Αρχική » Επικαιρότητα » Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο της ΟΒΥΕ, στις 6 & 7 Απριλίου στη Λάρισα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο της ΟΒΥΕ, στις 6 & 7 Απριλίου στη Λάρισα

Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου που μας κοινοποιήθηκε από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας. Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορταζ όπως δημοσιεύθηκε στα τεύχη Μαΐου – Ιουνίου (#1503) & Ιουλίου – Αυγούστου ( #1504) 2019.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο της ΟΒΥΕ, στις 6 & 7 Απριλίου στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Διόνυσος με την παρουσία δεκάδων μελών – αντιπροσώπων από όλη τη χώρα.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το Σάββατο  6 Απριλίου 2019 με τη τακτική γενική συνέλευση και την εκλογή του προεδρείου αυτής,  το οποίο συνέθεταν οι συνάδελφοι – αντιπρόσωποι: Φώτης Τσαπαδάς – πρόεδρος (σύνδεσμος Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Ντόντος – αντιπρόεδρος (σύνδεσμος Λάρισας), Νίκος Τάτσιος – γραμματέας (σύνδεσμος Γρεβενών) και Παναγιώτης Παπαργύρης – ψηφολέκτης (σύνδεσμος Θήβας). Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ,  Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος  εκφώνησε τον προγραμματισμό δράσης για το έτος 2019.


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων και εταιρειών υποστηρικτών του συνεδρίου. Ειδικότερα, χαιρετισμό στο σώμα απηύθυναν: o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας- ΟΕΒΕΛ, κ. Δημήτρης Παληογιάννης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών – ΠΟΒΑΣ, κ. Λάζαρος Ασλανίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ, κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Παναγιώτης Νταής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Π.Ε. Λάρισας, κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους,  και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λάρισας, κ. Δημήτρης Τάχος.
Επιπροσθέτως, χαιρετισμό απηύθυνε  στο σώμα ο κ. Γεώργιος Χαλάς – διευθυντής πωλήσεων της Grundfos Hellas (χρυσός χορηγός συνεδρίου),  και ο κ. Βασίλης Γιωτόπουλος, διευθυντής πωλήσεων της ΧΑΛΚΟΡ (μέγας χορηγός), κάνοντας παράλληλα μια εξειδικευμένη παρουσίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο υποστήριξαν ως χορηγοί και οι εταιρείες, Calda Energy, TATA Hellas – Ariston, Elitetherm-Βερβερίδης, Amco  Kariba, Auto Heat  – Υφαντής, VIRAX Μπαρμπέρης, Dimco – Δημοβασίλης.
Σημαντικό γεγονός του συνεδρίου αποτέλεσε, η τιμητική ενέργεια προς την ΟΒΥΕ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιο Καββαθά, ο οποίος απένειμε – παρέδωσε στον πρόεδρο της ΟΒΥΕ, τιμητική πλακέτα με το νέο «εκσυγχρονισμένο σήμα» της ΓΣΕΒΒΕ για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας (1919- 2019).
Οι εργασίες  του συνεδρίου συνεχίστηκαν  σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εργασιών (τακτική 6/4 ΓΣ), και ολοκληρώθηκαν με τις ψηφοφορίες για την έγκριση του προγραμματισμού δράσης 2019, διοικητικού απολογισμού, οικονομικού απολογισμού – έκθεση Ε.Ε., και προϋπολογισμού 2019. Το σώμα ενέκρινε τα προαναφερθέντα με αυξημένη πλειοψηφία σχεδόν απόλυτη.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε την καταστατική συνέλευση, κατά την οποία  ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, ανέλυσε ενδελεχώς τα άρθρα τροποποίησης του καταστατικού, που είχαν διανεμηθεί σε κάθε αντιπρόσωπο. Το σώμα ενέκρινε και επικύρωσε τις τροποποιήσεις του καταστατικού κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις παρουσιάσεις των υποστηρικτών χορηγών και τη διεξαγωγή συνεδριακής συζήτησης και ειδικών παρουσιάσεων για τη διαχείριση του νερού και την εξοικονόμηση  ενέργειας.
Ειδικότερα, το συνέδριο κόσμησε με την παρουσία του, αλλά και την ομιλία του ο καθηγητής του Ε.Μ.Π.(σχολή Μηχανικών) κ. Ευάγγελος Μπαλτάς,  ο οποίος παρουσίασε και αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ευαισθητοποιήσουν, και να μας προτρέψουν έτσι ώστε όλοι μας να σκεφτούμε διαφορετικά σε σχέση με την ορθή χρήση και διαχείριση του πολύτιμου αγαθού- νερό. Εξαιρετική ήταν και η παρουσίαση της Δρ. Σταυρούλας  Τσιτσιφλή για τα δίκτυα ύδρευσης. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι διεξήχθη ένα παραγωγικό συνέδριο με τη συμμετοχή και των μελών της ΟΒΥΕ, το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση για τη διοργάνωση και άλλων συναφών δράσεων στο μέλλον.
Οι εργασίες του συνεδρίου και των συνελεύσεων ολοκληρώθηκαν με την αποφώνηση του πρόεδρου της ΟΒΥΕ, κ. Δημήτρη Βαργιάμη, ο οποίος  ευχαρίστησε όλους του προσκεκλημένους, τις εταιρείες, τον καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Ευάγγελο Μπαλτά, την Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή για την παρουσία τους και τη σημαντική πληροφόρηση τους σε σημαντικά θέματα τόσο για τον κλάδο, όσο και για την κοινωνία, τη χώρα, αλλά και την υφήλιο.
Ολοκληρώνοντας, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον πρόεδρο του Δ.Σ. του συνδέσμου υδραυλικών Λάρισας, Κ. Σαγώνα και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου, και βέβαια και στο Δ.Σ., του συνεταιρισμού Λάρισας – ΥΔΡΩ ΝΕΣΥΘΕΡΜ, για την άψογη διοργάνωση και την πολύ ωραία φιλοξενία τους στους συναδέλφους από όλη τη χώρα. Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές – χορηγούς:

Grundfos Hellas (Χρυσός Χορηγός Συνεδρίου)
Χαλκόρ (Μέγας Χορηγός)
Calda Energy, Tata Hellas – Ariston, Elite Therm- Βερβερίδης, Amco – Kariba, Auto Heat – Υφαντής, Virax Μπαρμπέρης, Dimco Δημοβασίλης

Η εισήγηση του προέδρου, Δημήτρη Βαργιάμη

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας βιοτεχνών υδραυλικών Ελλάδος. Η φετινή μας Γ.Σ. πραγματοποιείται στην όμορφη πόλη της Λάρισας μετά από πρόταση του ταμία της Ομοσπονδίας και προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Λάρισας, Κώστα Σαγώνα, ο οποίος μαζί με το Δ.Σ. του Συνδέσμου υδραυλικών Λάρισας σήκωσαν και το συνολικό βάρος της διοργάνωσης. Για την όλη προσπάθεια τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, και πολλές ευχαριστίες προσωπικά από εμένα. Επίσης να ευχαριστήσω τις εταιρείες Grundfos – χρυσός χορηγός, ΧΑΛΚΟΡ – μέγας χορηγός, και τους χορηγούς Υφαντής, Amco – Β. Αμβροσιάδου (Kariba), Calda Energy, Ariston, Virax, Elite Therm και Dimco για την στήριξή τους και την συμμετοχή τους στην Γ.Σ. και στο αυριανό συνέδριο.
Η πόλη της Λάρισας συνδέεται με δυο σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς του Kλάδου.
• Στις 13/12/1964 εκλέγεται στην Λάρισα η πρώτη αιρετή διοίκηση της ΟΒΥΕ.
• Στις 15/6/1980 με πρωτοβουλία της ΟΒΥΕ έγινε η πρώτη πανελλήνια σύσκεψη των συνεταιρισμών και αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΕΣΕΥ που εξελίχθηκε στην ΠΟΣΕΥΔ.
Η περίοδος που διανύσαμε στην χώρα από την προηγούμενη Γ.Σ., χαρακτηρίζεται από μετριότητα – και τα όποια θετικά στοιχεία καταγράφονται στην εθνική οικονομία, δεν αποτυπώνονται και δεν πιστώνονται στην πραγματική οικονομία. Η τυπική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες πολιτικές που να πείθουν ότι η χώρα πορεύεται χωρίς την εποπτεία των δανειστών. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του ή δεν έχει κατανοήσει ακόμη πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, ούτως ώστε μέσα από ανάλογες πολιτικές να αλλάξει η πορεία της και να δοθεί προοπτική και ελπίδα, κυρίως στη νέα γενιά, ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί βολεύεται μέσα από την αναπαραγωγή του στρεβλού και παρασιτικού αυτού συστήματος, μέσα από το οποίο διαιωνίζει τη θέση του – και το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να συμμετάσχει στην νομή και διανομή της εξουσίας.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή, αυτή της αδυναμίας του πολιτικού μας κόσμου στο να αναλύσει με ιδεολογική προσέγγιση την σημερινή πραγματικότητα και να μπορέσει έτσι να στήσει ανάλογες πολιτικές. Όλα αυτά δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα και κυρίως την ριζική αλλαγή του πολιτικού καταστατικού χάρτη της χώρας. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνεχίζει να πορεύεται όχι με βάση την ολοκλήρωσή της πολιτικά και οικονομικά, αλλά προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και τα κράτη μέλη της, τα ισχυρά κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, φαίνεται πως πάνω από όλα βάζουν το εθνικό τους συμφέρον, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται σε βάρος των οικονομικά αδύναμων χωρών, οι οποίες οδηγήθηκαν μέσα από την διεύρυνση σε έναν κατηφορικό αγώνα δρόμου. Το δόγμα, η πολιτική λιτότητα είναι μονόδρομος, έχει αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες όπου έχει εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.


Το παραπάνω δόγμα της άγριας λιτότητας πλήττει κυρίως το ίδιο το ευρωπαϊκό κοινωνικοπολιτικό μοντέλο που αποτέλεσε και την πλατφόρμα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επιλογών. Οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολωθεί, έχουν δηλητηριαστεί σκόπιμα από διάφορες αντιλήψεις αλλά και πρακτικές που δίνουν τροφή στους διάφορους εθνοσοσιαλιστές.
Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ευρώπη, το ερώτημα είναι, θα υπάρξει αλλαγή πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής; Και αν υπάρξει αλλαγή πορείας, επί της ουσίας πρέπει να επανακαθοριστούν πάρα πολλά και κυρίως οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία.
Κυρίως όμως: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήσει θεσμούς και διαδικασίες αναδιανομής πλούτου και πλεονασμάτων μεταξύ των κρατών-μελών, αν δεν λειτουργήσει με όρους αυτοπροστασίας ως σύνολο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και στις περιβόητες αγορές, αν δεν ξαναδημιουργηθεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας (για το οποίο ξεχωρίζει η Ευρώπη παγκοσμίως) και αν δεν υπάρξει οικονομική δημοκρατία, τότε νομίζω ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι αβέβαιο. Ας ελπίσουμε όμως ότι μπροστά στο φάσμα της καταστροφής, ως απόρροια των πολιτικών που ακολουθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα υπάρξουν και θα ενεργοποιηθούν δυναμικές που θα αναμορφώσουν και θα κατοχυρώσουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικών, που θα σώσουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Κατά την περίοδο της κρίσης, εντέχνως από διάφορους κύκλους, υπήρξε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει έντονη φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, και για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, η στόχευση έγινε για να στρέψουμε την κοινή γνώμη αλλού και όχι στους πραγματικούς φοροφυγάδες. Στην δεύτερη περίπτωση, ο στόχος είναι να υπάρξει συρρίκνωση των Μ.μ.Ε. και περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς, και κυρίως να αφαιρεθεί και άλλο οικονομικό κομμάτι από το μεσαίο στρώμα της χώρας. Αν δεχθούμε την παραπάνω αντίληψη και πάμε σε μια μορφή ευθανασίας μεγάλου αριθμού των Μ.μ.Ε. της χώρας, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της κοινωνίας. Αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση περαιτέρω ενός κομματιού της κοινωνίας, κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού της χώρας, αύξηση της μετανάστευσης των νέων και άλλα.
Εξάλλου, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, ο μέσος όρος των Μ.μ.Ε. στην Ευρώπη είναι 96,6, ενώ στην χώρα μας το νούμερο αυτό είναι 99,6. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Μ.μ.Ε. δίνουν το 85% των θέσεων εργασίας και το 67% της προστιθέμενης αξίας στην χώρα μας.
Και ενώ στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος της χώρας διατυμπανίζει ότι η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, το μόνο που πραγματοποιούν είναι να βάζουν τα προβλήματα κάτω από χαλί και να μη προχωρούν σε τολμηρές θεσμικές αλλαγές, με στόχο τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό της χώρας.
Εκτός από τα μεγάλα ζητήματα της υπερφορολόγησης, της υπερχρέωσης και της μη πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, που πρέπει σαν χώρα να λύσουμε άμεσα, επιβάλλεται να πάμε και σε νέες μορφές οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας, αν θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Η στόχευσή μας δεν πρέπει να είναι μόνο προς τις δομές του κράτους, αλλά και προς τις ίδιες τις επαγγελματικές μας ενώσεις, με νέες αντιλήψεις, για να προσθέσουμε και νέους ρόλους στην δράση τους.
Το χτίσιμο λοιπόν του νέου παραγωγικού μοντέλου μπορεί να ξεκινήσει από τα τεχνικά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα, γιατί υπάρχει ήδη μια θεσμική δομή, μια βάση, η οποία όμως χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Σε αυτό το χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για κοινές δράσεις και μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς πολλά προβλήματα είναι κοινά. Υπήρξε λοιπόν από το 2011 μια προσπάθεια θεσμικών αλλαγών στον παραπάνω χώρο των αδειοδοτημένων τεχνικών επαγγελμάτων, και ενώ με το νόμο 3982/2011 μπήκαν οι σωστές βάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ήρθε στη συνέχεια η δευτερογενής νομοθεσία, μέσα από τα προεδρικά διατάγματα, που αντί να λύσουν προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε περισσότερα. Η ριζική αλλαγή συνολικά του θεσμικού νομοθετικού πλαισίου που θα ξεκινάει από την εκπαίδευση, την σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία, την εξορθολογισμένη πρόσβασή της στην αγορά εργασίας, το στήσιμο των οποίων προγραμμάτων (είτε αυτά αφορούν θέσεις εργασίας είτε αφορούν επενδυτικά προγράμματα), τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (που σήμερα υπάρχουν δυστυχώς σε υποτυπώδη μορφή). Και θα ολοκληρώνεται αυτή η ουσιαστική παρέμβαση με ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα δια βίου μάθησης, για να βοηθάει με τρόπο ευέλικτο, την υποστήριξη προς τις Μ.μ.Ε. και τους αυτοαπασχολούμενους, να έχουν μια διαρκή πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και τις επιχειρηματικές αλλαγές γενικότερα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εκτός από το φορολογικό το ασφαλιστικό, την υπερχρέωση, την απουσία χρηματοδότησης, είναι η διόγκωση της παράτυπης οικονομίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα μόνιμο φαινόμενο, λόγω της δραματικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου, της μη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών, του ελλειμματικού και στρεβλού νομοθετικού πλαισίου, της μη ύπαρξης κινήτρων προς τους καταναλωτές, αλλά και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια πραγματικότητα και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτή η επιβίωση, μας φαντάζει δύσκολη. Η ενημέρωση και επιμόρφωσή μας στις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές που συντελούνται στο επάγγελμα, γίνονται με αποσπασματικό τρόπο χωρίς ένα ενιαίο μηχανισμό σε μόνιμη βάση.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως, για πρώτη φορά στην χώρα μας, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και εξέλιξης είκοσι επαγγελμάτων, μέσα σε αυτά και το δικό μας, από την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια εργαλειοθήκη, η οποία θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση και θα μας παρέχει πληροφορίες για τεκμηρίωση θέσεων και δράσεων προς κάθε κατεύθυνση. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με μαγικό τρόπο σε χρόνο μηδέν, δεν θα μας βρει σύμφωνους. Πιστεύουμε πως χρειάζεται διαρκής συλλογική προσπάθεια και δράση, χωρίς αποκλεισμούς, με όραμα και σχέδιο, για να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα στον Κλάδο μας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και κατασκευές προς τους καταναλωτές, μέσα από ασφαλιστικές δικλίδες, θα δίνει κίνητρα και προοπτική στους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα και να μείνουν στη χώρα. Πρέπει να στραφούμε και σε ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης, συνεργειών και δράσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειες, δήμοι). Και πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι η δράση της αυτής της διοίκησης της Ο.Β.Υ.Ε., είναι στο σύνολό της προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσοι πιστεύουμε βαθειά στην Ελλάδα και τις δυνατότητές της να βρει το δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα ισχυρή και ακμαία στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, πρέπει να βρούμε και το βηματισμό και την δράση, μέσα από εθνική προσπάθεια, με συνεννόηση και συναίνεση, με διαρκή αγώνα και θυσίες, να δώσουμε στη χώρα αυτό που τις αξίζει με βάση και την ιστορική της κληρονομιά. Γιατί όπως είπε και ο Μπέρτολ Μπρεχτ, «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει είδη χάσει».

