Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Εστίας

Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Εστίας

estia 2.jpg

estia 2.jpgΑνακοινώθηκε η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BOILEFF σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο
Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε η Εστία, στις 5 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Oscar».
Όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση συγκάλεσε αυτή τη συνέλευση για να ενημερώσει τα μέλη του σωματείου για τις εξελίξεις σε τρέχοντα θέματα. Η ημερήσια διάταξη αφορούσε ενημέρωση για την Ομοσπονδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BΟΙlEFF, τα σεμινάρια, τη διοργάνωση επίσκεψης στην έκθεση ISH στη Γερμανία, και τα οικονομικά του σωματείου.
Στο προεδρείο εξελέγησαν οι συν. Γρηγόρης Ηρακλής πρόεδρος, και Γιώργος Μαρίνος γραμματέας, οι οποίοι βοήθησαν να κρατηθεί η διαδικασία σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέλευση παρευρέθηκαν και συνάδελφοι από την επαρχία (Κάλυμνο, Πάτρα, Μύκονο) κάτι που σχολιάστηκε ευμενώς σε αντίθεση με τη μη ικανοποιητική παρουσία μελών από την Αθήνα.
Ενημέρωση για την Ομοσπονδία
Ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Λαγκώνης ενημερώνοντας για το θέμα της Ομοσπονδίας του κλάδου αναφέρθηκε στις δύο συναντήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης από τα έξι σωματεία.
Επισήμανε ότι ο στόχος ήταν την ιδρυτική πράξη να την υπογράψουν όλα τα σωματεία του κλάδου, όμως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν αυτό δεν έγινε κατορθωτό και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τώρα πλέον τα σωματεία που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία πρέπει να συμπλέουν σε όλα τα θέματα.
Μετά την έγκριση του καταστατικού της Ομοσπονδίας και την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών έως το τέλος του χρόνου, θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων ανάλογα με τον αριθμό των μελών του κάθε σωματείου που θα ψηφίσουν.
Πρέπει λοιπόν, στην Εστία, να έχουμε μαζική συμμετοχή σ’ αυτές τις εκλογές έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη φωνή στην Ομοσπονδία…
Η ουσία είναι ότι με την Ομοσπονδία θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στο επάγγελμά μας και ταυτόχρονα σαν κλάδος να έχουμε μια διαφορετική απ’ ότι έως τώρα παρουσία».
Συμμετοχή στο πρόγραμμα BΟΙlEFF
estia 1.jpg
Ο πρόεδρος της Εστίας, ενημέρωσε για τη συνεργασία της διοίκησης με την καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Φούντη με στόχο τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BΟΙlEFF.
Τόνισε ότι υπήρξε σημαντική η συμβολή της Εστίας για τη δημιουργία σχετικού πιστοποιητικού στο οποίο θα καταγράφεται η κατάσταση των εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Επισημαίνοντας, ότι, στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Όπως ενημερωθήκαμε, σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά νέες εγκαταστάσεις καθώς και αντικαταστάσεις παλιών λεβήτων με νέους.
Για τα στοιχεία καταγραφής αυτών των εγκαταστάσεων υπήρχε μία «φόρμα» που ήταν στα μέτρα των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δεν γινόταν πουθενά αναφορά για τους συντηρητές καυστήρων, παρά μόνο για υδραυλικούς, μηχανολόγους και εμπόρους.
Εξηγήσαμε, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με την καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ. Φούντη ότι στη δική μας χώρα υπάρχει αυτόνομο επάγγελμα εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων, κάτι που δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες.
Έτσι συμφωνήσαμε σε συνεργασία για τον επαναπροσδιορισμό της «φόρμας καταγραφής» στην ελληνική πραγματικότητα.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αυτή η νέα φόρμα που σας δώσαμε και που αφορά το δικό μας επάγγελμα…
