Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Όχι μόνο μας αγνοήσατε, αλλά εξισώνετε και ειδικότητες με τους αδειούχους εγκαταστάτες»

«Όχι μόνο μας αγνοήσατε, αλλά εξισώνετε και ειδικότητες με τους αδειούχους εγκαταστάτες»

Επισημαίνει στην ΕΠΑ Αττικής ο Σύνδεσμος Αθηνών, αναφορικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες

«Στα λόγια μας θεωρείτε συνεργάτες, στην πράξη όχι».
Στη φράση αυτή θα μπορούσε να συννοψιστεί το πνεύμα της επιστολής του Συνδέσμου Αθηνών προς την Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, αναφορικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε πρόσφατα η εταιρία «για συμμετοχή στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπορικών συνεργατών νότιας και δυτικής περιοχής».
«Φράση» η οποία αποδίδεται, αφενός μεν στους απαγορευτικούς, για τους επαγγελματίες 3ης ειδικότητας, όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αφετέρου δε, στο ότι δεν διαφαίνεται από την πλευρά της ΕΠΑ Αττικής, και με βάση τα όσα υπόσχονταν κατά καιρούς, πρόθεση συνεργασίας μαζί τους.
Επιπροσθέτως, για το γεγονός ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος η ΕΠΑ Αττικής υποβάθμισε τους αδειούχους υδραυλικούς, εξισώνοντάς τους με τους τεχνικούς αερίων καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η εταιρία έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εμπόρους να μπορούν να κατασκευάζουν τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου ακόμα και με τεχνικούς αερίων καυσίμων.
«Για να μπορέσουν να εργαστούν ως εγκαταστάτες οι τεχνικοί αερίων καυσίμων, θα πρέπει να αποκτήσουν την άδεια του υδραυλικού β’ τάξης, 3ης ειδικότητας, μετά από συγκεκριμένη προϋπηρεσία και εξετάσεις. Κάτι που δεν το αναφέρετε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος» υπογράμμισε στην ΕΠΑ Αττικής ο Σύνδεσμος Αθηνών, προσθέτοντας:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν το κάνατε συνειδητά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ένστασή μας επί του συγκεκριμένου όρου της πρόσκλησης έχει και νομική υπόσταση, και γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την ορθή επαναδιατύπωση της σχετικής παραγράφου».
Η επιστολή της διοίκησης του Συνδέσμου προς το γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής κ. Γεράσιμο Κοντομίχαλο -και κοινοποίηση προς τον εμπορικό διευθυντή κ. Χρήστο Μπαλάσκα, τον διευθυντή πωλήσεων κ. Αντώνη Λαμπρόπουλο και το διευθυντή εξυπηρέτησης πελατών κ. Στέφανο Λατίνο, έχει ως εξής:
«Κύριε Κοντομίχαλε,
Ο Σύνδεσμός μας έλαβε γνώση, μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε η ΕΠΑ Αττικής ΑΕ «για συμμετοχή στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπορικών συνεργατών νότιας και δυτικής περιοχής της εταιρίας».
Ως συνδικαλιστικός φορέας των υδραυλικών, δεν έχουμε πρόθεση και δεν είναι στις αρμοδιότητές μας να σας υποδείξουμε το τι θα πράξετε με τον εμπορικό κόσμο της Αττικής για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στον αστικό τομέα.
Τούτο όμως δεν μας στερεί το δικαίωμα και την υποχρέωση, ως θεματοφύλακα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που ασχολούνται, στην προκειμένη περίπτωση με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, να σας υποβάλλουμε κάποιες παρατηρήσεις -ενστάσεις επί συγκεκριμένων όρων του διαγωνισμού που προκηρύξατε.
