Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Ομοσπονδία και τεχνική επιμόρφωση τα βασικά θέματα συζήτησης στη γενική συνέλευση της Εστίας

Ομοσπονδία και τεχνική επιμόρφωση τα βασικά θέματα συζήτησης στη γενική συνέλευση της Εστίας

est2.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Oscar» όπου έγινε και η κοπή της πίτας του σωματείου
Με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων από την περιφέρεια (Αγρίνιο, Σάμο, Κάλυμνο, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Σπάρτη, Πάτρα) πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Oscar η τακτική γενική συνέλευση της Εστίας.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν: Οικονομικός και διοικητικός απολογισμός για τη χρονιά που πέρασε και ο προγραμματισμός δράσης για το 2008. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε και η κοπή πίτας του σωματείου. Οι τυχεροί ήταν οι συν. Ηλίας Μιχάλαρος που του έτυχε το φλουρί της πίτας και κέρδισε μια δωρεάν ετήσια συνδρομή στην Εστία και Περικλής Ντάτσος που κατόπιν κλήρωσης του έτυχε μία χρυσή λίρα.
est2.jpgΤο προεδρείο της γενικής συνέλευσης απάρτιζαν οι συν. Περικλής Ντάτσος (πρόεδρος), Απόστολος Αβραμίδης (αντιπρόεδρος) και Παναγιώτης Τσιμογιάννης (γραμματέας).
Μετά τις ευχές για τη νέα χρονιά από τον πρόεδρο της Εστίας Γιάννη Λαγκώνη, ακολούθησε από τον ταμία Βασίλη Μπουζικιώτη η παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού για το 2007. Επισημαίνεται ότι στους παρευρεθέντες διανεμήθηκε έντυπο που περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία του οικονομικού απολογισμού χρήσεως 2007 με τις υπογραφές του προέδρου, του γενικού γραμματέα και του ταμία της Εστίας καθώς και των μελών της ελεγκτικής επιτροπής συν. Σ. Ζάχου και Α. Παππά.
Όπως επισημάνθηκε από τον ταμία της Εστίας, το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζεται στα οικονομικά του σωματείου οφείλεται αφενός μεν στη μη συνέπεια αρκετών μελών στην έγκαιρη πληρωμή της ετήσιας συνδρομής τους και αφετέρου στη μείωση των μπλοκ φύλλων ελέγχου που διακινήθηκαν την τελευταία περίοδο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έγιναν προτάσεις για αύξηση της ετήσιας συνδρομής (Χ. Λιάκος), και για έκτακτη οικονομική εισφορά (Δ. Μπόμπος).
Όπως αποφασίσθηκε, το θέμα θα εξεταστεί από τη διοίκηση και θα ενημερωθούν τα μέλη για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ταμίας Β. Μπουζικιώτης διαβεβαιώσε ότι εάν τα μέλη δείξουν συνέπεια στις οικονομικές τους υποχρεώσεις το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας θα λυθεί χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο οικονομικός απολογισμός για το 2007 εγκρίθηκε ομόφωνα.
Ακολούθησε ο διοικητικός απολογισμός από τον πρόεδρο Γιάννη Λαγκώνη.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τα βασικά θέματα που ανατπύχθηκαν ήταν η ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας και η αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης των μελών. Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε στις ομιλίες ήταν αυτό της ενημέρωσης του κοινού, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, για το ρόλο του αδειούχου συντηρητή καυστήρων στη σωστή και οικονομική λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων.
Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ένας συνάδελφος ψήφισε λευκό) από τη γενική συνέλευση.
Ο διοικητικός απολογισμός
Παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της Εστίας κατά την απερχόμενη χρονιά ο πρόεδρος Γιάννης Λαγκώνης, ξεκίνησε με τις ενέργειες που έγιναν για την ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
est1.jpg«Το 2007, μπορούμε να πούμε, ότι ήταν μια έντονη χρονιά όσον αφορά τη δράση του σωματείου μας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, στιςς διααδικασίες που έγιναν για την εξέλιξη του κλάδου μέσω της δημιουργίας κλαδικής ομοσπονδίας… Βρισκόμαστε στην εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος είναι κυρίαρχο ζήτημα. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί από εμάς, ενεργώντας πλέον σ’ άλλα επίπεδα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται άλλη οργάνωση του κλάδου μας, που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι το βάρος όλο αυτό το διάστημα έπεσε στη δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας την οποία θεωρούμε αναγκαία για να ανταποκριθεί ο κλάδος μας στις απαιτήσεις της  εποχής…».
