Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Hθικολογίες…

Hθικολογίες…

Τις διαστάσεις που έχει πάρει η φοροδιαφυγή στη χώρα μας, παρουσίασε πρόσφατα, με «βαρύγδουπες» δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται για εξυπνάδα, αλλά για αντικοινωνική συμπεριφορά και σοβαρότατο έγκλημα όταν εισπράττεται ο ΦΠΑ από τους καταναλωτές και δεν αποδίδεται στο κράτος». Παράλληλα επισήμανε ότι «από εδώ και μπρος οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν όλο και περισσότερο στην αλλαγή της νοοτρπίας των φορολογουμένων». Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνονται, η σύσταση εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, παροχή κινήτρων σε πολίτες για να ζητούν αποδείξεις από όσους τους παρέχουν υπηρεσίες, νομοθέτηση αυστηρότερων ποινών για φοροφυγάδες και επίορκους εφοριακούς.
Εκτός από τα παραπάνω, εξετάζεται επιπλέον και ένα άλλο μέτρο κατά τη φοροδιαφυγής, που δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι κάποιες φορές κάποιοι που εξελέγησαν να κυβερνήσουν τη χώρα μας βρίσκονται σ’ άλλες εποχές και δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα.
Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν και προτείνουν(!) να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλουν σε ειδικό όργανο που θα συσταθεί, περιπτώσεις εκβιασμών για χρηματισμό που έχουν υποστεί από εφοριακούς. Μάλιστα, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων» κατά τα αμερικανικά πρότυπα, προκειμένου οι καταγγέλοντες να μην βρεθούν στη «δίνη του εφοριακού κυκλώνα».
Ακόμη εξετάζεται η συγκεκριμένη κατηγορία μαρτύρων να έχει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. πενταετία, «φορολογική ασυλία».
Παράλληλα, θα προωθηθεί και διαφημιστική καμπάνια, με βασική ιδέα: «όποιος δεν κόβει απόδειξη, κόβει χρήματα από τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, το κοινωνικό κράτος» κ.λπ.
Δηλαδή, καθιερώνουμε τη λογική ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι και για να είμαστε καλοί πολίτες θα πρέπει να καταδίδουμε τους κακούς, όταν δεν κόβουν αποδείξεις, και να «παραδίδουμε» τους επίορκους εφοριακούς στα αρμόδια όργανα για τα περαιτέρω.
Μια παροιμία του λαού μας λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Όλες αυτές οι τελευταίεες ανακοινώσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δείχνουν την πλήρη αδυναμία του κράτους, να κάνει έστω και κάποια βήματα, σ’ αυτόν τον τομέα, για πολλές δεκαετίες.
Μία αδυναμία που οδήγησε και οδηγεί στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος (και περιουσίας). Η διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού είναι ένα φαινόμενο παγιωμένο, καθώς και οι διάφορες «διευκολύνσεις» προς τους μεγάλους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς την εφορία.
Είναι αυταπόδεικτο ότι για να αλλάξει η φορολογική συνείδηση, του κάθε μισθωτού ή του κάθε ελεύθερου επαγγελματία, θα πρέπει να δει στην πράξη ότι κάθε ευρώ που αποδίδει στην εφορία «πιάνει τόπο».
Πώς θα πεισθεί γι’ αυτό ο πολίτης όταν ακούει για δωρεάν δημόσια υγεία ή παιδεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν βλέπει στην καθημερινή του πραγματικότητα;
Πώς θα πεισθεί όταν καθημερινά αποκαλύπτονται ή καταγγέλονται σκάδαλα που αποφέρουν τεράστια «κέρδη» σε διάφορους επιτήδειους που μάλιστα, πολλές φορές, «προστατεύονται» και πέφτουν στα μαλακά;
Ίσως λοιπόν για να αλλάξει η νοοτροπία των φορολογουμένων θα πρέπει να αλλάξει πρώτα η νοοτροπία αυτών που εκλέχθηκαν για να πάρουν στα χέρια τους το δρόμο αυτού του τόπου.
Είναι καθήκον τους να λύνουν, βήμα – βήμα, το κάθε πρόβλημα και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη  ότι πράγματι προσπαθούν, στηριζόμενοι στην πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο κάθε Έλληνας πολίτης.
«Υ»