Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Διαφθορά και νερό…

Διαφθορά και νερό…

Σκάνδαλα, μίζες, πολιτικό χρήμα, διαφθορά είναι όροι που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και αυτό που έχουν καταφέρει είναι να μας γεμίζουν συνέχεια με οργή και αγανάκτηση.
Η διαφθορά λοιπόν, που όπως αποκαλύπτεται έχει διαπεράσει τους περισσότερους, αν όχι όλους, κοινωνικούς τομείς δεν θα μπορούσε να είναι απούσα και σ’ αυτό που ονομάζουμε «διαχείριση νερού».
Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε τέλη Ιουνίου από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», στην οποία μίλησαν Έλληνες επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, τα όσα ειπώθηκαν δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης είναι: Η διαφθορά που εμφανίζεται σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και η οποία αφορά κυρίως την κατάχρηση και τη μόλυνση, είναι μια ακόμα «πληγή» για τα αποθέματα νερού της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Λευτέρης Αντωνακόπουλος, «η διαφθορά μπορεί να εντοπιστεί από τη χάραξη πολιτικής και τον καθορισμό της χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων, μέχρι την τιμολόγηση και τη μέτρηση της κατανάλωσης νερού».
Στην ομιλία του ο καθηγητής Αντώνης Κούσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία μετρήσεων για το νερό. «Πού είναι η προσβάσιμη εθνική βάση υδρομετεωρολογικών δεδομένων, που χρηματοδοτήθηκε αφειδώς   από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους; Πού είναι η Εθνική Υδρολογική Υπηρεσία, που συλλέγει και αρχειοθετεί στοιχεία μετρήσεων; Όποια διαχειριστικά σχέδια εκπονηθούν θα αποτελούν ασκήσεις επί χαρτού αφού δεν θα στηρίζονται σε αξιόπιστες υδρολογικές μετρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αντ. Κούσης.
Ο πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS» Νίκος Χρυσόγελος, μεταξύ άλλων κατέθεσε:
«Η διαφθορά σε πολλές χώρες σχετικά με το νερό έχει οδηγήσει σε μαζική εκδίωξη χιλιάδων ανθρώπων από τον τόπο τους, σε στέρηση εκατομμυρίων ανθρώπων από καθαρό νερό, σε θανάτους και επιβάρυνση της υγείας χιλιάδων ανθρώπων, σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ακόμα και σε πολέμους…
Τι άλλο από απουσία διαφάνειας και γενικευμένη διαφθορά δείχνουν, ο θάνατος της λίμνης Κορώνειας, η ρύπανση του Ασωπού και των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής, η υφαλμύρωση των υπόγειων νερών, η σπατάλη των νερών, η υφαρπαγή ενός δημόσιου αγαθού για εξυπηρέτηση πολύ στενών προσωπικών συμφερόντων, η σπατάλη πόρων με καταστροφικά για το περιβάλλον έργα προμήθειας νερού, σχέδια όπως η εκτροπή του Αχελώου κ.ά.;
…Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μία νέα σχέση με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, με πρώτο το νερό.
Να υιοθετήσουμε μια νέα κουλτούρα που θα αντιμετωπίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό σε ανεπάρκεια, που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της ζωής μας και της ζωής των μελλοντικών γενεών, καθώς και τις ανάγκες των οικοσυστημάτων σήμερα και στο μέλλον (νερό για τη ζωή, νερό για τη φύση, νερό για την κοινωνία).
Το κυριότερο εργαλείο είναι η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και ενέργειες που σχετίζονται με το περιβάλλον και ιδιαίτερα με το νερό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος, πώς και για ποιο λόγο λαμβάνει αποφάσεις, καθώς και ποιες είναι οι συνέπειές τους στο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων»…
Αλλά επειδή είναι περίοδος διακοπών, καλό θα ήταν να αφήσουμε για λίγο διάστημα τους προβληματισμούς μας για τη διαφθορά στη διαχείριση του νερού και ας φροντίσουμε να γνωρίζουμε εκεί πού θα βρίσκεται ο καθένας μας τι ποιότητας νερό πίνουμε και σε πόσο καθαρά νερά κολυμπάμε…
Καλές και ξένοιαστες διακοπές.
Νίκος Χαβιέρης