Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » «H βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ εξαρτάται από τη χρηματοδότησή του κατά 0,62% επί του ΑΕΠ»

«H βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ εξαρτάται από τη χρηματοδότησή του κατά 0,62% επί του ΑΕΠ»

Δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Υ» ο διοικητής του Οργανισμού Κωνσνταντίνος Κόντος, υπογραμμίζοντας ότι η μη κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από το κράτοςδημιουργεί οικονομικούς κλυδωνισμούς

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες πούλησε τμήμα της περιουσίας του για να βρει ρευστό.
Στόχος είναι να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για πληρωμή των συντάξεων αλλά και την εξόφληση νοσοκομείων, φαρμακείων και γενικά προμηθευτών παροχών υγείας.
Σε συνέντευξή του στον «Υ», ο διοικητής του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Κόντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ρευστοποίηση και άλλων μετοχών, αφού, όπως είπε, λόγω της μη κάλυψης των ελλειμμάτων του ΤΣΑ και του ΤΑΕ από την πλευρά του κράτους, επιβαρύνθηκε από 1/1/2007 η οικονομική κατάσταση του φορέα.
Ο κ. Κόντος τονίζει ότι η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ εξαρτάται από τη χρηματοδότησή του κατά 0,62% επί του ΑΕΠ, και ότι το κράτος, έστω και τώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η συζήτηση με τον διοικητή του ΟΑΕΕ που επεκτάθηκε και σε γενικότερα θέματα του ασφαλιστικού, έχει ως εξής:

Κύριε Κόντο, θα θέλαμε κατ’ αρχήν να μας πείτε, αν όλη αυτή η συζήτηση και πρόθεση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αφορά και τον ΟΑΕΕ. Και αν ναι, σε ποια σημεία. Υπάρχει περίπτωση ν’ αυξηθεί ο συντάξιμος χρόνος, να μειωθούν οι συντάξεις;
Το πρώτο που θα ήθελα να πω, είναι ότι οι αποσπασματικές εξαγγελίες του κ. Αναλυτή δημιούργησαν περισσότερες ανησυχίες και προβηλήματα σε όλους τους ασφαλισμένους.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες, και σε σχέση με τις προτάσεις που γίνονται για την αύξηση του ορίου ηλικίας, δεν πρέπει να ανησυχούν. Εμείς, πολύ πριν απ’ όλους τους άλλους έχουμε ρυθμίσει το θέμα. Το καθεστώς που ισχύει για τους ΕΒΕ, σύνταξη στα 60 με 35 χρόνια ασφάλιση και στα 65 με 15 χρόνια ασφάλιση, θεωρώ ότι θα είναι η αφετηρία όλου του ασφαλιστικού συστήματος, τουλάχιστον από την εμπειρία και τη θέση την οποία έχουμε.
Σε σχέση με τις συντάξεις;
Σ’ εμάς, η σύνταξη ενός ασφαλισμένου προκύπτει από ολόκληρο τον εργασιακό του βίο, κάτι που προτείνει και ο κ. Αναλυτής. Επομένως τους έχουμε προλάβει και σε αυτό.
Λέτε δηλαδή ότι οι ΕΒΕ δεν πρέπει να ανησυχούν σε αυτά τα δύο ζητήματα. Επειδή όμως όλα συνδέονται μεταξύ τους, εμείς, και από την πλευρά των επαγγελματοβιοτεχνών, εισπράττουμε φόβο, αγωνία και ανησυχία για το αύριο και εξαιτίας της πώλησης ομολόγων και μετοχών του Ταμείου για την πληρωμή των συντάξεων.
Σας είπα προηγουμένως ότι δεν πρέπει να ανησυχούν σε σχέση με τα όρια ηλικίας. Όσον αφορά τα οικονομικά του Ταμείου, ναι, δικαίως ανησυχούν όπως ανησυχούμε και εμείς.
Τονίζω ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, να καταστεί βιώσιμο, εάν δεν έρθει αρωγός το κράτος. Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, να υφίσταται, να κατοχυρωθεί.
