Αρχική » Αφιερώματα » Φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας » Η εξειδίκευση κερδίζει τον ανταγωνισμό και η επιμόρφωση είναι το μόνο μας όπλο

Η εξειδίκευση κερδίζει τον ανταγωνισμό και η επιμόρφωση είναι το μόνο μας όπλο

Αλέξανδρος Ρούτζιος
θερμοϋδραυλικός – Hydroplus

Σε μια εποχή όπου η εξειδίκευση κερδίζει τον ανταγωνισμό και η επιμόρφωση είναι όπλο για την επιβίωση, ακόμα και την επαγγελματική εξέλιξη του καθενός μας, θα ήταν λάθος να μην αναγνωρίσουμε ότι οι αντλίες θερμότητας έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και, ακόμα μεγαλύτερο λάθος, να μην καρπωθούμε τα οφέλη του Kλάδου μας απ’ αυτό το προϊόν, αντί να το λοιδορούμε ή να μεταφέρουμε πολλές φορές αρνητική άποψη για κάτι που απλά δεν γνωρίζουμε την αρχή λειτουργίας του.


Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο αν κάποιος ήθελε να το αναλύσει, το σίγουρο όμως είναι ότι θέλοντας και μη, η εγκατάστασή τους αφορά άμεσα το επάγγελμα του υδραυλικού.
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ανάκτηση θερμότητας από το περιβάλλον, η οποία φθάνει σε βαθμό απόδοσης πάνω από 3 με σώματα καλοριφέρ και πάνω από 5 με χρήση σε ενδοδαπέδια. Αυτό, σε κάποιον που θα επιλέξει την λύση της αντλίας θερμότητας για την θέρμανση ή ακόμα και την ψύξη της οικίας του, σημαίνει στην πράξη ότι πληρώνει 1kw κατανάλωση στον εκάστοτε πάροχο, ενώ η αντλία αποδίδει υπερπολλαπλάσια Kw στην οικία, έως και πέντε φορές μεγαλύτερο έργο από αυτό που κατανάλωσε, με αποτέλεσμα να θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να επιδοτείται.
Τα καινούρια προγράμματα του «Εξοικονομώ», όπως και τα προηγούμενα, που κάποιοι από μας έχουν ήδη «τρέξει», έχουν ως επί το πλείστον σαν παρέμβαση, αντλία θερμότητας ή φυσικό αέριο. Μια δυνατότητά της που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, είναι η εκμετάλλευση της περίσσιας ενέργειας που παράγει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών. Στην ουσία, ο ιδιοκτήτης με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προσυμφωνήσει το ετήσιο φορτίο που θα «αγοράσει» ο πάροχος και κατά συνέπεια, την υπόλοιπη, επιπλέον παραγωγή του, ο ιδιώτης την «χαρίζει» αφού δεν μπορεί να την αποθηκεύσει με κάποιον τρόπο.
Την περίσσια αυτή ενέργεια λοιπόν, έρχεται να την εκμεταλλευτεί η αντλία θερμότητας, είτε παράγοντας δωρεάν ΖΝΧ αν της δώσουμε αυτή την επιλογή, είτε φορτίζοντας το δοχείο αδράνειας της εγκατάστασης, -αν δεν υπάρχει άμεσο αίτημα από κάποια ζώνη της οικίας- για μετέπειτα εκμετάλλευση όταν ζητηθεί.
Αυτό σημαίνει 100% δωρεάν ενέργεια για του τρεις βασικούς και ενεργοβορούς τομείς ενός νοικοκυριού. Θέρμανση, Ψύξη, ΖΝΧ.
Οι εφαρμογές που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, σαν υδραυλικοί τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, η ενημέρωση και η επιμόρφωση στα νέα προϊόντα και τις τεχνολογίες που τα απαρτίζουν είναι πια επιβεβλημένη αν θέλουμε να μην μείνουμε θεατές και, ακόμα περισσότερο να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Το μόνο όπλο μας είναι η κατανόηση της αρχής λειτουργίας της εκάστοτε συσκευής, ώστε μαζί με την σωστή εφαρμογή της μελέτης της εγκατάστασης, να αποδώσουν στον ιδιοκτήτη τα οφέλη που περίμενε, με άμεσο προφανές όφελος και σε μας.