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων

Κων/νος Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Καλησπέρα σας,
Καλώς ήλθατε στην Θεσσαλία, καλώς ήλθατε στην Λάρισα, να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε την Λάρισα για να κάνετε την εκδήλωσή σας, προσωπικά νιώθω περίεργα και ευχάριστα, καθώς είμαι γόνος υδραυλικής οικογένειας. Ο πατέρας μου ήταν υδραυλικός και έχω μεγαλώσει με υδραυλικούς, ξέρω πράγματα και έχω και εικόνα της πραγματικότητας… Θέλω να καλωσορίσω και τον πρόεδρο, τον φίλο μου, ο οποίος είναι πανταχού παρών και πραγματικά δίνει μεγάλο αγώνα…
Αν δεν έχεις εικόνα της πραγματικότητας, δεν μπορείς να νομοθετήσεις, δεν μπορείς να δώσεις την ώθηση… Στις δύσκολες στιγμές, για να μπορέσεις να επανέλθεις στην κανονικότητα, να μπορείς δηλαδή να έχεις δουλειά, να βγάζεις τόσα όσα χρειάζονται για να μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια, να ικανοποιείς τις υποχρεώσεις σου, αλλά ταυτόχρονα να προσδοκάς και σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, μια ασφάλεια, μια υγειονομική περίθαλψη ευπρεπή, πρέπει να παίρνονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Δεν μπορεί εταιρείες που δραστηριοιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα, να έχουν φορολογική βάση σε γειτονικές χώρες, επειδή έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα οι υγιείς επιχειρήσεις που παραμένουν στη χώρα, να μην μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Άλλο να πληρώνεις 40% και 45%, κι άλλο να πληρώνεις 12%… Άρα, τι πιο λογικό, να γίνει μια έντιμη συμφωνία: Να χαμηλώσουν οι φορολογικοί συντελεστές – με αυτή την φορολογία, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη. Θα βρεθούν τρόποι για φοροδιαφυγή… Το είπε πολύ σωστά ο αντιπρόεδρος, αυτά που ζούμε με τη φοροδιαφυγή, γίνονται πλέον για επιβίωση. Κάποτε μπορεί να γίνονταν για άλλο λόγο, αλλά τώρα, γίνονται για επιβίωση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το παρελθόν, καλό είναι να ξέρουμε τι γινόταν αλλά πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε το καινούργιο, όχι για να πολεμήσουμε το παλιό, το παλιό πέρασε. Άρα, μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για να μπορέσει να σταματήσει η μαύρη εργασία, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει εργασία. Και, έντιμη συμφωνία, «κύριοι, είναι 12%, πληρώστε το».
Το ασφαλιστικό, είναι μεγάλο ζήτημα. Όσοι είναι κάτω από 50 ετών, αν πάει έτσι η οικονομία, δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη. Είναι ξεκάθαρο – ή η σύνταξη θα είναι για ηλιόσπορους… Κι ούτε θα υπάρχει -κατ’επίφασιν- δωρεάν παιδεία, κατ’ επίφασιν δωρεάν υγεία και όλα αυτά. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πρέπει να παράξουμε. Και για να παράξουμε πρέπει να υπάρχουν και τα εργαλεία, και ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Είναι ασφαλιστικές και φορολογικές μειώσεις.
Βέβαια, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Κακονομία, πολυνομία, γραφειοκρατία… αυτά είναι τροχοπέδη. Γιατί όλοι ψάχνονται γραφειοκρατικά μέσα στην πολυνομία και την κακονομία, παλεύουν για το δέντρο και χάνουν το δάσος. Η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, στοιχίζει 150.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε ταχύτητα και να συγχρονιστούμε με την εποχή μας. Εμείς στην Περιφέρεια εδώ της Θεσσαλίας βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, δε σταματήσαμε. Έχουμε πάνω από 4.780 έργα σε μια 8ετία, πάνω από 5 δις. έργα, είτε είναι δρόμοι, είτε είναι νοσοκομεία, τα έργα αυτά είναι βοήθεια προς τον κόσμο. Όλοι μας είμαστε ένας κρίκος μιας παραγωγικής αλυσίδας. Όλοι συμβάλλουν, κανένας δεν περισσεύει, γιατί όλα πέφτουν ξανά στην αγορά. Αλλά χρειάζονται πλέον έντιμες εξηγήσεις και ριζοσπαστικές λύσεις. Το ζήτημα σήμερα, δεν είναι πώς θα βοηθήσουμε με επιδόματα. Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις, να μπει νέο χρήμα στην αγορά, για να μπορέσει να υπάρξει η άνοδος. Εμείς, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεργαζόμαστε και σε άλλα ζητήματα, όπως είναι οι εξετάσεις. Το σύστημα των εξετάσεων, μέχρι να εφαρμοστεί, μέχρι να αποκωδικοποιηθεί ο νόμος για να μπορέσουμε να τον εφαρμόσουμε, πάσχει. Παρ’ολα αυτά εμείς εδώ προχωρήσαμε, δεν έχουμε αναμονές και κάναμε τις εξετάσεις για όλα τα επαγγέλματα, γίνεται προσπάθεια, με τη βοήθεια βέβαια πολλών ανθρώπων. Έχουμε ευελιξία ως τοπική αυτοδιοίκηση και έχουμε και πολύ καλή συνεργασία με τους προέδρους και τους συλλόγους, διαφορετικά θα οχυρωνόταν ο καθένας πίσω από την νομοθεσία, δεν θα προχωρούσε τίποτα, κανείς δεν θα είχε άδεια, δε θα δούλευε κανείς και όλοι θα ήταν παράνομοι, θα γίνονταν οι καταγγελίες… Θα γινόταν ένας εμφύλιος πόλεμος. Είπε ο πρόεδρος, οτι κάποτε πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, πρέπει να πάμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση, να μπορεί ο κάθε πολίτης, συνεργαζόμενος με τις περιφέρειες και με τους δήμους να νομοθετεί θεσμικά για μικρά ζητήματα που άπτονται των περιφερειών και της καθημερινότητας. Καθημερινά, όλοι ταξιδεύουν στην Αθήνα, δεν γίνεται έτσι, δεν μπορεί να πάει έτσι η κοινωνία μπροστά.
Αυτά είχα να πω, να σας ευχαριστήσω, εμείς είμαστε μαζί σας όπου μπορούμε να συμβάλλουμε, έχουμε μια κοινή, εθνική κατεύθυνση με τον Κλάδο, να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές και να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρέπει οι δουλειές να μείνουν εντός συνόρων, δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να χρησιμποιούν όλα τα εργαλεία και τα προνόμια που τους προσφέρει η χώρα αλλά να φορολογούνται στη Βουλγαρία, να παίρνει η Βουλγαρία τζάμπα λεφτά, κι όσοι είναι εδώ να νιώθουν κορόιδα. Αυτό δε θα σταματήσει με νόμους, αυτό θα σταματήσει με τη λογική, και η λογική λέει πως πρέπει να σταματήσει αυτό το φορολογικό κόλπο με τις διαφορές των συντελεστών.
Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

Αθανάσιος Αδαμόπουλος (Αντιδήμαρχος Λάρισας)
Καλησπέρα σας, να σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό του Δημάρχου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το συνέδριο αυτό γίνεται στην πόλη μας, είμασταν σε στενή επικοινωνία με τον συντοπίτη μας, τον Κώστα Σαγώνα για την επιχορήγησή του. Να καλωσορίσω τους συναδέλφους που ήρθαν από μακριά. Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν την πόλη μας, και για την εξωστρέφεια αλλά και για την προβολή της. Θέλω επίσης να σας δώσω συγχαρητήρια για το περιεχόμενο του συνεδρίου, καθώς η εξοικονόμιση του νερού και των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας, πιστεύω θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Όσον αφορά την πρωτοβουλία από τον πρόεδρο, να πω ότι ο δήμος Λαρισαίων δαπανά γύρω στα δύο εκατ. ευρώ το χρόνο για εργολαβίες συντηρήσεων, ιδιαίτερα σχολικών κτιρίων, άρα σίγουρα αυτές οι προτάσεις θα είναι σημαντικές τόσο για την καταγραφή όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο συνέδριό σας. Εύχομαι να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για την αναβάθμιση του Κλάδου σας.