Υπάρχει βέβαια το Σύνταγμα που τα ορίζει αυτά, πλην όμως πρέπει να περιβληθεί και με το μανδύα του υπουργείου Οικονομικών.
Εμείς ζητάμε από την πολιτεία χρηματοδότηση σε ποσοστό 0,62% επί του ΑΕΠ, για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του ενοποιημένου φορέα. Και το τονίζω αυτό, γιατί τα δύο ταμεία (ΤΑΕ και ΤΣΑ), ήρθαν στον ΟΑΕΕ με πολλά ελλείμματα.
Κι επειδή μετά την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ όλα ανατρέπονται, θεωρώ ότι επιβάλλεται (από τον κρατικό προϋπολογισμό) η χρηματοδότησή μας με 0,62% επί του ΑΕΠ. Ειδάλλως οι ανησυχίες όλων μας θα είναι δικαιολογημένες…
Αναδεικνύετε, για άλλη μια φορά πρόβλημα μη κάλυψης των ελλειμμάτων των δύο ταμείων στον ΟΑΕΕ. Σε σχετική απάντηση που δώσατε στη ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρατε ότι ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συζήτηση του νόμου 3518/06 στη Βουλή, δήλωνε ότι ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει χωρίς μεταφερόμενα ελλείμματα από τα καταργηθέντα ταμεία. Αυτό δεν συνέβη. Θεωρείτε ότι σας εξαπάτησε ο υπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση;
Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη εξαπάτησε. Θα πω ότι οι δηλώσεις που έκανε μας άφησαν ακάλυπτους από 1/1/07 που έγινε η ενοποίηση. Επειδή όμως το κράτος υφίσταται, υπάρχει, δεν έχει σημασία ο υπουργός, το θέμα είναι, έστω και τώρα, το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, βλέπετε να συμβαίνει αυτό;
Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 200 εκατ. ευρώ έναντι 177 εκατ. που ήταν πέρυσι. Το αίτημά μας μιλά για ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ μέχρι οριστικής ρυθμίσεως του θέματος (δηλαδή ποσοστό 0,62% επί του ΑΕΠ) για να ηρεμήσουμε κάπως. Επομένως τα 200 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν. Κι επειδή ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί ακόμα, είναι διαπραγματεύσιμος, θα πρέπει συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιμελητήρια και διοίκηση να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα για να μην έχει κανένα πρόβλημα ο ενοποιημένος οργανισμός.
Τονίζω ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα, διεθνώς, δεν μπορεί να σταθεί χωρίς κρατική συμμετοχή. Δεν αρκούν και δεν πρέπει να περιοριστούμε στις εισφορές των ασφαλισμένων, και τούτο γιατί πολλές φορές, το ίδιο το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των ταμείων.
Σκεφτείτε ότι οι πυροπαθείς συνταξιούχοι του ταμείου μας, πήραν μία επιπλέον σύνταξη ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, χωρίς αυτό να προβλέπεται από καμία διάταξη. Τα έκτακτα περιστατικά πρέπει να καλύπτονται από τα έκτακτα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παίρνουν αποφάσεις ερήμην των διοικήσεων των ταμείων, γιατί αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Επαναλαμβάνω ότι το κράτος δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική χωρίς να ακούει τη θέση του φορέα.
Για το ασφαλιστικό πρέπει να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους;
Το ασφαλιστικό είναι συνδυασμός πολιτικών και κοινωνικών όρων. Οι πολιτικοί όροι πρέπει να εμπεριέχουν τη διασφάλιση, οι δε κοινωνικοί να εξυπηρετούν τις προσδοκίες των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των διοικήσεων των ταμείων. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, διότι εάν δεν παρθούν, φοβάμαι ότι από το 2017 και μετά θα πρέπει να ανησυχούν όλοι.
Και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ;
Ναι, και από το γεγονός ότι η ασφαλιστική σχέση -δηλαδή πόσοι συνταξιούχοι πόσοι ασφαλισμένοι- λόγω της έλευσης μεγάλων επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στις μικρές επιχειρήσεις.
