Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » Η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στους υδραυλικούς της Αλεξανδρούπολης

Η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στους υδραυλικούς της Αλεξανδρούπολης

alejandroypoli

H «σωστή» εφαρμογή του ΠΔ καθώς και το πλήθος των εργασιών που εκτελούν, μαζί με την εμπορία των υλικών, το «κλειδί» της επιτυχίας των μελών του Συνδέσμου

alejandroypoliΜοιάζει απίστευτο, όμως μας το δήλωσαν. «Τους συναδέλφους της Αλεξανδρούπολης δεν τους έχει ακουμπήσει ακόμα η κρίση!».Τάδε έφη Δημήτρης Καλλιτσάρης και Αδάμ Αδαμίδης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Σωματείου της πόλης, κατά τη συζήτηση που είχαμε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Φεβρουάριο, στα πλαίσια της έκθεσης Energy Tech.
Όπως μας επεσήμαναν, οι υδραυλικοί της Αλεξανδρούπολης θα είναι οι τελευταίοι που θα πληγούν από την κρίση, απόρροια, όπως μας είπαν, της σωστής εφαρμογής του ΠΔ και του πλήθους των εργασιών που εκτελούν τα μέλη του Σωματείου. Από κατασκευές και συντηρήσεις, μέχρι μερεμέτια και αλλαγές. Και με «κλειδί» της επιτυχίας, την εμπορία των προϊόντων. «Πάντα δουλεύουμε με τα υλικά» τόνισαν. «Οι 62 συνάδελφοί μας, όλοι τους επαγγελματίες με τα μαγαζιά τους, (καλά μαγαζιά, με στοκ υλικών αρκετών χιλιάδων ευρώ) και τις δουλειές τους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου των εργασιών του κλάδου. Από την ίδρυση του Σωματείου μας και την έκδοση του ΠΔ 38/91, δράσαμε με στόχο τη σωστή εφαρμογή του και την καθιέρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης. Όχι μόνο οι υδραυλικοί, αλλά και οι μηχανολόγοι, οι μηχανικοί -οι πάντες- περνούν από το Σωματείο για να «πάρουν» υδροδότηση και ρεύμα. Τελευταία προστέθηκε και το φυσικό αέριο.
Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τη χρυσή εποχή της ανοικοδόμησης της πόλης μας, κατά την οποία δούλεψαν καλά πολλοί συνάδελφοι, καταλαβαίνετε το οικονομικό μας όφελος. Όλοι μας έχουμε από 2-3 αυτοκίνητα (επαγγελματικά και μη), είμαστε συνεπείς στις φορολογικές μας υποχρεώσεις και γενικώς μας ευχαριστεί ότι τα μέλη μας που είναι στο σωματείο, κερδίζουν λεφτά και κάνουν καλές δουλειές. Για το τελευταίο βοηθήσαμε κι εμείς οι παλιοί, τους νεότερους συναδέλφους.
Γενικώς δεν έχουμε προβλήματα. Όταν κάτι εμφανιστεί, προσπαθούμε να το λύσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Είτε με τους τοπικούς φορείς, είτε συνεργαζόμενοι με την ΟΒΥΕ, με την οποία πάντα είχαμε καλή επικοινωνία. Και επί εποχής Αναγνωστόπουλου, και επί προεδρίας Παπακονδύλη και τώρα με τον νυν πρόεδρο, Γιώργο Κωνσταντέλλο.
Δεν υπερβάλουμε, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει συνάδελφος που να δυσκολεύεται οικονομικά».
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας μας μίλησαν ακόμη και για την πρόσφατη διοργάνωση του περιφερειακού συνεδρίου των συνδέσμων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας στην πόλη τους, και στην προσπάθεια που έκαναν ως ΔΣ να καινοτομήσουν στη θεματολογία του. «Ζητήσαμε από τους συνδέσμους να μας καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους για να συζητήσουμε επί αυτών. Δεν το έπραξαν όμως, κι έτσι οδηγηθήκαμε να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια, παρά το γεγονός ότι εμείς ορίσαμε συγκεκριμένη θεματολογία. Το περιφερειακό είναι να αναδεικνύει άλλα προβλήματα και όχι αυτά που συζητάμε πάντα».  Ανέφεραν επίσης, για την ιδιαίτερη φιλοξενία που έτυχαν οι σύζυγοι των συναδέλφων που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου και την ουσιαστική συμβολή των 10 χορηγών για τη διεξαγωγή του.
Μας ενημέρωσαν ακόμη για την άψογη συνεργασία που έχουν με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της πόλης σε ό,τι αφορά το επάγγελμα και τη μη εργασία παρανόμων. «Εάν πάει κάποιος παράνομος υδραυλικός στην πολεοδομία, αμέσως ενημερωνόμαστε. Ο αγώνας μας είναι συνεχής και δεν επαναπαυόμαστε. Λόγω Καλλικράτη, θα ενημερώσουμε τους νέους αντιδημάρχους για το ΠΔ, γιατί εδώ παρατηρείται ένα θέμα με τις εργολαβίες. Οι προκηρύξεις των έργων δεν αναφέρουν ότι οι εταιρίες θα πρέπει να απασχολούν αδειούχους υδραυλικούς. Υπήρξε περίπτωση όπου ο εργολάβος άλλαξε όλο το δίκτυο σωληνώσεων με αλλοδαπούς. Σε άλλη περίπτωση, ανακαίνισαν τα κτίρια των τεχνικών σχολών, εκεί όπου θητεύουν οι αυριανοί υδραυλικοί, χωρίς να χρησιμοποιήσουν αδειούχους. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Παράλληλα πρέπει να προσέξουμε και το θέμα των αλλαγών στην αδειοδότησή μας, για να μην πέσουμε σε καμία παγίδα. Γιατί παγίδες θα μας βάζουν από εδώ και πέρα.
Στον βόρειο Έβρο, έρχονται οι Βούλγαροι και παίρνουν τα έργα μισοτιμής, με τα υλικά μάλιστα αγορασμένα από την Ελλάδα».