Ο πρόεδρος της Εστίας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που έγιναν, και τις συναντήσεις των σωματείων για το θέμα της ομοσπονδίας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση  των σωματείων του κλάδου στις 15 Απριλίου στη Λάρισα, τόνισε:
«Εμείς σαν Εστία κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να καταλήξει αυτή η συνάντηση στην υπογραφή διακήρυξης για ίδρυση ομοσπονδίας… Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομοσπονδία επαγγελματιών αδειούχων εγκαταστατών – συντηρητών καυστήρων, η οποία θα προωθεί τα συμφέροντά μας σε επίπεδο ΓΣΕΒΕΕ…
Όμως η συνάντηση στη Λάρισα δυναμιτίστηκε από κάποιες «μικροκομματικές» συμπεριφορές, που ήθελαν να οδηγήσουν σε μια ομοσπονδία εργαζομένων και όχι επαγγελματιών…
…Η πρακτική, που και σήμερα εφαρμόζεται από κάποιους άλλους, να ενσωματώνουμε τους βοηθούς μας στα σωματεία με το να τους παρέχουμε φύλλα ελέγχου, ουσιαστικά δυναμιτίζει τον κλάδο μας. Σίγουρα όσοι έχουν άδεια βοηθού είναι οι αυριανοί συνάδελφοί μας και θα ενταχθούν στα σωματεία μας έτσι όπως πρέπει, δηλαδή, αποκτώντας προϋπηρεσία και την άδεια του εγκαταστάτη».
Ο  Γ. Λαγκώνης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία της Εστίας με άλλα σωματεία (Προμηθέας, Φλόγα, Ν. Σερρών) για το θέμα της ομοσπονδίας και για άλλα θέματα όπως η  αποστολή επιστολής στις νομαρχίες για τις συντηρήσεις των λεβητοστασίων στα δημόσια κτίρια.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εστίας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε η διοίκηση με κρατικούς και άλλους φορείς, με στόχο την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις συναντήσεις με:
• Υπουργείο Ανάπτυξης για την προώθηση της τροποποίησης του Π.Δ. 362/01. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να επιλυθεί σύντομα.
• ΥΠΕΧΩΔΕ, διεύθυνση ΕΑΡΘ (πρώην ΠΕΡΠΑ), όπου ζητήθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και «μηδενική ελαστικότητα» σε όσους δεν εφαρμόζουν στις συντηρήσεις των συστημάτων θέρμανσης τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Παράλληλα, η διοίκηση της Εστίας στις συναντήσεις που έγιναν με τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και το θέμα της νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τη σωστή λειτουργία – συντήρηση και εκπομπή ρύπων από τις κεντρικές θερμάνσεις.
• ΕΠΑ Αττικής, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Η σωστή συμπλήρωση του φύλλου ελέγχου από τους αδειούχους εγκαταστάτες – συντηρητές ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σ’ αυτές τις συναντήσεις.
Στις εξετάσεις για τις άδειες αερίων καυσίμων στάθηκε ιδιαίτερα ο Γ. Λαγτκώνης, τονίζοντας:
«Καθ΄όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, διενεργήθηκαν εξετάσεις για την απόκτηση των αδειών αερίων καυσίμων. Όμως, παρατηρήθηκε το δυσάρεστο γεγονός, να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σ’ αυτές τις εξετάσεις. Σχεδόν όλοι έχουμε παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 150 ωρών για τα αέρια καύσιμα, όμως λίγοι κάναμε αιτήσεις για τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις απόκτησης των σχετικών αδειών. Σαν κλάδος αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια γι’ αυτό το θέμα και θεωρώ ακατανόητο το να μην θέλουν τώρα συνάδελφοι να αποκτήσουν τις άδειες αερίου.
est3.jpgΠρέπει το συντομότερο δυνατόν όλοι οι συνάδελφοι να καταθέσουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις…».
Σχετικά με την προσπάθεια συνεχούς τεχνικής επιμόρφωσης των μελών της Εστίας, αναφέρθηκε στα σεμινάρια που συνδιοργανώθηκαν με τις εταιρίες Calda, Chappee και Κατσαφάνα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην καθιέρωση «τεχνικών ημερίδων» κάθε Τετάρτη στα γραφεία του σωματείου, όπου συζητούνται τεχνικά θέματα και προβλήματα που τίθενται από όποιον συνάδελφο το επιθυμεί.
Προγραμματισμός δράσης
Η συμμετοχή στην έκθεση Climatherm, ο ετήσιος χορός και η δημιουργία επιτροπής που θα επεξερταστεί τεχνικά θέματα για την επιμόρφωση των μελών, ήταν τα βασικά ζητήματα που κατατέθηκαν για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό δράσης της διοίκησης της Εστίας.
Τόσο ο πρόεδρος Γ. Λαγκώνης όσο και ο γ.γ. Δ. Μπουλγκούρας, αλλά και άλλα μέλη της διοίκησης, ζήτησαν από τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή στις σχετικές επιτροπές, έτσι ώστε να βοηθήσουν το διοικητικό συμβούλιο στις δραστηριότητες που αναπτύσσει.
Επισημάνθηκε, ότι και φέτος θα συνεχιστούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με εταιρίες, ενώ αναφέρθηκε ότι υπάρχει σκέψη να διοργανωθούν σεμινάρια – επισκέψεις στο εξωτερικό στα εργοστάσια εταιριών που κατασκευάζουν καυστήρες.
Τέλος, ο πρόεδρος της Εστίας, κάλεσε τους συναδέλφους που δεν έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 150 ωρών για τα αέρια καύσιμα να δηλώσουν συμμετοχή έτσι ώστε να συμπληρωθεί ομάδα 20 ατόμων για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους.
Στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας θα δημοσιευθούν τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων συναδέλφων που μίλησαν στη γενική συνέλευση