικής επιθεώρησης στη βάση δεδομένων.
Βήμα 3: «Επίσκεψη στο κτίριο – Διενέργεια επιθεώρησης»
3.1. Διαδικασία επιθεώρησης λέβητα
Ο επιθεωρητής κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του λέβητα καταγράφει:
– Τα γενικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται και τα στοιχεία του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
– Την παρούσα κατάσταση του λέβητα, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα στοιχεία, όπως τιμολόγια καυσίμων, φύλλα συντήρησης και οδηγίες λέβητας, καθώς και με οπτική επιθεώρηση του λεβητοστασίου.
– Την ταυτοποίηση του λέβητα και πιο συγκεκριμένα το είδος καυσίμου, το σκοπό λειτουργίας και τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής για το λέβητα.
– Την ταυτοποίηση του καυστήρα και τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής για τον καυστήρα.
– Τις ενδείξεις των μετρητών.
– Τις παραμέτρους λειτουργίας του λέβητα.
– Τη λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού.
– Τα αποτελέσματα ελέγχου για τη σωστή λειτουργία του λέβητα.
– Τις ρυθμίσεις του λέβητα.
– Τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις που προτείνει ο ίδιος για τη συγκεκριμένει εγκατάσταση.
Όλα τα προαναφερόμενα περιέχονται στο έντυπο -βλέπε παράρτημα ΙΙΙ- που συμπληρώνει ο επιθεωρητής.
3.2. Διαδικασία επιθεώρησης συστήματος θέρμανσης.
Ο επιθεωρητής κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του συστήματος θέρμανσης καταγράφει και ταυτοποιεί:
– Το σύστημα θέρμανσης, σημειώνοντας τα στοιχεία του υπεύθυνου εγκατάστασης και τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως χρήση, τοποθεσία, εμβαδόν, κ.α. Επιπλέον, σημειώνει τα χαρακτηριστικά του συστήματος θέρμανσης, όπως τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ, τον αριθμό των λεβήτων, τον τύπο του συστήματος ελέγχου παραγωγής θερμότητας κ.ά.
– Την κατανάλωση καυσίμου, τις χρήσεις της θερμότητας που παράγεται.
– Τον τύπο των θερμαντικών σωμάτων και την περιγραφή του τύπου υδραυλικής σύνδεσής τους.
– Τα συστήματα ελέγχου.
Το σύστημα διανομής, τους κυκλοφορητές και τα συναφή εξαρτήματα και μέρη των δικτύων.
– Τον τύπο του λέβητα, το είδος καυσίμου και τα χαρακτηριστικά του λέβητα και του καυστήρα που δίνονται από τον κατασκευαστή.
Όλα τα προαναφερόμενα περιέχονται σε έντυπο -βλέπε σχετικό παράρτημα- που συμπληρώνει ο επιθεωρητής.
Βήμα 4: «Επεξεργασία στοιχείων – Αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης λέβητα/εγκατάστασης θέρμανσης»
1. Μετά το τέλος της επιθεώρησης, ο επιθεωρητής πραγματοποιεί αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης του λέβητα ή της εγκατάστασης θέρμανσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αλλαγές στη χρήση, τη δομή και τις ιδιότητες του κτιρίου και του συστήματος θέρμανσης.
2. Πέραν της αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης, ο επιθεωρητής καλείται να συμπεριλάβει στο έντυπο διαπιστώσεις/υποδείξεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του λέβητα ή της εγκατάστασης θέρμανσης. Οι υποδείξεις θα βασίζονται στα αποτελέσματα της επιθεώρησης και θα λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα νέων και βελτιωμένων συσκευών και εξαρτημάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μέσες τιμές για όμοιους λέβητες ή συστήματα θέρμανσης, που δίνονται από εθνικά πρότυπα και βασίζονται σε τυπολογίες λεβήτων και συστημάτων θέρμανσης, οι δηλωμένες τιμές προερχόμενες από τεχνικές προδιαγραφές, οι απαιτήσεις του νόμου και οι οικονομικά αποδοτικότερες τεχνολογίες.
3. Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ένα πρωτότυπο παραδίδεται στον διαχειριστή/ιδιοκτήτη του κτιρίου υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον επιθεωρητή.
4. Τα φύλλα του εντύπου της ενεργειακής επιθεώρησης καταχωρούνται επίσης στη βάση δεδομένων ενεργειακών επιθεωρήσεων του ΥΠΑΝ, με τον αρ. πρωτοκόλλου που έχει ήδη δοθεί πριν τη διενέργεια της επιθεώρησης.
Στις περιπτώσεις που ο λέβητας ή το σύστημα θέρμανσης βρίσκεται εκτός των θεσμοθετημένων ορίων, έπειτα από την επιθεώρηση που θα διενεργηθεί, θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος της συγκεκριμένης εγκατάστασης από τον ίδιο ή  άλλο επιθεωρητή.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής να έχει φροντίσει για τη ρύθμιση ή την αντικατάσταση της εγκατάστασης ώστε ο νέος έλεγχος να εξακριβώσει αν το σύστημα λειτουργεί εντός ορίων. Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της νέας επιθεώρησης, το κόστος αυτής επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή.

