Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ – Λέβητες βιομάζας

Στην «Ν. Σαμαράς», κατασκευάζουμε λέβητες βιομάζας, φυσικού ελκυσμού, για παραγωγή ζεστού νερού από το 1957. Ζεσταίνουμε τα σπίτια με την ενέργεια του ήλιου:
Ο ήλιος δίνει δύναμη στα φυτά να κτίσουν το σώμα τους και να δημιουργήσουν τους καρπούς τους. Εμείς χρησιμοποιούμε τα ξυλώδη φυτικά προϊόντα, φρούτα, πυρήνες καρπών και αγροτικά υποπροϊόντα, σαν καύσιμα στους λέβητες μας. Και αυτό γίνεται με την ετήσια, επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή των φυτικών καυσίμων. Με μία πηγή καυσίμων που ανανεώνεται κάθε χρόνο, με μηδενική εκπομπή CO2. Παραγωγή CO2 έχουμε στην καύση σχεδόν όλων των καυσίμων, αλλά ανακύκλωση του CO2, ουσιαστικά έχουμε μόνο στην καύση και αναπαραγωγή των βιο-καυσίμων, μέσα από την ετήσια ανάπτυξη με φωτοσύνθεση των φυτών και των καρπών τους.
Το CO2 επηρεάζει την αλλαγή του κλίματος, και τις επιπτώσεις του φαινομένου, τις βιώνουμε τώρα. Η δύναμη του ήλιου, μεταφέρεται από τα φυτικά καύσιμα σε εμάς, μέσω των λεβήτων. Ζεσταινόμαστε με τον ήλιο! Τα φυτικά καύσιμα είναι αποθήκη – μπαταρία της θερμικής ενέργειας που προσλαμβάνουν από τον ήλιο. Ο ήλιος γεμίζει την μπαταρία και εμείς την αδειάζουμε, δουλεύοντας τους λέβητες. Όλα τα άλλα ευεργετήματα της θρεπτικής αξίας των φυτών, είναι παντοιοτρόπως διαθέσιμα στον άνθρωπο.
Στην αγορά διατίθενται πληθώρα λεβήτων στερεών καυσίμων. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει λέβητες στερεών καυσίμων, μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους υποψήφιους πελάτες. Άλλοι είναι ικανοποιημενοι από την επιλογή τους, ενώ άλλοι, «το φυσάνε και δεν κρυώνει». Αυτοί που κάνουν έρευνα, πριν αγοράσουν, είναι οι περισσότερο κερδισμένοι. Όσοι δεν έχουν τον χρόνο και τον τρόπο να το κάνουν, αποτείνονται σε τεχνικούς και ειδικούς. Η πολιτεία έχει θεσπίσει κανόνες για τους λέβητες, για να τους προασπίσει και να προφυλάξει την μόλυνση της ατμόσφαιρας, από όχι σωστά προϊόντα.
Είναι χρήσιμα τα προγράμματα «Εξοικονομώ», για αυτούς που κάνουν νέα εγκατάσταση, και γι αυτούς που ανακαινίζουν, για πάρα πολλούς λόγους, και ειδικά στην περίπτωση που προωθούνται συστήματα των οποίων η λειτουργία επηρεάζει λιγότερο το κλίμα.
Οι λέβητες στερεών καυσίμων, για να μην επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, πρέπει να λειτουργούν και να καίνε το καύσιμό τους σωστά. Το «Εξοικονομώ» βοήθησε κι εμάς σαν εταιρεία με τους λέβητες, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο, καθώς παρατηρήθηκε το γεγονός πως πολλοί καταναλωτές κατέθεσαν σχέδια επιδότησης με λέβητες βιομάζας, που πριμοδότησαν την ένταξή τους, αλλά τελικά έβαλαν κάτι άλλο… Εάν βέβαια τελικά εγκαταστάθηκαν καλύτερα συστήματα, τότε να τα επιβραβεύσουμε!
Ο τυπικός τουλάχιστον έλεγχος της έγκρισης και εκτέλεσης του έργου στο «Eξοικονομώ», θα επιβεβαίωνε το καλώς έχειν.
Ιωάννης Σαμαράς