Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » Σχολιάζοντας τη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ (Β’ μέρος)

Σχολιάζοντας τη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ (Β’ μέρος)

Στο προηγούμενο φύλλο έγραψα ότι όλο το Σάββατο της γενικής συνέλευσης άκουσα με μεγάλη προσοχή, όλους τους συναδέλφους και κρατούσα και σημειώσεις, κατά τη συνήθειά μου, κυρίως για τις αναφορές τους στο Π.Δ., προσθέτοντας ότι θα ήθελα να σχολιάσω μερικές απ’ αυτές.
Δεν πρόφτασα όμως να κάνω αυτό το σχολιασμό γιατί το χώρο τον έφαγε ένας γενικός σχολιασμός της όλης γενικής συνέλευσης.
Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα, για να σχολιάσω εκείνο που από την αρχή ήθελα. Θα παραθέσω, λακωνικά, τις αναφορές των συναδέλφων που θέλω να σχολιάσω.
1. Υπάρχουν ασάφειες στο Π.Δ. Θέλει τροποποίηση. Να το δουν οι δικηγόροι.
Έχω πει πολλές φορές ότι οι αναφορές αυτές θα ήταν πιο χρήσιμες αν ήταν συγκεκριμένες.
– Αυτό είναι ασαφές. Αυτό θέλει τροποποίηση. Έτσι πρέπει να γίνει.
Το τελευταίο θα μπορούσε και να λείπει αν κάποιοι δεν θα είχαν να προτείνουν το «σωστό» μιας και έχει και δυσκολίες. Όμως και έτσι δεκτή η παρατήρηση. Θα έκανα όμως μια αλλαγή. Όχι να το δούνε οι δικηγόροι. Να το δούμε μαζί με τους δικηγόρους. Μπορεί και εμείς κάτι να έχουμε να πούμε σ’ αυτή την προσπάθεια (όσοι ενδεχομένως έχουμε να πούμε).
2. Γράφονται στην εφορία χωρίς άδεια. Γράφονται στην εφορία με άδεια βοηθού.
Δύο σχόλια.
α. Ο κλάδος ήθελε (όπως θέλει και τώρα) επιχειρήσεις «εκτέλεση υδραυλικών εγκαταστάσεων» να ανοίγουν μόνο όσοι έχουν άδεια και το πρότεινε κατά τη σύνταξη του Π.Δ.
Η απάντηση του υπουργείου Βιομηχανίας.
– Η άδεια που θεσμοθετούμε βεβαιώνει ότι ο κάτοχός της «έχει την απαιτούμενη γνώση και την εμπειρία και είναι κατάλληλος να εκτελέσει μια εργασία επί των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης» (2.7).
Η επιχειρηματική δραστηριότητα (το μαγαζί είναι επιχείρηση) είναι ελεύθερη και δεν μπορούμε να της βάλουμε προσκόματα. Το Π.Δ. θα λέει ότι την εκτέλεση, την κατασκευή των εν γένει υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορούν να κάνουν, επιτρέπεται να κάνουν, μόνο οι αδειούχοι. Κι αυτό λέει.
Συμπέρασμα α: Μην μπερδεύουμε το Π.Δ. με την εγγραφή στην Εφορία.
β. Μπορεί να γράφεται κανείς στην Εφορία;
Το υπουργείο Οικονομικών και οι εφορίες λένε (προφορικά έστω) ότι κανένας νόμος δεν λέει ότι πρέπει να έχει άδεια. Τους φτάνει το χαρτί του επιμελητηρίου. Αυτό φέρνει τη δεύτερη ερώτηση. Μπορεί το επιμελητήριο να γράφει μη αδειούχους;
Θα αποφύγω να διατυπώσω την άποψή μου για να μην το παίζω και νομικός.
Θα πρότεινα η ΟΒΥΕ να ψάξει την επιμελητηριακή νομοθεσία.
Και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει υποχρέωση, για να γραφτούν, να έχουν άδειες, ας το ζητήσει από τα επιμελητήρια.
Αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση ή ο νόμος είναι ασαφής, ας ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης την τροποποίησή του. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι απαντήσεις που δίνει η ΟΒΥΕ πρέπει να είναι και νομικά σωστές γιατί διαφορετικά μπορεί να μπλέξουν περισσότερο τα πράγματα. Αλλά αυτό αφορά τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
3. Δεν περνάνε από το σωματείο μας οι υπεύθυνες δηλώσεις των μηχανολόγων.
Το Π.Δ. (4.2.3. και 4.2.4.) υποχρεώνει τον εκδότη της υπεύθυνης δήλωσης να «την καταθέτει αποδεδειγμένα στο επαγγελματικό σωματείο που καλύπτει τον κλάδο».
