Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ΠΟΣΕΥΔ και του συνεταιριστικού κινήματος

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ΠΟΣΕΥΔ και του συνεταιριστικού κινήματος


Πάνω από 45 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της Ομοσπονδίας το 2006

Ομόφωνα ενεκρίθη ο ισολογισμός χρήσης, στη γενική συνέλευση στις 12 Μαΐου στα Ιωάννινα

Με την ομόφωνη έγκριση του ισολογισμού χρήσης 2006 της ΠΟΣΕΥΔ και την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας το Σάββατο, 12 Μαΐου στα Ιωάννινα. Η συνέλευση ενέκρινε ακόμα τις προτάσεις της διοίκησης, έτσι όπως κατατέθηκαν στον διοικητικό απολογισμό, και οι οποίες αφορούν στην τροποποίηση άρθρου του καταστατικού και στην αύξηση του πλαφόν για τις προεξοφλήσεις. Η συνέλευση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Epirus Palace με τη συμμετοχή 72 αντιπροσώπων, οι οποίοι με την ψήφο τους πιστοποίησαν την πολύ καλή οικονομική πορεία της ΠΟΣΕΥΔ και γενικότερα του συνεταιριστικού κινήματος το 2006.

Οι πωλήσεις της Ομοσπονδίας το 2006, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Παπαρίζος, ανήλθαν στο ποσό των 45.287.000 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5% από το 2005. «Το 2006», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ, «ήταν μία χρονιά σταθμός στην εξέλιξη της Ομοσπονδίας με τη μεταφορά μας σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και την ενδυνάμωση του ονόματος των συνεταιρισμών στην αγορά. Σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά σε όλους τους τομείς. Οι εισαγωγές των εμπορευμάτων μας αυξήθηκαν, τα έξοδά μας κρατήθηκαν σε λογικά επίπεδα, οι συνεταιρισμοί είχαν όφελος από τις προεξοφλήσεις για πληρωμή τοις μετρητοίς, ενώ και στις εισπράξεις μας πήγαμε καλά».
Όπως υπογράμμισε, για το 2007 έχουν αποφασιστεί ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της Ομοσπονδίας. Οι αλλαγές αυτές συνίστανται στην οργάνωση της αποθήκης με ράφια, πατάρια και όλα τα απαραίτητα εργαλεία, στη λειτουργία συστήματος «bar code» για την εισαγωγή και εξαγωγή των εμπορευμάτων καθώς και στην καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος παραγγελιών προς την Ομοσπονδία. Τούτο σημαίνει και αλλαγή της φιλοσοφίας λειτουργίας του λογιστηρίου με νέα προγράμματα και μηχανήματα. «Στόχος των αλλαγών είναι η σωστή αξιοποίηση του χώρου της αποθήκης και η βελτίωση των υπηρεσιών της Ομοσπονδίας προς τους συνεταιρισμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο προϊστάμενος του λογιστηρίου της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Μάντζιος έκανε την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του ισολογισμού, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2006 (43 εκατ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 2.287.000 ευρώ. «Οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ από το 1992 έως σήμερα έχουν πάντα ανοδική τάση, με μικρότερο ποσοστό αύξησης (4%) το 2001 σε σχέση με το 2000, και μεγαλύτερο ποσοστό (34%) το 1995 σε σχέση με το 1994. Η αύξηση κατά 14,5% που σημειώθηκε το 2006, είναι η τρίτη σε μέγεθος», ανέφερε.
Ανάλυση επί της διαφημιστικής στρατηγικής της Ομοσπονδίας έκανε ο διευθυντής της ΠΟΣΕΥΔ Χρήστος Ανδριανόπουλος, ενώ ο προϊστάμενος του εποπτικού συμβουλίου Κώστας Κεϊβανίδης, διάβασε την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής. Όπως σημείωσε, λόγω των μεγεθών της ΠΟΣΕΥΔ, καλό είναι πλέον, πέραν του ελέγχου που γίνεται από το εποπτικό συμβούλιο με τη συνδρομή λογιστών από διάφορους συνεταιρισμούς, να γίνεται έλεγχος και από ορκωτό λογιστή. Λόγω συνδικαλιστικού κωλύματος του προέδρου της ΟΒΥΕ στη συνέλευση εκπροσώπησε την Ομοσπονδία ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαρίνος Παραβολιάσης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ανοδική πορεία των συνεταιρισμών και της ΠΟΣΕΥΔ. Επισήμανε δε ότι οι δύο Ομοσπονδίες έχουν «δρόμους παράλληλους». Τη συνέλευση απασχόλησε επίσης το θέμα της αλλαγής της ονομασίας του Συνεταιρισμού Ξάνθης σε Θράκης και με δεδομένη τη διαφωνία που εξέφρασε, (και μέσω δικαστικής οδού), ο Συνεταιρισμός Ορεστιάδας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Παπαρίζος είπε ότι, «ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ο συνεταιρισμός θα πρέπει ν’ αλλάξει εκ νέου το όνομά του, γιατί το Θράκης υπερβαίνει τα όρια της πόλης και του νομού της Ξάνθης και ταυτίζεται με τα όρια όλης της περιφέρειας, στην οποία υπάρχει ο Συνεταιρισμός Ορεστιάδας αλλά και νέος υπό ίδρυση συνεταιρισμός στην Αλεξανδρούπολη». Τις θέσεις τους επί του θέματος εξέφρασαν οι πρόεδροι των δύο συνεταιρισμών. Σημειώνουμε ότι η αλλαγή της ονομασίας του Συνεταιρισμού Ξάνθης σε Θράκης προέκυψε -όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού- μετά την απόφαση 15 συναδέλφων της Κομοτηνής να εγγραφούν στο Συνεταιρισμό και ως συνέχεια της δημιουργίας συνεταιριστικού καταστήματος στην Κομοτηνή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας είπε ότι η ονομασία Θράκης «καπελώνει» το συνεταιρισμό Ορεστιάδας, δημιουργώντας αυτόματα την εντύπωση «ότι εμείς είμαστε υποκατάστημά του». Με αφορμή το ζήτημα πάντως, σχεδόν όλοι οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη ενός συνεδρίου των δύο Ομοσπονδιών (ΟΒΥΕ – ΠΟΣΕΥΔ) όπου θα συζητηθούν – αναλυθούν και μελετηθούν όλα τα καινούργια δεδομένα που έχουν προκύψει στο κίνημα. «Να αποφασίσουμε για τη στρατηγική μας», όπως είπαν. Οι αντιπρόσωποι εξέφρασαν ακόμα το θαυμασμό τους για τη δημιουργία της βιομηχανικής μονάδας του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, (πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του) και γενικώς για το εγχείρημά του. Τον ευχαρίστησαν δε για τη θερμή φιλοξενία που τους επεφύλαξε.
Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης εκλέχθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Ηλίας Παπαϊωάννου και γενικός γραμματέας ο συν. Κώστας Σαγώνας από τη Λάρισα. Σημειώνουμε ότι στο περιθώριο της συνέλευσης διεξήχθη και ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στους συνεταιρισμούς Κορίνθου και Θεσσαλονίκης. Νικητής αναδείχθη η Κόρινθος με σκορ 7-4.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την εισήγηση του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ που ανέπτυξε στο σώμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Παπαρίζος.

«Το 2007 θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της ΠΟΣΕΥΔ για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους συνεταιρισμούς»

Επισήμανε στην εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Παπαρίζος

«Αγαπητοί συνάδελφοι, Πέρασε ακόμα μια χρονιά και βρισκόμαστε στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού μας στα Γιάννενα. Σας καλωσορίζω όλους και χαίρομαι που η συμμετοχή των συναδέλφων είναι καθολική. Είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους μας να διαπιστώσουμε με τα μάτια μας πλέον, τη μεγάλη πρόοδο του συνεταιριστικού μας κινήματος και θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους συναδέλφους των Ιωαννίνων για το επίτευγμά τους.

Οικονομικά

Πωλήσεις: Για το 2006 είχαμε προϋπολογίσει ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 43.000.000 ευρώ. Στη διάρκεια της χρήσης τελικά ανήλθαν στο ποσό των 45.287.000 ευρώ, με αύξηση 14,5% από το 2005. Οπότε υπερκαλύφθηκε ο στόχος πωλήσεων. Ιδιαίτερα οι εισαγωγές εμπορευμάτων αυξήθηκαν 35% παρ’ ότι είχαμε εμπορεύματα μόνο τη μισή χρονιά.
Αυτό μας δείχνει την ανάγκη που υπήρχε για τη δημιουργία του νέου κτιρίου, με δεδομένο ότι και εμείς μαθαίνουμε να το λειτουργούμε μήνα με το μήνα. Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει πολύ στην παραπέρα ανάπτυξή μας. Παράλληλα και στις εισπράξεις πήγαμε καλά. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι συνεταιρισμοί ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους σε γενικές γραμμές. Υπήρχαν βέβαια οι συνεταιρισμοί που μας βοήθησαν περισσότερο από άλλους, όπως γίνεται συνήθως, και κάποιοι με καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, αλλά γενικά η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Τα έξοδά μας κρατήθηκαν σε λογικά επίπεδα, αυξημένα λίγο λόγω της μεταφοράς στο νέο μας κτίριο, αλλά το Δ.Σ. ξόδεψε με σύνεση και φειδώ τα χρήματα των συνεταιρισμών και με γνώμονα το συμφέρον όλων μας.

