Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση από κακοκαιρία και ακρίβεια πετρελαίου

Σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση από κακοκαιρία και ακρίβεια πετρελαίου

• Ο νέος τρόπος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δημιούργησε αναστάτωση στην αγορά που την «πλήρωσαν» γι’ άλλη μια φορά οι καταναλωτές
• Πολλές πυρκαγιές στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι ξεκίνησαν από λεβητοστάσια ή άλλες εστίες θέρμανσης

«Διπλό» κτύπημα δέχθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου η θέρμανση των κτιρίων. Αφενός η κακοκαιρία με το χιόνι και τον  παγετό, κυρίως στα νότια της χώρας, και αφετέρου ο νέος τρόπος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε πολλά σπίτια.
Στο διάστημα της κακοκαιρίας, από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζονταν εκδηλώσεις πυρκαγιών από διάφορα συστήματα θέρμανσης. Μάλιστα, θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα, που χρησιμοποιούσαν διαφόρων ειδών σόμπες, λόγω έλλειψης κεντρικής θέρμανσης, στην προσπάθειά τους να έχουν ζέστη στο σπίτι τους τις παγωμένες ημέρες.

Αλλά και σε λεβητοστάσια, αυτό το διάστημα παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Πολλά πλημμύρισαν από σπάσιμο σωλήνων, ενώ εκδηλώθηκαν και πυρκαγιές, που προξενήθηκαν από τη συνεχή λειτουργία και την κακή ή καθόλου συντήρηση, σε συνδυασμό με τη χρήση λεβητοστασίων και ως αποθηκευτικών χώρων.
Μία τέτοια πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις (προανάκριση για τα ακριβή αίτια, διενεργεί η πυροσβεστική) ξέσπασε το πρωί της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου, σε πολυκατοικία στην περιοχή της Κηπούπολης στο Περιστέρι. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο υπόγειο, στο χώρο του λεβητοστασίου και από τους καπνούς η πρόσβαση στο κλιμακοστάσιο ήταν αδύνατη για τους ενοίκους.
Πολλοί από αυτούς «βρέθηκαν» στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων της τριόροφης πολυκατοικίας, ενώ η φωτιά μέσω του φωταγωγού απείλησε διαμερίσματα υψηλότερων ορόφων. Τελικά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, απεγκλωβίστηκαν οι ένοικοι και είχαμε μόνο σοβαρές υλικές ζημιές.
Σύγχιση και παρατράγουδα με τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
Εν μέσω πολικού ψύχους οι καταναλωτές ήταν τα θύματα της σύγκρουσης βενζινοπωλών και υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή, από 15 Φεβρουαρίου, της ενοποίησης της φορολογίας στο πετρέλαιο.
Χιλιάδες νοικοκυριά σ’ όλη τη χώρα έμειναν χωρίς θέρμανση, αφού οι βενζινοπώλες αντιδρώντας στο νέο μέτρο, αρνούνταν να διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Έτσι πολλοί καταναλωτές αναγκάστηκαν να αγοράσουν πετρέλαιο κίνησης για τη θέρμανση, πληρώνοντας ένα ευρώ το λίτρο!
Όμως, ενώ αρχίζει να ομαλοποιείται η σχετική αγορά, τιμοληψίες που έκαναν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με ανατιμήσεις που φθάνουν το 10%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται ακόμα και πάνω από τα 80 λεπτά το λίτρο, ενώ σε περιοχές που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός οι τιμές φτάνουν στα 82-83 λεπτά το λίτρο.
Η φθηνότερη τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, στα τέλη Φεβρουαρίου, ήταν τα 75 λεπτά το λίτρο, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν 66-67 λεπτά το λίτρο.
Με δεδομένο ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 100 ευρώ ανά βαρέλι και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά της χώρας μας, προβλέπεται ότι η χρήση του πετρελαίου για θέρμανση τείνει να γίνει «απαγορευμένο είδος» για πολλούς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα επόμενα χρόνια.