Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλοπών από τις οικοδομές»

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλοπών από τις οικοδομές»

Επισημαίνει στο Σύνδεσμο Αθηνών η Ελληνική Αστυνομία
Σχέδιο αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλοπών σωλήνων και εργαλείων από τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές έχει καταρτίσει η ελληνική αστυνομία, με βάση και το σχετικό αίτημα που της κατέθεσε ο Σύνδεσμος Αθηνών. Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου (11/10/2007) του Συνδέσμου, το 2ο τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, έκανε γνωστό στις 24/12/2007 τα εξής:
«α. Η Υπηρεσία μας λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αναφέρετε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, δια των αρμοδίων υφισταμένων της υπηρεσιών, κατέβαλε και καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών, παρά τις υπάρχουσες αντικειμενικές δυσχέρειες, αναζητώντας κάθε φορά τη λήψη των πιο ενδεδειγμένων μέτρων που θα κατατείνουν στην εξάλειψή τους.
β. Προς το σκοπό αυτό αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των επισημαινομένων προβλημάτων, έχει δώσει σ’ όλες τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της, τις δέουσες εντολές και οδηγίες, ώστε σε συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχεδιάσουν, μεθοδεύσουν και εκδηλώσουν συγκεκριμένες αστυνομικές ενέργειες, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεων, καθώς και εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της συλλογής αξιόπιστων πληροφοριών, ώστε με τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων, να υπάρξει και ριζική αντιμετώπιση του θέματος.
γ. Από τις υφιστάμενες υπηρεσίες μας, έχει καταρτισθεί σχέδιο αστυνόμευσης, σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα κατάσταση και την καταγραφείσα εγκληματικότητα της περιοχής, προς τούτο δε, κινούνται σε 24ωρη βάση εποχούμενες περιπολίες, οι οποίες επιτηρούν ανελλιπώς όλους τους χώρους πιθανής εκδήλωσης αδικημάτων και ιδιαίτερα τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές, πραγματοποιώντας παράλληλα ελέγχους υπόπτων ατόμων και προσαγωγές οσάκις αυτό επιβάλλεται.
δ. Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής ήταν:
• Η σύλληψη από το Τ.Α. Πεύκης δύο δραστών, οι οποίοι σε χρονικό διάστημα ενός μηνός είχαν διαπράξει δεκαεπτά κλοπές από οικοδομές περιοχής ευθύνης του, αφαιρώντας μεγάλη ποσότητα χαλκοσωλήνων και οικοδομικών εργαλείων.
• Η σύλληψη από το Τ.Α. Κολωνού δύο ατόμων για κλοπή και απόπειρα κλοπής χαλκού από νεοανεγειρόμενες οικοδομές.
• Ο σχηματισμός δικογραφιών από το Τ.Α. Άνω Λιοσίων σε βάρος εννέα ατόμων, εκ των οποίων έξι συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν αρμοδίως για κλοπές αντικειμένων και υλικών από οικοδομές. Εξιχνιάστηκαν εβδομήντα τέσσερις κλοπές.
• Η εξιχνίαση από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Ν/Α Αττικής, δύο περιπτώσεων απόπειρας κλοπής χαλκού εκ των τεσσάρων συνολικά περιπτώσεων που την απασχόλησαν με αντίστοιχες δύο συλλήψεις δραστών.
• Επιπλέον, από ελέγχους που διενήργησαν σε επιχειρήσεις – καταστήματα χαλκού, μεταλλικών αντικειμένων, βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις για λειτουργία αυτών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, ενώ δεν διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση πρώτων υλών χαλκού ή άλλων αντικειμένων που συνήθως αφαιρούνται από οικοδομές.
δ. Οι έλεγχοι προς αντιμετώπιση του θιγόμενου προβλήματα, θα συνεχισθούν και σε βάρος των υπευθύνων θα εφαρμοσθούν τα νόμιμα σε συντρέχουσα περίπτωση».
«Πάρτε μέτρα για τις κλοπές»
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος, με τη σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο οποίος και είναι αρμόδιος για τον κλάδο της δημόσιας τάξης, είχε αναφέρει τα εξής:
«Κύριε υπουργέ
Ο Σύνδεσμός μας γίνεται  αποδέκτης συχνών καταγγελιών και αναφορών από δεκάδες μέλη του για κλοπές εργαλείων και υλικών από τους χώρους της δουλειάς τους. Κλοπές, που σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζουν και τις 10.000 ευρώ.