Η γήρανση του πληθυσμού, η ανεργία, ο μη έλεγχος των δαπανών, η εισφοροδιαφυγή, είναι σημεία τριβής που πρέπει να απασχολήσουν πολιτεία και διοικήσεις.
Ποια είναι η θέση σας για την εθνική σύνταξη που εξαγγέλθηκε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, τόσο από τη Ν.Δ. που έγινε κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ;
Θα σας πω. Εξαγγέλθηκε εθνική σύνταξη 660 ευρώ, τη στιγμή που η κατώτερη σύνταξη είναι 450 ευρώ. Οπότε για ποιο λόγο να εργαστεί ο άλλος και να πληρώνει εισφορές αφού θα πάρει 660 ευρώ σύνταξη;
Με τούτο θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλά κενά, υπάρχουν σημεία και όροι που εμείς δεν γνωρίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πολιτεία είναι εκείνη που καλείται να καλύψει τη διαφορά από την κατώτατη σύνταξη που δίνουν τα ταμεία μέχρι το ποσό που εκείνη θα ορίσει για την εθνική σύνταξη.
Για σας, ως διοικητής του ΟΑΕΕ, σε ποιο ποσό αποτιμάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η σύνταξη που πρέπει να παίρνει κάποιος για να μπορεί να ζήσει;
Έχω πει, ότι για να πάρεις σύνταξη πρέπει να έχεις εργαστεί. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο οποιοσδήποτε με 15 χρόνια ασφάλισης και να διαμαρτύρεται ότι παίρνει χαμηλή σύνταξη. Όσοι δεν είχαν πιστέψει στο σύστημα και δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές, δεν δικαιολογούνται για μένα και δεν πρέπει να διαμαρτύρονται.
Μερίδα των ΕΒΕ κάνει λόγο για κατώτατη σύνταξη 1.100 ευρώ. Πώς αντιμετωπίζετε το αίτημα αυτό;
Δικαιολογημένα το διεκδικούν. Όμως το ταμείο δεν θια μπορούσε να ανταποκριθεί σ’ αυτό το αίτημα, με βάση τις εισφορές που καταβάλλονται στο ταμείο.
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις, αν θέλουμε να σταθεί.
Σας ανέφερα προηγουμένως ορισμένα θέματα που πρέπει να δούμε από κοινού με την πολιτεία για τη βιωσιμότητα του ταμείου.
Στα πλαίσια αυτά, τονίζω, για άλλη μια φορά, ότι πρέπει να «κλειδωθεί» και η ασφαλιστική ενημερότητα με την εγγραφή στην εφορία. Και το τονίζω αυτό, γιατί με διάφορες διατάξεις νοθεύτηκε το σύστημα και δεν μπορούμε εμείς σήμερα να «συλλάβουμε» την ασφαλιστέα ύλη. Πρέπει παράλληλα να επεκταθεί, με κριτήρια, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους επαγγελματίες που διαμένουν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ακούσαμε χθες από την κυβέρνηση, ότι εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, οι δικαιούχοι θα παίρνουν προσωρινή σύνταξη, ίση με το 80% της σύνταξης που υπολογίζεται ότι θα καταβάλλεται ως οριστική. Ο ΟΑΕΕ μπορεί, οργανωτικά και λειτουργικά, να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο;
Εμείς μπορούμε να δώσουμε το 80% της κατώτατης σύνταξης, όχι όμως ολόκληρου του ασφαλιστικού του βίου, διότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ήταν ασφαλισμένος σε πολλά ταμεία και άρα ο υπολογισμός της οριστικής του σύνταξης δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για μένα όμως το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί και από αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δίνουν ανακριβή στοιχεία. Όπως έγινε με τους πυροπαθείς, που επέστρεψαν -όσοι δεν τα δικαιούνταν- τα χρήματα. Με άλλα λόγια, αν κάποιος πάρει σύνταξη με ανακριβή στοιχεία, όχι μόνο να επιστρέψει τα ποσά που πήρε, αλλά να έχει και ποινικές κυρώσεις.
Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ο άλλος δεν έχει ασφαλιστεί καθόλου και ζητά σύνταξη.
