Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο της ΟΒΥΕ, στις 6 & 7 Απριλίου στη Λάρισα

Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου που μας κοινοποιήθηκε απ΄το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας. Ο «υδραυλικός» θα επανέλθει με αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο επερχόμενο τεύχος Μαΐου – Ιουνίου.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο της ΟΒΥΕ, στις 6 & 7 Απριλίου στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Διόνυσος με την παρουσία δεκάδων μελών – αντιπροσώπων από όλη τη χώρα.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το Σάββατο  6 Απριλίου 2019 με τη τακτική γενική συνέλευση και την εκλογή του προεδρείου αυτής,  το οποίο συνέθεταν οι συνάδελφοι – αντιπρόσωποι: Φώτης Τσαπαδάς – πρόεδρος (σύνδεσμος Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Ντόντος – αντιπρόεδρος (σύνδεσμος Λάρισας), Νίκος Τάτσιος – γραμματέας (σύνδεσμος Γρεβενών) και Παναγιώτης Παπαργύρης – ψηφολέκτης (σύνδεσμος Θήβας). Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ,  Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος  εκφώνησε τον προγραμματισμό δράσης για το έτος 2019.


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων και εταιρειών υποστηρικτών του συνεδρίου. Ειδικότερα, χαιρετισμό στο σώμα απηύθυναν: o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λάρισας- ΟΕΒΕΛ, κ. Δημήτρης Παληογιάννης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών – ΠΟΒΑΣ, κ. Λάζαρος Ασλανίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ, κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Παναγιώτης Νταής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Π.Ε. Λάρισας, κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους,  και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λάρισας, κ. Δημήτρης Τάχος.
Επιπροσθέτως, χαιρετισμό απηύθυνε  στο σώμα ο κ. Γεώργιος Χαλάς – διευθυντής πωλήσεων της Grundfos Hellas (χρυσός χορηγός συνεδρίου),  και ο κ. Βασίλης Γιωτόπουλος, διευθυντής πωλήσεων της ΧΑΛΚΟΡ (μέγας χορηγός), κάνοντας παράλληλα μια εξειδικευμένη παρουσίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο υποστήριξαν ως χορηγοί και οι εταιρείες, Calda Energy, TATA Hellas – Ariston, Elitetherm-Βερβερίδης, Amco  Kariba, Auto Heat  – Υφαντής, VIRAX Μπαρμπέρης, Dimco – Δημοβασίλης.
Σημαντικό γεγονός του συνεδρίου αποτέλεσε, η τιμητική ενέργεια προς την ΟΒΥΕ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιο Καββαθά, ο οποίος απένειμε – παρέδωσε στον πρόεδρο της ΟΒΥΕ, τιμητική πλακέτα με το νέο «εκσυγχρονισμένο σήμα» της ΓΣΕΒΒΕ για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας (1919- 2019).
Οι εργασίες  του συνεδρίου συνεχίστηκαν  σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εργασιών (τακτική 6/4 ΓΣ), και ολοκληρώθηκαν με τις ψηφοφορίες για την έγκριση του προγραμματισμού δράσης 2019, διοικητικού απολογισμού, οικονομικού απολογισμού – έκθεση Ε.Ε., και προϋπολογισμού 2019. Το σώμα ενέκρινε τα προαναφερθέντα με αυξημένη πλειοψηφία σχεδόν απόλυτη.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιελάμβανε την καταστατική συνέλευση, κατά την οποία  ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, ανέλυσε ενδελεχώς τα άρθρα τροποποίησης του καταστατικού, που είχαν διανεμηθεί σε κάθε αντιπρόσωπο. Το σώμα ενέκρινε και επικύρωσε τις τροποποιήσεις του καταστατικού κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις παρουσιάσεις των υποστηρικτών χορηγών και τη διεξαγωγή συνεδριακής συζήτησης και ειδικών παρουσιάσεων για τη διαχείριση του νερού και την εξοικονόμηση  ενέργειας.
Ειδικότερα, το συνέδριο κόσμησε με την παρουσία του, αλλά και την ομιλία του ο καθηγητής του Ε.Μ.Π.(σχολή Μηχανικών) κ. Ευάγγελος Μπαλτάς,  ο οποίος παρουσίασε και αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ευαισθητοποιήσουν, και να μας προτρέψουν έτσι ώστε όλοι μας να σκεφτούμε διαφορετικά σε σχέση με την ορθή χρήση και διαχείριση του πολύτιμου αγαθού- νερό. Εξαιρετική ήταν και η παρουσίαση της Δρ. Σταυρούλας  Τσιτσιφλή για τα δίκτυα ύδρευσης. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι διεξήχθη ένα παραγωγικό συνέδριο με τη συμμετοχή και των μελών της ΟΒΥΕ, το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση για τη διοργάνωση και άλλων συναφών δράσεων στο μέλλον.
Οι εργασίες του συνεδρίου και των συνελεύσεων ολοκληρώθηκαν με την αποφώνηση του πρόεδρου της ΟΒΥΕ, κ. Δημήτρη Βαργιάμη, ο οποίος  ευχαρίστησε όλους του προσκεκλημένους, τις εταιρείες, τον καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Ευάγγελο Μπαλτά, την Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή για την παρουσία τους και τη σημαντική πληροφόρηση τους σε σημαντικά θέματα τόσο για τον κλάδο, όσο και για την κοινωνία, τη χώρα, αλλά και την υφήλιο.
Ολοκληρώνοντας, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον πρόεδρο του Δ.Σ. του συνδέσμου υδραυλικών Λάρισας, Κ. Σαγώνα και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου, και βέβαια και στο Δ.Σ., του συνεταιρισμού Λάρισας – ΥΔΡΩ ΝΕΣΥΘΕΡΜ, για την άψογη διοργάνωση και την πολύ ωραία φιλοξενία τους στους συναδέλφους από όλη τη χώρα. Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές – χορηγούς:

Grundfos Hellas (Χρυσός Χορηγός Συνεδρίου)
Χαλκόρ (Μέγας Χορηγός)
Calda Energy, Tata Hellas – Ariston, Elite Therm- Βερβερίδης, Amco – Kariba, Auto Heat – Υφαντής, Virax Μπαρμπέρης, Dimco Δημοβασίλης

Η εισήγηση του προέδρου, Δημήτρη Βαργιάμη

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι. Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας βιοτεχνών υδραυλικών Ελλάδος. Η φετινή μας Γ.Σ. πραγματοποιείται στην όμορφη πόλη της Λάρισας μετά από πρόταση του ταμία της Ομοσπονδίας και προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Λάρισας, Κώστα Σαγώνα, ο οποίος μαζί με το Δ.Σ. του Συνδέσμου υδραυλικών Λάρισας σήκωσαν και το συνολικό βάρος της διοργάνωσης. Για την όλη προσπάθεια τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, και πολλές ευχαριστίες προσωπικά από εμένα. Επίσης να ευχαριστήσω τις εταιρείες Grundfos – χρυσός χορηγός, ΧΑΛΚΟΡ – μέγας χορηγός, και τους χορηγούς Υφαντής, Amco – Β. Αμβροσιάδου (Kariba), Calda Energy, Ariston, Virax, Elite Therm και Dimco για την στήριξή τους και την συμμετοχή τους στην Γ.Σ. και στο αυριανό συνέδριο.
Η πόλη της Λάρισας συνδέεται με δυο σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς του Kλάδου.
• Στις 13/12/1964 εκλέγεται στην Λάρισα η πρώτη αιρετή διοίκηση της ΟΒΥΕ.
• Στις 15/6/1980 με πρωτοβουλία της ΟΒΥΕ έγινε η πρώτη πανελλήνια σύσκεψη των συνεταιρισμών και αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΕΣΕΥ που εξελίχθηκε στην ΠΟΣΕΥΔ.
Η περίοδος που διανύσαμε στην χώρα από την προηγούμενη Γ.Σ., χαρακτηρίζεται από μετριότητα – και τα όποια θετικά στοιχεία καταγράφονται στην εθνική οικονομία, δεν αποτυπώνονται και δεν πιστώνονται στην πραγματική οικονομία. Η τυπική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες πολιτικές που να πείθουν ότι η χώρα πορεύεται χωρίς την εποπτεία των δανειστών. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του ή δεν έχει κατανοήσει ακόμη πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, ούτως ώστε μέσα από ανάλογες πολιτικές να αλλάξει η πορεία της και να δοθεί προοπτική και ελπίδα, κυρίως στη νέα γενιά, ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί βολεύεται μέσα από την αναπαραγωγή του στρεβλού και παρασιτικού αυτού συστήματος, μέσα από το οποίο διαιωνίζει τη θέση του – και το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να συμμετάσχει στην νομή και διανομή της εξουσίας.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή, αυτή της αδυναμίας του πολιτικού μας κόσμου στο να αναλύσει με ιδεολογική προσέγγιση την σημερινή πραγματικότητα και να μπορέσει έτσι να στήσει ανάλογες πολιτικές. Όλα αυτά δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα και κυρίως την ριζική αλλαγή του πολιτικού καταστατικού χάρτη της χώρας. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνεχίζει να πορεύεται όχι με βάση την ολοκλήρωσή της πολιτικά και οικονομικά, αλλά προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και τα κράτη μέλη της, τα ισχυρά κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, φαίνεται πως πάνω από όλα βάζουν το εθνικό τους συμφέρον, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται σε βάρος των οικονομικά αδύναμων χωρών, οι οποίες οδηγήθηκαν μέσα από την διεύρυνση σε έναν κατηφορικό αγώνα δρόμου. Το δόγμα, η πολιτική λιτότητα είναι μονόδρομος, έχει αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες όπου έχει εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.