Προεξοφλήσεις: Οι προεξοφλήσεις για πληρωμή μετρητοίς, έγιναν κανονικά χωρίς προβλήματα, με όφελος όλων των συνεταιρισμών. Πιστεύουμε όμως πως πρέπει να διευρύνουμε λίγο το θεσμό και σε δύο νέες εταιρίες όπως η Caloria και η Vitruvit με ποσοστό έκπτωσης 6%, οπότε θα χρειαστεί με απόφασή σας να αυξηθεί το πλαφόν από 6.500.000 ευρώ σε 8.000.000 ευρώ.
Ζητάμε λοιπόν από το σώμα να υπερψηφίσει την αύξηση αυτή του πλαφόν για το κοινό όφελος και σας διαβεβαιώνω ότι θα το διαχειριστούμε με την ίδια προσοχή, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Στη χρονιά που πέρασε είχαμε και φορολογικό έλεγχο στην Ομοσπονδία. Για πρώτη φορά ελέγχθηκαν οι χρονιές από 2000 έως και 2005, 6 χρόνια με τζίρο πάνω από 200.000.000 ευρώ, με απόλυτη επιτυχία για τις υπηρεσίες μας.

Οργανωτικά: Όσον αφορά στην οργάνωση της Ομοσπονδίας, φέτος θα κάνουμε ριζικές αλλαγές. Πρώτον έχουμε μελετήσει και ξεκινάμε την οργάνωση της αποθήκης με ράφια, πατάρια και απαραίτητα εργαλεία για τη σωστή αξιοποίηση του χώρου, αλλά και τη διευκόλυνση του προσωπικού. Παράλληλα θα αλλάξουμε και τη μηχανοργάνωση της Ομοσπονδίας η οποία θα ξεκινά από την αποθήκη όπου θα λειτουργήσουμε σύστημα «bar code» στην εισαγωγή και εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Θα αλλάξουμε και το σύστημα παραγγελιών προς την Ομοσπονδία η οποία θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο καθώς και όλη τη φιλοσοφία λειτουργίας του λογιστήριου με νέα προγράμματα και μηχανήματα τα οποία θα βοηθήσουν το προσωπικό μας και θα περιορίσουν τα λάθη. Με τη συνεχή άνοδο της δουλειάς μας αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συνεταιρισμούς σίγουρα χρειαζόμαστε και αύξηση του προσωπικού στους τομείς της αποθήκης των εισαγωγών και της μηχανοργάνωσης, ώστε να ελέγξουμε τα στοκ και τη ροή των εμπορευμάτων αλλά και τη σωστή ομαδοποίηση των κωδικών, προκειμένου να έχουμε σωστές στατιστικές πληροφορίες.

Διαφήμιση

Το 2006 κάναμε διαφήμιση με στόχο την εικόνα ποιότητος των συνεταιρισμών και του ονόματος «υδρώ». Από το αποτέλεσμα, όσο αυτό είναι δυνατό να μετρηθεί, πιστεύουμε ότι πετύχαμε το στόχο μας. Και θα συνεχίσουμε τα ίδια ακριβώς θέματα την επικοινωνία μας ώστε να γίνει σωστή απόσβεση των ταινιών που δημιουργήσαμε. Και φέτος θα δουλέψουμε με τους ίδιους τηλεοπτικούς σταθμούς, κυρίως τους τρεις κρατικούς, μελετώντας πάντα την καλύτερη αξιοποίηση του κονδυλίου που διαθέτουμε. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Μελετάμε και σχεδιάζουμε τις νέες κινήσεις που θα κάνουμε το 2008, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη και μεγαλύτερη προβολή των συνεταιρισμών και του ονόματος «υδρώ», σε όλη την Ελλάδα.