Με τα όσα έχετε ακούσει και διαβάσει μέχρι τώρα, συμφωνείτε με τις θέσεις του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, Νίκου Αναλυτή;
Σε άλλα συμφωνώ, σε άλλα διαφωνώ. Για μένα, θα πρέπει να μη θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεν μπορείς να «πειράξεις» τον 55άρη, που περιμένει σε 5 χρόνια να πάρει σύνταξη.
Οι πρόωρες συντάξεις πρέπει να κοπούν. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν κάποιοι στα 50 τους σε σύνταξη. Πρέπει να δούμε, γενικά εννοώ, και το θέμα των αναπηρικών συντάξεων. Να δούμε το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Μια και αναφέρετε αυτό, πώς ακούτε την πρόταση για επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στους βιοτέχνες και επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες;
Σωστό είναι το αίτημα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να το δικαιούται ο αρτεργάτης και όχι αυτός που έχει το μαγαζί και δουλεύει. Βεβαίως η ισχύς ενός τέτοιου μέτρου θα έχει να κάνει με τους ασφαλισμένους, από εδώ και πέρα. Υπάρχουν θέματα πολλά που πρέπει να συζητηθούν και νομίζω ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλά θα κάνουν να τα θέσουν.
Εσείς, μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ;
Παντού. Είμαι κοντά τους όταν υπάρχει μία λογική, όταν είναι εφικτά τα όσα προτείνουν. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να δεχθώ κατώτατη σύνταξη 1.000 ευρώ, γιατί το σύστημα δεν το αντέχει. Το αίτημα αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό, αν οι εισφορές ήταν διαφορετικές.
Οπότε να μη σας ρωτήσω για κρατική επιχορήγηση κατά τα 2/3.
Αυτό και αν είναι εκτός πραγματικότητας. Το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τώρα το 1/3, πώς θα φτάσει στα 2/3;
Αλήθεια, για ποιο λόγο δεν προχώρησε η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, για πιλοτική μεταφορά, από 1/9/2006, των συνταξιούχων των νομών Γρεβενών, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλης και Πιερίας στον κλάδο υγείας του Οργανισμού;
Γιατί ο τότε υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης τους 5 νομούς τους έκανε 3 και μάλιστα έθεσε όρο προαιρετικό. Αυτό δεν γίνεται. Το πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι υποχρεωτικό.
Πέραν τούτου δεν προχώρησε η ψήφιση του σχετικού νόμου οπότε το θέμα είναι σε εκκρεμότητα.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, η πώληση μετοχών και ομολόγων τελείωσε εδώ, ή θα έχουμε και συνέχεια; Επίσης, δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν ότι μετά το β’ εξάμηνο του 2008, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, επέρχεται χάος στον ΟΑΕΕ. Τι λέτε;
Σε σχέση με το τελευταίο, λέω ότι δεν θα επέλθει κανένα χάος. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δηλώνω ότι οι μετοχές είναι ένα αποθεματικό που πρέπει να φυλλάσσεται.
Το ταμείο, η διοίκηση και εγώ προσωπικά είμαστε θεματοφύλακες των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των υποχρεώσεων που έχουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε απλήρωτους τους συνταξιούχους μας, όταν το κράτος που εγγυάται τις συντάξεις δεν μπορεί να τις δώσει. Εάν δεν καλυφθούν τα ελλείμματα και δεν θεσμοθετηθεί το 0,62% επί του ΑΠΕ, τότε θα υπάρχουν δυσκολίες στα οικονομικά του ταμείου.
Προχθές ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε τις διοικήσεις των ταμείων να ρευστοποιήσουν από το υπερβάλλον τμήμα του χαρτοφυλακίου τους που είναι επενδεδυμένο σε μετοχές, προκειμένου να έχουν την αναγκαία ρευστότητα και να καλύψουν τις υποχρεώσεις για την πληρωμή των συντάξεων, εάν προκύψει σχετικό πρόβλημα.
Αυτό όμως δεν είναι λύση και δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός μας.