Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι επενδύουν σε μονάδες βιοαερίου από την WELTEC BIOPOWER

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι επενδύουν σε μονάδες βιοαερίου από την WELTEC BIOPOWER

Αποτελεσματική λειτουργία μέσω ποικιλίας πρώτων υλών και δοκιμασμένων τεχνολογιών

 

Η γερμανική πρωτοπόρος στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου – WELTEC BIOPOWER εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία των μονάδων της στην Ελλάδα. Τον περασμένο χρόνο, η WELTEC επέκτεινε την ηγετική της θέση στην αγορά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης κατασκευάζοντας τέσσερα ακόμη έργα και επεκτείνοντας τρία υπάρχοντα εργοστάσια. Λόγω της μεγάλης δυνατότητας των οργανικών υπολειμμάτων να παράγουν βιοαέριο και βιομεθάνιο, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας, η φιλική προς το κλίμα πηγή ενέργειας διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση.

Η WELTEC BIOPOWER έχει μέχρι στιγμής δραστηριοποιηθεί σημαντικά σε 18 από τις 30 συνολικά ελληνικές μονάδες βιοαερίου από γεωργικά απόβλητα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί η WELTEC προτείνει μια καθιερωμένη τεχνολογία και αποτελεί ηγέτη της αγοράς σε αυτή. Ένα από αυτά τα εργοστάσια αναερόβιας χώνευσης κατασκευάστηκε στα Μέγαρα, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, το 2015. Τον περασμένο χρόνο, η WELTEC επέκτεινε αυτή τη μονάδα βιοαερίου και από τον Μάρτιο του 2021 η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία με διπλασιασμένη ισχύ φτάνοντας το ένα μεγαβάτ. Περίπου ένα χρόνο μετά την επέκταση, η εμπειρία των χειριστών είναι σταθερά θετική: «Το εργοστάσιο λειτουργούσε ήδη με μεγάλη επιτυχία πριν από την επέκταση. Μια άνω του μέσου όρου διαθεσιμότητα της μονάδας 97% επιβεβαιώνει ότι η επέκταση σε συνεργασία με τη WELTEC ήταν η σωστή απόφαση», λέει ο Γιάννης Τετώρος, ο Έλληνας αποκλειστικός αντιπρόσωπος πωλήσεων της WELTEC, από μια συνομιλία με τους ιδιοκτήτες.
Ήταν επίσης κρίσιμο για την επέκταση να υπάρχει επαρκής ποσότητα πρώτων υλών. Η περιοχή γύρω από τα Μέγαρα είναι γνωστή για την εκτροφή ορνίθων αυγοπαραγωγής και η μονάδα βιοαερίου βρίσκεται επίσης πλησίον μίας φάρμας με 20.000 ωοτόκες όρνιθες ελευθέρας βοσκής. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα από τα υλικά εισόδου είναι μόνιμα ασφαλισμένα. Εκτός από τα περιττώματα αυτών, ποσότητες ελαιοτριβείων, κοπριάς βοοειδών και χοίρων, καθώς και ορός γάλακτος, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Από την επέκταση του εργοστασίου, η ημερήσια ποσότητα του μείγματος υποστρώματος έχει αυξηθεί στους 190 τόνους.
Αρχικά το εργοστάσιο περιελάμβανε χωνευτήρα από ανοξείδωτο χάλυβα όγκου 3.993 κυβικών μέτρων, ΣΗΘ 530 κιλοβάτ και μονάδα αποθήκευσης. Για τον αυξημένο όγκο πρώτων υλών, η WELTEC BIOPOWER κατασκεύασε έναν ακόμη χωνευτήρα από ανοξείδωτο χάλυβα 3.993 κυβικών μέτρων με ύψος 6,30 μέτρα και διάμετρο 28,41 μέτρα. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε μια άλλη μονάδα προαποθήκευσης, μια δεύτερη ΣΗΘ 530 κιλοβάτ και ένα σύστημα αποσυσκευασίας. Ωστόσο, αυτό το σύστημα αποσυσκευασίας χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση μη κανονικής παράδοσης ληγμένων τροφίμων. Δεν απαιτείται τροφοδότης στερεών αφού τα αντλήσιμα υποστρώματα εισάγονται στις δεξαμενές αποθήκευσης μέσω ενός κεντρικού μπλοκ αντλίας και στη συνέχεια μεταφέρονται στους χωνευτές.
Ο Γιάννης Τετώρος είναι περήφανος για αυτό το ιδιαίτερο ενεργειακό εργοστάσιο: «Το εργοστάσιο στα Μέγαρα είναι ένα από τα πιο αποδοτικά έργα βιοαερίου στην Ελλάδα. Η πολυετής εμπειρία και γνώση μας καθώς και η εξαιρετικά ανεπτυγμένη τεχνολογία βιοαερίου από την WELTEC είναι δύο καθοριστικοί λόγοι. Και το κερασάκι στην τούρτα για την επιτυχία αυτού του εργοστασίου είναι η στρατηγικά ευνοϊκή τοποθεσία, η φροντίδα των χειριστών και η χρήση της ζέστης για τα πτηνοτροφεία και γραφεία. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους δύο ιδιοκτήτες αποφάσισε να κατασκευάσει ένα άλλο εργοστάσιο βιοαερίου στη Ριτσώνα, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Πρόκειται να ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη. Όπως και στα Μέγαρα, στη Ριτσώνα χρησιμοποιούνται μόνο οργανικά υπολείμματα για την παραγωγή ενέργειας.
Αυτά τα εργοστάσια είναι παραδείγματα σκέψης κυκλικής οικονομίας και συνεπούς χρήσης των υπαρχόντων αποβλήτων. Ο Κωνσταντίνος Νικάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής ένωσης μονάδων βιοαερίου ΕΣΠΑΒ, τονίζει τη σημασία τέτοιων έργων: «Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από οργανικά απόβλητα απαιτούνται επειγόντως στη νέα ενεργειακή εποχή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα και να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση εφοδιασμού με υποστρώματα ζωικής και φυτικής προέλευσης είναι πολύ καλή. Οι δυνατότητες στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Επιπλέον, υπάρχουν και φυτικά και άλλα ανακυκλώσιμα απόβλητα. Λόγω αυτής της ποσότητας πρώτων υλών, η γεωργία έχει πολύ καλές προϋποθέσεις για να συνεισφέρει ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της». Είναι πλέον στο χέρι των μεμονωμένων «παικτών» να φέρουν την Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή.