Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » Σταύρος Παπαγιαννόπουλος: «Την δουλειά μου την αγαπώ, απλά βάζω και την καλλιτεχνική μου πλευρά μέσα σε αυτήν»

Σταύρος Παπαγιαννόπουλος: «Την δουλειά μου την αγαπώ, απλά βάζω και την καλλιτεχνική μου πλευρά μέσα σε αυτήν»

Ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, γεννήθηκε και μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από τους υδραυλικούς και τα υλικά της δουλειάς τους, μέσα στο μαγαζί που διατηρούσε ο πατέρας του. Όταν πια ήρθε η κατάλληλη στιγμή, πήρε από εκείνον την σκυτάλη και πλέον δραστηριοποιείται και ο ίδιος επαγγελματικά στον Κλάδο.
Με μια ιδιαιτερότητα όμως: Εκτός από την συνηθισμένη τους χρήση, ο Σταύρος δίνει στα υλικά του υδραυλικού και μια άλλη, διαφορετική «ζωή», κατασκευάζοντας με αυτά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, το «Project ML82» όπως το έχει ονομάσει.
Του ζητήσαμε λοιπόν, να μας πει δυο λόγια για την δημιουργική του αυτή ενασχόληση.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Κλάδο; Πώς και πότε αποφασίσατε να ενεργοποιηθείτε επαγγελματικά με τα υδραυλικά;
Ο πατέρας και μέντοράς μου, Κώστας Παπαγιαννόπουλος, είναι στο χώρο των υδραυλικών ειδών από το 1972 και, όπως είναι λογικό, από μικρό παιδί πάντα με συνάρπαζε η όψη και η μορφή όλων αυτών των μικροεξαρτημάτων και πάντα με χαροποιούσε να είμαι στο χώρο εργασίας του και να μαστορεύω με το δικό μου μυαλό και τρόπο. Αρχές του 2000 ξεκίνησα να βοηθώ σαν πωλητής και οδηγός στην εταιρεία του και το 2008 αποφάσισα να κάνω το δικό μου βήμα, ανοίγοντας κατάστημα με υδραυλικά είδη, στο ίδιο δρόμο που είχε το μαγαζί λιανικής, αλλά και στη γειτονιά μου, που έχω μεγαλώσει, στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι. Ο χώρος που βρίσκεται η «ΥδωρΘερμική», νοικιάστηκε ένα μήνα πριν ολοκληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, στις αρχές της οικονομικής κρίσης.
Όντας 27 χρονών και χρωστώντας ένα μάθημα στο Πάντειο, πίστεψα στο moto του μέντορά μου: «Μόνο οι γενναίοι, γίνονται σπουδαίοι» και τόλμησα. Σήμερα, κλείνοντας τα 12 χρόνια λειτουργίας, έχοντας αποκτήσει το πτυχίο μου, περνώντας σχεδόν αλώβητος την οικονομική κρίση και τα capital controls, παρακολουθώντας προβληματισμένος τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είμαι εκεί και συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με έναν δυνατό σύμμαχο, την οικογένειά μου, το ακούραστο προσωπικό και τους «ήρωες» πελάτες – συνεργάτες μου.
Σε ποιούς τομείς δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας;
Βασική ενασχόληση της επιχείρησή είναι η προμήθεια των υλικών που έχουν σχέση με την οικοδομή, όπως υδραυλικών ειδών, ειδών θέρμανσης, φυσικού αερίου, ηλιακών συστημάτων σε επαγγελματίες αλλά και σε ιδιώτες. Παρέχουμε τεχνίτες και συνεργεία για εγκαταστάσεις και αποκατάσταση βλαβών, μελέτες και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα θέρμανσης, επεξεργασία νερού και διαχείρισης λυμάτων.


Πώς προέκυψε η χρήση των υλικών της δουλειάς με τόσο δημιουργικό τρόπο; Πότε γεννήθηκε η ιδέα και σε τι είδους κατασκευές τα χρησιμοποιείτε;
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μία τάση στις οικοδομές αλλά και στις ανακαινίσεις να δίνεται έμφαση στο βιομηχανικό στυλ, στα εμφανή μπετά, στις μεταλλικές κατασκευές και στην απλότητα. Σε κουζίνες θα δεις ράφια από σιδηροσωλήνα για να κρεμάνε σκεύη και κουζινικά, όπως και σε μπαρ τα ράφια των ποτών και ποτηριών. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει σε κομμωτήρια ιδιαίτερες κατασκευές φωτιστικών ακόμα και ιδιόμορφους νιπτήρες (π.χ. μεταλλικό κάδο στερεωμένο σε ποδήλατο) σε τουαλέτες μαγαζιών.
Ο «Μάνος» και ο «Τσίτος» (το κάθε ανθρωπόμορφο, μεταλλικό φωτιστικό, είναι μοναδικό και έχει δική του ονομασία και ιστορία) ήταν τα πρώτα που έφτιαξα και μετά μία κατασκευή φωτισμού για το εσωτερικό του καταστήματος μου. Στην συνέχεια ασχολήθηκα με την ιδέα-κατασκευή του φωτισμού ενός κομμωτηρίου και έπειτα έδωσα βάση στο δικό μου σπίτι, με κατασκευές αλλά και φωτιστικά εξ’ ολοκλήρου από σιδηροεξαρτήματα.
Πέρασε ο καιρός και στην αρχή της πανδημίας γεννήθηκε η ιδέα του Project ML82, μαζί με τον αδερφό μου τον Σπύρο. Η δημιουργία και η φαντασία δεν έχουν όρια, οπότε ούτε οι κατασκευές αυτές. Μπορεί να είναι από ένα μικρό ράφι μέχρι και την διακόσμηση εξ ολοκλήρου μίας «ιδιαίτερης» κατοικίας.
Πώς αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες και οι πελάτες σου αυτή σας την ενασχόληση; Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Εδώ συνέβη κάτι περίεργο, που σιγά- σιγά βέβαια αλλάζει, και αφορούσε τους επαγγελματίες υδραυλικούς, που τους ζητούσα βοήθεια στο σφίξιμο και στο τρύπημα των εξαρτημάτων για να περνάω τα καλώδια, οι οποίοι μου έλεγαν, «πωπω πάλι με αυτά ασχολείσαι»!
Πλέον, όμως, οι ίδιοι μου δίνουν ιδέες και με ρωτάνε πληροφορίες αλλά και αρκετοί έχουν ξεκίνησει να φτιάχνουν και οι ίδιοι (πόσο ωραία ενασχόληση είναι, μαζί με τα παιδιά σας, να φτιάξετε μία τέτοια κατασκευή). Το ξέρω ότι είναι κάτι απλό για αυτούς και ίσως για αυτό έχουν τέτοια στάση, για μένα όμως είναι δημιουργία και ίσως ένας ακόμα λόγος να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την δουλειά μου, προσθέτοντας και το καλλιτεχνικό σκέλος.
Ίσως θα περιμένατε να διαβάσετε πως οι συνεργάτες μου απλά με κατασκοπεύουν και περιμένουν στην γωνία να μου κλέψουν την ιδέα, αλλά θα σας απογοητεύσω, καθώς η αλήθεια είναι ότι με ρωτάνε και δείχνουν ενδιαφέρον. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι μεγάλη, έρχεται από τη μερίδα των φίλων μου, που πάντα μου εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους, συνέχεια με «τσίγκλαγαν» να ασχοληθώ πιο συστηματικά ή και να τους φτιάξω κάτι για το σπίτι τους ή για δώρο – αλλά και να μου βρουν πελάτες.
Πιστεύετε πως η ψυχολογική πίεση και ο αναγκαστικός αποκλεισμός από πολλές δραστηριότητες, που μας έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας, έχει ίσως σαν αποτέλεσμα την επινόηση νέων τρόπων έκφρασης και «αποσυμπίεσης»; Πόσο έχει επηρεάσει η κατάσταση την εργασιακή καθημερινότητά σας και κατά πόσο η δημιουργική ενασχόληση βοηθά την ψυχολογία σας;
Ο κλάδος τις οικοδομής είναι από τους λίγους που συνέχισε να δουλεύει (και όσοι απορείτε, φανταστείτε να βρισκόσασταν ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό ή χωρίς θέρμανση), σίγουρα όμως με πολλές δυσκολίες και ανησυχίες. Παρόλα αυτά, δυστυχώς δεν άκουσα καμία καλή κουβέντα για όλους αυτούς, που φεύγουν το πρωί γα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με άγχος μην κολλήσουν και μεταφέρουν τον ιό. Ένα μπράβο λοιπόν στις φιγούρες με τα κομπρεσέρ και τις γκαζοτανάλιες αλλά και σε όλους αυτούς που μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτό το καιρό.
Σίγουρα τίποτα απ’ ότι ξέραμε δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Η πανδημία έχει επηρεάσει τα πάντα στις ζωές μας και είναι λογικό, μια και το άγνωστο πάντα προκαλεί φόβο. Ο αναγκαστικός αποκλεισμός που μας έχει επιβληθεί από τις δραστηριότητες που μας χαροποιούν, καθώς και η «κλεισούρα», μας οδηγούν στην αναζήτηση διεξόδων. Το «μόνο δουλειά και σπίτι» δεν είναι και ούτε θα γίνει το μότο μου. Η δημιουργία βρίσκεται παντού και ευτυχώς το «Project ML82» με κάνει να ξεχνιέμαι και παράλληλα να ακονίζω το μυαλό μου για την επόμενη κατασκευή και την όμορφη ιστορία πίσω από αυτή.
Την δουλειά μου την αγαπώ και με το project αυτό, απλά βάζω και την καλλιτεχνική μου πλευρά μέσα σε αυτήν. Στόχος μου: Να γεμίσουν τα σπιτικά με μικρά μεταλλικά ανθρωπόμορφα φωτιστικά και μετά, με το μαγικό μου τρόπο, να τους δώσω ζωή και να κατακτήσω το κόσμο! Πληροφορίες: www.facebook.com/idorthermiki www.facebook.com/pml82 www.idor-thermiki.gr