Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » “Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του κλάδου”

“Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του κλάδου”

Το δεύτερο μέρος της Ολομέλειας της ΟΒΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 30/6 και 1/7/2007

Με την επισήμανση ότι τα μέλη της ΔΕΚΥ δεν θέλουν να παράξει έργο η ΟΒΥΕ, οι συνάδελφοι της ΑΔΕΚΥ και της ΕΚΥ, στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα, να γίνει γνωστή η τακτική αυτή των συναδέλφων σε όλους τους συνδέσμους της χώρας, όπως και το γεγονός ότι η διοίκηση πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του κλάδου. Οι κυριότερες αναφορές των μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ, τη δεύτερη μέρα (1/7/2007) των εργασιών της ολομέλειας, και αφού την πρώτη μέρα (σχετικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο τεύχος) αποχώρησαν οι συνάδελφοι της ΔΕΚΥ λόγω της διαφωνίας τους για το ψήφισμα για το ασφαλιστικό, έχουν ως εξής:

Μαρίνος Παραβολιάσης: Από 6 χιλ. ευρώ και πάνω, πρέπει να γίνεται συμφωνητικό έργου και να κατατίθεται στην εφορία. Αντίστοιχα, για το ίδιο ποσό πρέπει να εκδίδουμε και τιμολόγιο. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί η συνήθης πρακτική των κατασκευαστών είναι να «κόβουμε» πολύ χαμηλό τιμολόγιο.
Σε ό,τι αφορά στις Υπεύθυνες Δηλώσεις που εκδίδουν οι μηχανολόγοι χωρίς να αναφέρουν τα στοιχεία όσων εργάστηκαν στο έργο, προτείνω να παρέμβουμε στις πολεοδομικές υπηρεσίες ζητώντας να μην τις κάνουν αποδεκτές. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρείται ο νόμος.
…Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στην Αμαλιάδα, θέλω να πω ότι κανένα συμβούλιο και κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να υπογράφει, ανεξέλεγκτα, Υπεύθυνες Δηλώσεις έργων άλλων συναδέλφων.
Όταν πεθάνει ή «εξαφανιστεί» ο υδραυλικός που έκανε το συγκεκριμένο έργο και υπάρχει εκκρεμότητα στην έκδοση της Υπεύθυνης Δήλωσης, το Δ.Σ. του Συνδέσμου πρέπει να εξουσιοδοτεί έναν συνάδελφο που θα κάνει αυτοψία στη δουλειά και θα εκδίδει την Υπεύθυνη Δήλωση. Τονίζω ότι η Υπεύθυνη Δήλωση είναι υποχρέωσή μας και όχι διαπραγματευτικό χαρτί για να λύσουμε την ανοργανωσιά μας ως προς τα οικονομικά και τα φορολογικά.
Ως συνδικαλιστικό όργανο των υδραυλικών, και για να βάλουμε ασφαλιστικές δικλείδες στην εισροή συναδέλφων μας από τα Βαλκάνια και άλλα κράτη που θα έρθουν να εργαστούν με χαμηλά τιμολόγια – μισθολόγια, πρέπει να απαιτήσουμε από την πολιτεία, εφαρμογή της ελληνικής μισθολογικής νομοθεσίας σε αυτούς τους εργαζόμενους.
Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο ζήτημα της ασφάλισης των έργων, γιατί διαπιστώνεται αδράνεια από την πλευρά των συνδέσμων. Το ζητούμε είναι να ξεκινήσει το εγχείρημα, να «τρέξει». Του χρόνου, τέτοιο καιρό, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας.
Οι πυρκαγιές είναι μια γάγγραινα που κατατρώει τα σωθικά μας. Όλη αυτή η καταστροφή έχει κάνει την Ελλάδα φτωχότερη, πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, να πιέσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.
Τέλος, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξεπεράσω τη λύπη μου για τη μετεγκατάσταση των γραφείων της ΟΒΥΕ, όμως αυτό είναι ευθύνη των διοικούντων του Συνδέσμου της Αθήνας. Πάνε να αυτονομηθούν. Η προσπάθεια αυτή κάνει ζημιά σε όλο τον κλάδο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να συνεχίσουμε το έργο της ΟΒΥΕ, χωρίς να τους βάζουμε απέναντι. Οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές, αλλά όχι κατ’ ανάγκη αποδεκτές.

