Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Κοινές προτάσεις για το ασφαλιστικό των ΕΒΕ από τις 6 κλαδικές ομοσπονδίες

Κοινές προτάσεις για το ασφαλιστικό των ΕΒΕ από τις 6 κλαδικές ομοσπονδίες

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΟΒΥΕ, στις 31 Οκτωβρίου

Σε 13 «αδιαπραγμάτευτες προτάσεις» για το ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών κατέληξαν οι έξι κλαδικές ομοσπονδίες της οικοδομής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές ανελκυστήρων, αλουμινοσιδηροκατασκευαστές, ψυκτικοί, ξυλουργοί), που συμμετείχαν σε σύσκεψη στις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από πρόσκληση της ΟΒΥΕ. «Οι προτάσεις αυτές», όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου «αποτελούν τη βάση έναρξης του οποιουδήποτε διαλόγου και δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση».
»Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο διάλογος θα θεωρηθεί από εμάς προσχηματικός και ανούσιος, και φυσικά θα είμαστε αντίθετοι και απέναντί σας με όλες μας τις δυνάμεις», υπογραμμίζουν προς τον υπουργό Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα οι πρόεδροι των 6 κλαδικών ομοσπονδιών της οικοδομής, που υπογράφουν το σχετικό κείμενο – δελτίο τύπου, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου.

Το κείμενο που απευθύνεται προς τη Βουλή των Ελλήνων, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλη Μαγγίνα (κοινοποιήθηκε στη ΓΣΕΒΕΕ, τα πολιτικά κόμματα και τον τύπο), έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι
Οι παραπάνω κλαδικές ομοσπονδίες των επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων (ΕΒΕ) σε σύσκεψή τους που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2007 (ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας) για το ασφαλιστικό, μετά τα «σενάρια» που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον ημερήσιο τύπο, από τα τηλεοπτικά κανάλια, σχετικά με τις προτάσεις της «επιτροπής σοφών», για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και την κάθετη αντίρρησή τους στα ενδεχόμενα παρεμβάσεων σε μια σειρά θεμελιωδών ζητημάτων που αφορούν το ασφαλιστικό των ΕΒΕ.
Οι παραπάνω κλαδικές ομοσπονδίες σας καταθέτουν πλαίσιο προτάσεων για το ασφαλιστικό των ΕΒΕ, το οποίο αποτελεί για τους κλάδους μας τη βάση έναρξης διαλόγου.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι οι παρακάτω:
– Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού φορέα ΟΑΕΕ, με την αυστηρή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα.
– Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
– Καμία μείωση των συντάξεων.
– Άμεση τακτοποίηση των ελλειμμάτων των ταμείων ΤΣΑ και ΤΑΕ από το κράτος, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στο συνδικαλιστικό κίνημα ως βασική προϋπόθεση για την ενοποίηση των ταμείων.
– Διόρθωση της αδικίας του Ν. 2084/93 για τους νέους ασφαλισμένους όσους εγγράφηκαν στον ασφαλιστικό φορέα από 1/1/93, για τους οποίους προβλέπεται μετά από 35 χρόνια ασφάλισης, ποσοστό αναπλήρωσης 60%.
– Διόρθωση της αδικίας που δημιουργεί η διαδοχική ασφάλιση με μείωση της προσδοκώμενης σύνταξης ως και 30%.
– Άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής.
– Διατήρηση της αιρετής διοίκησης του ΟΑΕΕ.
– Επιστροφή των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ στον ασφαλιστικό τους φορέα.
– Χορήγηση επιδόματος τοκετού.
– Να καθορισθεί αξιοπρεπές ποσό αποζημίωσης σε τυχόν εργατικό ατύχημα ή σε περίπτωση ασθένειας.
– Να ορισθούν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για επαγγέλματα που θεωρούνται υψίστης επικινδυνότητας.
Κύριε υπουργέ, οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ σχετικά με το ασφαλιστικό, έχουν διατυπωθεί και κατατεθεί κατά καιρούς τόσο από τις κλαδικές ομοσπονδίες όσο και από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν για εμάς τη βάση έναρξης του οποιουδήποτε διαλόγου και δεν είναι προτάσεις υπό διαπραγμάτευση, αλλά προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δέσμευσης από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προτασίας και εφαρμογής τους το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο διάλογος θα θεωρηθεί από εμάς προσχηματικός και ανούσιος, και φυσικά θα είμαστε αντίθετοι και απέναντί σας με όλες μας τις δυνάμεις.
Για την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ), ο πρόεδρος Αριστοτέλης Παπακονδύλης, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), ο πρόεδρος Ευστάθιος Δάρας, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), ο πρόεδρος Γεώργιος Βλασόπουλος, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ), ο πρόεδρος Γεώργιος Ανδρουλάκης, για την Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδας (ΟΨΕ), ο πρόεδρος Άγγελος Δαλαβούρας, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), ο πρόεδρος Νίκος Ασβεστάς».