Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στα μέτρα αφανισμού μας»

«Να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στα μέτρα αφανισμού μας»

gsathproedreio2

Το μήνυμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου υδραυλικών Αθηνών, στις 20/3/11

gsathproedreio2Η κρίση, τα προβλήματα των συναδέλφων και του κλάδου, καθώς και οι τρόποι διεκδίκησης των αιτημάτων του Συνδέσμου Αθηνών, τέθηκαν επί τάπητος στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευσή του, στις 20 Μαρτίου του 2011.
Μέσα από την εισήγηση του ΔΣ, κι αφού έγινε εκτενής παρουσίαση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στη χώρα μας, επισημάνθηκε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της, εξοντωτικής για τον ελληνικό λαό πραγματικότητας είναι η «σύγκρουση με την πολιτική που εφαρμόζουν στις πλάτες μας οι κυβερνήσεις. Και πώς θα γίνει αυτό; Με το να γίνει το σωματείο μας πιο μαζικό, πιο μαχητικό, να έρθει πιο κοντά στους συναδέλφους μας. Να αγωνιστεί με μεγαλύτερη αποφασισ
τικότητα ενάντια στα μέτρα αφανισμού μας. Μαζί όμως με τους εργαζόμενους, αγρότες, φοιτητές. Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ότι εργαζόμενοι είναι τα μέλη των οικογενειών μας, που με το μεροκάματο ή τον μισθό τους συμβάλλουν καθοριστικά στο οικογενειακό εισόδημα. Οι όποιες αντιθέσεις έχουμε με τους εργαζόμενους γενικότερα, λόγω της διαφορετικής μας θέσης σαν ΕΒΕ, είναι τριτευούσης σημασίας.
Εκείνο που προηγείται και μας ενώνει, είναι ο κοινός αντίπαλος, δηλαδή η πολιτική που εφαρμόζουν εναντίον μας, που μας εξαθλιώνει χωρίς ελπίδα για το αύριο το δικό μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας».
Η συνέλευση ενέκρινε τον διοικητικό απολογισμό (71 ναι, 8 όχι, 3 λευκά) και τα οικονομικά πεπραγμένα του Συνδέσμου (69 ναι, 13 όχι και 3 λευκά), ενώ η ελεγκτική επιτροπή απάλλαξε από κάθε ευθύνη τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ.
Στο προεδρείο της συνέλευσης εκλέχθηκαν ομόφωνα οι Χρήστος Κολοβός, Στάθης Αναστασόπουλος και Περικλής Μπεσίνης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν από τη ζωή αλλά και των θυμάτων από το πρόσφατο καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Λόγω του εκλογικού χαρακτήρα της συνέλευσης, οι ομιλίες των συναδέλφων είχαν και μία χροιά κριτικής προς τις αντίπαλες παρατάξεις που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες, ενώ ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ Θανάσης Στρουμπούλης, μέσα από την εισήγησή του (δημοσιεύεται σε άλλες στήλες), εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την τακτική και τη στάση που τηρούν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΟΒΥΕ σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων και γενικότερα των επαγγελματοβιοτεχνών.
Η οργάνωση της ΠΑΣΕΒΕ βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης των συναδέλφων, με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΚΥ να αμφισβητούν τη νομιμότητά της και τη στήριξη που της παρέχει ο Σύνδεσμος.

Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Γιώργος Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε το σώμα για τη διαβούλευση της Ομοσπονδίας με το υπουργείο Ανάπτυξης, εν όψει των αλλαγών που επίκεινται στα θέματα της αδειοδότησης. «Είμαστε σε ετοιμότητα για να μην μας πάρουν τις άδειες και την Υπεύθυνη Δήλωση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν αποδεκτές», είπε.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, Βαγγέλης Ντίνος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος και το φάσμα της ανεργίας που βιώνουν οι συνάδελφοι.
Ο εκπρόσωπος της ΟΒΣΑ, Γιώργος Τσουράς, τόνισε ότι οι πιο πολλοί υδραυλικοί ζουν με τα μερεμέτια και ότι δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες τους ρίχνουν στις τιμές. «Εμείς, ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Σιγάλας, μίλησε για το είδος της κρίσης που βιώνουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς το ως κρίση παραγωγής και οικονομίας του καπιταλιστικού συστήματος. Το σύστημα «ψόφησε», είπε χαρακτηριστικά.