Βασίλης Ιωαννίδης: Ο κλάδος μας έχει πολλά προβλήματα. Το προεδρικό μας διάταγμα δεν αναφέρεται μόνο στα υδραυλικά, αλλά και στον κλιματισμό, στην πυρασφάλεια, στα ιατρικά αέρια κ.λπ. Πόσοι αδειούχοι υδραυλικοί εργάζονται σε αυτά τα έργα και πόσες Υπεύθυνες Δηλώσεις έχουν εκδοθεί; Τίποτα, καμία εφαρμογή. Για την κατάσταση αυτή έχουμε ευθύνη κι εμείς οι διοικούντες, προτείνω όμως, για ακόμη μια φορά, να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πρέπει και οι αρμόδιοι υπουργοί – πολιτικοί, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν πάει άλλο. Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις της εργασίας μας. Δουλεύουμε με τιμές προ 12ετίας. Αν είναι δυνατόν να καταφέρουν οι συνάδελφοι να επιβιώσουν σε μία τέτοια κατάσταση.
Πριν λίγες ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμός μας είχε μία κοινή συνάντηση με το σύλλογο μηχανολόγων – μηχανικών και τους συντηρητές καυστήρων. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε σε κάθε εγκατάσταση φυσικού αερίου να υπάρχουν 3 ξεχωριστές υπογραφές. Μηχανολόγου, υδραυλικού, συντηρητή. Θα πάμε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να καταθέσουμε το αίτημά μας, και στην περίπτωση που δεν «συμμορφωθεί» η εταιρία αερίου, εμείς θα προβούμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουμε σχετικά το κοινό.
Ο κλάδος μας έχει καταρρακωθεί. Μη αδειούχοι εκτελούν εργασίες -πολλές φορές μάλιστα με την υποστήριξη των τοπικών αυτοδιοικήσεων, και οι συνάδελφοί μας είναι ανήμποροι να πράξουν το οτιδήποτε. Πρέπει να προστατεύσουμε τον κλάδο και τους συναδέλφους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για την εξάπλωση των αλεξιπτωτιστών δεν φταίμε κι εμείς. Εννοώ ότι τους περισσότερους αλλοδαπούς στο επάγγελμα τους έβαλαν συνάδελφοι, οι οποίοι τους πήραν στη δουλειά τους για να έχουν φθηνά εργατικά χέρια.
Λογικό είναι οι άνθρωποι αυτοί, μετά από 5-6 χρόνια να γίνουν «ελεύθεροι σκοπευτές».
Σε ό,τι αφορά στην κριτική που ακούστηκε ότι δεν δουλεύουν οι επιτροπές, έχω να πω ότι αυτό δεν ισχύει -τουλάχιστον για μένα. Προσφέρω τις υπηρεσίες μου, εκεί που είμαι ταγμένος και έχω δηλώσει έτοιμος, ανά πάσα στιγμή σε ό,τι μου ζητηθεί.
Τα σεμινάρια με το ΕΛΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν άψογα και δεν υπάρχουν παράπονα. Τα σεμινάρια κοστολόγησης θα βοηθήσουν τον κλάδο.
Θέλω να επιστήσω επίσης την προσοχή μας στα έγγραφα προϋπηρεσίας των μεταναστών για την απόκτηση της σχετικής άδειας. Πρέπει να αποβάλουμε τα προσωπικά και το εγώ μας, να συσπειρωθούμε και ενωμένοι να αγωνιστούμε για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Παναγιώτης Ασλανίδης: Το έχουμε πει επανειλημμένως, ότι μεγάλο βάρος στην εφαρμογή ή όχι του Προεδρικού Διατάγματος έχουν οι κατά τόπους σύνδεσμοι. Η ΟΒΥΕ τους έχει ενημερώσει σχετικά για όλα τα θέματα. Οι διοικήσεις των συνδέσμων -όπου υπάρχει πρόβλημα- οφείλουν να δραστηριοποιηθούν και εμείς να έχουμε συμβουλευτικό ρόλο.
