Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Χωρίς φύλλο ελέγχου το 31% των εγκαταστάσεων θέρμανσης στην Αττική

Χωρίς φύλλο ελέγχου το 31% των εγκαταστάσεων θέρμανσης στην Αττική

sel. 41a.jpg

Σύμφωνα με αυτοψίες και μετρήσεις που πραγματοποίησε η ΕΑΡΘ το 2007
• Εκτός ορίων CO2 το 25% των εγκαταστάσεων

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της διεύθυνσης «Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου» (ΕΑΡΘ) του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ελέγχους που πραγματοποίησε το 2007 το «τμήμα αυτοκινήτων και εξωτερικών καύσεων».
Το δεύτερο κεφάλαιο της έκθεσης αφορά τους ελέγχους σε σταθερές εστίες καύσης, όπως εγκαταστάσεις βιομηχανίας, νοσοκομείων, αρτοποιείων, κεντρικών θερμάνσεων κ.ά. και περιλαμβάνει, για το έτος 2007, τα στοιχεία των μετρήσεων και ορισμένα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την προηγούμενη χρονιά, διενεργήθηκαν συνολικά 3.241 αυτοψίες (και 3.036 μετρήσεις).

sel. 41a.jpg

Το αξιοσημείωτο στοιχείο που καταγράφεται είναι ότι από τους ελέγχους που έγιναν, συνολικά το 31% των εγκαταστάσεων δεν διέθετε φύλλο ελέγχου.
Ως προς τις εκπομπές ρύπων το 25% των εγκαταστάσεων στις οποίες έγιναν μετρήσεις βρέθηκαν εκτός ορίων στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αυτοψιών και μετρήσεων που γίνονται από την ΕΑΡΘ χρόνο με το χρόνο, γίνεται μικρότερος. Στην έκθεση αναφέρεται ότι από το β’ εξάμηνο του 2006 και μετά, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ελέγχους διενεργούν τέσσερα κλιμάκια ελέγχου, αντί πέντε των προηγούμενων ετών.

sel. 41b.jpg
Τα βασικά συμπεράσματα και οι προτάσεις, για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης έτσι όπως καταγράφονται στην έκθεση της ΕΑΡΘ είναι:
1. Μεγάλος  αριθμός εγκαταστάσεων με σταθερές εστίες καύσης (περίπου μία στις τρείς στο σύνολο), δεν διαθέτει φύλλο ή βιβλίο συντήρησης / μετρήσεων.
Τα υψηλά ποσοστά, ειδικά στις μεγάλες βιομηχανίες και τα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες, θεωρούνται αδικαιολόγητα και αποδεικνύουν την ανάγκη συνεχών ελέγχων.
Το υψηλό ποσοστό στα κολυμβητήρια, οφείλεται κυρίως στην άγνοια των υπευθύνων.
2. Κατά την διάρκεια του 2007, οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν εκτός των προβλεπόμενων ορίων ως προς την αιθάλη είναι σε μέσο ποσοστό 2% αυτών που ελέγχθηκαν, ενώ ως προς την περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα είναι σε μέσο ποσοστό 25% αυτών που ελέγχθηκαν. Τα ποσοστά αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά, δεδομένου ότι η βελτίωση της ποιότητας της καύσης στους λέβητες των σταθερών εστιών  καύσης, έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο και περαιτέρω βελτίωση θα ήταν εφικτή μόνο μέσω της αντικατάστασης των παλαιών εγκαταστάσεων λεβήτων και μέσω της χρήσης φυσικού αερίου σαν καύσιμο.
3. Στα καυσαέρια των λεβήτων, εκτός από αιθάλη και διοξείδιο του άνθρακα, εμπεριέχονται και άλλοι εξ ίσου σημαντικοί ρύποι, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οξείδια του αζώτου (ΝOx), το διοξείδιο του θείου (SO2), κ.ά., που για αυτούς δεν προβλέπονται όρια από την υπάρχουσα νομοθεσία. Δεδομένου δε ότι και πολλές εγκαταστάσεις καύσης χρησιμοποιούν πλέον φυσικό αέριο ως καύσιμο, όπου επίσης δεν προβλέπονται  όρια, καθίσταται αναγκαία η προσαρμογή της νομοθεσίας στις σημερινές συνθήκες.

sel. 42.jpg
4. Σε αρκετές περιπτώσεις (μικρές μονάδες ξενοδοχείων, παλιές πολυκατοικίες), τα λεβητοστάσια δεν πληρούν τους όρους του Γ.Ο.Κ. με συνέπεια να είναι δύσκολη η πρόσβαση των κλιμακίων ελέγχου και να δυσχεραίνονται οι εργασίες συντήρησης.
Επίσης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός (λέβητες, καυστήρες, αυτοματισμοί κ.λ.π.) των εγκαταστάσεων αυτών είναι παλαιάς τεχνολογίας και η απόδοσή του ελλιπής.
5. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να εστιάσουν στον επιτελικό τους ρόλο.  Ο καθημερινός έλεγχος των εγκαταστάσεων θα πρέπει να περάσει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί ελέγχους και μετρήσεις σε σταθερές εστίες καύσης, χωρίς ωστόσο να την ενεργοποιεί.
6. Ο παράγοντας της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών για την σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεών τους, θεωρείται καταλυτικός. Ειδικές διαφημιστικές εκστρατείες, για την συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική και τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά οφέλη, θα βοηθούσε πολύ στην επίτευξη του στόχου για την παραπέρα βελτίωση των εκπομπών από σταθερές εστίες καύσης.