Αρχική » Αφιερώματα » Τοπική ρύθμιση θερμοκρασίας » CALDA ENERGY AEBE: Ολοκληρωμένες λύσεις για τοπική ρύθμιση θερμοκρασίας και κατανομή δαπανών

CALDA ENERGY AEBE: Ολοκληρωμένες λύσεις για τοπική ρύθμιση θερμοκρασίας και κατανομή δαπανών

calda

Ο ακατάστατος τρόπος λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων δημιουργεί μεγάλη κατανάλωση καυσίμου.
Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης πρέπει κατά το δυνατόν να είναι προγραμματισμένη και συνεχής.
Μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στο χώρο, δημιουργούν μεγάλη κατανάλωση και έλλειψη θερμικής άνεσης.
Είναι οικονομικότερο η κεντρική θέρμανση να λειτουργεί περισσότερες ώρες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Κάθε βαθμός άνω των 20°C, σημαίνει επιπλέον σπατάλη καυσίμου 6%.
Πριν προβείτε λοιπόν σε ριζικές και ακριβές επεμβάσεις για την εξοικονόμηση καυσίμου, σας συνιστούμε τους παρακάτω αυτοματισμούς:
1. Μονοκατοικίες.
Ο θερμοστάτης χώρου σε μια κατοικία, ρυθμίζει τη λειτουργία θέρμανσης για όλα τα δωμάτια συγχρόνως. Οι χώροι όμως είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, λόγω διαφορετικού προσανατολισμού, μικρότερης ή μεγαλύτερης επιφάνειας και έχουν άλλες ανάγκες θέρμανσης. Αυτό αντιμετωπίζεται με την χρήση θερμοστατικών βαλβίδων-κεφαλών.
Έτσι λοιπόν κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο.
Επίσης για χώρους με πρόσθετες πηγές θερμότητας (τζάκι, κουζίνα) ή για χώρους που δεν έχουν τακτική χρήση (ξενώνες, δώματα, υπόγεια), οι θερμοστατικές κεφαλές είναι η ιδανική λύση, ώστε να ρυθμίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία αυτόματα, πετυχαίνοντας χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, χωρίς να μειώνεται η θερμική άνεση.
Ακόμα ο θερμοστάτης χώρου πρέπει να αντικατασταθεί με ηλεκτρονικό χρονοθερμοστάτη, που είναι ακριβείας και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με δύο προγράμματα, ένα κανονικό στους 20 βαθμούς και ένα μειωμένο στους 16 βαθμούς.
2. Πολυκατοικίες με δισωλήνιο σύστημα – σύστημα αυτονομίας Siemens Set
caldaΣ΄ αυτή την περίπτωση ο πάνω διακόπτης κάθε σώματος, αντικαθίσταται από θερμοστατικό διακόπτη (2), πάνω στον οποίο προσαρμόζεται μία θερμοστατική κεφαλή (1).
Έτσι πετυχαίνουμε οικονομικά και χωρίς καλωδιώσεις και μερεμέτια, τοπική ρύθμιση θερμοκρασίας ανά χώρο και ανά σώμα.
Επίσης στην εμπρόσθια όψη του κάθε σώματος προσαρμόζεται ένας ηλεκτρονικός κατανεμητής (4), ο οποίος καταγράφει την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σώμα, οι ενδείξεις του οποίου μεταφέρονται ασύρματα στους κεντρικούς δέκτες εντολών (3), που τοποθετούνται στο κλιμακοστάσιο.
Οι μετρήσεις συλλέγονται εξ΄ αποστάσεως και δίνονται αναλυτικά οι δαπάνες θέρμανσης στο κάθε διαμέρισμα και για το κάθε θερμαντικό σώμα χωριστά.
Επιπλέον η εγκατάσταση αυτοματισμού αντιστάθμισης (5) στο λεβητοστάσιο, προσφέρει τα μέγιστα στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, διότι πλέον η λειτουργία του λέβητα προσαρμόζεται στις κλιματολογικές συνθήκες βάσει αισθητηρίου περιβάλλοντος.
Τέλος, η χρήση διαφορικής βαλβίδας (6) μας εξασφαλίζει το δίκτυο από τις υπερπιέσεις ή ακόμη καλύτερα προτείνεται αλλαγή του κυκλοφορητή (8) σε τεχνολογίας Inverter.
3. Πολυκατοικίες με μονοσωλήνιο σύστημα
Σ΄ αυτήν την περίπτωση αλλάζει επίσης ο παλιός διακόπτης με θερμοστατικό διακόπτη – θερμοστατική κεφαλή και σε κάθε υδραυλικό συλλέκτη εγκαθίσταται ένας θερμιδομετρητής γραμμής.
Η θερμιδομέτρηση γίνεται για το σύνολο του διαμερίσματος, είτε με ανάγνωση πάνω στον θερμιδομετρητή είτε με ασύρματη μετάδοση της μέτρησης με δυνατότητα καταμέτρησης εξ αποστάσεως και την έκδοση δαπανών θέρμανσης ανά διαμέρισμα.