Γεώργιος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ)
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ξεκινώντας την ομιλία του, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προεδρείου της Συνομοσπονδίας και αναφέρθηκε στην μεγάλη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σχεδόν συνέπεσε με την γ.σ. της ΟΒΥΕ. Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε επίσης στον σηματικό ρόλο και στους αγώνες της ΓΣΕΒΕΕ για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με αίμα και θυσίες, διηγούμενος περιστατικό από τα πρώτα χρόνια δράσης της Συνομοσπονδίας, όταν, κατα τη διάρκεια κινητοποίησης, έπεσαν νεκροί από σφαίρες τρεις διαδηλωτές, μεταξύ τους και ο επικεφαλής και σημαιοφόρος της διαδήλωσης, που ήταν υδραυλικός. Στη μνήμη του, ζήτησε από τους συναδέλφους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ, θα τοποθετηθεί στήλη μνήμης στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, στο σημείο όπου έπεσαν οι τρεις αγωνιστές εκείνη την ημέρα, καθώς είναι αναγκαίο να κρατιέται η μνήμη εκείνων που, από το 1919 μέχρι σήμερα με τους αγώνες τους κατόρθωσαν να κάνουν την ΓΣΕΒΕΕ την μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της χώρας με 140.000 φυσικά πρόσωπα μέλη, 57 τοπικές ομοσπονδίες, 28 κλαδικές ομοσπονδίες, μία συνομοσπονδία συνταξιούχων και 1.250 πρωτοβάθμιες ενώσεις.
«Η ΓΣΕΒΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν κοντά και στον εργαζόμενο. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εορταστική εκδήλωση της Συνομοσπονδίας, “το διάστημα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, είναι τόσο κοντινό που έχει πάιξει ρόλο στην κοινωνική συνοχή”. Σε όλες τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτός που έπαιζε τον σημαντικό, τον ενωτικό ρόλο, βρίσκοντας τη χρυσή τομή, ήταν η ΓΣΕΒΕΕ. Οι ΕΒΕ, στην πλειοψηφία, για να μην πω στο σύνολο, δουλεύουμε υπο τις ίδιες συνθήκες με τον εργαζόμενο.
Σήμερα η ΓΣΕΒEΕ είναι ο εθνικός κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, είναι μέλος της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των μικρομεσαίων επιχηρήσεων, εκπροσωπούμαστε στην ευρωπαϊκή οικονoμική και κοινωνική επιτροπή, έχουμε επαφή με άλλες αδελφές συνομοσπονδίες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και, μέσα από την Ακαδημία Αβινιόν, ένα ινστιτούτο αντίστοιχο με το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, προσπαθούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να κάνουμε μελέτες και έρευνες ώστε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των ΜμΕ, των μικρών και των πολύ μικρών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι διαφορές είναι πολύ μικρες, 99, 9% είναι το ποσοστό των ΜμΕ στην Ελλάδα, 98,6 % είναι στην Ε.Ε. Αυτό που θα πρέπει εμείς στην Ελλάδα να αρχίσουμε να συζητάμε έντονα, είναι οι «συστάδες επιχειρήσεων» η συνένωση συναφών επιχειρήσεων έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές… Το μεγάλο όμως στοίχημα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί μας, πρέπει να αντιληφθούν οτι είναι άλλο πράγμα να σκέφτεσαι ως παραγωγός πλούτου και άλλο να είσαι πολτικός και να μην έχεις παράξει ποτέ στη ζωή σου ούτε ένα ευρώ. Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το τέλμα. Επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα τρία μεγάλα προβλήματα: Υπερφορολόγιση, υπερχρέωση και χρηματοδότηση. Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί πάνω από το δημόσιο, υπάρχουν 220 δις ληξηπρόθεσμα προς το δημόσιο χρέη. Οι τράπεζες, παρ’όλη την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν έχουν επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ούτε ένα ευρώ. Ελπίζουμε πως θα ψηφιστεί ο νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και για πρώτη φορά θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και των ΕΒΕ που έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια – αλλά πάλι ως πολίτες Β’ κατηγορίας, σε αντιδιαστολή με τα φυσικά πρόσωπα. Διαχρονικά η Πολιτεία δεν αντιμετώπιζε, ως όφοιλε, την ΜμΕ σαν πρωταγωνιστή. Δεν υπάρχει κοινωνία και οικονομία που να μην έχει ΜμΕ, πρέπει να τις στηρίξουμε. Έχουμε, -και πρέπει να είμαστε όλοι μας περήφανοι γι ‘αυτό- το 87% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 1.800.000 εργαζόμενοι, δουλέυουν σε επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, παράγοντας το 75% της προστιθέμενης αξίας στη χώρα, όταν στις μεγάλες επιχειρήσεις, δουλεύουν 250.000. Χωρίς καμία αντιζηλία ή αντιπαλότητα, η χώρα για να πάει μπροστά μας χρειάζεται όλους, αλλά ποιος έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία;
Κι έρχομαι στο τρίτο θέμα που έθεσα, στη χρηματοδότηση: Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και ξεφεύγουν από την ανάγκη του τραπεζικού συστήματος. Το «πακέτο Γιούνκερ» οι ΜμΕ, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν γιατί έχει δύο προϋποθέσεις, τον ισολογισμό και τις εγγυήσεις, που οι ΜμΕ δεν μπορούν να καλύψουν. Επομένως, εμείς χρειαζόμαστε εργαλεία χρηματοδοτικά προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες. Μικρά, επενδυτικά δάνεια, και τα ΕΣΠΑ είναι καλά, αλλά να τρέχουν, με γρήγορες και απλές υλοποιητικες διαδικασίες, όχι να μένουν στα χαρτιά. Πρέπει να υπάρξει τράπεζα με ειδικό σκοπό να στηρίξει την μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα. Όπως πρέπει να λυθεί και το μεγάλο πρόβλημα των κατασχέσεων των τραπεζικών μας λογαριασμών. Πρέπει να υπάρξει ακατάσχετος, τροφοδότης λογαριασμός για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας οι ευρωπαίοι, και δεν εννοώ να «ξεπλένουμε μαύρα», ο έλεγχος της νομιμότητας μπορεί να γίνεται πλέον πολύ εύκολα είτε μέσω POS, είτε μέσω της διατραπεζικής λειτουργίας κ.ο.κ.
Και βέβαια όσον αφορά το ασφαλιστικό, κι αυτό, για κέρδη πάνω από 20.000 ευρώ, λειτουργεί ως δεύτερο φορολογικό – και μάλιστα χωρίς το αντίστοιχο αντίκρυσμα σε παροχές του ασφαλισμένου, συνταξιούχου κλπ. Τα έχουμε πει στις αρμόδιες επιτροπές και στη Βουλή, υπάρχει κάποια βελτίωση που περιμένουμε.
Να πούμε όμως τώρα και για τις δικές μας ευθύνες. Σύμφωνα με τα κέρδη, το 85% των ασφαλισμένων συναδέλφων έχουν δει να αφομοιώνεται η ασφαλιστική εισφορά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, είχαμε πιέσει και είχαμε πάρει τη δέσμευση, ότι όποιος πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές από 1.1.2017, την 1.1.2018 θα έχει ασφαλιστική ικανότητα – όχι ενημερότητα, ικανότητα. Από 1.1.2018, εν αναμονή των 120 δόσεων, υπάρχει πάλι μια στάση πληρωμών από εμάς. Τα έσοδα του Ταμείου είναι μειωμένα κατά 130 εκατομμύρια ευρώ μηνιαία. Αυτό, οι πιστωτές το βλέπουν και το βάζουν ανάποδα στη διαπραγμάτευση, βαφτίζοντάς μας κακοπληρωτές, που περιμένουν τη ρύθμιση για να ξαναμπούν στο σύστημα. Από αυτό το βήμα λοιπόν, καλώ τους συναδέλφους, όσο είναι δυνατόν, να πληρώσουν τις εισφορές τους για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου που διανύουμε. Για να πετύχουμε την επιθυμητή ρύθμιση, πρέπει να αποδείξουμε στους πιστωτές πως αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει. Από όσο ξέρω από το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το 2019 δεν θα υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως δεν θα υπαχθούν και στην ευεργετική ρύθμιση όσοι έχουν οφοιλές το 2019, και σας παρακαλώ να το μεταφέρετε αυτό στα σωματεία και στους συναδέλφους, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα εάν και εφόσον ψηφιστεί ο νόμος.
Είμαστε στο πλευρό των κλαδικών ομοσπονδιών διαχρονικά, το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε και μία συνάντηση – σύσκεψη των κλαδικών ομοσπονδιών της ΓΣΕΒΕΕ, των τεχνικών επαγγελμάτων, γιατί υπάρχει πεδίο δράσης στη νέα εποχή εάν όλα πάνε καλά. Οι κατασκευές είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα, απο πλευράς όμως όχι νέων κατασκευών καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων κτιρίων, αλλά από πλευράς εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του γερασμένου κτιριακού εξοπλισμού. Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει για τα τεχνικά επαγγέλματα μεγάλο πεδίο δράσης – και ένα από τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ, εδώ και τρία χρόνια, εκτός από το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και τη βελτίωση της λειτουργίας του, είναι να τρέξει και το «Εξοικονομώ στην επιχείρηση», ένα αντίστοιχο δηλαδή πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση και των επιχειρήσεων».


Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, απένειμε στην ΟΒΥΕ αναμνηστική πλακέτα για τα 100 χρόνια δράσης της Συνομοσπονδίας, παρουσιάζοντας και το ανανεωμένο, σύγχρονο έμβλημά της.

Δημήτριος Παληογιάννης, (Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας)
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους καλωσόρισε στην πόλη και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, προσθέτοντας πως όντως υπάρχουν προβλήματα, αλλά σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον Δήμο, γίνεται προσπάθεια, σε τοπικό επίπεδο και για κάθε Κλάδο, αυτά τα προβλήματα να περιοριστούν. Επαίνεσε τον δυναμισμό του κλάδου των υδραυλικών που αποδείκνυε η γεμάτη αίθουσα, λέγοντας πως αυτό δείχνει πως, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως και η θέληση να αντιμετωπιστούν.

Λάζαρος Ασλανίδης
(Α’ αντιπρόεδρος ομοσπονδίας αλουμινοκατασκευαστών)
Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, αφού απηύθυνε χαιρετισμό και μετέφερε τις ευχές για καλή επιτυχία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Θεόφιλο Παγιάτη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, και ευχαρίστησε το προεδρείο για την πρόσκληση, ανέφερε:
«Θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του κ. Καββαθά, στο ότι δηλαδή πρέπει να εκσυγχρονιστούμε. Πρέπει 100% να το επιδιώξουμε αυτό, και εμείς και οι επιχειρήσεις μας αλλά και το προσωπικό μας, μέσα από το μεγάλο και βασικό κομμάτι της μαθητείας. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στις εξελίξεις του Κλάδου μας. Αλουμινάδες, υδραυλικοί, είμαστε συνάδελφοι, συναντιόμαστε καθημερινά στον ίδιο εργασιακό χώρο, θα ήταν πολύ ωραίο αυτή μας την συνεύρεση να την εξελίξουμε και σε άλλο επίπεδο, στην επόμενη γενιά. Σας εύχομαι κι εγώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και, επιστρέφοντας οι αντιπρόσωποι στις πόλεις σας, να μεταφέρετε τα μηνύματα της σημερινής σας δουλειάς. Πρέπει τα σωματεία να μεγαλώσουν όσο γίνεται περισσότερο, με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη.

Γεώργιος Φωτιάδης (Διευθυντής Συνεταιρισμού Λάρισας)
«Να σας χαιρετήσω κι εγώ εκ μέρους του ΝΕΣΥΘΕΡΜ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είσαστε όλοι εδώ στην πόλη μας για το συνέδριο της Ομοσπονδίας. Έχω τη χαρά να βλέπω πολλούς συναδέλφους, φίλους και γνωστούς, παρά το σύντομο των ημερών γνώρισα και θα γνωρίσω και άλλους από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Θέλω να μείνω περισσότερο στην αυριανή ημέρα, του συνεδρίου. Θα έχουμε δύο πολύ σημαντικές εισηγήσεις που αφορούν τη διαχείριση του νερού και την ενέργεια. Και κάτι ακόμα σημαντικό, μπαίνουμε συνάδελφοι, όλοι, σαν επαγγελματίες, καθημερινά στα σπίτια κατά εκατοντάδες. Μπορούμε με τον δικό μας τρόπο να δώσουμε, με απλό τρόπο στον ιδιώτη και τον καταναλωτή το στίγμα τι πρέπει να κάνει, πώς μπορεί να βοηθήσει, για το μέλλον μας, για την διαχείριση της ενέργειας, την πράσινη ενέργεια και όλο αυτό το κομμάτι που απασχολεί όλους μας. Μπορούμε από την πλευρά μας να αναβαθμίσουμε την δουλειά μας, να δώσουμε μια ποιοτική διάσταση, να συνεργαστούμε σαν Ομοσπονδίες και κατά τόπους αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι, θέλουμε να επικοινωνήσουμε, να βρούμε ίσως κάποιες κοινές γραμμές ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας πιο ποιοτική και να περάσουμε στο κοινό κάποια μηνύματα που το αφορούν και να τα διαχειριστούμε ανάλογα. Καλή συνέχεια στις εργασίες».

Σπύρος Αναγνωστόπουλος, (Επίτιμος πρόεδρος ΟΒΥΕ)
«Συνάδελφοι, εάν νομίζατε πως επειδή κάνατε την συνέλευση στη Λάρισα δεν θα ερχόμουν, κάνετε λάθος, να ξέρετε ότι όσο μπορώ, και με μαγκούρα, θα έρχομαι!
Είχα ειδικό λόγο που ήρθα, θα τον αναφέρω σε δεύτερη φάση. Στην πρώτη θέλω να κάνω μία αναφορά σε μία μεγάλη επέτειο. Στις 25 Μαΐου του 1989, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ υπογράφει το σχέδιο του ΠΔ 38/91. Είναι το διάταγμα που το βάλανε στο κρεβάτι του Προκρούστη αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει. Η κατάκτηση αυτή έχει τρεις μεγάλες σημασίες: Πρώτα-πρώτα την επιβράβευση ενός αγώνα 30 χρόνων, με πρώτο θέμα, το μεγάλο μας πρόβλημα, τις Άδειες. Καταφέραμε με αγώνες, με πείσμα, με μέθοδο, με επιχειρήματα, να φτιάξουμε ένα θαυμάσιο Προεδρικό Διάταγμα. Και ήταν θαυμάσιο γιατί το φτιάξαμε εμείς και όχι οι καλαμαράδες των υπουργείων, με μία καθαρή πολιτική θέση, ένα θαυμάσιο κείμενο του οποίου, παρά τις τροποποιήσεις, ο κορμός παραμένει. Η δεύτερη σημασία είναι πως βάλαμε μία τάξη στον Κλάδο. Και η τρίτη είναι, πως αυτό το ΠΔ είχε ένα στόχο: να βελτιωθεί η ποιότητα των εγκαταστάσεων. Αυτό γιορτάζουμε φέτος…
Τώρα, ήρθα στη Λάρισα για έναν ακόμη λόγο. Αισθάνομαι συγκίνηση για αυτή την πόλη. Έχει σημαδέψει την πορεία του Κλάδου. Η Ομοσπονδία, λέμε, είναι η μάνα των συνδέσμων και των συνεταιρισμών… Ε, λοιπόν η Ομοσπονδία δεν είναι η μητέρα του Συνδέσμου της Λάρισας: η Λάρισα είναι η μητέρα της Ομοσπονδίας! Η Λάρισα είναι από τους λίγους συνδέσμους που προϋπήρχαν της Ομοσπονδίας, με την Καβάλα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη τον Πειραιά και την Πάτρα. Κάπου είχαμε και τα Χανιά, τα χάσαμε για λίγο, τα ξαναβρήκαμε πάλι. Αυτοί οι έξι φτιάξαμε την Ομοσπονδία. Δεύτερον, το είπε και ο πρόεδρος, η πρώτη γενική συνέλευση έγινε εδώ, στη Λάρισα, η πρώτη αιρετή διοίκηση εκλέχθηκε εδώ. Εδώ έγινε η σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΟΣΕΥΔ. Όσο εμείς «οι φωστήρες» προσπαθούσαμε να βγάλουμε την Άδεια, την Υπεύθυνη Δήλωση κλπ, εδώ στη Λάρισα, ο φίλος μου ο Κώστας ο Κουτσαφύρας με τα παλληκάρια του, την είχαν κερδίσει, κανένα κτίριο δεν συνδεόταν με το δίκτυο εάν δεν πήγαινε Υπεύθυνη Δήλωση. Στην Λάρισα αναπτύχθηκε το συνεταιριστικό κίνημα μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας, από το 1975 και μετά, και εδώ, υπήρχε πριν από όλα αυτά ο Συνεταιρισμός, ένας εδώ και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα ιδρύθηκε η πρώτη και η μόνη «βαριά βιομηχανία» του συνεταιριστικού κινήματος. Έγινε μια προσπάθεια και στη Χίο με ηλιακούς θερμοσίφωνες κλπ, αλλά δεν ευδοκίμησε, όπως εδώ. Συνάδελφοι, κάποιος από σας μου έγραψε στο facebook στα γενέθλιά μου «σου χρωστάμε πολλά». Απάντησα, «δε ξέρω τι σας έδωσα, εκείνο που ξέρω είναι ότι εγώ πήρα περισσότερα» – γιατί πήρα, από όλους σας. Είμαι ευγνώμων στον Κλάδο που με αγαπά και με τιμάει, και γι’ αυτό είμαι και θα είμαι όσο μπορώ, εδώ.
Ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο, «Συνεταιρισμοί και κοινοπραξίες υδραυλικών», έχω πολλά να πω, όχι θεωρητικά, αλλά από εμπειρία – και ό,τι δεν καταγράφεται, χάνεται.
Αναπτύξαμε το μεγαλύτερο αστικό συνεταιριστικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση στη χώρα, καταγράφοντας, τότε, και θετικές και αρνητικές εμπειρίες. Πρέπει όλα αυτά να καταγραφούν, διαφορετικά θα χαθούν και θα έρθουν οι νεότεροι και θα κάνουν τα ίδια λάθη, γιατί εμείς δεν βρήκαμε τίποτα για να μας βοηθήσει να προβληματιστούμε. Έκανα μία προσπάθεια, βοηθάει και η ΓΣΕΒΕΕ, και πιστεύω θα πάει καλά. Μου κάνουν διάφορα τιμητικά δώρα, αλλά εγώ είμαι μικρός, δεν μπορώ εγώ να τιμήσω τον Συνεταιρισμό της Λάρισας, οπότε αυτό το προσχέδιο του βιβλίου, σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμβολή του Συνεταιρισμού της Λάρισας στο συνεταιριστικό κίνημα, το δίνω σε εσάς. Να είσαστε καλά, ευχαριστώ πολύ – και ραντεβού του χρόνου».

