Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την προώθηση των ηλιοθερμικών συστημάτων

Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την προώθηση των ηλιοθερμικών συστημάτων

sioyfas ebhe1.jpg

sioyfas ebhe1.jpgΣτις 18 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα συζήτησης την παραπέρα προώθηση των ηλιοθερμικών συστημάτων στη χώρα μας.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΒΗΕ, Μανώλης Καστανάκης, ο υφυπουργός Τάσος Νεράτζης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Ιωάννης Αγαπητίδης, ο Βασίλης Μπελεσιώτης εκπροσωπώντας το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, «Δημόκριτος», ο Κ. Κυριάκης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΒΗΕ δήλωσε:
«Μας κάλεσαν σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης για να μας ενημερώσουν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο φοροαπαλλάσσει τα ηλιακά συστήματα.
Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής γνωστοποιήσαμε στον υπουργό και την ύπαρξη μιας επιτροπής η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ, τον κ. Αγαπητίδη, τον κ. Μπελεσιώτη από το Δημόκριτο, την ΕΒΗΕ με τον υποφαινόμενο και τον κ. Κυριάκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή αυτή έχει σαν στόχο την προώθηση εθνικής στρατηγικής για την παραπέρα καθιέρωση των θερμικών ηλιακών συστημάτων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός στη σημερινή μας συνάντηση δεσμεύτηκε να τις συζητήσουμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κατέχουμε την πρωτιά στο κομμάτι των θερμικών ηλιακών συστημάτων παγκόσμια, αλλά και στην Ευρώπη».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Τάσος Νεράτζης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«…Δεν αρκεί να λέμε μόνο, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του ήλιου και του φωτός, αλλά πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Οι βιομηχανίες της ηλιακής ενέργειας, αυτό το αποδεικνύουν όντως στην πράξη, αλλά και από την άλλη πλευρά, το υπουργείο στέκεται δίπλα τους, διότι προσβλέπει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στην απόδοσή τους. Ήδη, έξι απ’ αυτές τις βιομηχανίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτήσεων. Με τη διοίκηση της ΕΒΗΕ συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, θέματα που σχετίζονται με την προ ολίγου ψηφισθείσα φορολογική απαλλαγή ενός μέρους των ηλιακών εγκαταστάσεων, όπως και αιτήματα και θέματα τα οποία αφορούν τον κλάδο που απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, θα εξετάσει τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΕΒΗΕ έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και περιεκτική η συμπαράστασή μας προς αυτές τις βιομηχανίες.
Πιστεύουμε ότι και με τα φωτοβολταϊκά, τα οποία αποτελούν μια καινούργια, αλλά τόσο αξιοποιήσιμη για τη χώρα μας ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, τα πράγματα θα προχωρήσουν με γοργότερους ρυθμούς…».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση:
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η παροχή φορολογικών κινήτρων που θα ισχύσουν από το 2007 για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα έχει θετική επίδραση και στον κλάδο και στους καταναλωτές.
Ο κλάδος των ηλιακών θερμοσιφώνων υλοποιεί αυτό που λέμε αειφόρο ανάπτυξη, διότι αφενός μεν έχει δυνατότητες μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας και αφετέρου προστατεύει το περιβάλλον και οδηγεί σε μια σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επιδιωκόμενο στη χώρα μας. Για τον κλάδο αυτό, ήδη στο υπουργείο έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική που αποσκοπεί στην προώθηση των εξαγωγών, στην ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και γενικά στην καλύτερη επιχειρηματική οργάνωση. Το μέτρο της φοροαπαλλαγής, έστω και αν είναι σε μικρό ποσοστό και έχει συμβολικό χαρακτήρα, θέτει πάλι το θέμα της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων στην ελληνική αγορά, τομέα στον οποίο έχουμε τεράστιες δυνατότητες και για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Ταυτόχρονα θα ευνοηθούν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, που παρουσιάζει αξιόλογη εξωστρεφή διάσταση».