Λένε ότι δεν δουλεύει ο κλάδος στο φυσικό αέριο. Μα μόνο εκεί δεν δουλεύουμε; Χάνουμε τις δουλειές σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που είναι γνωστό σε όλους μας. Το θέμα όμως είναι ότι δεν έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή να συστήσουμε μία επιτροπή για να μελετήσει το θέμα, να μας κάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητήσουμε και θα τις καταθέσουμε στο υπουργείο. Επισημαίνω δηλαδή, ότι θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο επίλυσης του προβλήματος και να μη μένουμε μόνο στην αναφορά του.
Σε ό,τι αφορά στα πιστοποιητικά των αλλοδαπών για την απόκτηση άδειας, θεωρώ ότι αυτό το θέμα είναι δύσκολα ελέγξιμο. Αυτό που μπορούμε εμείς να ζητήσουμε, όπως είπε και ο συν. Αναγνωστόπουλος, είναι αυστηρότερες διαδικασίες εξέτασης, για να δούμε αν πραγματικά είναι και υδραυλικοί. Εμάς αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο και όχι ότι είναι αλλοδαποί. Ας μην ξεχνάμε πόσοι πατριώτες μας μετανάστευσαν στο εξωτερικό και μεγαλούργησαν.
Το θέμα που προέκυψε στην Αμαλιάδα με την υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης είναι αρκετά σοβαρό. Από τη μία δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης να μένει χωρίς φως, επειδή ένας συνάδελφος δεν του εκδίδει την Υπεύθυνη Δήλωση. Όμως και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μην πληρώνει τον συνάδελφο που εκτέλεσε τις εργασίες. Με αυτό θέλω να πω ότι ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δικαστήριο και ούτε να παίρνει απόφαση ελαφρά την καρδιά «έλα να σου υπογράψω εγώ τη δήλωση». Δεν βρίσκω σωστές αυτές τις λύσεις. Θα πρότεινα να συζητήσουμε και με τους ηλεκτρολόγους το θέμα, να δούμε πώς αντιμετωπίζουν αυτοί ανάλογες περιπτώσεις. Με φοβίζει ότι μπορεί να ανοίξουμε «παραθυράκια» με την οδηγία της Ομοσπονδίας προς το Σύνδεσμο Αμαλιάδας. Δηλαδή να υπογράφουν οι σύνδεσμοι αντί των συναδέλφων.
…Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι διαφημίσεις δεν κάλυψαν τα έξοδα της έκδοσης του μητρώου υλικών και θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα της έκδοσής του.

Γιώργος Τοδίτσκας: Στη γενική συνέλευση δεν κατατέθηκαν προτάσεις από τους συναδέλφους (ίσως δύο), παρ’ όλα αυτά όμως υπήρξαν αρκετοί προβληματισμοί, τους οποίους και θα πρέπει να μελετήσουμε ως διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Π.Δ., είχα πει παλαιότερα, να στείλουμε πλήρη φάκελο στο ΑΣΕΠ για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα του επαγγέλματός μας, καθώς στους διαγωνισμούς που γίνονται για την πρόσληψη υδραυλικών στους δημόσιους οργανισμούς και τα νοσοκομεία «παραβλέπονται» τα των αδειών. Νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσουμε το ΑΣΕΠ.
Ο ΟΑΕΔ μας εξαιρεί από τα προγράμματα επιδότησης, με τη δικαιολογία ότι οι υδραυλικοί δεν έχουν οικονομική ανάγκη. Αν είναι δυνατόν…
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ημερίδα του ΟΑΕΔ στη Φλώρινα, και μετά από παρέμβαση του συν. Σαπαλίδη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ ενέταξε τους υδραυλικούς του νομού στο πρόγραμμα. Να παρέμβουμε κι εμείς σαν ΟΒΥΕ, ζητώντας αυτό να ισχύει για όλους τους νομούς της χώρας.
