Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » «Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και λοιποί ΕΒΕ δηλώνουν εισοδήματα όσο οι μισθωτοί»

«Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και λοιποί ΕΒΕ δηλώνουν εισοδήματα όσο οι μισθωτοί»

• Αυτές είναι οι νέες συνθήκες εργασίας, απαντά ο Σύνδεσμος Αθηνών
• Tα συνήθη επαγγέλματα στο στόχαστρο του υπ. Οικονομικών για φοροδιαφυγή

Μαύρη λίστα με τριάντα επαγγέλματα έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, τα οποία μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας και των μέτρων που προανήγγειλε στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης.
Όπως προκύπτει από τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, επαγγελματίες – στόχοι είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, και βέβαια υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί κ.α.
Όλους αυτούς ο κ. Αλογοσκούφης τους κατέταξε στους κύριους υπεύθυνους για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που συντελείται στην Ελλάδα.
Όπως είπε, «ο ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνει εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά του μέσου μισθωτού, ενώ ο ένας στους τέσσερις δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο και από το μέσο εισόδημα του συνταξιούχου.
«Το 60% περίπου του συνόλου των κατηγοριών επιτηδευματιών δεν αποφέρει καθαρά κέρδη μεγαλύτερα από ένα μέσο μισθό. Ενώ το ίδιο ισχύει και για το 25% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με μία σύνταξη».
Ο υπουργός αναρωτήθηκε, επίσης, με νόημα: «Εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι τόσο χαμηλά, γιατί δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των επιτηδευματιών;
Γιατί δεν στρέφονται σε άλλες πιο προσοδοφόρες, αλλά και χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο δραστηριότητες;».
«Καταλαβαίνουμε όλοι μας», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στις κατηγορίες που έχουν δυνατότητα φοροδιαφυγής και το βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή. Να μην κόβονται αποδείξεις, να χρησιμοποιούνται άλλα τεχνάσματα, πλαστά, εικονικά τιμολόγια, να γίνεται διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών χωρίς κανένα παραστατικό.
Οι νόμοι ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, όταν άλλοι πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους που τους αναλογούν.
Αυτό είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά, ισοδυναμεί με κλοπή εις βάρος της κοινωνίας».
Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός προανήγγειλε τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην οποία θα ζητηθεί η συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, των φορέων και των παραγωγικών τάξεων.
«Θα ζητήσουμε από τον καθένα να φέρει προτάσεις που θα συζητηθούν στα πλαίσια της επιτροπής. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα κατάλληλα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις. Θα αυξήσουμε τις ποινές για τους επίορκους λειτουργούς, αυτούς που δεν ασκούν όπως πρέπει τα καθήκοντά τους.
Στόχος μας είναι ν’ αλλάξουμε τη στρεβλή νοοτροπία που έχει αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε κατόρθωμα».
«Οι ΕΒΕ είναι όμηροι της νέας πραγματικότητας»
Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών απάντησε η διοίκηση του Συνδέσμου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «οι νέες συνθήκες εργασίας θέλουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, για εισοδήματα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα χαμηλότερα των μισθωτών».
Στο σχετικό δελτίο τύπου που εστάλη (29/1/2007) σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται:
«Σχετικά με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης για το χαμηλό δηλωθέν εισόδημα των υδραυλικών και των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών το οποίο προσεγγίζει, όπως είπε, το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, έχουμε να πούμε τα εξής:
Κατ’ αρχάς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία του υπουργείου. Η διαφορά μας με τον υπουργό είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, φοροδιαφυγή, αλλά τη νέα πραγματικότητα, τη νέα κατάσταση ομηρίας που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μία πραγματικότητα που θέλει τους ΕΒΕ τύποις εργολάβους, μια και στην ουσία δουλεύουν για τις μεγάλες εταιρίες για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτές είναι οι νέες συνθήκες εργασίας και όσοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, απλώς στρουθοκαμηλίζουν. Οι εργολάβοι, όσοι ασχολούνται με την παροχή υπηρεσίας, βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας για να ζήσουν τις οικογένειές τους και σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνουν ακόμα πιο λίγα χρήματα απ’ ό,τι οι μισθωτοί.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί για άλλη μια φορά, ότι το κοινό αποφεύγει την απασχόληση νόμιμων επαγγελματιών και καταφεύγει στη μαύρη, αδήλωτη εργασία, από δημόσιους υπαλλήλους και άλλους παράνομους για να μην επιβαρυνθεί με τα παραστατικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν οι επιτηδευματίες. Για το λόγο αυτό, δηλαδή την εξάλειψη ή καλύτερα τη μείωση της παραοικονομίας, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στον υπουργό για μείωση του ΦΠΑ, από 19% σε 9% στις επισκευές και ανακαινίσεις κατοικιών. Πρόταση που έγινε αποδεκτή και εντάχθηκε στο νέο φορολογικό νόμο. Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι υδραυλικοί φοροδιαφεύγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες που μπαίνουν στη λογική της φοροδιαφυγής. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας, ο κανόνας είναι ότι οι υδραυλικοί μαζί με τους άλλους ΕΒΕ, βιώνουν μια δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα».
Το δελτίο Τύπου υπογράφεται από τον πρόεδρο Αθανάσιο Στρουμπούλη και το γενικό γραμματέα Γεώργιο Κωνσταντέλλο.