Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Κανόνες και φύλακες…

Κανόνες και φύλακες…

«Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά», επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας πρόσφατα στη συνέλευση του Συνδέσμου των Ελλήνων Βιομηχάνων. Όπως διαφαίνεται ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς τις παραγωγικές τάξεις να περιορίσουν τις κερδοσκοπικές τους βλέψεις γιατί η χώρα μας φιγουράρει ήδη στην κορυφή της λίστας των ακριβότερων χωρών.
Τα θύματα, οι καταναλωτές, είναι τους τελευταίους μήνες, θεατές στο σήριαλ της αισχροκέρδειας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Εθισμένοι από τα απανωτά κύματα ακρίβειας, δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν.
Απλά, σοκάρονται όταν συνειδητοποιούν ότι οι πολυεθνικές εταιρίες και όχι μόνο, τους αντιμετωπίζουν ως την «παχιά αγελάδα» και βρίσκουν την ευκαιρία να πωλούν τα προϊόντα τους στη χώρα μας σε σχεδόν τριπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή διάθεσής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της «σύρει» τον χορό της ακρίβειας με τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ -κυρίως της ΔΕΗ- και την εκτίναξη των διοδίων στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι η ακρίβεια να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου και οι κερδοσκόποι να κάνουν πάρτι.
Σύμφωνα με έρευνα καταναλωτικής οργάνωσης, για να αγοράσουν οι Έλληνες 86 από τα πιο βασικά προϊόντα χρειάζεται να δώσουν 215,7 ευρώ, ενώ για τα ίδια αγαθά οι Γερμανοί πληρώνουν 162,71 ευρώ. Για πολλά είδη οι Έλληνες πληρώνουν έως 168% ακριβότερα από τους Γερμανούς. Το εξωφρενικό είναι ότι ακόμη και ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα ή το ελαιόλαδο, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες…
Τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας, που πανηγυρικά ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν απέδωσαν το παραμικρό. Η ακρίβεια καλπάζει και είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Ο πληθωρισμός τρέχει με 4,4% σε ετήσια βάση και ο τιμάριθμος στα είδη διατροφής έχει εκτιναχθεί στο 6,6% από 1,7% που ήταν ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, το 49% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει ήδη μειώσει τις αγορές του σε διάφορα είδη, ενώ ένας στους τρεις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο, τη δόση του τραπεζικού  του δανείου και την επαρκή θέρμανση στο σπίτι του.
Πεποίθησή μας είναι ότι  για την ασυδοσία της αγοράς δεν φταίνει οι κάθε λογής μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι. Αυτοί κάνουν ότι κάνουν γιατί βρίσκουν τις πόρτες ανοιχτές.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός η ελεύθερη αγορά έχει και κανόνες.
Έχει και «φύλακες» που πρέπει να αγρυπνούν για την τήρηση των κανόνων.
Στη χώρα μας όμως, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως ούτε κανόνες διαθέτουμε, ούτε άγρυπνους φύλακες. Την ευθύνη γι’ αυτή την έλλειψη δεν μπορεί να την έχει κανένας άλλος παρά μόνο η ίδια η κυβέρνηση.
Όμως εκτός από την ασυδοσία στο θέμα της ακρίβειας, στην αγορά της χώρας μας παρατηρείται ένα ακόμα άκρως επικδίνυνο φαινόμενο.
Πρόκειται για την κυκλοφορία προϊόντων και αγαθών ιδιαίτερα επικίνδυνων για την υγεία μας. Το φαινόμενο αυτό το ζήσαμε για άλλη μια φορά  πρόσφατα με τη διάθεση τόνων ηλιελαίου, ανεμειγμένου με ορυκτέλαιο(!) που οι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν όταν ήδη είχε εισαχθεί και διατεθεί προς κατανάλωση.
«Υ»