Αρχική » Αφιερώματα » Τοπική ρύθμιση θερμοκρασίας » DACH EQUIPMENT: Αυτονόμηση κλασσικών συστημάτων θέρμανσης

DACH EQUIPMENT: Αυτονόμηση κλασσικών συστημάτων θέρμανσης

dach_fhkv2

Καθώς το κόστος λειτουργίας για θέρμανση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι λογικό ο ένοικος να έχει απαίτηση, αφενός για ικανοποιητική θέρμανση (σε διάρκεια και ποσότητα) και αφετέρου οικονομική λειτουργία.
Το πρόβλημα λοιπόν που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, αφορά την αυτονομία στη χρήση της, ώστε ο καταναλωτής να έχει θέρμανση τις ώρες που θέλει στην θερμοκρασία που θέλει ακόμα πλέον και στο χώρο που θέλει, και να μη γίνεται αλόγιστη χρήση σε ώρες που το διαμέρισμα είναι κλειστό.
Η ατομική ρύθμιση της θερμοκρασίας
dach_fhkv2dach_fhkvΣε κάθε θερμαντικό σώμα αντικαθίσταται ο επάνω απλός διακόπτης από ένα θερμοστατικό διακόπτη ο οποίος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό σώμα και να ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου.
Μόνο όποιος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό του σώμα, μπορεί να ορίσει την κατανάλωση.
Με ένα θερμοστατικό διακόπτη μπορεί κανείς να ορίσει τη θερμοκρασία του χώρου.
Επειδή τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται το ίδιο, μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια σε σημαντικό βαθμό, με απλό γύρισμα του θερμοστατικού διακόπτη και ελάττωση της θερμοκρασίας του χώρου.
Κατά κανόνα ισχύει: Ένας βαθμός λιγότερος στη θερμοκρασία δωματίου αντιστοιχεί σε 5% εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο θερμοστατικός διακόπτης μπορεί να ρυθμίσει θερμοκρασία χώρου “από – έως”.
Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για ένα διαμέρισμα είναι:
• Σαλόνι, παιδικό δωμάτιο: 19-20°C.
• Κουζίνα, διάδρομος, χώλ: 18-20°C.

• Υπνοδωμάτιο: 16-18°C.
• Μπάνιο: 20-22°C.
Η μέτρηση της κατανάλωσης θέρμανσης
Το επόμενο ζήτημα που προκύπτει είναι η δίκαιη κατανομή των δαπανών θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τη σωστή λειτουργία της και να τη χρησιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς.
Ας δούμε όμως την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική πραγματικότητα.
Το σύστημα των θερμιδομετρητών σωμάτων (ηλεκτρονικών κατανεμητών δαπανών θερμαντικών θέρμανσης) αποτελεί μια αξιόπιστη και οικονομική λύση για τη μέτρηση και κατανομή των δαπανών θέρμανσης σύμφωνα με την πραγματική κατανάλωση
Πώς λειτουργεί
Οι προηγμένοι τύποι θερμιδομετρητών σωμάτων είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες προγραμματίζονται για την πραγματική ισχύ του σώματος ώστε να έχουν στη μνήμη τους την χαρακτηριστική καμπύλη αυτού.
Με τον προγραμματισμό της συσκευής ο ένοικος βλέπει στην οθόνη της συσκευής την ένδειξη που θα δει και στον λογαριασμό των κοινοχρήστων και όχι έναν αριθμό ο οποίος θα πολλαπλασιασθεί αργότερα με κάποιον συντελεστή στο πρόγραμμα κατανομής δαπανών.
Τοποθετούνται στη μέση του σώματος (ως προς το μήκος) και στο 75% του ύψους (από κάτω προς τα επάνω). Στο σημείο αυτό βρίσκεται η μέση θερμοκρασία του σώματος.
Αλλά πότε ένα σώμα αποδίδει την ονομαστική ισχύ του;
Όταν έχει προσαγωγή νερού 90°C και επιστροφή 70°C.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ στην πραγματικότητα διότι ο λέβητας ρυθμίζεται πάντα σε χαμηλότερη θερμοκρασία η οποία και αυτή ελαττώνεται ανεβαίνοντας ορόφους. Κατά συνέπεια όλοι στο κτίριο παίρνουν διαφορετική θερμοκρασία από τη μελέτη.
Επίσης η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη της θερμοκρασίας του χώρου. Δηλαδή εάν κάποιος ανοίγει παράθυρα ενώ λειτουργεί η θέρμανση πετάει ενέργεια ενώ εάν ο χώρος είναι ζεστός το νερό του σώματος δεν κρυώνει τόσο άρα εξοικονομεί ενέργεια.
Για τον λόγο αυτό η συσκευή διαθέτει ένα θερμόμετρο το οποίο μετρά την μέση θερμοκρασία σώματος και πρέπει να διαθέτει και θερμόμετρο θερμοκρασίας χώρου.
Αν το δεύτερο δεν υπάρχει, η θερμομέτρηση είναι ελλιπής διότι δεν υπολογίζεται η σπατάλη ή η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω θερμοκρασίας χώρου.
Οι συσκευές χωρίς θερμόμετρο χώρου θεωρούν, ότι η θερμοκρασία χώρου είναι πάντα 20°C, πράγμα που δεν ευσταθεί στην πραγματικότητα.
Προσοχή, η δυνατότητα προγραμματισμού και η χρήση συσκευών με θερμόμετρο χώρου είναι βασικά στοιχεία στην επιλογή των συσκευών όπως φαίνεται και από τον τύπο παρακάτω:
dactypos