Σε ημερίδα που έγινε στο νομό μας για το φυσικό αέριο, οι μηχανολόγοι – μηχανικοί της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένα συνεργεία υδραυλικών ανά την Ελλάδα, ενώ θεώρησαν ουσιαστικά υποτιμητικό γι’ αυτούς, να συνυπογράφουν στην Υπεύθυνη Δήλωση των υδραυλικών.
Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (για παράδειγμα υδραυλικοί), υποχρεούνται στην ανάρτηση τιμοκαταλόγων στα καταστήματά τους.
Σας ενημερώνω επίσης, ότι από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος εκδόθηκε απόφαση για τήρηση βιβλίου ελέγχου και συντήρησης των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας σε όλες τις επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό μας αφορά άμεσα και πρέπει να το δούμε.
Σε πολλούς δήμους βγαίνουν προγράμματα από τις ΔΕΥΑ για την αντικατάσταση των υδρόμετρων. Ο Σύνδεσμος της Φλώρινας, κατόπιν παρέμβασης του προέδρου του, κατάφερε να πάρουν το πρόγραμμα (800.000 ευρώ) τα μέλη του Συνδέσμου. Θεωρώ ότι θα πρέπει σαν ΟΒΥΕ να στείλουμε σε όλους τους δήμους της χώρας ή στην ΚΕΔΚΕ, σχετικό αίτημα, δηλαδή οι αντικαταστάσεις να «περνάνε» από τους συνδέσμους.
…Μαζί με την ασφάλεια των έργων, να δούμε και το θέμα της ασφάλισης ζωής ή ατυχήματος των συναδέλφων. Είναι θετικό και απαραίτητο.
Πρόβλημα προκύπτει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν ΤΕΒΕ, από την απόφαση ασφάλισης στον ΟΓΑ όσων διαμένουν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Τα έξοδα αυτών των επαγγελματιών είναι συγκριτικά λιγότερα από τα δικά μας, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο χαμηλότερα μπορούν να δίνουν τις προσφορές τους.


Ηλίας Χούντας:
Στη γενική συνέλευση, και λυπάμαι που το λέω αυτό, δεν άκουσα ούτε προτάσεις, ούτε ερωτήσεις, ούτε ιδέες. Δεν ξέρω αν ευθύνονται τα όσα συμβαίνουν στην ΟΒΥΕ, όμως το σώμα δεν το είδα αποφασισμένο να διεκδικήσει, παρασύροντας έτσι και την Ομοσπονδία να γίνει ενεργή.
Είδα ένα σώμα που κατευθυνόταν, κι αυτή η ευθύνη είναι όλων μας.
…Το Π.Δ. εφαρμόζεται κατά το δοκούν σε κάθε σύνδεσμο. Ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη και ενιαία εφαρμογή ανά την Ελλάδα. Πρέπει να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος, με βάση τις παρατηρήσεις που έχουμε διατυπώσει.
Σε σχέση με το φυσικό αέριο και τις αδυναμίες ή τα αρνητικά που έχουμε διαπιστώσει, οφείλουμε να συναντηθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες και να συζητήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Τα σεμινάρια αερίων καυσίμων οφέλησαν τους συναδέλφους. Όμως το ΕΛΚΕΔΕ δεν έχει ανταποκριθεί -οικονομικά- σε πάρα πολλούς συνδέσμους.
Τα σεμινάρια κοστολόγησης έπρεπε να είχαν ξεκινήσει στην επαρχία.
…Να ασχοληθούμε περισσότερο με το φορολογικό θέμα. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα βιβλία τους οι συνάδελφοι, να πληρώνουν συνάφειες, 10ετίες κ.λπ., και μετά να έρχεται επανέλεγχος παλαιών χρήσεων. Νισάφι, δεν πάει άλλο.
…Σε σχέση με τις πυρκαγιές στα δάση, έχω να πω ότι χρειάζεται πρόληψη και αναδάσωση των καμένων. Μία πρόταση που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως ΟΒΥΕ, είναι ένα μέρος του ΦΠΑ που αποδίδουν οι επαγγελματίες στην εφορία, να πηγαίνει σε τέτοιους σκοπούς.