Το «σωματείο που καλύπτει τον κλάδο» για το μηχανολόγο είναι ή μπορεί να είναι το σωματείο μηχανολόγων της πόλης του.
Εκείνο που έχουμε πει  σαν ΟΒΥΕ, είναι ότι μπορεί να είναι και το δικό μας, γιατί  αν ο μηχανολόγος κάνει εγκαταστάσεις (όπως έχει δικαίωμα) είναι συνάδελφος χωρίς εισαγωγικά. Το «συνάδελφος», για να μην παρεξηγηθούμε, με την έννοια του ότι κάνουμε την ίδια δουλειά.
4. Η πολεοδομία δεν ζητάει υπεύθυνη δήλωση αν δεν υπάρχει μελέτη.
Αν ισχύει αυτό, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολεοδομία έχει μπροστά της το αρχικό Π.Δ. 38/91 όπου πράγματι λέει ότι στην υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έγινε «σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στην πολεοδομία» και συμπερασματικά όπου δεν υπάρχει μελέτη δεν χρειάζεται και υπεύθυνη δήλωση.
Με τη διαφορά ότι αυτό το είδαμε πρώτοι εμείς και επαναδιατυπώσαμε το Π.Δ. με τις επόμενες τροποποιήσεις και σήμερα λέει ότι, με την υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνεται ότι «η εγκατάσταση εκτελέστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4.1.». Όπου στην παρ. 4.1. ορίζεται ότι: α. Η τεχνογνωσία για τη σύνταξη της μελέτης και την εκτέλεση των εγκαταστάσεων ορίζεται από τις ΤΟΤΕΕ, και β. ότι στις δουλειές μπαίνουν μόνο υλικά με προδιαγραφές και αυτά ακριβώς γράφει και η υπεύθυνη δήλωση.
Άρα ο σύνδεσμος που ανέφερε το παραπάνω ας πάει στην πολεοδομία τα Π.Δ. 38/91 και 55/2000 για να δουν τη διατύπωση του δεύτερου που βέβαια ισχύει σήμερα.
5. Οι ξενοδόχοι παίρνουν βοηθούς και μετά τους δίνουν προϋπηρεσία και παίρνουν άδεια.
Το πιστοποιητικό προϋπηρεσίας του εργοδότη είναι, σύμφωνα με το Π.Δ., το ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο προϋπηρεσίας. [Τα ένσημα είναι επικουρικά (παρ. 10.7)]. Αλλά πάντα οι υπηρεσίες δέχονταν ως απόδειξη της εργοδοτικής ιδιότητα την σφραγίδα υδραυλικά – καλοριφέρ και όλα τα παρεμφερή. Δεν δέχονται το «τεχνική εταιρία» γιατί μπορεί να ήταν …οδηγός μου έλεγαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω το πιστοποιητικό του ξενοδόχου δεν μπορεί να είναι απόδειξη προϋπηρεσίας υδραυλικού.
Και το σοβαρότερο με την ευκαιρία.
Νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τροποποιηθεί το Π.Δ. και να ορίσει ότι προϋπηρεσία αποκτάται (και βεβαιώνεται βέβαια) μόνο κοντά σε αδειούχο υδραυλικό. Κάτι που δεν το απαιτεί μέχρι τώρα και σωστά δεν το απαιτεί, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν άδειες τις οποίες έπρεπε να έχουν οι δικοί μας εργοδότες (της …κάποιας ηλικίας εννοώ) όταν μαθαίναμε τη δουλειά.
Το πότε βέβαια θα ζητήσει τροποποίηση του Π.Δ. η ΟΒΥΕ είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα που δεν είναι αντικείμενο αυτού του γραπτού.
6. Θεωρούνται υπεύθυνες δηλώσεις με άδειες που δεν έχουν θεωρηθεί.
Τι να σχολιάσω εδώ συνάδελφοι; Αυτός που το είπε έχει δίκιο. Το Π.Δ. ζητάει καθαρά θεώρηση κάθε πέντε χρόνια και πρέπει να εφαρμόζεται. Ας το δουν αυτό όσοι σύνδεσμοι κάνουν …παρασπονδίες γιατί ταλαιπωρούν τον κόσμο όπως ειπώθηκε.
7. Εισαγγελέας Θήβας: Δεν έχετε δικαίωμα.
Εδώ έχουμε μια απόρριψη της μήνυσης του Συνδέσμου Θήβας από τον εισαγγελέα της Θήβας όχι για λόγους ουσίας αλλά για λόγους διαδικασίας. Και η διαδικασία που ορίζει ο Α.Ν. 501/37 είναι ότι μήνυση μπορούν να υποβάλουν «οι επιθεωρητές ή επόπτες εργασίας ή οι οικείες αστυνομικές αρχές, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν αιτήσεως ιδιώτου». Αν λοιπόν τη μήνυση (ή κάτι τέτοιο) την έκανε ο Σύνδεσμος απορρίφθηκε γιατί ο νόμος λέει ότι την κάνουν οι παραπάνω αναφερόμενοι. Επομένως δεν είναι κάτι σοβαρό.