Κώστας Σαγώνας (Πρόεδρος Συνδέσμου Λάρισας)
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Συνεταιρισμού Λάρισας σε σύντομο χαιρετισμό, καλωσόρισε, σαν διοργανωτής, τους ανά την Ελλάδα καλεσμένους στη Λάρισα, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία τους στην πόλη και τη γενική συνέλευση. Αναφέρθηκε και ευχαρίστησε από καρδιάς τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής για την συνδρομή τους στην μεγάλη προσπάθεια που χρειάστηκε για την διοργάνωση και έκλεισε λέγοντας «Όπως ακούσατε κι από τον επίτιμο πρόεδρο, όλα ξεκίνησαν από τη Λάρισα. Η Λάρισα πρωτοτυπεί, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει και συνέχεια».

Β. Γιωτόπουλος – ΧΑΛΚΟΡ, Μέγας Χορηγός του συνεδρίου
Την εταιρεία ευχαρίστησε κατά την αρχική εισήγηση του ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Δ. Βαργιάμης, ο οποίος τόνισε τη συνεχή προσφορά της στην Ομοσπονδία αλλά και τον ευρύτερο Κλάδο, μέσω των δράσεων που αναλαμβάνει.
Ο διευθυντής πωλήσεων Ελλάδος της ΧΑΛΚΟΡ κ. Βασίλης Γιωτόπουλος, ευχαρίστησε με τη σειρά του την ΟΒΥΕ και το προεδρείο της για τη πρόσκληση και την πολυετή συνεργασία και αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στο πώς μια ελληνική εταιρεία με όραμα, στρατηγική και επιμονή, κατάφερε να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη σε παραγωγή χαλκοσωλήνων, επιτυγχάνοντας τη λήψη συνεχώς αυξανόμενων μεριδίων της αγοράς.
Επί πλέον, η ΧΑΛΚΟΡ διένειμε στους συμμετέχοντες ενημερωτικά φυλλάδια, όπως και τον τεχνικό οδηγό υδραυλικών εγκαταστάσεων, ενώ τα στελέχη της εταιρείας είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε θέματα σχετιζόμενα με τα προϊόντα και τις εφαρμογές τους.
Τέλος, υποβλήθηκαν προτάσεις και συζητήθηκε το πώς οι σύνδεσμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τους έλληνες παραγωγούς, ώστε μέσω της επιμόρφωσης, της δια βίου μαθήσεως και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, να επιτευχθεί η προώθηση των πλέον ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της αγοράς.

Σημαντικότερες δράσεις – Διοικητικός απολογισμός ΟΒΥΕ 2018-3/2019

Από τον Θεόδ. Τουτζιαράκη,
γεν. γραμματέα της ΟΒΥΕ
Κεφάλαιο Ι: Συναντήσεις σε υπουργεία, περιφέρειες, ΔΕΥΑ
• Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στο γραφείο της Υφυπουργού Μ. Τζούφη, σχετικά με θέματα αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα. Υποβλήθηκε επιστολή με προτάσεις της ΟΒΥΕ (6/3/19).
• Κείμενο της ΟΒΥΕ με email, στις 23/1/19 με αποδέκτες στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικό με θέματα που αφορούσαν τη νομοθεσία που διέπει τον Κλάδο και την ΥΔΕ, τα οποία είχε θέσει ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ στις 13/11/2018 σε συνάντηση με το γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Α. Μακρυκώστα. Επανυποβολή αιτήματος για την έκδοση δημόσιου εγγράφου – εντύπου ΥΔΕ, ενιαίο και μοναδικό για όλη τη χώρα. Το email κοινοποιήθηκε και στο γενικό διευθυντή τεχνικής και βιομηχανικής νομοθεσίας κ. Α. Μιτιακούδη, συνεργάτη του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας.
• Επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, με αποδέκτη την υπουργό κα Ε. Αχτσιόγλου, σχετικά με την παραοικονομία και το αδήλωτο επάγγελμα – παράτυπη επαγγελματική δραστηριότητα. Στο κείμενο της επιστολής, αναλύονταν προτάσεις της ΟΒΥΕ, σχετικά με την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών από το αρμόδιο Υπουργείο για τον περιορισμό της παραοικονομίας και της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και διαβιβάστηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, κ. Πιρτσιόλα, στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σ. Φάμελλο, και στην Υφ. Οικονομικών, κα Α. Παπανάτσιου.
• Επιστολή στις 29-11-18 προς το Υπουργείο Παιδείας με αποδέκτες τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, και την αρμόδια Υφυπουργό κ. Τζούφη, σχετικά με την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα, και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, αντίστοιχα.
• Συνάντηση αντιπροσωπείας του προεδρείου της ΟΒΥΕ στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με το Γενικό Γραμματέα, κ. Α. Μακρυκώστα. Η ΟΒΥΕ δια του προέδρου της Δημ. Βαργιάμη, κατέθεσε δύο υπομνήματα όπου μεταξύ άλλων σημαντικών, αναλύονται τα αιτήματα του Κλάδου. Κεντρικό αίτημα, το οποίο επεσήμανε ο πρόεδρος, η ανάγκη έκδοσης ενός Δημόσιου εντύπου (ΥΔΕ), ενιαίου και μοναδικού για όλη τη χώρα.
• Αποστολή εκ νέου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στο γραφείο του Αν. Υπουργού Σ. Φάμελλου, τεχνικής έκθεσης της ΟΒΥΕ για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης, την οποία και υποστήριζαν συνημμένα σχετικές οδηγίες- εκθέσεις μεταφρασμένες από την ΟΒΥΕ-, που ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
• Επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τους αρμόδιους υπουργό και υφυπουργό του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και προς τον γεν. γραμματέα ορυκτών πρώτων υλών και ενέργειας, με θέμα «ερωτήματα σε σχέση με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον».
• Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών κ. Βερροιόπουλο με περιεχόμενο: την επανυποβολή της τεχνικής έκθεσης της ΟΒΥΕ για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης, καθώς και σχετικές εκθέσεις από άλλες χώρες της Ευρώπης.
• Υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το γεν. γραμματέα ενέργειας με κοινοποίηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σχετικά με τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης. Υποστηρίζονταν από «εκθέσεις τεκμηρίωσης».
• Εγκύκλιος προς τις Περιφέρειες της χώρας με επεξήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν.3982/11, Ν.6422/34 – Α/Ν 501/37 και σχετικών Κ.Υ.Α) με την επισήμανση να μεριμνήσουν και να κινηθούν σύμφωνα με την νομοθεσία, σε τυχόν καταγγελίες για παράνομη άσκηση του επαγγέλματος και κακής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.
• Αποστολή επιστολών προς τις Περιφέρειες της χώρας, ΔΕΥΑ: Σε σχέση με την ΥΔΚΕ αλλά και προς τις διευθύνσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών όπου ζητούνταν, «στους φακέλους που κατατίθενται στις πυροσβεστικές διοικητικές υπηρεσίες για τις εγκαταστάσεις πυροσβεστικών συστημάτων, να συμπεριλαμβάνεται η ΥΔΚΕ».
• Υπόμνημα με αιτήματα της ΟΒΥΕ που υπεβλήθη από τον πρόεδρο Δημ.Βαργιάμη στο γεν. γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, κατά την διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο στις 24/5/2018. Τα αιτήματα που περιελάμβανε το υπόμνημα προαναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.
Κεφάλαιο ΙΙ: Ενημερώσεις συνδέσμων – μελών της ΟΒΥΕ
• Σχετικά με τη δυνατότητα μετάβασης στην έκθεση Aquatherm (8-11/2/19 στο ΜΕC Παιανίας) το Σάββατο 9/2/19 είχαν διατεθεί από τους διοργανωτές λεωφορεία των 30 ατόμων. Η OBYE συμμετείχε με δικό της περίπτερο. Ενώ στα πλαίσια της Έκθεσης, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου συνεδρίασε, εντός του Εκθεσιακού Κέντρου, και η Ολομέλεια του δ.σ. της ΟΒΥΕ. Εξ άλλου με ενημερωτικό δελτίο που είχε αποσταλεί σε όλους τους συνδέσμους είχαν ενημερωθεί σχετικά με την συμμετοχή της ΟΒΥΕ στην έκθεση όλοι οι συνάδελφοι.
• Επιστολή προς τους συνδέσμους σχετικά με την καταληκτική προθεσμία, 31/12/18 – νόμος 4485 συν/να – για την υποχρέωση αντικατάστασης παλαιών αδειών.
• Βοηθητική επιστολή προς τα μέλη συνδέσμους (27-11-2018), με επισυναπτόμενα, αναλυτικό κείμενο περί της νομοθεσίας, ΦΕΚ: ν.3982/11, ΠΔ 112/2012, ΚΥΑ 2540/ 7-11-2011 κυρώσεις για όσους εργάζονται άνευ άδειας ή παρέχουν κακής ποιότητας υπηρεσίες, προκειμένου να σταλεί από τα Μέλη σε κάθε αρμόδιο φορέα και υπηρεσία.
• Επιστολή προς τα Μέλη-συνδέσμους σχετικά με τη νομοθεσία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ και σχολών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΦΕΚ 771/Β-2018, το οποίο επισυνάφθηκε σε όλα τα Μέλη.
• Επιστολή προς συνδέσμους Μέλη σε σχέση με τη θεώρηση των αδειών, οι οποίες θεωρούνται ανά οκταετία με έναρξη της οκταετίας από την ημερομηνία αντικατάστασής τους. Κατά τα λοιπά, καταργήθηκε η διάταξη για θεώρηση μέχρι 31-12-20.
• Πρόσκληση στους συνδέσμους για συμμετοχή στην Ημερίδα της ΟΒΥΕ στις 7/10/18 για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Παρουσία του προέδρου της ΟΒΥΕ στις 4ήμερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Υδραυλικών Ηρακλείου και του ΣΕΥΦΑΝΗ, με ειδική εισήγηση για την εξοικονόμηση νερού και τους υδάτινους πόρους.
• Επιστολή προς τα δ.σ. των συνδέσμων (26/7/18) με θέμα «δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές.
• Επιστολή κάλεσμα προς τα δ.σ. των Συνδέσμων νομού Αττικής και όμορων αυτού, με θέμα την υποστήριξη των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές με την συγκρότηση εθελοντικών ομάδων παροχής τεχνικής υποστήριξης των πληγεισών περιοχών εφόσον ζητηθεί.
• Επιστολή προς όλους τους συνδέσμους για την επικαιροποίηση και εφαρμογή της νέας Υπεύθυνης Δήλωσης για σύνδεση με τα δίκτυα.
• Ανακοίνωση για την Πανεθνική κινητοποίηση στις 8/5/2018
Kεφάλαιο ΙΙΙ: Επισκέψεις
• Επίσκεψη του προέδρου της ΟΒΥΕ συνοδευόμενου και από μέλη του δ.σ. του Συνδέσμου Χανίων στην εταιρεία Grundfos και σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
• Παρουσία του προέδρου της ΟΒΥΕ σε γ.σ. του Συνδέσμου Χανίων κατά την διάρκεια της οποίας ανέλυσε κλαδικά θέματα.
• Παρουσία του προέδρου της ΟΒΥΕ στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοζάνης για τα 25 χρόνια τηλεθέρμανσης.
• Επίσκεψη του προέδρου της ΟΒΥΕ στον Σύνδεσμο της Κέρκυρας και παρουσία του στην γ.σ.
Γραφείο τύπου – Βασικές ενημερώσεις – Δημοσιότητα – Επικοινωνία
• Δελτίο τύπου για την συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 6/3/19.
• Δελτίο τύπου, ανάρτηση σε σάιτ της ΟΒΥΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την έκθεση Aquatherm.
• Επιμέλεια ενημερωτικού email και έκδοση σε σχέση με την γ.σ. των Ευρωπαϊκών ΜμΕ, στο Γκρατς και παράθεση πηγής.
• Δελτίο τύπου, ανάρτηση στο σάιτ και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
• Ενημερώσεις μέσω email και μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και το επίσημο σάιτ της ΟΒΥΕ, για την Ημερίδα της Ομοσπονδίας στις 7/10/2018. Εκδόθηκαν δ.τ. και έγιναν συνεχείς δημοσιεύσεις του γραφείου τύπου για την προσέλκυση συναδέλφων στην Ημερίδα και την ευρύτερη δημοσιότητα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• Δελτίο τύπου με αναλυτικό ρεπορτάζ από την συνάντηση του προέδρου της ΟΒΥΕ με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας.
• Ενημέρωση και αποστολή email σχετικά με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – ΕΡΕΥΝΑ.
• Αναλυτικό δελτίο τύπου για την ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΒΥΕ στις 7/10/18 στην Αθήνα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
• Επικοινωνία με εταιρείες του χώρου για την ανάπτυξη της επικοινωνίας της ΟΒΥΕ και την προσέλκυση υποστηρικτών.
• Μελέτη και μετάφραση ερωτηματολογίου της ΕΣΟ (Εθνική Συμβουλευτική Ομάδα της Χώρας), που συμμετέχει και η ΟΒΥΕ μαζί με το ΚΑΠΕ, και αφορά την ορθολογική χρήση και διαχείριση του νερού, αλλά και τις δεξιότητες των τεχνικών για την ορθή διαχείριση και εκτέλεση εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το νερό.
• Έκδοση δελτίου τύπου για την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.
• Δελτίου τύπου που αναφέρεται στην επίσκεψη του προέδρου της ΟΒΥΕ στην Κέρκυρα, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη του Συνδέσμου Υδραυλικών Κέρκυρας.
• Δελτίο τύπου για τα 25 χρόνια τηλεθέρμανσης όπου παρέστη ο πρόεδρος. • Δελτίου τύπου για την παρουσία του πρόεδρου Δημ. Βαργιάμη στην γ.σ. του Συνδέσμου Χανίων.
• Δελτίο τύπου από την συνάντηση του προέδρου της ΟΒΥΕ με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πουλάκη κατά την οποία του κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα της ΟΒΥΕ.
• Έκδοση – αποστολή – κοινοποίηση – διαμοίραση αναλυτικού ενημερωτικού σημειώματος σχετικά με την συνάντηση του προέδρου στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις συνεχείς ενέργειες της Διοίκησης με την αποστολή επιστολών προς τις Περιφέρειες της Χώρας σε σχέση με την ΥΔΚΕ όπως και προς τις διευθύνσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
• Έκδοση δελτίου τύπου για συμμετοχή στις πανεθνικές κινητοποιήσεις, μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ και τις τοπικές Ομοσπονδίες.

