Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » “Ανθρώπινα” γεράκια…

“Ανθρώπινα” γεράκια…

sxolio.jpg

sxolio.jpgΜέσα σε κλίμα αγανάκτησης και οργής για τα τεκταινόμενα γύρω μας περάσαμε, οι περισσότεροι, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ανάμεσα στην οικογενειακή θαλπωρή και στα γιορτινά τραπέζια, υπήρχε και η «συνοδεία» των εικόνων από  τις ειδήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια.
Εικόνες, που όσο και αν λέμε ότι έχουμε πλέον «εθιστεί» στη βία, μας έδωσαν γροθιά στην καρδιά, βλέποντάς τις.
Μιλάμε, για όσα βλέπαμε από την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Είδαμε παιδιά σκοτωμένα, που το μόνο αμάρτημά τους ήταν ότι γεννήθηκαν στην Παλαιστίνη.
Είδαμε σκοτωμένες γυναίκες και ηλικιωμένους, άμαχο πληθυσμό, που οι βόμβες έπεφταν στα σπίτια τους.
Είδαμε ανθρώπους που είχαν ζωγραφισμένη στα μάτια τους την απελπισία και την οργή ταυτόχρονα.
Μια θηριωδία, που δεν μπορεί να αποτυπωθεί η πραγματική περιγραφή της, γιατί στη γλώσσα των «πολιτισμένων» ανθρώπων, δεν υπάρχουν οι λέξεις που να χαρακτηρίζουν όλα αυτά που παρακολουθήσαμε.
Το εξοργιστικό είναι ότι η θηριωδία αυτή προήλθε από ένα λαό που γνώρισε μία από τις χειρότερες διώξεις τον περασμένο αιώνα από το χιτλερικό καθεστώς.
Όλα αυτά γίνονται, και με τη βοήθεια ή και την ανοχή κυβερνήσεων, «πολιτισμένων» και ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, που έχουν την τύχη του πλανήτη μας στα χέρια τους.
Πρόκειται για ανθρώπους με αρρωστημένα μυαλά, που μέσα στη μωροφιλοδοξία τους να γίνουν ηγέτες, αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτισμένοι και σκορπούν το θάνατο μη υπολογίζοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Μας προκαλούν, μάλιστα, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα κάνουν γιατί έχουν δίκιο και μεριμνούν για το καλό της ανθρωπότητας. Δημιουργούν και καλλιεργούν τη βία, ίσως γιατί προέχει γι’ αυτούς η ανάπτυξη της πολεμικής τους βιομηχανίας που επιφέρει αφάνταστα οικονομικά κέρδη.
Και όλοι εμείς, που προσπαθούμε να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, που πιστέψαμε ότι η αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού είναι να γίνονται βήματα προς ένα αύριο για ένα κόσμο ειρηνικό, στεκόμαστε σοκαρισμένοι αντικρίζοντας τις σκηνές γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.
Πρέπει λοιπόν να βρούμε, για άλλη μια φορά τη δύναμη να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που γίνονται και στις «λογικές» που κάποιοι θέλουν να μας περάσουν.
Εμείς οι πολλοί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δείξουμε σ’ όλα αυτά τα «ανθρώπινα γεράκια» ότι δεν έχουν θέση στο δικό μας κόσμο και ότι πρέπει να απομονωθούν.
Ταυτόχρονα, όλοι μας έχουμε χρέος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
Πολλοί άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας πεθαίνουν εκτός από τα ισραηλινά πυρά και από έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων.
Πολλοί φορείς του χώρου (ομοσπονδίες και σωματεία) έβγαλαν ανακοινώσεις που καλούν όλους μας να βοηθήσουμε, αυτές τις δύσκολες μέρες τους Παλαιστίνιους.
Χρέος όλων είναι να συνδράμουμε σ’ αυτή την προσπάθεια…
Νίκος Χαβιέρης