8. Πολλοί συνάδελφοι κάνουν έδρα το χωριό τους και γράφονται στον ΟΓΑ.
α. Πολύ παλιά ήταν έτσι.
β. Αργότερα και μέχρι το 2002 αν είχαν έδρα το χωριό τους αλλά ασκούσαν το επάγγελμά τους σε πόλεις πάνω από 2.000 κατοίκους (έλεγχος από τιμολόγια) έπρεπε να γραφτούν στο ΤΕΒΕ.
γ. Με το νόμο 3050/2002 όποιος δηλώνει έδρα το χωριό του (κάτω από 2.000 κατοίκους νομίζω) παίρνει άδεια μη εγγραφής στο ΤΕΒΕ για 3 χρόνια και στα 3 χρόνια γίνεται έλεγχος και των εισοδημάτων του και αν είναι πάνω από ένα ποσό γράφεται στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αν λιγότερο, στον ΟΓΑ. Δεν ήξεραν να πουν πόσο είναι αυτό το ποσό και με παρέπεμψαν στα περιφερειακά τμήματα που εφαρμόζουν αυτές τις διατάξεις.
Συμπέρασμα: Οι σύνδεσμοι ας ρωτήσουν τον ΟΑΕΕ τους να το μάθουν.
9. Η ΟΒΥΕ ήταν κατά των περιφερειακών στην αρχή.
Μαρτυρία ρητή και κατηγορηματική.
Η ΟΒΥΕ, σαν συλλογικό όργανο, ποτέ δεν ήταν κατά των περιφερειακών.
Η αλήθεια είναι ότι κάποια μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν φόβους για κίνδυνο διάσπασης αλλά δέχτηκαν τη διαβεβαίωσή μου, που τα παρακολουθούσα, ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από κανένα και ότι οι συνάδελφοι αντάλλασαν απόψεις και εμπειρίες και αυτό ήταν πολύ θετικό. Αυτή ήταν πάντα και η θέση της ΟΒΥΕ τότε.
Και με την ευκαιρία. Πιστεύω ότι τα περιφερειακά, που χαίρομαι που γενικεύτηκαν, πρέπει να μείνουν έτσι. Συναντήσεις των συνδέσμων που ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες, στις οποίες η ΟΒΥΕ παραβρίσκεται κυρίως για να ακούει και βεβαίως να δίνει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που ζητούνται.
Θεωρώ ότι θα είναι λάθος αν εξελιχθούν σε μικρές γενικές συνελεύσεις της ΟΒΥΕ με σφιχτές διαδικασίες.
10. Ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Έχω γράψει και πει πολλές φορές ότι κατανοώ απόλυτα τους συναδέλφους που θα ήθελαν ένα ψηφοδέλτιο για να διαλέξουν τους καλύτερους κ.λπ.
Όμως ας είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν διατυπώνουν αυτή την ωραία πρόταση.
Και ρωτάω πολύ καθαρά για να γίνω αντιληπτός.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ζήσατε προχθές μια γενική συνέλευση με οξείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κυρίως των δύο παρατάξεων που ζουν και λειτουργούν στον κλάδο μας. Της ΑΔΕΚΥ και της ΔΕΚΥ.
Πιστεύετε στα σοβαρά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο που θα είχε συμφωνηθεί στην κορυφή;
Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι το σώμα είναι διαιρεμένο και ψυχολογικά, έστω και αν προχθές δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις, λόγω κάποιας συμφωνίας, το βέβαιο, ή το πιο πιθανότερο έστω, είναι ότι η ΑΔΕΚΥ με τη μεγάλη πλειοψηφία που αποδείχθηκε ότι διαθέτει, θα έπαιρνε και τους 15 συμβούλους και αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει.
Οι διαφορετικές απόψεις και οι παρατάξεις και τα κόμματα που τις εκπροσωπούν δεν είναι, εξ ορισμού, κακά πράγματα. Είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της.
Και αν δεν λειτουργούν σωστά; Θα με ρωτήσετε.
Να μη με ρωτήσετε, γιατί θέλω να πάω για μπάνιο πριν με πιάσει ο ήλιος.
Δεν σας λέω να κάνετε και εσείς το ίδιο από τώρα, γιατί κάποιοι πρέπει να δουλεύουν για να τρώμε και εμείς που καθόμαστε. Καλό καλοκαίρι…