Τοποθετήσεις αντιπροσώπων

Οδυσσέας Κοκτσίδης
(πρόεδρος Συνδέσμου Δράμας)
Να συγχαρώ πρώτα απ’ όλα την Λάρισα για την άψογη διοργάνωση. Σαν Σύνδεσμος, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε πάνω σε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Για την παράνομη εργασία, μιλάμε γενικώς και ξαναμιλάμε. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από την Ομοσπονδία να μας λύσει το πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι σύνδεσμοι να πάρουμε πρωτοβουλίες και με καταγγελίες να λύσουμε τοπικά, μόνοι μας, το πρόβλημα. Ο Σύνδεσμός μας τα τρία τελευταία χρόνια, από 36 μέλη που ήμασταν, έχουμε φτάσει σήμερα τους 56. Επίσης, εφαρμόζουμε κάποια πράγματα που σίγουρα μας βοηθούν. Όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας, έχουν βάλει κάποιο αναγνωρίσιμο σήμα στα αυτοκίνητά τους και το ίδιο σήμα το έχουμε ράψει και στην μπλούζα που φοράμε. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν τους αδειούχους υδραυλικούς στην πόλη μας. Επίσης, τα ονόματα των μελών του Σωματείου μας τα έχουμε αναρτήσει και στο διαδίκτυο… Τέλος, φροντίζουμε μία φορά το μήνα να πηγαίνουμε σε ταβερνάκι για να ξεδώσουμε, αλλά και να συζητήσουμε για τα όποια προβλήματά μας…

Νίκος Πετρόπουλος
(αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αθήνας)
Στο πρόγραμμα που μας μοίρασε η Ομοσπονδία, υπάρχει ένα σύνθημα «Διαρκής αγώνας, συλλογική προσπάθεια, αναβάθμιση του Κλάδου». Αναρωτιέμαι τι εννοεί η Ομοσπονδία με το «διαρκής αγώνας»;
Για μας στην Αθήνα συνάδελφοι, οι δύο αυτές λέξεις σημαίνουν: Μακριά από συζητήσεις, υπάρχει ο δρόμος του αγώνα όλων των αυτοαπασχολούμενων υδραυλικών, των εργαζόμενων, των άνεργων, των γυναικών, των παιδιών… Μόνο μέσα από συλλογικό αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας, θα βάλουμε τις βάσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Ο Σύνδεσμός μας πριν λίγες ημέρες, μαζί με άλλους επαγγελματίες, συμμετείχε σε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών με ένα πάγιο αίτημά μας: Αφορολόγητο όριο εδώ και τώρα. Και για να μην μας πουν κάποιοι ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν κάτω από κομματικές σημαίες, όλοι οι συνάδελφοι ήταν συντεταγμένοι πίσω από ένα πανό, που έγραφε το αίτημά μας και είχε υπογραφή «Σύνδεσμος Υδραυλικών Αθήνας». Οι διεκδικήσεις μας στον αγώνα που κάνουμε είναι για κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια, παιδεία. Είναι ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που υλοποιούν κατά γράμμα αποφάσεις μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ…
Κλείνω την ομιλία μου με μια δήλωση. Ο Σύνδεσμός μας τον χωροφύλακα δεν πρόκειται να τον κάνει. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε όλους τους συναδέλφους στο Σωματείο μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, γιατί δεν αποφάσισαν μόνοι τους να περάσουν στην μαύρη εργασία.

Γιάννης Βάρδας
(πρόεδρος Συνδέσμου Λασιθίου)
… Δυστυχώς συνάδελφοι, στο ερώτημα κατά πόσον οι υπεύθυνοι της Πολιτείας μας ακούν ή όχι, όταν τους εκθέτουμε τα αιτήματά μας, η απάντηση είναι ότι δεν μας ακούν. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, του λέω, «θα σας κάνω μια ανάλυση: Παίρνω μια δουλειά, υπογράφω συμφωνητικό, παίρνω προκαταβολή, κόβω και κάποιο τιμολόγιο. Η δουλειά φτάνει προς το τέλος και ο πελάτης δεν μου έχει εξοφλήσει τα τιμολόγια που του έχω ήδη κόψει. Πώς λοιπόν να του κόψω το τιμολόγιο της αποπεράτωσης της δουλειάς, όταν υπάρχει ο νόμος που λέει ότι αν δεν έχεις εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, ο πελάτης έχει δικαίωμα να μην πληρώσει; Πώς να εκδώσω ένα ακόμα τιμολόγιο, χωρίς να έχω πάρει τα χρήματα από τα προηγούμενα; Πώς θα πληρώσω ΦΠΑ, φόρους κλπ. του εξοφλητικού τιμολογίου; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια εγκύκλιος, που να λέει ότι, ώσπου να τελεσιδικίσει μια υπόθεση, αυτός που έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρους, ΦΠΑ κλπ»;
… Συνάδελφοι θα πρέπει να επιδιώξουμε την συνεργασία των συνδέσμων μας με τις ΔΕΥΑ των περιοχών μας, προκειμένου να τους δίνουμε τις γνώσεις μας, αλλά και να έχουμε επαφή μαζί τους, ώστε να διαχειριζόμαστε το επάγγελμά μας και να μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες ότι είμαστε κοντά τους. Πρέπει να επιδιώκουμε να υπάρχει εκπρόσωπος των σωματείων μας στις συνεδριάσεις των ΔΕΥΑ κι ας μην έχει δικαίωμα λόγου. Θα πρέπει επίσης να πιάσουμε από κοντά τους πολίτες. Να τους δείξουμε, πρώτα απ’ όλα, τα δικαιώματά τους. Να γνωρίζουν ότι όταν διαπιστώνουν κάποια κακοτεχνία, μπορούν να απευθύνονται στα σωματεία μας για βοήθεια.
Τελειώνω με μια παρατήρηση. Ο σχεδιασμός της Υπεύθυνης Δήλωσης, δεν μου άρεσε.

Βαγγέλης Ζιώγκος
(μέλος Συνδέσμου Λάρισας)
Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μια διαπίστωση. Η ομιλία του προέδρου μας, κατά την γνώμη μου, δεν ήταν ομιλία για υδραυλικούς… Είμαστε μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι της πιάτσας, άρα θέλουμε πιο απλά λόγια. Τόσα χρόνια που δουλεύουμε συνάδελφοι, δικαιούμαστε αφορολόγητο όριο. Πάνε να μας το κόψουν. Έχουμε θέσεις και σαν ΓΣΕΒΕΕ και σαν Ομοσπονδίες για το θέμα αυτό.
Συνάδελφοι, είναι γεγονός, το ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε κάποιο συνάδελφο που δεν χρησιμοποιεί πιστοποιημένα υλικά. Έστω και για 5 ευρώ λιγότερα, ο υποψήφιος πελάτης μας, μπορεί να μην μας δώσει την δουλειά.  Άρα συνάδελφοι, δεν μπορούμε και εμείς να χρησιμοποιούμε μόνο πιστοποιημένα υλικά. Σαν Σύνδεσμος και σαν Συνεταιρισμός, λέμε ότι πρέπει όλα μας τα υλικά να είναι πιστοποιημένα. Μπορούμε όμως; Υπερφορολόγηση και ασφάλιστρα μας εξαναγκάζουν να αυξήσουμε το ποσό της προσφοράς μας και να φορολογηθούμε ακόμα παραπάνω. Στόχος τους, συνάδελφοι, είναι να μείνουμε λιγότεροι επαγγελματίες και να μας προσλάβουν ως υπαλλήλους μεγάλες εταιρείες…

Αθανάσιος Στρουμπούλης
(πρόεδρος Συνδέσμου Αθήνας)
Επειδή το χιούμορ είναι πηγή ζωής συνάδελφοι, εγώ θα πω ότι άλλη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για να μην πω κάποια από τις πάνσοφες λαϊκές παροιμίες…
Η εκπαίδευση, που θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά ως θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας, δυστυχώς δεν είναι. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν από τα σχολεία στην αγορά εργασίας, παπαγαλάκια αμόρφωτα. Λίγα από αυτά μπορούν να πάνε λίγο παραπάνω. Οι περισσότεροι νέοι αναγκαστικά μεταναστεύουν, όπως τις δεκαετές του ’50 και του ΄60, για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Αναρωτιέμαι συνάδελφοι, τι κάνουμε στις συνελεύσεις μας. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Αλλά ας αφήσουμε «αυτά που λέει ο Στρουμπούλης», ενδεχομένως από ένα άλλο πρίσμα, και ας δούμε τι λένε τα αποτελέσματα των γκάλοπ που κάνει η ίδια η κυβέρνηση. Δύο εκατομμύρια Έλληνες άνεργοι. Αν κάποιος έχει προσληφθεί, έστω και μία ώρα τον μήνα, θεωρείται εργαζόμενος. Αν έχει ένα μπλοκάκι και κερδίζει 50 ευρώ τον μήνα, επίσης θεωρείται εργαζόμενος. Έχουμε 1.200.000 άτομα που χρωστάν στο ασφαλιστικό τους Ταμείο… Ας μας εξηγήσει κάποιος, τώρα με τις 120 δόσεις, κάποιος που χρωστάει 30 ή 40 χιλιάδες, πώς θα μπει στο πρόγραμμα, όταν προϋπόθεση είναι να πληρώνει και τις τρέχουσες οφειλές του στο Ταμείο;…
Αναρωτιέμαι πού βαδίζει ο Κλάδος. Θα περίμενα σήμερα να ακούσω κάποια πράγματα. Το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να δει η Ομοσπονδία μας, είναι το πόσα μέλη είχε, πόσα έχουν απομείνει σήμερα και πόσα υπολογίζει ότι θα είναι του χρόνου. Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, έχω να πω ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα πουλήσανε, στο 10% της αξίας τους, τα σπίτια σε ισπανικά funds. To ζήτημα αυτό, δεν αφορά την Ομοσπονδία μας και τα πρωτοβάθμια σωματεία; Τι θα γίνει με ολόκληρη στρατιά συναδέλφων που όντως δουλεύουν παράνομα; Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη, θέλουν να δουλεύουν παράνομα, γιατί έτσι τους βουλώνουν το στόμα και δε τους βλέπουν στους δρόμους να διαμαρτύρονται. Διαφορετικά θα είχαν καθιερώσει το επαγγελματικό ΑΦΜ και δεν θα μπορούσε κανείς χωρίς αυτό να ψωνίσει… Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλη χώρα της Ε.Ε, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Απ΄ ότι γνωρίζω, το χαμηλότερο όριο αφορολόγητου ποσού σε χώρα της Ε.Ε. είναι 19,5. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Γιατί να υπάρχει αυτή η διαφορά; Με φορολογία από το πρώτο ευρώ, κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει… Υπάρχει ολόκληρη φιλολογία για το τι καταφέρνουμε με τις κινητοποιήσεις. Πολλά, συνάδελφοι, οι αγρότες π.χ., έχουν πετύχει να έχουν κάποιο ποσοστό αφορολόγητο…

Στάθης Αναστασόπουλος
(μέλος των δ.σ. της ΟΒΥΕ
και του ΣΕΥΑ)
Χαιρετίζω τους Λαρισαίους συναδέλφους του Συνδέσμου και του Συνεταιρισμού για την πολύ καλή φιλοξενία τους. Ελπίζω στο μέλλον και άλλοι σύνδεσμοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις οργανωτικές διαδικασίες και να βρισκόμαστε μια φορά τον χρόνο και σε άλλη πόλη. Συνάδελφοι, για να πετύχουμε την λύση των όποιων αιτημάτων μας, ο αγώνας μας πρέπει να είναι διαρκής, όπως λέει και το πανό μας.
Η φιλοσοφία του καπιταλισμού είναι ότι πρέπει να μεγαλώσουν οι ανταγωνισμοί, για να μαζεύεται το χρήμα σε λιγότερα χέρια και αυτό αποδεικνύεται, από αυτό που οι ίδιοι λένε, ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στα χέρια του τον πλούτο του υπόλοιπου 98%…
Για μένα το σύστημα δεν είναι μόνο νοσηρό, είναι ένα δολοφονικό σύστημα που χρειάζεται ανατροπή. Θα πρέπει να μας απασχολεί ως συνδικαλιστές που είμαστε το πώς θα το ανατρέψουμε.
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Εύχομαι σε όλους καλό ταξίδι αύριο. Και κάτι τελευταίο. Πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε μάγισσες, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Γιάννης Καραπινίδης
(Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης)
Ευχαριστώ τον Κώστα Σαγώνα και τους υπόλοιπους συνάδελφους του δ.σ. για την πρόσκληση στην όμορφη πόλη της Λάρισας, αλλά και για την άψογη διοργάνωση. Είμαι ο Γιάννης Καραπινίδης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και της Διοίκησης της ΟΒΥΕ, όπως και γραμματέας της ΟΒΣΘ. Είμαι αρκετά χρόνια συνδικαλιστής και πιστεύω ότι ή ενασχόλησή μου με τα κοινά με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο. Πρώτα απ’ όλα έχω αποκτήσει φίλους όπως τον Σάκη τον Στρουμπούλη κι ας είναι και κομμουνιστής.
Μια αναφορά κι’ από εμένα για το σύνθημα στο πανό μας, για «διαρκή αγώνα». Πώς συνάδελφοι να πετύχουμε αυτό τον στόχο, όταν στα καλέσματά μας, δίνουν το «παρών» μόνο οι πρόεδροι, οι γραμματείς και το πολύ 20 άτομα ακόμα;
Σας καλούμε εσάς τα αδέλφια μας τους κομμουνιστές και την οργάνωσή σας την ΠΑΣΕΒΕ, να αγωνιστούμε μαζί. Ούτως ή άλλως τα αιτήματά μας είναι τα ίδια. Δεν με ενδιαφέρουν τα κομματικά, όλοι μαζί κάτι παραπάνω θα πετύχουμε.
Ακούστηκε ότι δεν μπορούμε να καταγγείλουμε τους συναδέλφους που δουλεύουν μαύρα. Γιατί δεν μπορούμε; H δική μου η επιχείρηση δεν πονάει; το ΕΦΚΑ μας, πήγε 185,75 ευρώ. Δυσκολεύομαι, αλλά το πληρώνω. Προσωπικά συνάδελφοι, πιστεύω ότι με συμφέρει να κόβω παραστατικά. Ένα έργο με παραστατικά, καθ’ όλα νόμιμο, στοιχίζει 2.600 ευρώ – και βέβαια αυτά που θα μου μείνουν στο τέλος, θα είναι λιγότερα από αυτά που θα μείνουν σε κάποιον, που θα πάρει την ίδια δουλειά με 1.600 ευρώ «μαύρα». Το κέρδος μου είναι, ότι κόβοντας περισσότερα παραστατικά, έχω πολύ περισσότερη δουλειά.
Σχετικά με τη διαχείριση του νερού: Κάποτε ο Δημήτρης Βαργιάμης, εδώ και χρόνια, είχε μιλήσει για την διαχείριση του νερού, για τους καθαρισμούς των δικτύων. Κάποιοι τον λοιδορήσατε και μάλιστα πάρα πολύ. Εδώ και τρία χρόνια, βγάζουμε λεφτά από τους καθαρισμούς των δικτύων. Όλες οι εταιρείες σήμερα, σκοτώνονται για να μας δώσουν εγγύηση 7 χρόνια για τον λέβητα αερίου, αν έχει το φίλτρο και τον καθαρισμό (αν έχει καθαριστή). Το κυνηγάμε τόσα χρόνια. Το πετύχαμε… Είμαστε υδραυλικοί και θα πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το νερό.
Καλή επιστροφή στις πόλεις σας και του χρόνου, να είμαστε περισσότεροι.