Πριν τελειώσει η θητεία μας, πρέπει να προωθήσουμε τα εξής θέματα:
α) Τροποποίηση Π.Δ.
β) Μητρώο υλικών.
γ) Ο δικηγόρος της ΟΒΥΕ να αναλάβει ν’ ασχοληθεί με το θέμα των εργοληπτικών πτυχίων, και να ζητήσουμε να ισχύει το ίδιο καθεστώς για τους υδραυλικούς όπως για τους ηλεκτρολόγους.

Πέτρος Πούλης: Τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της ΟΒΥΕ δεν ήταν τα αναμενόμενα, πέρα από το γεγονός ανάδειξης της κόντρας – αντιπαράθεσης που έχει ο Σύνδεσμος της Αθήνας και ειδικότερα ο πρόεδρός της με την Ομοσπονδία.
…Τα σεμινάρια κοστολόγησης στην Αθήνα ξεκίνησαν, όμως η ανταπόκριση των συναδέλφων δεν είναι μεγάλη. Δεν ξέρω τι φταίει. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σεμινάρια και προσπάθειες για να εντρυφήσουν οι συνάδελφοι όλης της χώρας στο σημαντικό αυτό ζήτημα της κοστολόγησης, απλά θα περίμενα μεγαλύτερη ανταπόκριση από την πλευρά τους. Ελπίζω η επαρχία να δείξει μεγαλύτερη διάθεση.
…Η επιτροπή οικονομικών της ΟΒΥΕ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο, για ν’ αυξηθούν τα οικονομικά της Ομοσπονδίας. Να βρούμε κι άλλες πηγές εσόδων.
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με τους συνεταιρισμούς Ξάνθης και Ορεστιάδας, θεωρώ ότι πρέπει, σαν ΟΒΥΕ και ΠΟΣΕΥΔ, να παρέμβουμε, ανεξάρτητα από τη δικαστική τροπή που έχει πάρει το θέμα. Πρέπει να βρούμε μία συμβιβαστική λύση.
…Ο χαρακτηρισμός «συμβιβασμένη ηγεσία» που μας απέδωσε η ΔΕΚΥ, είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να απαντήσουμε σε όσα μας καταλογίζουν, για να ενημερωθούν σωστά και οι σύνδεσμοι.

Θεμιστοκλής Μπρατάνης: Οι συνάδελφοι της ΔΕΚΥ βάζουν πάντα μια «τρικλοποδιά» όταν το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ προσπαθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις που παίρνουμε. Η ασφάλιση των έργων είναι χαρακτηριστική περίπτωση, ενώ το ίδιο συνέβη και με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πήραμε απόφαση να εκδώσουμε. Οι συνάδελφοι αποχώρησαν χωρίς να το ακούσουν. Η στάση τους με λυπεί. Δεν θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στα προβλήματα του κλάδου.
…Η συνέλευση της ΟΒΥΕ έστειλε αρκετά μηνύματα. Ένα από αυτά, ήταν και το θέμα της εφαρμογής του Π.Δ., της κατοχύρωσης των συναδέλφων. Όλοι μιλάνε για την επέλαση των μη αδειούχων, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Σωστή η πρόταση που κατατέθηκε για τη δημιουργία επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι συνάδελφοι διαμαρτύρονται -και δικαίως- για την κατάσταση που επικρατεί. Βλέπουν τους μη αδειούχους να εργάζονται ανενόχλητοι, βλέπουν τη δουλειά να φεύγει από τα χέρια τους.
…Στο θέμα των συνεταιρισμών Ξάνθης – Ορεστιάδας, θεωρώ ότι οι ομοσπονδίες ολιγώρησαν. Έπρεπε να τους καθοδηγήσουμε, να προλάβουμε το λάθος που έκανε ο συνεταιρισμός Ξάνθης με την αλλαγή της επωνυμίας του.
…Τα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ των συναδέλφων και των πελατών, για τα έργα που αναλαμβάνουν να τους κατασκευάζουν, διασφαλίζουν και τις δύο πλευρές.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των έργων, οι σύνδεσμοι πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο για να πείσουν το σύνολο των συναδέλφων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θετικό βήμα και η ασφάλιση ατυχήματος.