t = χρόνος.
Θδ = θερμοκρασία δωματίου.
Q0 = σταθερά σώματος.
Θσμ = μέση θερμοκρασία σώματος (συνάρτηση των θερμοκρασιών εισόδου εξόδου).
p = σταθερά-εκθέτης (χαρακτηριστικό του σώματος).
Από τον τύπο βλέπουμε ότι η θερμοκρασία χώρου και ο προγραμματισμός του σώματος παίζουν πολύ βασικό ρόλο Επίσης είναι απαραβίαστος αφού κάθε προσπάθεια παραβίασης καταγράφεται στην οθόνη και στην μνήμη του και παραμένει εκεί έως ότου η εταιρία το σβήσει και εφαρμόσει την ποινή παραβίασης στον χρήστη/παραβιαστή.
Ασύρματη μέτρηση χωρίς την ανάγκη εισόδου στο κτίριο
dach_sxedΗ μέτρηση των συσκευών γίνεται ασύρματα χωρίς την ανάγκη εισόδου του υπαλλήλου καταμετρητή στο κτίριο με την χρήση φορητής μονάδας μέτρησης. Οι καταμετρητές έρχονται σε προσυμφωνηθέντα διαστήματα και από το εξωτερικό της πολυκατοικίας καλούν τους μετρητές και λαμβάνουν τις μετρήσεις χωρίς να ενοχλήσουν τους ενοίκους. Για την μέτρηση, προηγείται ο προγραμματισμός του δρομολογίου καταμέτρησης στην συσκευή έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η ακρίβεια και η ταχύτητα αυτής.
Οι προηγμένοι μετρητές 3ης γενεάς δεν χρειάζονται δέκτες ούτε «κοινόχρηστα εξαρτήματα» λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους και τις μεγάλης χωρητικότητας σε μνήμη. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες οι οποίες δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα κατευθύνονται ήδη στην κατασκευή τέτοιων μετρητών διότι η παλαιότερη τεχνολογία με δέκτες αυξάνουν το κόστος εγκατάστασης χωρίς λόγο.
Έκδοση λογαριασμών θέρμανσης
Το σύστημα συμπληρώνεται από λογισμικό το οποίο είναι πολύ πολύπλοκο και πρέπει να δίνει δυνατότητες όχι μόνο μια απλής κατανομής δαπανών αλλά να μπορεί να υπολογίζει με βαθμοημέρες την κατανάλωση του μετρητή σε περίπτωση παραβίασης ή βλάβης του μετρητή καθώς επίσης να κρατά στοιχεία πολλών προηγουμένων χρήσεων για εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, για την παροχή συμβουλών στο κτίριο ή για κάθε έλεγχο εάν ζητηθεί.
Η Dach Equipment με την Techem
Η Dach Equipment αντιπρόσωπος του Γερμανικού οίκου Techem Energy Services A G Γερμανίας, της εταιρίας η οποία πρώτη εφάρμοσε την θερμομέτρηση στην Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, ξεκίνησε πρώτη στης Ελλάδα το 1996, την εφαρμογή και εγκαθίδρυση του ανωτέρω συστήματος. Οι συσκευές είναι 3ης γενεάς προγραμματιζόμενες, με δύο αισθητήρια (σώματος – χώρου), και δεν χρειάζονται δέκτες για την συλλογή των μετρήσεων.
Το λογισμικό προγραμματισμού των συσκευών περιέχει μία βάση δεδομένων πάνω από 80.000 διαφορετικούς τύπους σωμάτων στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα σώματα τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί παγκοσμίως με τις χαρακτηριστηκές τους καμπύλες.
Το λογισμικό κατανομής των δαπανών, συμπληρώνεται με τις Ελληνικές βαθμοημέρες και βρίσκεται στους κεντρικούς υπολογιστές της Techem Energy Services AG στην Γερμανία.
Η Dach Equipment θεωρεί ευθύνη της να προγραμματίζει τις συσκευές και να εκδίδει τους λογαριασμούς κατανομής δαπανών θέρμανσης για την διασφάλιση της ποιότητας αυτών, έχει δημιουργήσει μία κάθετη οργάνωση πανελλαδικά.
Οι συνεργάτες μας πανελλαδικά συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση και σωστή εγκατάσταση των συστημάτων της καθώς και την τεχνική κάλυψη αυτών.