Το παραπάνω δόγμα της άγριας λιτότητας πλήττει κυρίως το ίδιο το ευρωπαϊκό κοινωνικοπολιτικό μοντέλο που αποτέλεσε και την πλατφόρμα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επιλογών. Οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολωθεί, έχουν δηλητηριαστεί σκόπιμα από διάφορες αντιλήψεις αλλά και πρακτικές που δίνουν τροφή στους διάφορους εθνοσοσιαλιστές.
Σε αυτή τη κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ευρώπη, το ερώτημα είναι, θα υπάρξει αλλαγή πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής; Και αν υπάρξει αλλαγή πορείας, επί της ουσίας πρέπει να επανακαθοριστούν πάρα πολλά και κυρίως οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία.
Κυρίως όμως: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήσει θεσμούς και διαδικασίες αναδιανομής πλούτου και πλεονασμάτων μεταξύ των κρατών-μελών, αν δεν λειτουργήσει με όρους αυτοπροστασίας ως σύνολο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και στις περιβόητες αγορές, αν δεν ξαναδημιουργηθεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας (για το οποίο ξεχωρίζει η Ευρώπη παγκοσμίως) και αν δεν υπάρξει οικονομική δημοκρατία, τότε νομίζω ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι αβέβαιο. Ας ελπίσουμε όμως ότι μπροστά στο φάσμα της καταστροφής, ως απόρροια των πολιτικών που ακολουθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα υπάρξουν και θα ενεργοποιηθούν δυναμικές που θα αναμορφώσουν και θα κατοχυρώσουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικών, που θα σώσουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Κατά την περίοδο της κρίσης, εντέχνως από διάφορους κύκλους, υπήρξε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει έντονη φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, και για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, η στόχευση έγινε για να στρέψουμε την κοινή γνώμη αλλού και όχι στους πραγματικούς φοροφυγάδες. Στην δεύτερη περίπτωση, ο στόχος είναι να υπάρξει συρρίκνωση των Μ.μ.Ε. και περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς, και κυρίως να αφαιρεθεί και άλλο οικονομικό κομμάτι από το μεσαίο στρώμα της χώρας. Αν δεχθούμε την παραπάνω αντίληψη και πάμε σε μια μορφή ευθανασίας μεγάλου αριθμού των Μ.μ.Ε. της χώρας, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της κοινωνίας. Αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση περαιτέρω ενός κομματιού της κοινωνίας, κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού της χώρας, αύξηση της μετανάστευσης των νέων και άλλα.
Εξάλλου, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, ο μέσος όρος των Μ.μ.Ε. στην Ευρώπη είναι 96,6, ενώ στην χώρα μας το νούμερο αυτό είναι 99,6. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Μ.μ.Ε. δίνουν το 85% των θέσεων εργασίας και το 67% της προστιθέμενης αξίας στην χώρα μας.
Και ενώ στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος της χώρας διατυμπανίζει ότι η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, το μόνο που πραγματοποιούν είναι να βάζουν τα προβλήματα κάτω από χαλί και να μη προχωρούν σε τολμηρές θεσμικές αλλαγές, με στόχο τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό της χώρας.
Εκτός από τα μεγάλα ζητήματα της υπερφορολόγησης, της υπερχρέωσης και της μη πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, που πρέπει σαν χώρα να λύσουμε άμεσα, επιβάλλεται να πάμε και σε νέες μορφές οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας, αν θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Η στόχευσή μας δεν πρέπει να είναι μόνο προς τις δομές του κράτους, αλλά και προς τις ίδιες τις επαγγελματικές μας ενώσεις, με νέες αντιλήψεις, για να προσθέσουμε και νέους ρόλους στην δράση τους.
Το χτίσιμο λοιπόν του νέου παραγωγικού μοντέλου μπορεί να ξεκινήσει από τα τεχνικά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα, γιατί υπάρχει ήδη μια θεσμική δομή, μια βάση, η οποία όμως χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Σε αυτό το χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για κοινές δράσεις και μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς πολλά προβλήματα είναι κοινά. Υπήρξε λοιπόν από το 2011 μια προσπάθεια θεσμικών αλλαγών στον παραπάνω χώρο των αδειοδοτημένων τεχνικών επαγγελμάτων, και ενώ με το νόμο 3982/2011 μπήκαν οι σωστές βάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ήρθε στη συνέχεια η δευτερογενής νομοθεσία, μέσα από τα προεδρικά διατάγματα, που αντί να λύσουν προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε περισσότερα. Η ριζική αλλαγή συνολικά του θεσμικού νομοθετικού πλαισίου που θα ξεκινάει από την εκπαίδευση, την σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία, την εξορθολογισμένη πρόσβασή της στην αγορά εργασίας, το στήσιμο των οποίων προγραμμάτων (είτε αυτά αφορούν θέσεις εργασίας είτε αφορούν επενδυτικά προγράμματα), τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (που σήμερα υπάρχουν δυστυχώς σε υποτυπώδη μορφή). Και θα ολοκληρώνεται αυτή η ουσιαστική παρέμβαση με ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα δια βίου μάθησης, για να βοηθάει με τρόπο ευέλικτο, την υποστήριξη προς τις Μ.μ.Ε. και τους αυτοαπασχολούμενους, να έχουν μια διαρκή πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και τις επιχειρηματικές αλλαγές γενικότερα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εκτός από το φορολογικό το ασφαλιστικό, την υπερχρέωση, την απουσία χρηματοδότησης, είναι η διόγκωση της παράτυπης οικονομίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα μόνιμο φαινόμενο, λόγω της δραματικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου, της μη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών, του ελλειμματικού και στρεβλού νομοθετικού πλαισίου, της μη ύπαρξης κινήτρων προς τους καταναλωτές, αλλά και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια πραγματικότητα και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτή η επιβίωση, μας φαντάζει δύσκολη. Η ενημέρωση και επιμόρφωσή μας στις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές που συντελούνται στο επάγγελμα, γίνονται με αποσπασματικό τρόπο χωρίς ένα ενιαίο μηχανισμό σε μόνιμη βάση.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως, για πρώτη φορά στην χώρα μας, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και εξέλιξης είκοσι επαγγελμάτων, μέσα σε αυτά και το δικό μας, από την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια εργαλειοθήκη, η οποία θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση και θα μας παρέχει πληροφορίες για τεκμηρίωση θέσεων και δράσεων προς κάθε κατεύθυνση. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με μαγικό τρόπο σε χρόνο μηδέν, δεν θα μας βρει σύμφωνους. Πιστεύουμε πως χρειάζεται διαρκής συλλογική προσπάθεια και δράση, χωρίς αποκλεισμούς, με όραμα και σχέδιο, για να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα στον Κλάδο μας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και κατασκευές προς τους καταναλωτές, μέσα από ασφαλιστικές δικλίδες, θα δίνει κίνητρα και προοπτική στους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα και να μείνουν στη χώρα. Πρέπει να στραφούμε και σε ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης, συνεργειών και δράσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειες, δήμοι). Και πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι η δράση της αυτής της διοίκησης της Ο.Β.Υ.Ε., είναι στο σύνολό της προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσοι πιστεύουμε βαθειά στην Ελλάδα και τις δυνατότητές της να βρει το δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα ισχυρή και ακμαία στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, πρέπει να βρούμε και το βηματισμό και την δράση, μέσα από εθνική προσπάθεια, με συνεννόηση και συναίνεση, με διαρκή αγώνα και θυσίες, να δώσουμε στη χώρα αυτό που τις αξίζει με βάση και την ιστορική της κληρονομιά. Γιατί όπως είπε και ο Μπέρτολ Μπρεχτ, «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει είδη χάσει».

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων

Κων/νος Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Καλησπέρα σας,
Καλώς ήλθατε στην Θεσσαλία, καλώς ήλθατε στην Λάρισα, να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε την Λάρισα για να κάνετε την εκδήλωσή σας, προσωπικά νιώθω περίεργα και ευχάριστα, καθώς είμαι γόνος υδραυλικής οικογένειας. Ο πατέρας μου ήταν υδραυλικός και έχω μεγαλώσει με υδραυλικούς, ξέρω πράγματα και έχω και εικόνα της πραγματικότητας… Θέλω να καλωσορίσω και τον πρόεδρο, τον φίλο μου, ο οποίος είναι πανταχού παρών και πραγματικά δίνει μεγάλο αγώνα…
Αν δεν έχεις εικόνα της πραγματικότητας, δεν μπορείς να νομοθετήσεις, δεν μπορείς να δώσεις την ώθηση… Στις δύσκολες στιγμές, για να μπορέσεις να επανέλθεις στην κανονικότητα, να μπορείς δηλαδή να έχεις δουλειά, να βγάζεις τόσα όσα χρειάζονται για να μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια, να ικανοποιείς τις υποχρεώσεις σου, αλλά ταυτόχρονα να προσδοκάς και σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, μια ασφάλεια, μια υγειονομική περίθαλψη ευπρεπή, πρέπει να παίρνονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Δεν μπορεί εταιρείες που δραστηριοιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα, να έχουν φορολογική βάση σε γειτονικές χώρες, επειδή έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα οι υγιείς επιχειρήσεις που παραμένουν στη χώρα, να μην μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Άλλο να πληρώνεις 40% και 45%, κι άλλο να πληρώνεις 12%… Άρα, τι πιο λογικό, να γίνει μια έντιμη συμφωνία: Να χαμηλώσουν οι φορολογικοί συντελεστές – με αυτή την φορολογία, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη. Θα βρεθούν τρόποι για φοροδιαφυγή… Το είπε πολύ σωστά ο αντιπρόεδρος, αυτά που ζούμε με τη φοροδιαφυγή, γίνονται πλέον για επιβίωση. Κάποτε μπορεί να γίνονταν για άλλο λόγο, αλλά τώρα, γίνονται για επιβίωση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το παρελθόν, καλό είναι να ξέρουμε τι γινόταν αλλά πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε το καινούργιο, όχι για να πολεμήσουμε το παλιό, το παλιό πέρασε. Άρα, μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για να μπορέσει να σταματήσει η μαύρη εργασία, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει εργασία. Και, έντιμη συμφωνία, «κύριοι, είναι 12%, πληρώστε το».
Το ασφαλιστικό, είναι μεγάλο ζήτημα. Όσοι είναι κάτω από 50 ετών, αν πάει έτσι η οικονομία, δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη. Είναι ξεκάθαρο – ή η σύνταξη θα είναι για ηλιόσπορους… Κι ούτε θα υπάρχει -κατ’επίφασιν- δωρεάν παιδεία, κατ’ επίφασιν δωρεάν υγεία και όλα αυτά. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πρέπει να παράξουμε. Και για να παράξουμε πρέπει να υπάρχουν και τα εργαλεία, και ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Είναι ασφαλιστικές και φορολογικές μειώσεις.
Βέβαια, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Κακονομία, πολυνομία, γραφειοκρατία… αυτά είναι τροχοπέδη. Γιατί όλοι ψάχνονται γραφειοκρατικά μέσα στην πολυνομία και την κακονομία, παλεύουν για το δέντρο και χάνουν το δάσος. Η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, στοιχίζει 150.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε ταχύτητα και να συγχρονιστούμε με την εποχή μας. Εμείς στην Περιφέρεια εδώ της Θεσσαλίας βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, δε σταματήσαμε. Έχουμε πάνω από 4.780 έργα σε μια 8ετία, πάνω από 5 δις. έργα, είτε είναι δρόμοι, είτε είναι νοσοκομεία, τα έργα αυτά είναι βοήθεια προς τον κόσμο. Όλοι μας είμαστε ένας κρίκος μιας παραγωγικής αλυσίδας. Όλοι συμβάλλουν, κανένας δεν περισσεύει, γιατί όλα πέφτουν ξανά στην αγορά. Αλλά χρειάζονται πλέον έντιμες εξηγήσεις και ριζοσπαστικές λύσεις. Το ζήτημα σήμερα, δεν είναι πώς θα βοηθήσουμε με επιδόματα. Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις, να μπει νέο χρήμα στην αγορά, για να μπορέσει να υπάρξει η άνοδος. Εμείς, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεργαζόμαστε και σε άλλα ζητήματα, όπως είναι οι εξετάσεις. Το σύστημα των εξετάσεων, μέχρι να εφαρμοστεί, μέχρι να αποκωδικοποιηθεί ο νόμος για να μπορέσουμε να τον εφαρμόσουμε, πάσχει. Παρ’ολα αυτά εμείς εδώ προχωρήσαμε, δεν έχουμε αναμονές και κάναμε τις εξετάσεις για όλα τα επαγγέλματα, γίνεται προσπάθεια, με τη βοήθεια βέβαια πολλών ανθρώπων. Έχουμε ευελιξία ως τοπική αυτοδιοίκηση και έχουμε και πολύ καλή συνεργασία με τους προέδρους και τους συλλόγους, διαφορετικά θα οχυρωνόταν ο καθένας πίσω από την νομοθεσία, δεν θα προχωρούσε τίποτα, κανείς δεν θα είχε άδεια, δε θα δούλευε κανείς και όλοι θα ήταν παράνομοι, θα γίνονταν οι καταγγελίες… Θα γινόταν ένας εμφύλιος πόλεμος. Είπε ο πρόεδρος, οτι κάποτε πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, πρέπει να πάμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση, να μπορεί ο κάθε πολίτης, συνεργαζόμενος με τις περιφέρειες και με τους δήμους να νομοθετεί θεσμικά για μικρά ζητήματα που άπτονται των περιφερειών και της καθημερινότητας. Καθημερινά, όλοι ταξιδεύουν στην Αθήνα, δεν γίνεται έτσι, δεν μπορεί να πάει έτσι η κοινωνία μπροστά.
Αυτά είχα να πω, να σας ευχαριστήσω, εμείς είμαστε μαζί σας όπου μπορούμε να συμβάλλουμε, έχουμε μια κοινή, εθνική κατεύθυνση με τον Κλάδο, να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές και να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρέπει οι δουλειές να μείνουν εντός συνόρων, δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να χρησιμποιούν όλα τα εργαλεία και τα προνόμια που τους προσφέρει η χώρα αλλά να φορολογούνται στη Βουλγαρία, να παίρνει η Βουλγαρία τζάμπα λεφτά, κι όσοι είναι εδώ να νιώθουν κορόιδα. Αυτό δε θα σταματήσει με νόμους, αυτό θα σταματήσει με τη λογική, και η λογική λέει πως πρέπει να σταματήσει αυτό το φορολογικό κόλπο με τις διαφορές των συντελεστών.
Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