Επιπροσθέτως, επικοινωνούμε μαζί σας με την παρούσα, για να σας υπενθυμίσουμε ότι ξεχάστηκαν από την εταιρία σας οι συζητήσεις για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εγκαταστάτες υδραυλικοί στον τομέα του φυσικού αερίου, και οι υποσχέσεις που μας είχατε δώσει αναφορικά με αυτό. Αναγνωρίσατε τότε, ότι οι υδραυλικοί, φύσει και θέσει, είναι ένα απαραίτητο «εργαλείο» για την ταχύτερη διείσδυση. Σήμερα όμως τους αγνοήσατε. 
Αναφορικά με τις ενστάσεις μας, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι με τα όσα αναγράφονται στην 6η προϋπόθεση της διακήρυξης του διαγωνισμού και στον κατάλογο των εγκαταστατών που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι, υποβαθμίζετε (θέλουμε να πιστεύουμε όχι συνειδητά)  τους αδειούχους εγκαταστάτες υδραυλικούς.
Ειδικότητες που με βάση το νόμο θα μπορούσαν, εν δυνάμει, να παίξουν το ρόλο του εγκαταστάτη, εξισώνονται με τους αδειούχους υδραυλικούς 3ης ειδικότητας, χωρίς να ζητούνται πρόσθετα στοιχεία απασχόλησής τους με το αντικείμενο. Αναφερόμαστε στους τεχνικούς αερίων καυσίμων, οι οποίοι, για να εργαστούν ως εγκαταστάτες θα πρέπει να αποκτήσουν την άδεια του υδραυλικού Β΄τάξης, 3ης ειδικότητας, μετά από συγκεκριμένη προϋπηρεσία και εξετάσεις.  Σε ό,τι δε αφορά τους μηχανικούς, γνωρίζετε από πολύ καιρό το πρόβλημα που υφίσταται.
Σε κάθε περίπτωση η ένστασή μας έχει και νομική υπόσταση, θεωρώντας ότι η αναγραφόμενη διατύπωση της προϋπόθεσης 6, αντιβαίνει στα όσα ορίζει  η σχετική νομοθεσία, εις βάρος των υδραυλικών. Για το λόγο αυτό ζητούμε την ορθή επαναδιατύπωση των σχετικών παραγράφων.
Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της επιστολής μας, υπογραμμίζουμε ότι μολονότι υπήρξαν συζητήσεις που αναγνωρίσατε ότι οι υδραυλικοί είναι φύσει και θέσει συνεργάτες της ΕΠΑ Αττικής, σήμερα βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, από το γεγονός ότι κανένας εγκαταστάτης υδραυλικός δεν μπορεί να πληροί τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Δυστυχώς μας αγνοήσατε, και μάλιστα δυσδιάστατα.
Αφενός μεν γιατί δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, αφετέρου δε γιατί δεν δημιουργήσατε,  έστω κι ένα κίνητρο, προκειμένου στο μέλλον, ικανοποιώντας κάποιες βασικές προϋποθέσεις να γίνουμε κι εμείς εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες της ΕΠΑ Αττικής.
Στα πλαίσια αυτά, κι εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι απόψεις σας για την αναγκαιότητα  συνεργασίας των δύο πλευρών, θεωρούμε  σκόπιμη τη διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού, σε συνέχεια του τρέχοντος, που να αναφέρεται στους επαγγελματίες εγκαταστάτες 3ης ειδικότητας, με ειδικούς όρους και κίνητρα.
Όρους και κίνητρα που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές μας ως επαγγελματίες και όχι ως προμηθευτές συσκευών ή μαγαζάτορες.
Θεωρούμε ότι ο εγκαταστάτης 3ης ειδικότητας δεν χρειάζεται εκθέσεις συσκευών για να διαφημίσει – προωθήσει το φυσικό αέριο στους καταναλωτές. Η ίδια η εργασία του και καθημερινή του επαφή με το κοινό αποτελεί  την καλύτερη διαφήμιση για το αέριο.
Δημιουργήστε λοιπόν τις προοπτικές εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα στα μέλη μας, μέσα από ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, προσαρμοσμένα όμως στις ιδιαιτερότητες του  κλάδου μας,  να συνεισφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στην ταχύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου. Είμαστε στη διάθεσή σας για την εξειδίκευση των θέσεών μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, Θανάση Στρουμπούλη και Γιώργο Κωνσταντέλλο.
Σημειώνουμε ότι πριν την αποστολή της υπήρξε και συνάντηση με τον διευθυντή του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, κ. Στέφανο Λατίνο.