Ηρακλής Δαριβιανάκης
(μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ηρακλείου – αναπληρωματικός γεν. γραμματέας της ΟΒΥΕ)
Καλησπέρα. Είμαι από το Ηράκλειο και είμαι και μέλος της Διοίκησης της ΟΒΥΕ. Χαίρομαι που είμαστε πάλι όλοι μαζί. Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο και την διοίκηση της Λάρισας για την πρόσκληση.
Από την Πολιτεία, μας έχουν γράψει στα μαύρα κατάστιχα. Δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Αυτό που ξέρουν καλά, είναι μόνο να μας παίρνουν τα λεφτά μας. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου πώς θα ζήσουμε την οικογένειά μας. Το λέω και το ξαναλέω κάθε φορά που ανεβαίνω στο βήμα. Συνάδελφοι κάτι πρέπει να κάνουμε.
Για το φορολογικό – ασφαλιστικό, έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μου». Κατέβασαν λέει 7% τον ΦΠΑ. Γιατί; γιατί πάμε καλά; Όχι βέβαια. Τις εισφορές ουσιαστικά τις αύξησαν – και στο τέλος δεν θα πάρουμε και σύνταξη.
Συνάδελφοι, το επάγγελμά μας έχει αρχίσει και γερνάει και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Παιδιά, νεαρά σε ηλικία, έχουν αρχίσει να λένε «δεν με ενδιαφέρει αυτό το επάγγελμα». Όσοι αποφασίζουν να παν στον ΟΑΕΔ, να βγάλουν μια σχολή πολύ υποβαθμισμένη, στην συνέχεια δεν θέλουν να έρθουν να δουλέψουν κοντά μας. Προτιμάνε να πάνε σε ένα νοσοκομείο ή στο λιμεναρχείο, εκεί δηλαδή που θα κάθονται. Δεν έρχονται σε μας, παρ’ όλο που τους πληρώνουμε καλύτερα. Το θέμα είναι ότι δεν θέλουν να μαζεύουν μπάζα και να κουβαλάν εργαλεία. Προβλέπω συνάδελφοι, ότι σύντομα θα δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε υπαλλήλους και σύντομα δεν θα βρίσκουμε ούτε επαγγελματίες. Πρέπει να παρέμβουμε. Να βοηθήσουμε τα παιδιά να αλλάξουν νοοτροπία. Όλοι από κάπου χαμηλά ξεκινάμε για να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτι, σκαλοπάτι. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Να δούμε πώς μπορούμε να επιδιώξουμε να εφαρμόζονται τουλάχιστον οι νόμοι που υπάρχουν. Να έρθουμε σε επαφή με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να τους προτρέψουμε να κυνηγήσουν αυτοί τους λαθροεγκαταστάτες, οι νόμοι υπάρχουν. Να δούμε επίσης πως μπορούμε σαν Σωματεία, συναδέλφους που θέλουν να γίνουν σωστοί επαγγελματίες, να τους βοηθήσουμε…
Η ποιότητα των εγκαταστάσεων δεν μας ενδιαφέρει πλέον, την έχουμε ξεχάσει. Όμως εμείς οφείλουμε να αφυπνίσουμε τον ιδιώτη, να καταλάβει πιο είναι το συμφέρον του. Να καταλάβει ότι πρέπει να χρησιμοποιεί επαγγελματία υδραυλικό.
Έχουμε την κυβέρνηση να διαλαλεί ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που θα την πληρώσουμε, καταβάλλοντας αυξημένες εισφορές για τους υπαλλήλους μας. Τελικά τι είμαστε εμείς, τραπεζίτες, ή τα κορόιδα; Αυτό που είμαστε συνάδελφοι, είναι ένα απαξιωμένο κομμάτι της κοινωνίας. Δεν μας λογαριάζουν καθόλου. Έχουν την εντύπωση ότι είμαστε σαν τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που κάθε φορά που πηγαίνουν σε ένα Συνέδριο βάζουν ένα χιλιάρικο στην τσέπη. Εμείς κάθε φορά που ερχόμαστε σε συνέλευση, βάζουμε και το χέρι στην τσέπη.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην βελτίωση της εκπαίδευσης στο επάγγελμά μας. Αν δεν έχουν εκπαιδευθεί σωστά οι μελλοντικοί υδραυλικοί, δεν θα μπορούν και να κάνουν σωστά τις δουλειές… Έχουμε σκεφτεί ποτέ να καταμετρήσουμε πόσοι είμαστε οι υδραυλικοί στην χώρα μας;
Εύχομαι καλή επιστροφή σε όλους.

Ιορδάνης Παπαδόπουλος (αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ)
Τα θερμά συγχαρητήρια και από εμένα στον Σύνδεσμο της Λάρισας για την διοργάνωση της συνέλευσής μας. Για άλλη μια φορά ο Κώστας Σαγώνας και οι συνάδελφοι της Λάρισας μας δίνουν το παράδειγμα. Να τονίσω επίσης ότι είναι πάγια τακτική της παρούσας διοίκησης της ΟΒΥΕ να συνεδριάζει σε διαφορετικές πόλεις της Περιφέρειας. Επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτή η τακτική, για να μπορούμε να φτάνουμε και στον πιο απομακρυσμένο συνάδελφο.
Προσωπικά συνάδελφοι, η ενασχόληση μου με τον συνδικαλισμό με άλλαξε και σαν άνθρωπο, αλλά και στην επαγγελματική μου οντότητα. Πιστεύω ότι ο συνδικαλισμός δεν έχει επηρεάσει μόνο εμένα, αλλά όλους όσους ασχολούμαστε με αυτόν. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον αυτό, κι αν μπορέσουμε ας το προχωρήσουμε και όσο μπορούμε.
Ως Διοίκηση της ΟΒΥΕ συνάδελφοι, θεωρώ ότι μπορέσαμε να παράξουμε έργο. Όλοι ξέρουμε και οφείλουμε να το ξέρουμε, συνάδελφε Στρουμπούλη, ότι δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε τα προβλήματα. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν μπορούσε αύριο το πρωί να πάει η διοίκηση και να αλλάξει τον νόμο, να είστε σίγουροι ότι θα το έκανε.
Παλεύουμε με τα όποια όπλα διαθέτουμε, με τις όποιες δυνατότητες έχουμε σαν Κλάδος, ώστε να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, αξιολογώντας βέβαια και το σημείο που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία μας και γενικότερα η χώρα. Άλλα τα δεδομένα του Κλάδου πριν 20 χρόνια και άλλα τα δεδομένα σήμερα. Τα προβλήματα είναι τώρα πολύ περισσότερα. Αυτό που καταφέραμε, όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια συνάδελφοι, είναι να κρατήσουμε τον Κλάδο ζωντανό. Για εμένα προσωπικά και σαν μέλος αυτής της διοίκησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Περάσαμε τα χρόνια της κρίσης με όποιες πληγές υπήρξαν, και υπήρξαν πληγές. Κάποιοι συνάδελφοι έχασαν τα βιβλία τους, κάποιοι άλλοι έκλεισαν και τα Σωματεία τους. Ο Κλάδος όμως γενικότερα μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσουμε να τον διαφυλάξουμε. Ο Κλάδος μας πρέπει να μείνει όρθιος. Και θα τα καταφέρουμε γιατί έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια. Αυτός ο Κλάδος χτίστηκε με πολύ αγώνα και γι’ αυτό είμαστε ακόμα συνδικαλιστικά ζωντανοί. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που κράτησε ζωντανό τονο Κλάδο μας και τον αναβάθμισε, ήταν συνάδελφοι η θεσμοθέτηση της Άδειας, βοήθησε τον Κλάδο μας να ανέβει κάποια σκαλοπάτια στο πρόσωπο των πελατών μας, αλλά και της κοινωνίας.
Διαβάζοντας προ ολίγου στο περιοδικό «ο υδραυλικός», σε κάποιο σημείο ο συν. Ιωάννου λέει «και τι μας έδωσαν οι Άδειες, και τι να μας κάνουν όταν υπάρχει παραοικονομία». Η παραοικονομία συνάδελφοι δεν θα σταματήσει ποτέ. Δεν την λύνει μόνο η Άδεια. Η Άδεια έλυσε άλλα προβλήματα. Ξέρετε π.χ. κανέναν υδραυλικό που να τον προσέλαβαν στο δημόσιο που να μην είχε Άδεια; Θέλω να προτρέψω τους συναδέλφους, να πάρουν το Π.Δ. και να το ξεκοκαλίσουν. Διαβάστε το πολύ καλά, γιατί θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να θεωρήσουμε τις Άδειές μας και θα έχουμε όλοι μας πρόβλημα – και μαζί με εμάς, θα πάρουμε σβάρνα κι άλλους συναδέλφους.
Ως συνδικαλιστικό όργανο συνάδελφοι, οφείλουμε να εξετάζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε όλοι μας είναι: Ανεργία, υψηλή φορολόγηση, συντάξεις πείνας, σύστημα παιδείας, σύστημα υγείας.
Οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε, δεν ξέρω τι ανταποδοτικότητα έχουν στο σύστημα υγείας. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις, ή εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, ή στοχευμένα, οδηγούν στην κατάρρευση το δημόσιο σύστημα της υγείας και της παιδείας. Μίλησαν κάποιοι για αφορολόγητο όριο. Ναι, συνάδελφοι, πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Αυτονόητο είναι το αφορολόγητο όριο, διότι έχουμε κάποια έξοδα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Αυτονόητο είναι να επανέλθει το αφορολόγητο όριο εκεί που ήταν πριν μια δεκαετία. Την κρίση την πληρώνουμε εμείς οι μικρομεσαίοι, η μεσαία τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι. Γι αυτό να είστε σίγουροι συνάδελφοι. Δεν την πλήρωσε το μεγάλο κεφάλαιο…
Αν δεν αλλάξει ρότα η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσωπικά είμαι σίγουρος ότι τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι χειρότερα.
Τα παραδείγματα είναι μπροστά μας. Η άνοδος του φασισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Γαλλία η Λεπέν είναι πρώτο κόμμα. Στην δική μας χώρα η Χρυσή Αυγή διατηρείται πολλά χρόνια στο ίδιο επίπεδο…
Τελειώνοντας, θα κάνω μια αναφορά στον συνάδελφο Αναγνωστόπουλο. Αναρωτιόμουν εαν θα έρθει. Ίσως Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε περισσότερο από την σημερινή μας συνέλευση, είναι την αγάπη αυτού του ανθρώπου για αυτόν τον Κλάδο. Έδωσε μια ζωή και συνεχίζει ακόμη. Είναι εντυπωσιακό. Το δικό μου το μυαλό δεν μπορεί να το συλλάβει. Και επειδή μου είπε πριν ξεκινήσει η συνέλευση, για μια φωτογραφία από προηγούμενη συνέλευση με 4-5 συναδέλφους από πάνω του, θέλω να του πω «συνάδελφε Σπύρε Αναγνωστόπουλε, ιδού ο Κλάδος, ιδού και τα παιδιά σου». Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλοι Αναγνωστόπουλοι στον Κλάδο μας.

Κώστας Βλαχόπουλος
(πρόεδρος Συνδέσμου Σερρών)
Είμαι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σερρών και πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Συνδέσμου της Λάρισας και τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτού του ωραίου συνεδρίου. Για να οργανώσεις ένα τέτοιο συνέδριο χρειάζεται πολύ τρέξιμο, πολύς ιδρώτας. Η επόμενη συνέλευση της Ομοσπονδίας προτείνω να γίνει στην πόλη μας. Να γυρίσουν οι συνελεύσεις μας όλες τις πόλεις, γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Τα προβλήματά μας συνάδελφοι, είναι κοινά. Πρέπει να ενωθούμε όλοι, να γίνουμε μια αλυσίδα. Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα για τον Κλάδο μας. Το «εγώ», δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα βγει μπροστά. Αυτήν την στιγμή όλοι οι Σύνδεσμοι, στηρίζουν την ΟΒΥΕ. Με δυνατό πρόεδρο μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Πριν δύο μήνες, δύο πούλμαν με συναδέλφους, κατεβήκαμε από την βόρεια Ελλάδα για να επισκεφθούμε την έκθεση Aquatherm.
Πρέπει παιδιά να φροντίσουμε τα Σωματεία μας. Να φέρουμε τους συναδέλφους κοντά μας. Με δυνατούς Συνδέσμους, δυνατή ΟΒΥΕ και δυνατή ΓΣΕΒΕΕ, όλα τα προβλήματά μας θα λύνονται πιο εύκολα.