Στις επιστολές της ΔΕΚΥ να απαντήσουμε με δικές μας επιστολές, για να καταλάβουν οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα ότι η ΟΒΥΕ δεν λειτουργεί εξαιτίας αυτών των συναδέλφων.

Κώστας Αθανασόπουλος: Καταδικάζω την αποχώρηση των συναδέλφων από την Ολομέλεια. Εγώ έχω μάθει να μην αποχωρώ, είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ.
Η γενική συνέλευση μας έστειλε πολλά μηνύματα, με κυριότερο την γκρίνια που υπάρχει από την πλευρά των στελεχών της ΔΕΚΥ προς την Ομοσπονδία.
Σε ό,τι αφορά στα σεμινάρια αερίου, που και εμείς παρακολουθήσαμε στον Πύργο, οφείλω να δηλώσω την πλήρη ασυνεννοησία που παρατηρήθηκε από την πλευρά του ΕΛΚΕΔΕ. Ασυνεννοησία η οποία είχε να κάνει με διαδικαστικά ζητήματα.
Σε σχέση με την Υπεύθυνη Δήλωση που υπέγραψε ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας αντί του συναδέλφου που εκτέλεσε το έργο, οφείλω, κατ’ αρχήν να πω, ότι τόσο ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ όσο και ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας αγνόησαν την ύπαρξή μου ως τομεάρχη της περιοχής. Δεν με ενημέρωσαν για το θέμα, αν και όφειλαν. Πέραν τούτου, θεωρώ ότι ως Ομοσπονδία πρέπει να στείλουμε απάντηση στο ερώτημα που μας κατέθεσε ο συγκεκριμένος συνάδελφος, για το αν οι σύνδεσμοι έχουν δικαίωμα να υπογράφουν Υπεύθυνες Δηλώσεις. Πρέπει να πάρουμε θέση.
…Τα μητρώο υλικών πρέπει να σταλεί σε όλους τους συνδέσμους.
…Χωρίς διάθεση ρατσισμού, να δούμε το θέμα με την απόκτηση άδειας επαγγέλματος από τους αλλοδαπούς, όπως και το να μην γίνονται ενάρξεις χωρίς την προσκόμιση άδειας στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Βασίλης Κόκκινος: Με υπαιτιότητα των στελεχών της ΔΕΚΥ, από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε σε σώμα, δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα στην Ομοσπονδία. Όλα αυτά πρέπει, με επιστολές μας, να τα κάνουμε γνωστά στους συναδέλφους ανά την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στις γενικές συνελεύσεις, πρέπει να πούμε μια πικρή αλήθεια. Οι πιο πολλοί αντιπρόσωποι έρχονται για βόλτα. Να μας απασχολήσει το θέμα.
Σε σχέση με το ψήφισμα για το ασφαλιστικό, στη γενική συνέλευση συμφωνήσαμε στη διατύπωση του κειμένου. Δεν μπορώ να καταλάβω -λογικά- την ένσταση των συναδέλφων της ΔΕΚΥ και την αποχώρησή τους από την Ολομέλεια.
…Να δούμε σοβαρά το θέμα με τους αλλοδαπούς και τις ενάρξεις επαγγέλματος. Να ζητήσουμε πιο αυστηρές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε την περίπτωση να έχουν μαϊμού πιστοποιητικά από τη χώρα τους.
…Όσοι επαγγελματίες μένουν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων όχι μόνο απαλλάσσονται του ΤΕΒΕ αλλά έχουν και απαλλαγή φόρου μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Αν στους συναδέλφους αυτούς δίνεται το δικαίωμα να εργάζονται και σε μεγάλες πόλεις, τότε μιλάμε για ανισότητα έναντι των άλλων επαγγελματιών που πληρώνουν ΤΕΒΕ και φόρους. Να το δούμε το θέμα.
…Ευθύνη για τη μη εφαρμογή του Π.Δ. έχουν και οι σύνδεσμοι.
…Προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, γιατί κυκλοφορούν πολλά ακατάλληλα.