Τροποποίηση του καταστατικού

Προτείνουμε τροποποίηση του καταστατικού για αύξηση της μερίδας κατά 2.500 ευρώ η κάθε μία, διότι μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει από τις πληρωμές των συνεταιρισμών για τις δόσεις του δανείου του κτιρίου 5.000 ευρώ που αφορούν κεφάλαιο. Αυτές οι 5.000 ευρώ ζητάμε να προστεθούν στις δύο μερίδες των συνεταιρισμών όπως είχαμε συμφωνήσει από την αρχή. Τονίζω εδώ ότι δεν χρειάζεται καμία πληρωμή από τους συνεταιρισμούς, έχουν πληρωθεί μέσω των δόσεων.
Ζητάμε να ψηφίσετε την τροποποίηση αυτή του καταστατικού για την τυπική τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Ακόμα ζητάμε με απόφασή σας να αναγράψουμε στα πρακτικά ότι μας δίνετε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και με άλλες τράπεζες τις οποίες θα αναφέρουμε ονομαστικά. Αυτό βέβαια θα γίνει εάν έχουμε καλύτερους όρους από την τράπεζα Αττικής. Ακόμα θέλουμε να μας δώσετε τη δυνατότητα μεταφοράς του μακροχρόνιου δανείου του κτιρίου σε άλλη τράπεζα εάν πάλι έχουμε καλύτερους όρους και είναι προς το συμφέρον μας.

Θέμα αλλαγής ονομασίας Συνεταιρισμού Ξάνθης σε Συνεταιρισμό Θράκης

Μετά από αίτημα του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας βάλαμε στα θέματα της γενικής συνέλευσης και το θέμα της αλλαγής ονομασίας του Συνεταιρισμού Ξάνθης. Στις 19 Δεκεμβρίου μετά τη συνέλευση του προϋπολογισμού, λάβαμε επιστολή από το λογιστήριο του Συνεταιρισμού Ξάνθης, ότι άλλαξε ονομασία σε Συνεταιρισμό Θράκης. Ύστερα λάβαμε και επιστολή διαμαρτυρίας από το Συνεταιρισμό Ορεστιάδας για την αλλαγή του ονόματος της Ξάνθης. Μετά από αυτό επισκεφθήκαμε τους δύο συνεταιρισμούς σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Διαπιστώσαμε την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των δύο συνεταιρισμών και επιστρέφοντας στην Αθήνα συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και αποφάσισε να δώσουμε διορία άλλων δεκαπέντε ημερών ώστε να λύσουν το πρόβλημα οι δύο εμπλεκόμενοι συνεταιρισμοί. Και η νέα προθεσμία δεν απέδωσε καρπούς οπότε συμβουλευόμενοι το νομικό μας σύμβουλο λάβαμε θέση επί του θέματος, την οποία γνωστοποιήσαμε στους δύο συνεταιρισμούς.
Με λίγα λόγια πέρα από την όποια νομική διάσταση του θέματος, η άποψη του συμβουλίου της ΠΟΣΕΥΔ, ομόφωνα, είναι η εξής: Για μας οι σχέσεις των συνεταιρισμών μεταξύ τους είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και σύμφωνα με τα συνεταιριστικά δεδομένα στον κλάδο μας, η αλλαγή της ονομασίας από Ξάνθης σε Θράκης υπερβαίνει τα όρια της πόλης και του νομού και ταυτίζεται με τα όρια όλης της περιφέρειας που σε αυτή την περιφέρεια έχουμε και άλλον συνεταιρισμό (της Ορεστιάδας), αλλά έχουμε ακόμα και νέο υπό ίδρυση συνεταιρισμό στην Αλεξανδρούπολη.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η αλλαγή εκ νέου, του ονόματος του συνεταιρισμού είναι επιβεβλημένη. Η υπόθεση αυτή έχει πάρει το δρόμο της επίλυσης μέσω δικαστηρίων αλλά ανεξάρτητα από την όποια δικαστική απόφαση η άποψή μας είναι αυτή που προανέφερα. Τέλος, σε γενικές γραμμές το 2006 ήταν μια χρονιά σταθμός στην εξέλιξη της Ομοσπονδίας με μεταφορά σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και την ενδυνάμωση του ονόμαστος των συνεταιρισμών στην αγορά.
Είμαι υποχρεωμένος στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τα διοικητικά συμβούλια και τους προέδρους των συνεταιρισμών για τη βοήθεια που μας προσέφεραν και την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στη βοήθεια που μας προσέφεραν τα στελέχη μας, τα οποία σε άριστη συνεργασία με το διευθυντή της ΠΟΣΕΥΔ συμμετείχαν στο σχεδιασμό λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Στο μέλλον είμαστε βέβαιοι ότι με τη βοήθειά τους θα πάμε ακόμα καλύτερα. Στην Ομοσπονδία η συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν άριστη και ομαδική, χωρίς αντιπαραθέσεις και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό.
Τέλος, ευχαριστώ και το προσωπικό της Ομοσπονδίας που για μια χρονιά ακόμα στάθηκε στο πλευρό μας καταβάλλοντας προσπάθεια αξιοσημείωτη για την υλοποίηση των αποφάσεων. Αλλά πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ εσάς που με τις αποφάσεις σας συμβάλλετε στην ανάπτυξη όλων μας».