Δημήτρης Καϊλάρης
(πρόεδρος Συνδέσμου Καβάλας
και μέλος του δ.σ. της ΟΒΥΕ)
Καλησπέρα και από μένα. Δεν θα μακρηγορήσω, δεν υπάρχει λόγος. Ακούστηκαν τόσο ωραία λόγια από τους συναδέλφους, λόγια ψυχής από τον Ιορδάνη που έπρεπε να ακουστούν. Σ΄ ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε της Λάρισας, φίλε Κώστα. Οφείλουμε πολλά και σε σένα, και στον Σύνδεσμό σου και στους συνεργάτες σας.
Θεωρώ ότι η λέξη συνδικαλισμός έχει πια ξεπεραστεί. Ο συνδικαλισμός ήταν άμεσα συνδεδεμένος με συμφέροντα κλαδικά, συντεχνιακά κ.λ.π. Σήμερα ο ρόλος μας είναι περισσότερο κοινωνικός. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κατευθυνθούμε προς τα εκεί. Άρα έχουμε δύο κατευθύνσεις, η μία είναι καθαρά κλαδική: Να γίνονται διευκρινίσεις σε προβλήματα, να δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων, να γίνεται καλύτερη ερμηνεία του Π.Δ., έτσι ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να λειτουργούν έννομα. Η δεύτερη κατεύθυνση, είναι ο συλλογικός, ο κοινωνικός μας ρόλος. Πρέπει να συζητάμε και για όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν.
Μεγάλος ο αγώνας του επίτιμου προέδρου μας και άλλων βέβαια συναδέλφων, πριν από εμάς. Μετά ήρθε και μια καταστροφή, την οποία όμως, εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε. Εμείς οι ίδιοι οικειοποιηθήκαμε εντέχνως αυτό που μας πρόσφερε η νομοθεσία και κατευθύναμε τα πράγματα σε λάθος πορεία, και αυτό ήταν καταστροφικό.
Δύο λόγια για το πώς θα πείσεις ένα παιδί να μπει στο επάγγελμά μας. Πρέπει να πάει σε μια σχολή. Πρέπει να πεισθούν και οι γονείς του να ακολουθήσει το παιδί τους ένα τέτοιο επάγγελμα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δουν κάποια πλεονεκτήματα. Ο γείτονας τους, ο φίλος τους, ο συγγενής τους, που είναι υδραυλικός, έχει ένα αυτοκίνητο για να πηγαίνει στην δουλειά του, τα οικονομικά του του επιτρέπουν να σπουδάσει το παιδί του και γενικά δεν του λείπουν τα βασικά.
Θεωρώ ότι εμείς πρώτα πρέπει να είμαστε σωστοί επαγγελματίες, να προβάλουμε το επάγγελμά μας, αλλά και να κυνηγάμε με κάθε τρόπο αυτούς που ασκούν το επάγγελμά μας παράνομα. Προασπίζοντας τα κλαδικά μας συμφέροντα, θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε συναδέλφους στον Κλάδο μας. Για να το πετύχουμε, πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των συναδέλφων και των πολιτών. Εδώ υπάρχει μεγάλο κενό. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν καν το Π.Δ. που αφορά τον Κλάδο μας…
Νίκος Τάτσιος
(πρόεδρος Συνδέσμου Γρεβενών)
Περιγράφουμε τα προβλήματα. Όλοι μας τα γνωρίζουμε, τα ζούμε καθημερινά. Να συζητήσουμε από εδώ και πέρα και πώς θα τα λύσουμε. Μας λένε, πάση θυσία πρέπει να είμαστε στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι αποφάσεις της Ε.Ε. αυτά που τραβάμε σήμερα; Δεν είναι αποφάσεις του ΝΑΤΟ που γέμισε η Ελλάδα πρόσφυγες; Χωρίς την βάση της Σούδας, δεν θα γινόταν πόλεμος στην Συρία και δεν θα είχαμε τους πρόσφυγες.
Είπε ο προηγούμενος συνάδελφος, ότι ο συνδικαλισμός είναι ξεπερασμένος. Προσωπικά, νομίζω ότι συνδικαλισμός δεν σημαίνει να πηγαίνουμε στα υπουργεία και να συζητάμε. Οι παλιοί συνάδελφοι, μας έμαθαν ότι με θυσίες και αγώνες λύνονται τα προβλήματα… Υπάρχουν δύο τρόποι, ή θα πάμε να συζητάμε για να συζητάμε, ή θα διεκδικήσουμε δυναμικά την λύση των αιτημάτων μας. Μπορεί να μην συμφωνήσουμε όλοι, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος. Κάποιοι θυσιάστηκαν παλαιότερα για να έχουμε εμείς σήμερα σύνταξη και ασφάλεια. Κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν την οργή μας προς τους συναδέλφους που δουλεύουν μαύρα. Πιστεύω ότι πρέπει να φέρουμε κοντά μας στα Σωματεία, όσους συνάδελφους έχουν απομακρυνθεί και να τους καλούμε και στις γ.σ. μας, κι ας μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Μπορούν όμως να πουν την γνώμη τους. Μέχρι εχθές, ήταν κι αυτοί μαζί μας κι αν εξαναγκάστηκαν να περάσουν στην μαύρη εργασία, δεν φταίνε αυτοί. Φταίνε οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.
Τελειώνοντας συνάδελφοι, προτείνω να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων και να συμφωνήσουμε με ποιόν τρόπο θα προωθήσουμε τα αιτήματά μας.

Λάμπρος Αντωνόπουλος
(αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πειραιά)
Θέλω πρώτα από όλα, να ευχαριστήσω και εγώ τον Σύνδεσμο της Λάρισας για την φιλοξενία. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που μίλησαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Είδα, για πρώτη φορά, μια σύμπνοια στον λόγο τους και το χαρακτηρίζω πολύ θετικό στοιχείο. Έχουμε εδώ σήμερα κοντά μας τον δάσκαλό μας, τον Σπύρο Αναγνωστόπουλο, και είμαι χαρούμενος γι αυτό.
Θα αναφερθώ για άλλη μια φορά, στο ότι έχουμε γίνει υπάλληλοι του κράτους σε ό,τι αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό μας πρόβλημα. Είναι το πρώτο μας αίτημα που πρέπει να προωθήσουμε, διεκδικώντας την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.
Έχουμε καταντήσει να βρισκόμαστε σήμερα στον πάτο της Ε.Ε., απολαμβάνοντας τα λιγότερα από όλα τα άλλα μέλη της. Αυτοί τελικά μας ορίζουν τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα κινηθούμε.
Τους παλιούς συναδέλφους μας στον Πειραιά, που έχουν απομακρυνθεί από το Σωματείο μας, προσπαθούμε να τους ξαναφέρουμε κοντά μας. Είμαστε κατάφορα εναντίον αυτών που δουλεύουν «μαύρα», χωρίς να γνωρίζουν το επάγγελμά μας, κάνοντας εργασίες μη πιστοποιημένες και με πολλές κακοτεχνίες.
Σαν Σύνδεσμος, πήγαμε στην Περιφέρεια Πειραιά και τους εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για το πώς θα επιβιώσουμε σαν Κλάδος, θέτοντάς τους και το ερώτημα αν η Περιφέρεια σκοπεύει να κυνηγήσει αυτούς που δουλεύουν «μαύρα». Δεν είδαμε καμία προθυμία από την πλευρά τους να μας βοηθήσουν. Υπάρχει όμως και το κράτος που αν θέλει μπορεί να μας βοηθήσει. Όπως είπε και ο συν. Στουμπούλης στην ομιλία του, η καθιέρωση από την Πολιτεία του επαγγελματικού ΑΦΜ, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Κανένας ιδιώτης να μην μπορεί να αγοράσει οποιοδήποτε υλικό έχει σχέση με την εργασία μας. Δυστυχώς όμως, συνάδελφοι, πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέληση από την Πολιτεία να λυθεί το πρόβλημα, γιατί θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Θέλει να κρατούνται στόματα κλειστά, θέλει να μην υπάρχει άνοδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δευτερολογία του προέδρου Δημήτρη Βαργιάμη

Η σημερινή μας γ.σ. υπήρξε μια καλή συνέλευση, χωρίς εντάσεις, με τοποθετήσεις, με αλληλοσεβασμό. Νομίζω συνάδελφοι ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά και αυτό είναι πολύ θετικό.
Ακούστηκαν κάποιες αναφορές στο μητρώο που δεν έχει η Ομοσπονδία μας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ομοσπονδία μας έχει μητρώο ενημερωμένο, διαχειρίσιμο. Έχουμε αυτήν τη στιγμή, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 70 εγγεγραμμένα σωματεία, με οικονομικά ενημερωμένα να είναι κοντά στα 30. Αυτή είναι η εικόνα του μητρώου της Ομοσπονδίας. Ο συνάδελφος όμως, πήγε παραπέρα και με την ερώτησή του ήθελε να μάθει πόσοι είναι οι υδραυλικοί όλης της χώρας. Κάποτε ο συνάδελφος Βάρδας από το Λασίθι, είχε κάνει πάρα πολλή δουλειά για να φτιάξουμε το Μητρώο του Κλάδου μας. Όταν όμως ζήτησε τα στοιχεία από τους συνδέσμους, δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Κάποιοι από αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν, έρχονται σήμερα και καταγγέλλουν την Ομοσπονδία για την μη ύπαρξη μητρώου στον Κλάδο μας. Το να στήσουμε αυτό το Μητρώο συνάδελφοι, είναι πολύ σημαντικό. Θα μας βοηθήσει να λύσουμε πολλά προβλήματα, ειδικά για το αίτημά μας για την δημιουργία ενός Μητρώου διαχείρισης συντελεστών φυσικού αερίου, που σιγά σιγά έχουν αρχίσει να το υιοθετούν κάποιοι, όχι μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Με το Μητρώο που προτείνουμε, θα υπάρχει μια σύνδεση των συναρμόδιων υπουργείων. Η ύπαρξη και μόνο ενός τέτοιου Μητρώου θα βοηθήσει, πιστεύουμε πολύ, στην μείωση της παραοικονομίας και της μαύρης εργασίας. Θα υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και αμέσως θα μπει ένας φραγμός σε αυτό το κομμάτι της παραοικονομίας, γιατί θα φοβάται ο άλλος να πάει να βάλει την υπογραφή του στην τεχνική έκθεση που κατατίθεται στις κατά τόπους ΕΔΑ, καθώς θα μπορεί πολύ εύκολα να τον βρει η αρμόδια υπηρεσία, αν είναι νόμιμος, αν έχει κόψει νόμιμο παραστατικό κ.λ.π.
Όπως ξέρετε, οι μελέτες για το φυσικό αέριο κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά. Ο πρόεδρος των μηχανολόγων της Θεσσαλονίκης, μας ζήτησε να πάμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και να ζητήσουμε την μη ηλεκτρονική κατάθεση των μελετών. Ξέρετε γιατί; Γιατί είχαν πρόβλημα οι συνάδελφοί του. Του λέω: «αν θέλεις να πάμε μαζί στο υπουργείο, να πούμε και κάτι άλλο, να βγει αυτή η παρανοϊκή διάταξη από το διάταγμα, που μας κατατάσσει εμάς σε “πολίτες δεύτερης κατηγορίας” όπως είπε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που δίνει το δικαίωμα στα μέλη μιας επαγγελματικής ομάδας να μπορούν να υπογράφουν παντού, χωρίς να υποχρεώνονται, όπως εμείς, να χτίσουν τεκμηρίωση και προϋπηρεσία μέσα από τον τζίρο τους».
Συνάδελφοι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έφεραν την χώρα μας εδώ που βρίσκεται σήμερα. Δεν την έφερε ούτε ο υδραυλικός, ούτε η μικρομεσαία επιχείρηση. Η κοινωνική σύνθεση της Βουλής έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο Κλάδος μας συνάδελφοι έκανε βήματα, αλλά πρέπει να πάμε και παραπέρα. Σήμερα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Έχουμε γνώση του τι γίνεται στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από εμάς, πρέπει να το πούμε αυτό. Και στην οργάνωση, και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση…
Επίσης συνάδελφοι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε ελλειμματικοί σε πολλά επίπεδα, δεν είναι μόνο το κομμάτι της παραοικονομίας που σήμερα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της κρίσης που περνάει η χώρα μας… Είπε ο συνάδελφος Καϊλάρης, ότι ο συνδικαλισμός όπως ήταν, έχει την αξία του, αλλά σήμερα πρέπει να πάρουμε και άλλες μορφές δράσης. Να δώσουμε τα εχέγγυα για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να δούμε τι κάνουν οι επαγγελματίες του χώρου μας σε άλλες χώρες. Έχουν κάνει βήματα μπροστά, έχουν οργανωθεί, έχουν στελέχη, έχουν δώσει εχέγγυα στο κράτος… Μήπως, συνάδελφοι της παραδοσιακής αντίληψης, έχουμε υποτιμήσει τον καπιταλισμό; Όταν κάνουμε προτάσεις, πρέπει να λέμε και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι προτάσεις…
Ο συνδικαλισμός είναι στάση ζωής, κι αν η κοινωνία τον έχει απαξιώσει, εμείς έχουμε υποχρέωση να διαχωρίσουμε τη θέση μας, ο χώρος των ΕΒΕ δεν υποστηρίζεται οικονομικά από κανέναν, όποιος συμμετέχει, το ξέρει καλά αυτό ο επίτιμος πρόεδρός μας, πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και το κάνει επειδή το θέλει κι έχει το μικρόβιο του ενεργού πολίτη… Καμμία σχέση με τον παρασιτικό συνδικαλισμό του Δημοσίου. Εμείς αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές, αγωνιζόμαστε για να ζήσει η επόμενη γενιά σε καλύτερες ημέρες.
Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας. Υπάρχουν τρόποι η Πολιτεία να τα πάρει πίσω αυτά τα χρήματα, η Ομοσπονδία έχει δώσει στο κράτος το κίνητρο, να μαζεύονται οι αποδείξεις των τεχνικών επαγγελμάτων από τους καταναλωτές και να αφαιρείται από τους φορολογούμενους ένα αντίστοιχο ποσό. Δεν το κάνουν όμως γιατί το κράτος δεν μπορεί να το υποστηρίξει…
Η απαλλαγή του ΦΠΑ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η πρόταση είναι να υπάρξει μια νονομθετική ρύθμιση έτσι ώστε να καταβάλλεται ο ΦΠΑ κατευθείαν στην πηγή μόλις κοπούν τα τιμολόγια, ξέχωρα από το συνολικό ποσό του τιμολογίου και ο εκδότης του τιμολογίου να μπορεί να εισπράξει τον ΦΠΑ. Να είναι υποχρεωμένος να τον καταβάλλει αυτός που αποδέχεται το τιμολόγιο. Με την μη καταβολή του ΦΠΑ, έχουν κλείσει υγειείς επιχειρήσεις.
Υπάρχει αυτό το περίεργο σε αυτή τη χώρα, να γίνονται νόμοι και με αυτούς τους νόμους, αντί να δίνονται λύσεις, να δημιουργούνται προβλήματα…
Σχετικά με τα υλικά, όταν δεν χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα, υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, πέρα από τον κίνδυνο να βρεθείς εκτεθειμένος απέναντι στον πελάτη αν γίνει κάποια ζημιά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό να επιλέγει με βάση την ποιότητα εργασίας και υλικών και όχι με βάση την τιμή, όπως συμβαίνει τώρα. Γίνονται πάρα πολλές κατασκευές ευτελούς ποιότητας.Με το φυσικό αέριο έχει επιτελεστεί ένα έγκλημα, όπως λέγαμε με τους συναδέλφους στη Δράμα. Στήθηκε η παροχή μιας νέας μορφής ενέργειας, η οποία όμως έγινε με λάθος τρόπο, που την καθιστά τρομερά ενεργοβόρο. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι να γίνει τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού να στηθούν επιτέλους κάποιοι κανονισμοί για την θέρμανση, την ύδρευση και την αποχέτευση. Δεν γίνεται εν έτει 2019 η χώρα να πορεύεται χωρίς κανονισμούς ή με κανονισμούς απαρχαιομένους που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Το φυσικό αέριο, με τη νέα του μορφή, θα φτάσει παντού. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με τα εσωτερικά δίκτυα διανομής. Επειδή πληθυσμιακά οι πόλεις είναι μικρές, οι εταιρείες διανομής αδιαφορούν και δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Στις Σέρρες μπήκε η ΔΕΠΑ, άλλο πρόβλημα εκεί, πάρα πολύ αργή διείσδυση του αερίου, σ’ενα χρόνο έχουν γίνει μόνο 100 συνδέσεις, ξέρουμε πώς λειτουργεί το Δημόσιο… Πρόταση δική μας είναι να δημιουργηθούν πολλές ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), με συμβολή ενός ποσοστού, την εκπαίδευση, από το Δημόσιο, και ο ιδιώτης για να «τρέξει» το δίκτυο και τις συνδέσεις… Διαφορετικά θα πάμε πολύ αργά και το πολυαναμενόμενο θετικό πρόσιμο στις τοπικές οικονομίες, θα αργήσει πολύ να φανεί. Κι εσείς συνάδελφοι μέσα από τους τοπικούς σας άρχοντες θα πρέπει να πιέσετε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τις εγκαταστάσεις επίσης έχουμε πρόβλημα, είχαμε προτείνει από τον Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, λόγω της μακράς πια εμπειρείας που έχουμε, την διοργάνωση σχετικού σεμιναρίου, πώς δηλαδή να γίνονται σωστά οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, να μεταφέρουμε στους συνάδελφους την εμπειρία αυτή. Η Ομοσπονδία πρέπει να προσπαθήσει να στήσει περιφερειακά τέτοια ποιοτικά σεμινάρια για το φυσικό αέριο, με τη βοήθεια και των εταιρειών.
Συν. Αναστασόπουλε σε διαβεβαιώνω πως τηρούμε το καταστατικό της Ομοσπονδίας κατά γράμμα και κυρίως τον νόμο 17/12 που αφορά τον συνδικαλιστικό χώρο των ΕΒΕ. Αν ωστόσο υπάρχει κάποια παρατυπία, σε παρακαλώ πολύ να την αναφέρεις.
Αυτό που είπε ο συν. Ιορδάνης είναι πολύ σημαντικό, στα χρόνια της κρίσης καταφέραμε να κρατήσουμε τον Κλάδο ζωντανό – και σε πολλές περιπτώσεις να τον πάμε και παραπέρα. Και πιστεύω πως αυτό θα φέρει και αποτελέσματα, ας μην απογοητευόμαστε. Πρέπει να χτίσουμε αυτό το περιβόητο όνειρο για τον Κλάδο, είναι κοινό και ανήκει και στις επόμενες γενιές. Δεν θα τα λύσουμε εμείς εδώ σήμερα όλα τα προβλήματα, αλλά να βάλουμε κοινό στόχο και πορεία, με τις όποιες παρεκλήσεις…
Με τις Άδειες, παλέψαμε 30 χρόνια, αλλά πετύχαμε αναβάθμιση…
Ο συνδικαλισμός συνάδελφοι πρέπει να πάει στην επόμενη μέρα. Όσοι Σύνδεσμοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να στήσουν δομές. Αλλιώς θα ακούσουν έναν σύμβουλο σε ένα υπουργείο κι αλλιώς θα ακούσουν εμάς. Θέλουμε και τη δική σας βοήθεια για να δούμε πώς θα αποκτήσουμε τους πόρους αυτούς που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα, όπως θέλουμε και την άποψή σας για την τροποποίηση του Π.Δ. Σχετικά με την προϋπηρεσία, όπως συζητήθηκε και στο δ.σ., πρέπει να δούμε εάν θα τεκμηριώσουμε προϋπηρεσία με βάση το ύψος που ορίζει το Π.Δ. για τα οκτώ χρόνια ή για τα τρία. Υπάρχει μία ασάφεια σχετικά με το αντίστοιχο ποσό και στα τιμολόγια που θα πρέπει να φαίνεται αυτό. Επειδή υπήρξαν διάφορες ερμηνείες ανά τις Περιφέρειες, ετοιμάσαμε επιστολή προς τον γεν. γραμματέα για να μας απαντήσει ξεκάθαρα…
– Κλείνοντας, για τους παλιούς συναδέλφους για να μπορέσουμε να τους φέρουμε κοντά μας, πρώτα απ’όλα θα πρέπει να τα θέλουν και οι ίδιοι.
– Υπάρχει αυτήν την στιγμή ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο επιδοτεί επιχειρήσεις που έχουν κάνει διαγραφή με το ποσό από 12 – 35.000 ευρώ για διάφορα έξοδα.
– Το επαγγελματικό ΑΦΜ πού πρότεινε ο συν. Στρουμπούλης, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όχι μόνο για να διαφυλάξουμε την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή…
Θα κλείσω με αυτό: Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Να μείνουμε ενωμένοι και να αποκτήσουμε ένα σταθερό βηματισμό ο οποίος θα υπάρχει απόθεμα και για τις επόμενες γενιές.