Επισημάνσεις ομιλητών

Ο Κώστας Λάππας υπογράμμισε ότι η διακήρυξη της ΑΔΕΚΥ του θύμισε τα πέτρινα χρόνια της επταετίας και ζήτησε λίγο σεβασμό στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων και στα όσα προσέφεραν στο κίνημα. Επεσήμανε επίσης, ότι το ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προς αγωνιστική κατεύθυνση.
Ο Νίκος Γιαννούλης μίλησε για τα αυθαίρετα και μονόπλευρα μέτρα αφαίρεσης εισοδήματος από το λαό που παίρνει η κυβέρνηση, και την ανάγκη οργανωμένης και αποφασιστικής αντίστασης σε όλα αυτά.
Ο Μανώλης Παγωνάκης είπε ότι δεν βλέπει, από την πλευρά του Συνδέσμου, σχέδιο δράσης για την περιφρούρηση του επαγγέλματος. «Προτείνω τη δημιουργία «ελεγκτικού» μηχανισμού από συναδέλφους -και μάλιστα τους άνεργους, έναντι 50 ευρώ-, οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους και τις οικοδομές για να ελέγχουν αν εργάζονται αδειούχοι». Ως επικεφαλής του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου που κατέβασε στις εκλογές, είπε ότι διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας από τους συναδέλφους.
Ο Νίκος Γρίβας ανέφερε ότι τα πάντα γύρω μας καταρρέουν (ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία κ.λπ.) και ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο, για την κινεζοποίηση μισθών και βιοτικού επιπέδου. Και μέσα σε όλα αυτά, είπε, υπάρχουν και συνδικαλιστές που έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τα κυβερνητικά σχέδια.
Ο Φραγκίσκος Φιλιππούσης, τόνισε ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να μπαίνει το συμφέρον του κλάδου και ότι όλοι μαζί και ενιαία «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα». Είπε επίσης, ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας του συμβουλίου είδε λασπολογία προς την ΑΔΕΚΥ, της οποίας είναι μέλος.
Ο Γιώργος Κωνσταντέλλος μίλησε για το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας σε θέματα ΑΠΕ και τα οφέλη που θα προκύψουν για τους υδραυλικούς, εάν οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές από την πολιτεία. Ενημέρωσε επίσης για τα χρηματοδοτούμενα σεμινάρια που πρόκειται να τρέξουν μέσω του φορέα της Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΕ.
Ο Ελευθέριος Νίνης υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος δεν εκφράζει πια τον μάστορα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τα πολιτικά κόμματα από τον κλάδο. «Η κατάντια της πατρίδας μας, είπε, οφείλεται σε όλους αυτούς που μας κυβερνούσαν, και οι οποίοι έφτασαν την ανεργία στο 20% και το χρέος στα 400 δισ. ευρώ. Σε λίγο θα είμαστε άνεργοι όλοι».
Ο Βαγγέλης Λατσάρας, αφού καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «από τα γεράκια του πολέμου που μύρισαν το πετρέλαιο», είπε ότι ένα χρόνο μετά τη…σωτήρια ένταξή μας στο ΔΝΤ, σήμερα συζητάμε για νέο μνημόνιο και κάποιοι ξαναπανηγυρίζουν για τη δήθεν σωτηρία μας. «Όμως, 220.000 επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, 300.000 δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και 750.000 είναι οι επίσημοι άνεργοι στη χώρα μας. Γιατί συζητάμε μετά».
Ο Μανώλης Γιαπιτζέλης, είπε ότι οι νέοι υδραυλικοί δηλώνουν «παρών» στη συνέλευση και «κόντρα σε αυτό που ζούμε σήμερα, και σε αυτήν την κυβέρνηση που μας έχει φέρει εκεί που δεν μας έφερε ποτέ κανένας. Είμαστε κόντρα και σε αυτούς που λένε ότι είναι ανεξάρτητοι, ενώ τους βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται στις δημοτικές εκλογές».
Ο Διονύσης Κοκκαλιάρης τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους τους υδραυλικούς και ότι ο Σύνδεσμος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. «Ανήκει στους υδραυλικούς. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας, να ξαναφέρουμε τον κόσμο κοντά μας». Είπε επίσης, ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου σαμποτάρει την ΟΒΥΕ με τα οβυόσημα και τις οικονομικές ενισχύσεις.
Ο Βαγγέλης Ντίνος, αφού είπε ότι δεν βλέπει την κυβέρνηση να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο στρώμα του ελληνικού λαού, ζήτησε στήριξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από τους συναδέλφους. «Θα σας είναι χρήσιμο σε μία δύσκολη στιγμή στη ζωή σας».
Ο Κώστας Μαντζιώρος μίλησε για την ανάγκη προάσπισης των συμφερόντων του κλάδου και ότι η ΠΑΣΕΒΕ είναι μία διαφορετική φωνή από αυτές της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, «όπου εκεί δεν μιλάει κανένας για όλα αυτά που γίνονται στον τόπο μας».
Ο Γιάννης Μηλιώνης τόνισε ότι η εισήγηση του ΔΣ είναι διαπιστωτική, χωρίς προτάσεις για λύσεις. Είπε ακόμα, ότι η ΔΕΚΥ δημιούργησε την ΟΒΣΑ γιατί δεν μπορούσε να έχει πλειοψηφία στην ΟΒΥΕ και ότι το ίδιο συνέβη και με την ΠΑΣΕΒΕ. «Το κομματικό αυτό όργανο το χρηματοδοτεί ο Σύνδεσμος».
Ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι ο συνδικαλιστής πρέπει να αγωνίζεται για όλα και όχι μόνο για τα στενά κλαδικά ζητήματα. «Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας». Τόνισε ότι πρέπει να απομονωθούν οι συνδικαλιστές της ρεμούλας και των γραφείων και ότι οι αλλαγές που έρχονται στην αδειοδότηση του επαγγέλματος έχουν πολλές παγίδες για τον κλάδο.
Ο Χρήστος Κολοβός τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις στη γενική συνέλευση, αλλά το πώς «θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας, σαν σωματείο, σαν κλάδος, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Το σωματείο είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν χρειαζόμαστε ηγεσίες για περατζάδες στα υπουργεία, αλλά στους δρόμους. Μαζί με τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα».
Ο Γιάννης Σταύρακας τόνισε ότι εάν δεν υπήρχε η κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ και του Σωματείου, θα είχε περάσει το 7ο δίμηνο ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και όλοι οι συνάδελφοι θα είχαν επιβαρυνθεί με 800 ευρώ το χρόνο. Επισήμανε δε, ότι η διακήρυξη της ΑΔΕΚΥ, πέρα από το ότι στερείται προτάσεων, αναλώνεται σε βρισιές και ψεύδη.
Ο Βασίλης Δημάδης ζήτησε να βγουν εκτός Συνδέσμου τα πολιτικά κόμματα, «γιατί δημιουργούν προβλήματα και αγκυλώσεις, χρόνια τώρα».
Ο Νίκος Αγγάνης, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση της μειοψηφούσας παράταξής του στο ΔΣ του Συνδέσμου, τόνισε ότι η παράταξή του δεν αναγνωρίζει την ΠΑΣΕΒΕ και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μακριά από συμβιβασμένους συνδικαλιστές.

Η δευτερολογία του προέδρου

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τις ομιλίες των συναδέλφων έδωσε ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ Θανάσης Στρουμπούλης, υπογραμμίζοντας, κατ’ αρχάς, ως βασικό συμπέρασμα της συνέλευσης, ότι «το σώμα εξέφρασε την αγωνία του για το αύριο και ότι ο Σύνδεσμος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτρολόγοι, οι ξυλουργοί και άλλοι. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μακριά από συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί. Μακριά από κομματικούς μηχανισμούς που μας θέλουν στον καναπέ».
Διευκρίνισε ότι ο κλάδος δεν έχει το δικαίωμα (από νομικής απόψεως) να κάνει ελέγχους στις οικοδομές – αυτό είπε- «είναι ζήτημα της πολιτείας και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πιέσουμε, κάτι που το πράττουμε. Αξίζει όμως κανείς να αναρωτηθεί, για ποια περιφρούρηση του επαγγέλματος μιλάμε, όταν η πολιτεία πάει ν’ αλλάξει προς το δυσμενέστερο το καθεστώς με τις άδειες και τις υπεύθυνες δηλώσεις».
Σε σχέση με το σχέδιο δράσης του Συνδέσμου, είπε ότι «έχουμε καταθέσει δεκάδες προτάσεις για τα θέματα που μας απασχολούν. Εμείς παλεύουμε για την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, στην κοινωνία, στην οικογένειά μας, σε όλα τα επίπεδα».
»Εμείς δεν ήμασταν ποτέ απέναντι στις άδειες. Απλά επισημαίναμε ότι οι άδειες, από μόνες τους, δεν θα μας λύσουν όλα μας τα προβλήματα.
»Φρούδες οι ελπίδες για τις πολλές δουλειές που θα κάνει ο κλάδος με τη γεωθερμία. Οι εταιρίες που τώρα κάνουν τις εγκαταστάσεις, θα τις κάνουν και αργότερα.
»Τα χρηματοδοτούμενα σεμινάρια, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση, ανοίγουν τον ασκό του Αίολου για χρήματα κάτω από το τραπέζι. Εμένα μου έγινε πρόταση, την οποία αρνήθηκα μετά βδελυγμίας.
»Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, δεν μπορεί να λέει ότι δεν απολογείται εδώ. Από εδώ εκλέγεται και το σώμα έχει κάθε δικαίωμα να ενημερωθεί για το τι «παίζεται» στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα.
»Δεν μπορείτε η ΑΔΕΚΥ να αφήνει υπονοούμενα για χρήματα που δήθεν δεν δόθηκαν στην ΟΒΥΕ. Ακόμα και στους δύσκολους αυτούς καιρούς, η Ομοσπονδία πήρε από εμάς όχι μόνο αυτά που δικαιούνταν με βάση το νόμο, αλλά και 3.800 ευρώ επιπλέον. Ο Σύνδεσμος, στο βαθμό που μπορεί, στηρίζει τα όργανα και τις ομοσπονδίες. Και ας μην ξεχνάμε, ότι εκδιωχθήκαμε από την αίθουσα που ήμασταν. Αν μέναμε εκεί, θα είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε περισσότερο».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι