Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ακούει κανείς;

Ακούει κανείς;

Η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων στη χώρα μας, αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς, οδηγώντας στην πεποίθηση ότι οι διάφορες βαρύγδουπες κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι «λόγια που τα παίρνει ο άνεμος»…
Αφορμή γι’ αυτή τη διαπίστωση είναι οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μάλιστα σε μια περίοδο που απ’ όλους αναγνωρίζεται, ότι μόνο με μια τέτοια ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη μας.
Παίρνοντας σαν παράδειγμα, ένα δυναμικό τομέα των ΑΠΕ, αυτόν που αφορά τα φωτοβολταϊκά, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι εξαγγελίες απέχουν της πράξης.
Τον Ιούνιο του 2006, η ψήφιση του νόμου 3468/06 για τις ΑΠΕ, αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας εποχής για τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα. Χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν στη ΡΑΕ και οι εταιρίες που ασχολούνται με την εμπορία και εγκατάσταση αυτών των συστημάτων ανέρχονται πλέον σε εκατοντάδες. Όμως σήμερα, αυτή η αγορά, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Πρόσφατα (τέλη Μαρτίου) με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί «έχουν υποβληθεί αιτήματα για λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η συνολική ισχύς των οποίων υπερβαίνει πολλαπλώς τους στόχους του προγράμματος». Επισημαίνεται επίσης ότι «με νεώτερη απόφαση θα καθορισθούν οι όροι και προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την αναθεώρηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας».
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν με τις μεγάλες επενδύσεις, χειρότερη είναι η κατάσταση στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα.
Η  όλη κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των ΑΠΕ στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς ορκίζονται στο όνομα των πράσινων τεχνολογιών, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας τελματώνει λόγω της αδράνειας, της άγνοιας, της αδιαφορίας και ενίοτε του γραφειοκρατικού σαδισμού ορισμένων υπηρεσιών…
Είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 3468/06, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα τιμωρείται και η σχετική αγορά καταδικάζεται σε ανυπαρξία από την έλλειψη ευελιξίας των αρμόδιων υπουργείων. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με τα εμπόδια που υπάρχουν για τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά, δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του πλανήτη.
Στην Ελλάδα η εγκατάσταση ακόμη και ενός μικρού οικιακού συστήματος του ενός κιλοβάτ, αποτελεί ένα Γολγοθά για όποιον το επιχειρήσει. Στην πρωτοπόρο Γερμανία, που ήδη έχει εγκαταστήσει 4.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (90% των οποίων σε κτίρια), δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια για συστήματα σε κτίρια και ο ενδιαφερόμενος απλά εγκαθιστά  το σύστημα που επιθυμεί»…
Η ανακοίνωση του ΣΕΦ συνεχίζεται με την αναφορά στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας σύμφωνα με την οποία οι οικιακοί καταναλωτές θεωρούνται επιτηδευματίες και πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να καταβάλουν ΦΠΑ και να φορολογούνται για το μικρό εισόδημα που θα τους αποφέρει η πώληση ηλιακού ηλεκτρισμού.
Ο ΣΕΦ, επισημαίνει ότι το ισχύον καθεστώς οδηγεί σε απόλυτη ακινησία την οικιακή αγορά φωτοβολταϊκών και ζητά νέα ρύθμιση για να αρθούν τα εμπόδια που τίθενται μέχρι σήμερα.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ η ανακοίνωση του ΣΕΦ περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση σ’ όλο το φάσμα της αγοράς των φωτοβολταϊκών και κατατίθενται (για άλλη μια φορά) συγκεκριμένες προτάσεις, το στίγμα το δίνει ανάγλυφα ο τίτλος της ανακοίνωσης: Ακούει κανείς;
Νίκος Χαβιέρης