Ομιλίες χορηγών

Γιώργος Χάλας
Grundfos Eλλάς ΑΕΒΕ
(Μέγας Χορηγός)
«Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Σύνεδροι
Η Grundfos Ελλάς ΑΕΒΕ παρευρίσκεται με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον στην συνέλευσή σας καθώς και στο συνέδριο με θέμα το Νερό και την Ενέργεια.
Το νερό είναι παγκόσμια προτεραιότητα.
Η χρήση καθαρού νερού είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ζώντων οργανισμών αλλά και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η λειψυδρία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους. Τα Ηνωμένα Έθνη, εκτιμούν ότι έως το 2025, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές απόλυτης λειψυδρίας και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρουν από το «στρες έλλειψης νερού».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια,με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, διοργανώνεται η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Φέτος στις 22 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είχε ως στόχο να στρέψει την προσοχή μας στη σημασία του νερού, με ιδιαίτερη έμφαση και στόχο για την αειφόρο ανάπτυξη, το καθαρό νερό και την αποχέτευση.
Η αντλία είναι το μηχάνημα που διακινεί το νερό,εκεί που η βαρύτητα,δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της. Η αντλία χρειάζεται για την παροχή πόσιμου νερού, για την απομάκρυνση σε περίπτωση πλημμύρας, για την λειτουργία της θέρμανσης, του κλιματισμού, την διαχείριση των λυμάτων αλλά και σε άλλες πολλές εφαρμογές.
Γεγονός είναι ότι 2 δισεκατομμύρια m3 πόσιμου νερού μπορούν να εξοικονομηθούν, εάν μεταβούμε σε αντλίες μεγάλης ενεργειακής απόδοσης. Με αυτό τον τρόπο,μπορεί να εξοικονομηθεί 4% από την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς 10 % από την παγκόσμια ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται από τις αντλίες και ενώ 90% των αντλιών παγκοσμίως, λειτουργούν αναποτελεσματικά.
Ο στόχος της ΕU του 2020 για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος είναι:
• 20% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα.
• 20% αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
• 20% αύξηση της χρήσης ενέργειας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Grundfos το υποστηρίζει, δεδομένου ότι το νερό είναι η δουλειά και το πάθος μας για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει όραμα και στόχο να βελτιώνει και να αναπτύσσει συνέχεια βιώσιμες λύσεις. Η υπευθυνότητα αποτελεί μέρος του DNA μας, και πιστεύουμε στην Ενεργειακή Βελτιστοποίηση. Συμβάλλουμε στην παγκόσμια βιωσιμότητα μέσω πρωτοποριακών τεχνολογιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και φροντίζουν τον πλανήτη.
Η αειφόρος ανάπτυξη είναι μια από τις αξίες μας, αφορά,τα προϊόντα, τις λύσεις και την τεχνογνωσία μας. Βελτιώνουμε την ενεργειακή απόδοση για το γενικότερο καλό και πιστεύουμε στο καθήκον μας να κάνουμε τη διαφορά σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο με την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν όλους μας.
Στο συνολικό κόστος του κύκλου ζωής των αντλιών, μια έρευνα ανεξάρτητου διεθνή φορέα, έχει δείξει ότι: η αξία κτήσης (αγοράς) αντιπροσωπεύει το 5%, η συντήρηση το 10% και η κατανάλωση ενέργειας το 85%. Το 2017, οι κυκλοφορητές Grundfos υψηλής απόδοσης έφεραν συνολική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 6,6 * δισεκατομμυρίων kWh ή το ισοδύναμο της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ.
Η συνεχής διάδοση των ψηφιακών μέσων, η γνώση εφαρμογών, οι ισχυρές δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης, μαζί με την βαθιά γνώση των προβλημάτων προς επίλυση,των πελατών μας και των τελικών χρηστών, μας επιτρέπουν να συμβάλλουμε στις παγκόσμιες προκλήσεις προσφέροντας λύσεις που χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Από την αποτελεσματική και αξιόπιστη παροχή πόσιμου νερού, στην ανακύκλωση του νερού και τον έλεγχο των πλημμυρών, οι τεχνολογίες και οι λύσεις μας μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά.
Στις αντλίες μας ενσωματώνουμε προηγμένες τεχνολογίες, που δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να λειτουργεί τα συστήματά του οικονομικά και αποδοτικά. Τέτοιες προηγμένες τεχνολογίες είναι:
• Auto Adapt
• Flow Limit.
• Flow Adapt.
• Ηλεκτροκινητήρες τεχνολογίας μόνιμου μαγνήτη.
• Ηλεκτροκινητήρες με ενεργειακή απόδοση ΙΕ5.
• Κυκλοφορητές με συντελεστή ενεργειακής απόδοσης EEI of ≤0.15, ο καλύτερος της παγκόσμιας αγοράς.
Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον αξία στην δουλεία σας, βοηθώντας σας να βελτιώσετε την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων των πελατών σας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με διάφορους τρόπους, όπως την τεχνική εκπαίδευση, τα προϊοντικά σεμινάρια, με ενεργειακούς ελέγχους δίνοντάς σας, την δυνατότητα να υποστηρίξετε απέναντι στους πελάτες σας τις τεχνικές λύσεις που εσείς θα τους προτείνετε.
Σας καλώ λοιπόν,όλοι μαζί να μπούμε στην διαδικασία εκπαίδευσης και αλληλοβοήθειας,ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία στο κομμάτι που μας αναλογεί, ένα καθαρότερο και καλύτερο περιβάλλον βασιζόμενο σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ πολύ»!

Λευτέρης Φωτόπουλος
Calda
Καλησπέρα σας,
Στον απόηχο όλων τους προηγούμενων ομιλητών, έχω να πω ότι μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και οι ομιλίες και οι απόψεις που ακούστηκαν, ήταν ακριβώς αυτά που θα ήθελα κι εγώ να σας πω. Είναι πολλά αυτά που θα έπρεπε ήδη η Πολιτεία να κάνει για εμάς – παρ’όλα αυτά, είναι και τι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για τους εαυτούς μας και για τις επιχειρήσεις μας και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Θα σταθώ σε μία φράση του κ. Βαργιάμη, που μου θύμησε και έναν από τους δύο ιδρυτές της Calda, τον αείμνηστο κ. Γιάννη Διαμαντόπουλο, που το έλεγε πριν από 20 χρόνια: την διά βίου μάθηση.
Είναι το μόνο που μπορεί να μας δώσει υπεραξία και να μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Ούτε οι χαμηλές τιμές, πάντα κάποιος θα βρεθεί να δώσει χαμηλότερη, ούτε η ποιότητα των προϊόντων, πάντα θα υπάρχει κάποιο με καλύτερη. Η υπεραξία που μπορούμε εμείς να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας, είναι η τεχνογνωσία, την οποία ποτέ δεν πρέπει να σταματάμε να επιδιώκουμε, πράγμα που ευτυχώς στις μέρες μας είναι εύκολο να επιτευχθεί. Η εταιρεία μας, που υπάρχει από το 1981, έχει τεράστια τεχνονγωσία και εμπειρία, σε όλο το κομμάτι της θέρμανσης και του κλιματισμού. Εκμεταλλευθείτε την, είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, να διοργανώσουμε από κοινού τεχνικά σεμινάρια, ημερίδες, να σας μεταφέρουμε όλη αυτήν την γνώση που έχουμε.
Κι εμείς μέσα από τη συνεργασία μας θα έχουμε όφελος, αλλά και εσείς οι ίδιοι θα μπορέσετε να πάρετε γνώσεις ώστε να βελτιώσετε την δουλειά σας, την καθημερινότητά σας και να γίνετε πιο αποδοτικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Σας ευχαριστούμε πολύ, για άλλη μια φορά, που μας δώσατε την δυνατότητα να είμαστε χορηγοί και να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας, εύχομαι ό,τι καλύτερο στις εργασίες σας.

Λάκκας Κωνσταντίνος
Διευθυντής πωλήσεων

Amco – Β. Αμβροσιάδου & Σια
Καλησπέρα σας, κ. πρόεδρε, σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,
Η εταιρεία Amco Αμβροσιάδης σας ευχαριστεί για το χρόνο και τον χώρο που μας δίνετε στο συνέδριό σας. Η Amco Αμβροσιάδης είναι η πρώτη εταιρεία, που από το 1965 έφερνε πιστοποιημένο πλαστικό καζανάκι στην Ελλάδα, όπως και το πρώτο εντοιχισμένο ορειχάλκινο καζανάκι. Εκ μέρους της εταιρείας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη στήριξη που μας πρόσφερε ο Κλάδος σας όλα αυτά τα χρόνια. Ανταποδίδοντας, στην αυριανή ημερίδα, η εταιρεία μας θα σας παρουσιάσουμε τα νέα προϊόντα της Kariba και της Amco. Σας ευχόμαστε ό,τι επικοδομιτικότερο για το συνέδριό σας και ό,τι καλύτερο για το μέλλον σας. Ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Υφαντής
Ε. Υφαντής AE
Σε έναν πολύ σύντομο αλλά και πολύ θερμό χαιρετισμό, ο κ. Υφαντής ευχαρίστησε το προεδρείο για την πρόσκληση που του έγινε και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με το συνέδριο, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους ώστε να συμμετέχουν στην κλήρωση που πραγματοποίησε  η «Υφαντής» στα πλαίσια της ημερίδας. Η εταιρεία  προσέφερε 3 δώρα, τα οποία κέρδισαν, κατόπιν κλήρωσης, οι: Ευάγγελος Ζιώγκος, Αθανάσιος Πανταζής Αθανάσιος Ευθυμιάδης.