Όπως μας επισημαίνουν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν δει αποξηλωμένες ολόκληρες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που έχουν κατασκευάσει με χαλκοσωλήνες,  και οι οποίες -εκτός των άλλων- αποτελούν και το «φιλέτο» των συγκεκριμένων κλεφτών από τις οικοδομές.
Τη λέξη «συγκεκριμένων» δεν τη χρησιμοποιούμε αβίαστα. Όπως κι εσείς θα γνωρίζετε, οι χαλκοσωλήνες και τα άλλα μεταλλικά εξαρτήματα που αποξηλώνονται από τις εγκαταστάσεις ή αφαιρούνται από τους αποθηκευτικούς χώρους της οικοδομής προτού τοποθετηθούν, πωλούνται (εννοείται χωρίς κανένα παραστατικό στοιχείο) ως σκραπ στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα εν λόγω υλικά.
Όσο για τα εργαλεία, αυτά πωλούνται στα γνωστά υπαίθρια παζάρια. Και ως ειρωνεία, δεν θα ήταν υπερβολή να σας πούμε ότι κάποιοι συνάδελφοί μας εντόπισαν εργαλεία τους στα υπαίθρια αυτά παζάρια και τα αγόρασαν.
Κύριε υπουργέ, ο Σύνδεσμός μας, γνωστός για τις δημοκρατικές ευαισθησίες του, δεν θα μπορούσε να μιλήσει για αστυνομοκρατούμενο κράτος. Θα μπορούσε όμως να μιλήσει και να υπερθεματίσει, για ένα κράτος που χωρίς να καταπατά τις ατομικές ελευθερίες, θα κάνει συχνούς ελέγχους για να διαπιστώνει το νόμιμο ή όχι της διακίνησης αυτών των υλικών στους συγκεκριμένους χώρους.
Χωρίς να σας υποδεικνύουμε τη δουλειά σας,  θεωρούμε ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει και πιο αισθητή η παρουσία των αστυνομικών οργάνων στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, προκειμένου με τη φυσική τους παρουσία να αποτρέπουν, στο βαθμό του εφικτού, τους επίδοξους αυτούς δράστες και γενικώς τις έκνομες πράξεις.
Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση του αιτήματός μας».
«Φορολογική αντιμετώπιση της ζημιάς»
Για το ίδιο θέμα, εξάλλου, το ΔΣ του Συνδέσμου ζήτησε  από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, η κλοπή των υλικών να λογίζεται ως ζημιά από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα:
«Κύριε υπουργέ
Τα μέλη μας, ως επί το πλείστον αναλαμβάνουν εργολαβίες ή υπεργολαβίες  κατασκευής ιδιωτικών τεχνικών έργων ή οικοδομών. Τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (Εσόδων – Εξόδων) του Κ.Β.Σ. Οι εργολαβίες που αναλαμβάνουν είναι συνήθως μαζί με τα υλικά, που κατά  κύριο λόγο είναι ο χαλκός. Παρ’ ότι από την πλευρά του ιδιοκτήτη ή του κατασκευαστή υπάρχει μια υποτυπώδης φύλαξη του χώρου, έχουν παρουσιαστεί παρά πολλά κρούσματα κλοπής των υλικών (ξήλωμα χαλκοσωλήνων). Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον το έργο είναι ημιτελές, δηλαδή στη διαδικασία της κατασκευής, την ευθύνη  φέρει ο υδραυλικός. Εφόσον από την πλευρά του υδραυλικού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που να πιστοποιούν την κλοπή (καταγγελία μαζί με μηνυτήρια αναφορά, τιμολόγια αγοράς των υλικών),θα θέλαμε να μας υποδείξετε την διαδικασία έκπτωσης της ως άνω ζημιάς από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία μας, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ελεγκτικές αρχές των κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
 Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να δοθεί μια αποτελεσματική λύση. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε άμεσα θετική απάντηση».
Οι επιστολές, με ημερομηνία 11/10/2007, υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, Θανάση Στρουμπούλη και Γιώργο Κωνσταντέλλο, αντίστοιχα.