Αρχική » Επικαιρότητα » ΣΕΥΘ – 14.6.1923 – 14.6.2023: Ένας αιώνας ιστορία

ΣΕΥΘ – 14.6.1923 – 14.6.2023: Ένας αιώνας ιστορία

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου συνδέσμου υδραυλικών στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη. Τιμώντας την ημέρα, κι ανακοινώνοντας μια σειρά εορταστικών δράσεων, ο ΣΕΥΘ αναφερει σε δελτίο τύπου:

«Ήταν 14 Ιουνίου 1923 όταν μια ομάδα 12 συναδέλφων ίδρυσαν την «Συντεχνία Υδραυλικολευκοσιδηρουργών Θεσσαλονίκης». Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν οι:

1. Δ. Γρίβας
2. Δ. Παπαγιαννόπουλος
3. Α. Πέτης
4. Ζ. Δραγούμης
5. Δ. Σκαμβελάκης
6. Σ. Σακελλαρίδης
7. Ν. Μαστρονικόλας
8. Γ. Κοκκώνης
9. Δ. Τρύφωνας
10. Ι. Σουρβάνης
11. Ν. Καρράς
12. Ν. Νούνας.

Επρόκειτο για τον πρώτο Σύνδεσμο Υδραυλικών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, περνώντας έτσι στην ιστορία του βιοτεχνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη και η πορεία, τόσο του Συνδέσμου όσο και του βιοτεχνικού και κλαδικού συνδικαλισμού, μέσα στην ιστορία, είναι παράλληλη αλλά και συχνά τεμνόμενη.
Το έντονα ανήσυχο πνεύμα των μελών του Συνδέσμου μας, σε συνεργασία και με άλλα σωματεία της πόλης, οδηγεί το 1937 στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ), ενώ το 1962 μαζί με άλλους συνδέσμους της χώρας, αποφασίζουν την ίδρυση του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησης των υδραυλικών, την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (Ο.Β.Υ.Ε). Η απόφαση μάλιστα πάρθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο των συνδέσμων εργοληπτών υδραυλικών, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 1962.
Ο Σύνδεσμός μας διαχρονικά στελεχώνει δυναμικά τα όργανα διοίκησης των προαναφερθέντων Ομοσπονδιών, προβάλλοντας, προασπίζοντας και διεκδικώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά του.
Μέσα από τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, ο Σύνδεσμος όχι μόνο στάθηκε όρθιος, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει και μια σημαντική όχι μόνο κλαδική, αλλά και ευρύτερη κοινωνική δράση.
Η συμπλήρωση του πρώτου αιώνα ζωής του Συνδέσμου, μας βρίσκει όλους έτοιμους για νέες διεκδικήσεις, για νέες κατακτήσεις στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του Κλάδου, στη βάση της ορθής επαγγελματικής δραστηριότητας προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και των συναδέλφων, που ανήκουν στον περήφανο κλάδο των υδραυλικών.
Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης, θα τιμήσει τον πρώτο αιώνα της ιστορίας του με σειρά δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η ιστορία συνεχίζεται…