Το σχέδιο Π.Δ. για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι: «Ενεργειακός επιθεωρητής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει τα προσόντα και πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με το παρόν διάταγμα προκειμένου να διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού. Νομικό πρόσωπο για την περίπτωση αυτή νοείται εταιρία οιασδήποτε εταιρικής μορφής, της οποίας ένα τουλάχιστον από τα μέλη – εταίρους της κατέχει ατομική άδεια ενεργειακού επιθεωρητή».
Η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή αποκτάται με την εγγραφή και ένταξή του στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών, και της χορήγησης σ’ αυτόν αντίστοιχης άδειας για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού.
Οι άδειες που καθιερώνονται είναι:
• Άδεια ενεργειακού επιθεωρητή κτιρίων.
• Άδεια ενεργειακού επιθεωρητή λεβήτων/εγκαταστάσεων θέρμανσης κτιρίου.
• Άδεια ενεργειακού επιθεωρητή εγκαταστάσεων κλιματισμού κτιρίου.
Για κάθε άδεια υπάρχουν δύο κατηγορίες Α’ και Β’ τάξης που έχουν σχέση με τα τετραγωνικά του προς επιθεώρηση κτιρίου (κτίρια έως 1.000 m² και κτίρια μεγαλύτερα από 1.000 m²).
Επισημαίνεται ότι ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν δικαιούται να διενεργήσει επιθεώρηση σε κτίριο όπου ο ίδιος είναι και μελετητής ή συμμετείχε στη μελετητική ομάδα για την έκδοση οικοδομικής άδειας (ασυμβίβαστο).
Το ίδιο ισχύει και για εταιρίες που κατασκεύασαν το κτίριο.

Απαιτούμενα προσόντα ενεργειακών επιθεωρητών

Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:
α. Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής.
β. Πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης για την Α’ τάξη.
γ. Έπειτα από απόφαση της επιτροπής (ή του φορέα) απόφοιτοι λοιπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τετραετούς και πενταετούς φοίτησης, της ημεδαπής ή αντοιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής, εφόσον πληρούν όλα τα παρακάτω κριτήρια:
Ι(i) Το περιεχόμενο των προπτυχιακών σπουδών των σχολών που αποφοίτησαν είναι συγγενές με θέματα κτιρίου και εγκαταστάσεών του και περιλαμβάνει κατάρτιση τουλάχιστον σε έναν από τους παρακάτω τομείς της επιστήμης:
1. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.
2. Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός.
3. Οικοδομική.
4. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Ι(ii) Έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων.
Ι(iii) Έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης εγκεκριμένο από το ΤΕΕ με εισήγηση του ΦΕΑ.
ΙΙ. Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από ανώτατα επιστημονικά ή άλλα ιδρύματα ή/και φορείς σχετικούς με το αντικείμενο, έχοντες αποδεδειγμένη εμπειρία και κατάλληλα μέσα, μετά από απόφαση έγκρισης του υπουργού Ανάπτυξης, η οποία χορηγείται κατόπιν υποβολής του εκπαιδευτικού προγράμματος και γνωμοδότηση της επιτροπής που συγκροτείται. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά το πρότυπο των πανελληνίων εξετάσεων, από το φορέα πιστοποίησής του. Μεταβατικά και εντός 12 μηνών για την ίδρυση του φορέα πιστοποίησης από το ΤΕΕ οι εξετάσεις γίνονται από το ΤΕΕ σε συνεργασία με την Γ.ΕΠ.Ε.Ε.
ΙΙΙ. Έχουν τουλάχιστον 3ετή τεκμηριωμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, ή σε θέματα Η/Μ εγκαταστάσεων/συστημάτων του κτιριακού τομέα, ή/και σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της παραγράφου Ι(i) αλλά έχει ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές, σε δύο από τους προαναφερόμενους, στην παράγραφο Ι(i) τομείς της επιστήμης, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.
Δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών έχουν επίσης:
α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη 3ετή επαγγελματική ή/και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς -κατόπιν εξετάσεων- το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
β) Νομικά πρόσωπα που στο δυναμικό τους διαθέτουν τουλάχιστον έναν ενεργειακό επιθεωρητή εγγεγραμμένο στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών.