Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Βασικός στόχος της νέας διοίκησης η περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού

Βασικός στόχος της νέας διοίκησης η περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού

kalyvas 1.jpg

kalyvas 1.jpgΤονίζει στον «Υ» ο πρόεδρος της ΕΣΚΕΛ Γιώργος Καλύβας
Την αισιοδοξία του ότι ο Συνεταιρισμός της Ένωσης Συντηρητών Καυστήρων Ελλάδας (ΕΣΚΕΛ) θα παρουσιάσει φέτος καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εκφράζει σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη μας Τάσο Κατσαρό, ο πρόεδρος Γιώργος Καλύβας. Επισημαίνοντας ότι ο Συνεταιρισμός έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διαθέτει υλικά και προϊόντα σε χαμηλές τιμές με άμεση εξυπηρέτηση, προσκαλεί τους συναδέλφους, ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο ανήκουν, να ενταχθούν στην ΕΣΚΕΛ για να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα των μελών (μέρισμα από τα κέρδη και επιπλέον εκπτώσεις από τις αγορές).
Ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΕΣΚΕΛ από το 2003, εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος του συνεταιρισμού στις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο. Στην προηγούμενη διοίκηση υπήρξε για ένα διάστημα γενικός γραμματέας (καταλαμβάνοντας τη θέση του αείμνηστου συναδέλφου Κρίκου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα πενταμελή διοίκηση του Συνεταιρισμού συμμετέχουν τρεις συνάδελφοι που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά (Δ. Σκαρμούτσος, Δ. Μάλλιος, Θ. Θανόπουλος), ενώ ο ταμίας Ι. Χανιώτης ήταν μέλος και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.
Όπως τόνιζει ο Γ. Καλύβας το νέο Δ.Σ. αποτελεί μια συμπαγή ομάδα με όρεξη για δουλειά και με άμεσο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση του Συνεταιρισμού.
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΣΚΕΛ έχει ως εξής:

Πέρασαν περίπου πέντε μήνες από τότε που αναλάβατε πρόεδρος της ΕΣΚΕΛ. Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται ο συνεταιρισμός;
Η σημερινή κατάσταση της ΕΣΚΕΛ είναι αρκετά καλή. Η νέα διοίκηση με συλλογική προσπάθεια κατόρθωσε να έχει αύξηση του τζίρου σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό το γεγονός μας κάνει να περιμένουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς.
Ο αριθμός των μελών παραμένει σταθερός δεδομένου ότι όσοι συνάδελφοι αποχωρούν, κύρια λόγω συνταξιοδότησης, αναπληρώνονται σχεδόν αμέσως με εγγραφή νέων μελών.
Πρέπει να αναφέρω, επίσης, ότι φέτος κατορθώσαμε να εισπράξουμε μέρος από παλαιότερες οφειλές. Ταυτόχρονα έχουμε πετύχει να εισπράττουμε τις τρέχουσες απαιτήσεις μέσα στις προθεσμίες πίστωσης που έχουμε ορίσει. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι φέτος οι δικές μας οφειλές σε προμηθευτές μας είναι σχετικά λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ποιοι είναι οι βασικοί άμεσοι στόχοι της νέας διοίκησης;
Πρέπει να τονίσω ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε την ΕΣΚΕΛ χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Έτσι όλες μας οι προσπάθειες γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση του συνεταιρισμού. Οι άμεσοι στόχοι μας είναι η αύξηση του τζίρου και οι ακόμα καλύτερες τιμές αγοράς των εμπορευμάτων μας ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Σε πρόσφατες επαφές με τους προμηθευτές μας, πετύχαμε καλύτερες τιμές, με μεγαλύτερες εκπτώσεις, των προϊόντων που αγοράζουμε απ’ αυτούς.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος μας είναι να προσελκύσουμε νέα μέλη και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους.
Έρχονται στο συνεταιρισμό για αγορές και συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του;
Υπάρχει μεγάλη στήριξη στην ΕΣΚΕΛ από συναδέλφους μη μέλη της. Όμως εμείς αυτούς τους συναδέλφους προσπαθούμε να τους πείσουμε να γίνουν μέλη ώστε να έχουν όλες τις ωφέλειες του μετόχου. Δηλαδή να έχουν και επιπλέον έκπτωση και μέρισμα από τα κέρδη του συνεταιρισμού κάθε χρόνο.
Βέβαια εμείς για όλους αυτούς του συναδέλφους τους παρέχουμε ως κίνητρο τόσο τις πολύ καλές τιμές όσο και την άμεση εξυπηρέτηση. Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι ο συνεταιρισμός γράφοντας νέα μέλη θα μπορέσει να έχει ακόμα καλύτερες τιμές απ’ ότι σήμερα.
Υπάρχουν συνάδελφοι από την επαρχία που αγοράζουν από την ΕΣΚΕΛ;
Ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου προέρχεται από συναδέλφους της επαρχίας τους οποίους εξυπηρετούμε άμεσα. Συγκεκριμένα μόλις κάνουν παραγγελία τα εμπορεύματα τα στέλνουμε την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη, με το ΚΤΕΛ ή με πρακτορείο που μας έχουν υποδείξει.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η συμμετοχή μας στην τελευταία έκθεση της Climatherm βοήθησε σημαντικά το να γνωρίσουν νέοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα από την επαρχία, την ΕΣΚΕΛ. Πέρασαν πολλοί συνάδελφοι από το περίπτερό μας, τους ενημερώσαμε για το συνεταιρισμό, τους στείλαμε τιμοκαταλόγους. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και οι παραγγελίες από την επαρχία αυξήθηκαν.
Ποιες είναι οι σχέσεις της ΕΣΚΕΛ με τα συνδικαλιστικά σωματεία του κλάδου;
Η ΕΣΚΕΛ θέλει να έχει πάντα καλές σχέσεις με όλα τα σωματεία του κλάδου και αυτό το αποδεικνύει με τις πράξεις της συνεχώς (προσφορά δώρων σε διάφορες εκδηλώσεις τους, δωρεάν παραχώρηση του εργασττηρίου για σεμινάρια κ.λπ.).
Η σημερινή διοίκηση αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της κάλεσε όλα τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων σε μια συνεδρίαση με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ μας και την εξεύρεση τρόπων καλής συνεργασίας. Ορισμένα σωματεία ανταποκρίθηκαν, ορισμένα όχι.
Έχουμε ενημερώσει όλα τα σωματεία ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαστήριο της ΕΣΚΕΛ για διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στις αρχές του καλοκαιριού περισσότεροι από 70 συνάδελφοι, από διάφορα σωματεία, παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καυστήρες αερίου. Επιπλέον το εργαστήριο χρησιμοποιείται και για το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης συναδέλφων που παρακολουθούν το πρόγραμμα των 150 ωρών για τα αέρια καύσιμα για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν τη σχετική άδεια.
Ποια είναι η πορεία του καταστήματος της ΕΣΚΕΛ στον Πειραιά;
Το μαγαζί στον Πειραιά δεν έχει συμπληρώσει ακόμα δύο χρόνια λειτουργίας. Πηγαίνει αρκετά καλά και περιμένουμε να πάει ακόμα καλύτερα με δεδομένο ότι ο τζίρος του έχει συνεχόμενη ανοδική πορεία.
Θα επαναφέρετε σαν νέα διοίκηση το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού της ΕΣΚΕΛ;
Όπως όλοι ξέρουμε το καταστατικό πρέπει να τροποποιηθεί διότι από την ίδρυση της ΕΣΚΕΛ έως τώρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Επειδή η ανάληψη των καθηκόντων μας έγινε πρόσφατα δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μελετήσουμε σε βάθος αυτό το θέμα. Μόλις θα έχουμε κάποιες προτάσεις θα τις γνωστοποιήσουμε στους μετόχους μας ώστε να έχουν καιρό να τις μελετήσουν και να κάνουν και αυτοί προτάσεις στη γενική συνέλευση που θα γίνει γι’ αυτό το σκοπό.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη νέα θερμαντική περίοδο που ξεκινά;
Εκτιμώ ότι σαν συνεταιρισμός θα πάμε καλύτερα από πέρυσι. Ήδη η αύξηση μέχρι τώρα του τζίρου προμηνύει ότι θα έχουμε μια καλή θερμαντική περίοδο. Έχουμε καλύτερη οργάνωση και με την προσθήκη και άλλων υλικών (ηλεκτρολογικά κ.ά.) που έχουμε κάνει, ο κάθε συνάδελφος που θα ‘ρχεται στην ΕΣΚΕΛ θα μπορεί να αγοράζει όλα τα απαραίτητα για τη δουλειά του.
Εμείς από την πλευρά μας σαν διοίκηση κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπτυξη και καλή λειτουργία του συνεταιρισμού.
Το ζητούμενο είναι, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, να συνειδητοποιήσουν όλοι οι συνάδελφοι ότι στηρίζοντας την ΕΣΚΕΛ θα έχουν πολλά οφέλη τόσο οι ίδιοι όσο και ο κλάδος μας γενικότερα.