Νομίζω ότι από τη συμμετοχή μας σ’ αυτό το πρόγρραμμα θα έχουμε μόνο οφέλη. Δεν ενδιαφερόμαστε αν είναι επιδοτούμενο ή όχι. Εμείς θα είμαστε αρωγοί στο ΕΜΠ και τη ΡΑΕ και δημιουργούμε μια διαχρονική σχέση που σιγουρα θα είναι χρήσιμη για όλες τις πλευρές…
Επίσης στο μέλλον θα δοθεί η δυνατότητα στην Ομοσπονδία να ασχοληθεί με επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος»…
Ο Γ. Λαγκώνης τόνισε ότι για το πρόγραμμα BΟΙlEFF θα ενημερωθούν και τα υπόλοιπα σωματεία που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, και για το λόγο αυτό θα γίνει συνάντηση με την καθηγήτρια Μ. Φούντη.
(Σ.Σ. Η συνάντηση αυτή καθορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Αναλυτικά το πρόγραμμα BΟΙlEFF παρουσιάζεται σε άλλες στήλες).
Ενημέρωση για σεμινάρια και οικονομικά
Για τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενημέρωση έκανε ο γενικός γραμματέας Δημοσθένης Μπουλγκούρας.
• Σεμινάρια: Στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία εταιριών έγιναν τρία σεμινάρια στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό.
Όπως επισημάνθηκε στα πρώτα αυτά σεμινάρια δεν συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν δηλώσει. Στο σεμινάριο που έγινε στις εγκαταστάσεις της Baltur στην Ιταλία συμμετείχαν δεκατρία μέλη της Εστίας.
Ο Δ. Μπουλγκούρας ενημέρωσε ότι θα γίνουν και άλλα παρόμοια σεμινάρια και ζήτησε από τους συναδέλφους όποιος έχει πρόσβαση σε αντιπροσωπείες να βοηθήσει τη διοίκηση να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Επίσης ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται ταξίδι για επίσκεψη στην έκθεση ISH που γίνεται το Μάρτιο στη Γερμανία και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους (το κόστος κυμαίνεται στα 500 με 600 ευρώ για τέσσερις ημέρες).
• Για τις άδειες δακτυλίου ενημέρωσε ότι η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και κάλεσε τους συναδέλφους να ενδιαφερθούν το συντομότερο δυνατόν γι’ αυτές.
• Όσον αφορά τα οικονομικά, επισήμανε ότι λόγω των διαδικασιών για την ίδρυση της Ομοσπονδίας αλλά και την έκδοση των φύλλων ελέγχου, το ταμείο του σωματείου λιγόστεψε.
Τόνισε ότι εάν όλα τα μέλη πλήρωναν κανονικά τις συνδρομές τους δεν θα υπήρχε κανένα οικονομικό πρόβλημα.
Ενημέρωσε ότι για την ενίσχυση του ταμείου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προπλήρωσαν τις συνδρομές τους έως το 2010 και κάλεσε όποιον συνάδελφο θέλει και μπορεί να κάνει το ίδιο.
Σχετικά με τα δύο ταξίδια που έγιναν το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της Ομοσπονδίας, ενημέρωσε ότι τα έξοδα έγιναν από τα ίδια τα μέλη της διοίκησης που συμμετείχαν για να μην επιβαρύνουν το ταμείο.
Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα, ακολούθησε γενική συζήτηση για τα θέματα που αναπτύχθηκαν.
Κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την ουσιαστικότερη διοργάνωση των σεμιναρίων, στα οποία θα πρέπει να γίνεται πρωτίστως μεταφορά τεχνογνωσίας και δευτερευόντως παρουσίαση προϊόντων.
Ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Κρητικός αναφερόμενο στο θέμα της Ομοσπονδίας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η Ομοσπονδία είναι γεγονός, αλλά θα ήταν καλό να συμμετέχουν σ’ αυτήν και τα εννέα σωματεία του κλάδου.
Σίγουρα έχουν γίνει λάθη και απερισκεψίες στο παρελθόν αλλά τώρα θα πρέπει ο Ήφαιστος, το σωματείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και αυτό της Κρήτης, να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στην Ομοσπονδία.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι ανάγκη ο κλάδος να είναι ενωμένος»…
Τέλος, από πολλούς επισημάνθηκε η ανάγκη της ενεργής συμμετοχής στα δρώμενα του σωματείου όλων των μελών, δεδομένου ότι η διοίκηση θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη για να ανταπεξέλθει στο έργο της.