Αθανάσιος Αδαμόπουλος (Αντιδήμαρχος Λάρισας)
Καλησπέρα σας, να σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό του Δημάρχου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το συνέδριο αυτό γίνεται στην πόλη μας, είμασταν σε στενή επικοινωνία με τον συντοπίτη μας, τον Κώστα Σαγώνα για την επιχορήγησή του. Να καλωσορίσω τους συναδέλφους που ήρθαν από μακριά. Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν την πόλη μας, και για την εξωστρέφεια αλλά και για την προβολή της. Θέλω επίσης να σας δώσω συγχαρητήρια για το περιεχόμενο του συνεδρίου, καθώς η εξοικονόμιση του νερού και των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας, πιστεύω θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Όσον αφορά την πρωτοβουλία από τον πρόεδρο, να πω ότι ο δήμος Λαρισαίων δαπανά γύρω στα δύο εκατ. ευρώ το χρόνο για εργολαβίες συντηρήσεων, ιδιαίτερα σχολικών κτιρίων, άρα σίγουρα αυτές οι προτάσεις θα είναι σημαντικές τόσο για την καταγραφή όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο συνέδριό σας. Εύχομαι να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για την αναβάθμιση του Κλάδου σας.

Γεώργιος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ)
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ξεκινώντας την ομιλία του, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προεδρείου της Συνομοσπονδίας και αναφέρθηκε στην μεγάλη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σχεδόν συνέπεσε με την γ.σ. της ΟΒΥΕ. Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε επίσης στον σηματικό ρόλο και στους αγώνες της ΓΣΕΒΕΕ για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με αίμα και θυσίες, διηγούμενος περιστατικό από τα πρώτα χρόνια δράσης της Συνομοσπονδίας, όταν, κατα τη διάρκεια κινητοποίησης, έπεσαν νεκροί από σφαίρες τρεις διαδηλωτές, μεταξύ τους και ο επικεφαλής και σημαιοφόρος της διαδήλωσης, που ήταν υδραυλικός. Στη μνήμη του, ζήτησε από τους συναδέλφους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ, θα τοποθετηθεί στήλη μνήμης στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, στο σημείο όπου έπεσαν οι τρεις αγωνιστές εκείνη την ημέρα, καθώς είναι αναγκαίο να κρατιέται η μνήμη εκείνων που, από το 1919 μέχρι σήμερα με τους αγώνες τους κατόρθωσαν να κάνουν την ΓΣΕΒΕΕ την μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της χώρας με 140.000 φυσικά πρόσωπα μέλη, 57 τοπικές ομοσπονδίες, 28 κλαδικές ομοσπονδίες, μία συνομοσπονδία συνταξιούχων και 1.250 πρωτοβάθμιες ενώσεις.
«Η ΓΣΕΒΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν κοντά και στον εργαζόμενο. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εορταστική εκδήλωση της Συνομοσπονδίας, “το διάστημα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, είναι τόσο κοντινό που έχει πάιξει ρόλο στην κοινωνική συνοχή”. Σε όλες τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτός που έπαιζε τον σημαντικό, τον ενωτικό ρόλο, βρίσκοντας τη χρυσή τομή, ήταν η ΓΣΕΒΕΕ. Οι ΕΒΕ, στην πλειοψηφία, για να μην πω στο σύνολο, δουλεύουμε υπο τις ίδιες συνθήκες με τον εργαζόμενο.
Σήμερα η ΓΣΕΒEΕ είναι ο εθνικός κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, είναι μέλος της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των μικρομεσαίων επιχηρήσεων, εκπροσωπούμαστε στην ευρωπαϊκή οικονoμική και κοινωνική επιτροπή, έχουμε επαφή με άλλες αδελφές συνομοσπονδίες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και, μέσα από την Ακαδημία Αβινιόν, ένα ινστιτούτο αντίστοιχο με το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, προσπαθούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να κάνουμε μελέτες και έρευνες ώστε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των ΜμΕ, των μικρών και των πολύ μικρών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι διαφορές είναι πολύ μικρες, 99, 9% είναι το ποσοστό των ΜμΕ στην Ελλάδα, 98,6 % είναι στην Ε.Ε. Αυτό που θα πρέπει εμείς στην Ελλάδα να αρχίσουμε να συζητάμε έντονα, είναι οι «συστάδες επιχειρήσεων» η συνένωση συναφών επιχειρήσεων έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές… Το μεγάλο όμως στοίχημα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί μας, πρέπει να αντιληφθούν οτι είναι άλλο πράγμα να σκέφτεσαι ως παραγωγός πλούτου και άλλο να είσαι πολτικός και να μην έχεις παράξει ποτέ στη ζωή σου ούτε ένα ευρώ. Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το τέλμα. Επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα τρία μεγάλα προβλήματα: Υπερφορολόγιση, υπερχρέωση και χρηματοδότηση. Το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί πάνω από το δημόσιο, υπάρχουν 220 δις ληξηπρόθεσμα προς το δημόσιο χρέη. Οι τράπεζες, παρ’όλη την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν έχουν επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ούτε ένα ευρώ. Ελπίζουμε πως θα ψηφιστεί ο νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και για πρώτη φορά θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και των ΕΒΕ που έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια – αλλά πάλι ως πολίτες Β’ κατηγορίας, σε αντιδιαστολή με τα φυσικά πρόσωπα. Διαχρονικά η Πολιτεία δεν αντιμετώπιζε, ως όφοιλε, την ΜμΕ σαν πρωταγωνιστή. Δεν υπάρχει κοινωνία και οικονομία που να μην έχει ΜμΕ, πρέπει να τις στηρίξουμε. Έχουμε, -και πρέπει να είμαστε όλοι μας περήφανοι γι ‘αυτό- το 87% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 1.800.000 εργαζόμενοι, δουλέυουν σε επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, παράγοντας το 75% της προστιθέμενης αξίας στη χώρα, όταν στις μεγάλες επιχειρήσεις, δουλεύουν 250.000. Χωρίς καμία αντιζηλία ή αντιπαλότητα, η χώρα για να πάει μπροστά μας χρειάζεται όλους, αλλά ποιος έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία;
Κι έρχομαι στο τρίτο θέμα που έθεσα, στη χρηματοδότηση: Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και ξεφεύγουν από την ανάγκη του τραπεζικού συστήματος. Το «πακέτο Γιούνκερ» οι ΜμΕ, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν γιατί έχει δύο προϋποθέσεις, τον ισολογισμό και τις εγγυήσεις, που οι ΜμΕ δεν μπορούν να καλύψουν. Επομένως, εμείς χρειαζόμαστε εργαλεία χρηματοδοτικά προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες. Μικρά, επενδυτικά δάνεια, και τα ΕΣΠΑ είναι καλά, αλλά να τρέχουν, με γρήγορες και απλές υλοποιητικες διαδικασίες, όχι να μένουν στα χαρτιά. Πρέπει να υπάρξει τράπεζα με ειδικό σκοπό να στηρίξει την μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα. Όπως πρέπει να λυθεί και το μεγάλο πρόβλημα των κατασχέσεων των τραπεζικών μας λογαριασμών. Πρέπει να υπάρξει ακατάσχετος, τροφοδότης λογαριασμός για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας οι ευρωπαίοι, και δεν εννοώ να «ξεπλένουμε μαύρα», ο έλεγχος της νομιμότητας μπορεί να γίνεται πλέον πολύ εύκολα είτε μέσω POS, είτε μέσω της διατραπεζικής λειτουργίας κ.ο.κ.
Και βέβαια όσον αφορά το ασφαλιστικό, κι αυτό, για κέρδη πάνω από 20.000 ευρώ, λειτουργεί ως δεύτερο φορολογικό – και μάλιστα χωρίς το αντίστοιχο αντίκρυσμα σε παροχές του ασφαλισμένου, συνταξιούχου κλπ. Τα έχουμε πει στις αρμόδιες επιτροπές και στη Βουλή, υπάρχει κάποια βελτίωση που περιμένουμε.
Να πούμε όμως τώρα και για τις δικές μας ευθύνες. Σύμφωνα με τα κέρδη, το 85% των ασφαλισμένων συναδέλφων έχουν δει να αφομοιώνεται η ασφαλιστική εισφορά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, είχαμε πιέσει και είχαμε πάρει τη δέσμευση, ότι όποιος πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές από 1.1.2017, την 1.1.2018 θα έχει ασφαλιστική ικανότητα – όχι ενημερότητα, ικανότητα. Από 1.1.2018, εν αναμονή των 120 δόσεων, υπάρχει πάλι μια στάση πληρωμών από εμάς. Τα έσοδα του Ταμείου είναι μειωμένα κατά 130 εκατομμύρια ευρώ μηνιαία. Αυτό, οι πιστωτές το βλέπουν και το βάζουν ανάποδα στη διαπραγμάτευση, βαφτίζοντάς μας κακοπληρωτές, που περιμένουν τη ρύθμιση για να ξαναμπούν στο σύστημα. Από αυτό το βήμα λοιπόν, καλώ τους συναδέλφους, όσο είναι δυνατόν, να πληρώσουν τις εισφορές τους για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου που διανύουμε. Για να πετύχουμε την επιθυμητή ρύθμιση, πρέπει να αποδείξουμε στους πιστωτές πως αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει. Από όσο ξέρω από το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων, το 2019 δεν θα υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως δεν θα υπαχθούν και στην ευεργετική ρύθμιση όσοι έχουν οφοιλές το 2019, και σας παρακαλώ να το μεταφέρετε αυτό στα σωματεία και στους συναδέλφους, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα εάν και εφόσον ψηφιστεί ο νόμος.
Είμαστε στο πλευρό των κλαδικών ομοσπονδιών διαχρονικά, το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε και μία συνάντηση – σύσκεψη των κλαδικών ομοσπονδιών της ΓΣΕΒΕΕ, των τεχνικών επαγγελμάτων, γιατί υπάρχει πεδίο δράσης στη νέα εποχή εάν όλα πάνε καλά. Οι κατασκευές είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα, απο πλευράς όμως όχι νέων κατασκευών καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων κτιρίων, αλλά από πλευράς εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του γερασμένου κτιριακού εξοπλισμού. Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει για τα τεχνικά επαγγέλματα μεγάλο πεδίο δράσης – και ένα από τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ, εδώ και τρία χρόνια, εκτός από το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και τη βελτίωση της λειτουργίας του, είναι να τρέξει και το «Εξοικονομώ στην επιχείρηση», ένα αντίστοιχο δηλαδή πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση και των επιχειρήσεων».


Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, απένειμε στην ΟΒΥΕ αναμνηστική πλακέτα για τα 100 χρόνια δράσης της Συνομοσπονδίας, παρουσιάζοντας και το ανανεωμένο, σύγχρονο έμβλημά της.

Δημήτριος Παληογιάννης, (Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας)
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους καλωσόρισε στην πόλη και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, προσθέτοντας πως όντως υπάρχουν προβλήματα, αλλά σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον Δήμο, γίνεται προσπάθεια, σε τοπικό επίπεδο και για κάθε Κλάδο, αυτά τα προβλήματα να περιοριστούν. Επαίνεσε τον δυναμισμό του κλάδου των υδραυλικών που αποδείκνυε η γεμάτη αίθουσα, λέγοντας πως αυτό δείχνει πως, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως και η θέληση να αντιμετωπιστούν.

Λάζαρος Ασλανίδης
(Α’ αντιπρόεδρος ομοσπονδίας αλουμινοκατασκευαστών)
Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, αφού απηύθυνε χαιρετισμό και μετέφερε τις ευχές για καλή επιτυχία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Θεόφιλο Παγιάτη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, και ευχαρίστησε το προεδρείο για την πρόσκληση, ανέφερε:
«Θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του κ. Καββαθά, στο ότι δηλαδή πρέπει να εκσυγχρονιστούμε. Πρέπει 100% να το επιδιώξουμε αυτό, και εμείς και οι επιχειρήσεις μας αλλά και το προσωπικό μας, μέσα από το μεγάλο και βασικό κομμάτι της μαθητείας. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στις εξελίξεις του Κλάδου μας. Αλουμινάδες, υδραυλικοί, είμαστε συνάδελφοι, συναντιόμαστε καθημερινά στον ίδιο εργασιακό χώρο, θα ήταν πολύ ωραίο αυτή μας την συνεύρεση να την εξελίξουμε και σε άλλο επίπεδο, στην επόμενη γενιά. Σας εύχομαι κι εγώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και, επιστρέφοντας οι αντιπρόσωποι στις πόλεις σας, να μεταφέρετε τα μηνύματα της σημερινής σας δουλειάς. Πρέπει τα σωματεία να μεγαλώσουν όσο γίνεται περισσότερο, με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη.

Γεώργιος Φωτιάδης (Διευθυντής Συνεταιρισμού Λάρισας)
«Να σας χαιρετήσω κι εγώ εκ μέρους του ΝΕΣΥΘΕΡΜ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είσαστε όλοι εδώ στην πόλη μας για το συνέδριο της Ομοσπονδίας. Έχω τη χαρά να βλέπω πολλούς συναδέλφους, φίλους και γνωστούς, παρά το σύντομο των ημερών γνώρισα και θα γνωρίσω και άλλους από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Θέλω να μείνω περισσότερο στην αυριανή ημέρα, του συνεδρίου. Θα έχουμε δύο πολύ σημαντικές εισηγήσεις που αφορούν τη διαχείριση του νερού και την ενέργεια. Και κάτι ακόμα σημαντικό, μπαίνουμε συνάδελφοι, όλοι, σαν επαγγελματίες, καθημερινά στα σπίτια κατά εκατοντάδες. Μπορούμε με τον δικό μας τρόπο να δώσουμε, με απλό τρόπο στον ιδιώτη και τον καταναλωτή το στίγμα τι πρέπει να κάνει, πώς μπορεί να βοηθήσει, για το μέλλον μας, για την διαχείριση της ενέργειας, την πράσινη ενέργεια και όλο αυτό το κομμάτι που απασχολεί όλους μας. Μπορούμε από την πλευρά μας να αναβαθμίσουμε την δουλειά μας, να δώσουμε μια ποιοτική διάσταση, να συνεργαστούμε σαν Ομοσπονδίες και κατά τόπους αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι, θέλουμε να επικοινωνήσουμε, να βρούμε ίσως κάποιες κοινές γραμμές ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας πιο ποιοτική και να περάσουμε στο κοινό κάποια μηνύματα που το αφορούν και να τα διαχειριστούμε ανάλογα. Καλή συνέχεια στις εργασίες».

Σπύρος Αναγνωστόπουλος, (Επίτιμος πρόεδρος ΟΒΥΕ)
«Συνάδελφοι, εάν νομίζατε πως επειδή κάνατε την συνέλευση στη Λάρισα δεν θα ερχόμουν, κάνετε λάθος, να ξέρετε ότι όσο μπορώ, και με μαγκούρα, θα έρχομαι!
Είχα ειδικό λόγο που ήρθα, θα τον αναφέρω σε δεύτερη φάση. Στην πρώτη θέλω να κάνω μία αναφορά σε μία μεγάλη επέτειο. Στις 25 Μαΐου του 1989, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ υπογράφει το σχέδιο του ΠΔ 38/91. Είναι το διάταγμα που το βάλανε στο κρεβάτι του Προκρούστη αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει. Η κατάκτηση αυτή έχει τρεις μεγάλες σημασίες: Πρώτα-πρώτα την επιβράβευση ενός αγώνα 30 χρόνων, με πρώτο θέμα, το μεγάλο μας πρόβλημα, τις Άδειες. Καταφέραμε με αγώνες, με πείσμα, με μέθοδο, με επιχειρήματα, να φτιάξουμε ένα θαυμάσιο Προεδρικό Διάταγμα. Και ήταν θαυμάσιο γιατί το φτιάξαμε εμείς και όχι οι καλαμαράδες των υπουργείων, με μία καθαρή πολιτική θέση, ένα θαυμάσιο κείμενο του οποίου, παρά τις τροποποιήσεις, ο κορμός παραμένει. Η δεύτερη σημασία είναι πως βάλαμε μία τάξη στον Κλάδο. Και η τρίτη είναι, πως αυτό το ΠΔ είχε ένα στόχο: να βελτιωθεί η ποιότητα των εγκαταστάσεων. Αυτό γιορτάζουμε φέτος…
Τώρα, ήρθα στη Λάρισα για έναν ακόμη λόγο. Αισθάνομαι συγκίνηση για αυτή την πόλη. Έχει σημαδέψει την πορεία του Κλάδου. Η Ομοσπονδία, λέμε, είναι η μάνα των συνδέσμων και των συνεταιρισμών… Ε, λοιπόν η Ομοσπονδία δεν είναι η μητέρα του Συνδέσμου της Λάρισας: η Λάρισα είναι η μητέρα της Ομοσπονδίας! Η Λάρισα είναι από τους λίγους συνδέσμους που προϋπήρχαν της Ομοσπονδίας, με την Καβάλα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη τον Πειραιά και την Πάτρα. Κάπου είχαμε και τα Χανιά, τα χάσαμε για λίγο, τα ξαναβρήκαμε πάλι. Αυτοί οι έξι φτιάξαμε την Ομοσπονδία. Δεύτερον, το είπε και ο πρόεδρος, η πρώτη γενική συνέλευση έγινε εδώ, στη Λάρισα, η πρώτη αιρετή διοίκηση εκλέχθηκε εδώ. Εδώ έγινε η σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της ΠΟΣΕΥΔ. Όσο εμείς «οι φωστήρες» προσπαθούσαμε να βγάλουμε την Άδεια, την Υπεύθυνη Δήλωση κλπ, εδώ στη Λάρισα, ο φίλος μου ο Κώστας ο Κουτσαφύρας με τα παλληκάρια του, την είχαν κερδίσει, κανένα κτίριο δεν συνδεόταν με το δίκτυο εάν δεν πήγαινε Υπεύθυνη Δήλωση. Στην Λάρισα αναπτύχθηκε το συνεταιριστικό κίνημα μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας, από το 1975 και μετά, και εδώ, υπήρχε πριν από όλα αυτά ο Συνεταιρισμός, ένας εδώ και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα ιδρύθηκε η πρώτη και η μόνη «βαριά βιομηχανία» του συνεταιριστικού κινήματος. Έγινε μια προσπάθεια και στη Χίο με ηλιακούς θερμοσίφωνες κλπ, αλλά δεν ευδοκίμησε, όπως εδώ. Συνάδελφοι, κάποιος από σας μου έγραψε στο facebook στα γενέθλιά μου «σου χρωστάμε πολλά». Απάντησα, «δε ξέρω τι σας έδωσα, εκείνο που ξέρω είναι ότι εγώ πήρα περισσότερα» – γιατί πήρα, από όλους σας. Είμαι ευγνώμων στον Κλάδο που με αγαπά και με τιμάει, και γι’ αυτό είμαι και θα είμαι όσο μπορώ, εδώ.
Ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο, «Συνεταιρισμοί και κοινοπραξίες υδραυλικών», έχω πολλά να πω, όχι θεωρητικά, αλλά από εμπειρία – και ό,τι δεν καταγράφεται, χάνεται.
Αναπτύξαμε το μεγαλύτερο αστικό συνεταιριστικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση στη χώρα, καταγράφοντας, τότε, και θετικές και αρνητικές εμπειρίες. Πρέπει όλα αυτά να καταγραφούν, διαφορετικά θα χαθούν και θα έρθουν οι νεότεροι και θα κάνουν τα ίδια λάθη, γιατί εμείς δεν βρήκαμε τίποτα για να μας βοηθήσει να προβληματιστούμε. Έκανα μία προσπάθεια, βοηθάει και η ΓΣΕΒΕΕ, και πιστεύω θα πάει καλά. Μου κάνουν διάφορα τιμητικά δώρα, αλλά εγώ είμαι μικρός, δεν μπορώ εγώ να τιμήσω τον Συνεταιρισμό της Λάρισας, οπότε αυτό το προσχέδιο του βιβλίου, σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμβολή του Συνεταιρισμού της Λάρισας στο συνεταιριστικό κίνημα, το δίνω σε εσάς. Να είσαστε καλά, ευχαριστώ πολύ – και ραντεβού του χρόνου».

Κώστας Σαγώνας (Πρόεδρος Συνδέσμου Λάρισας)
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Συνεταιρισμού Λάρισας σε σύντομο χαιρετισμό, καλωσόρισε, σαν διοργανωτής, τους ανά την Ελλάδα καλεσμένους στη Λάρισα, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία τους στην πόλη και τη γενική συνέλευση. Αναφέρθηκε και ευχαρίστησε από καρδιάς τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής για την συνδρομή τους στην μεγάλη προσπάθεια που χρειάστηκε για την διοργάνωση και έκλεισε λέγοντας «Όπως ακούσατε κι από τον επίτιμο πρόεδρο, όλα ξεκίνησαν από τη Λάρισα. Η Λάρισα πρωτοτυπεί, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει και συνέχεια».

Β. Γιωτόπουλος – ΧΑΛΚΟΡ, Μέγας Χορηγός του συνεδρίου
Την εταιρεία ευχαρίστησε κατά την αρχική εισήγηση του ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Δ. Βαργιάμης, ο οποίος τόνισε τη συνεχή προσφορά της στην Ομοσπονδία αλλά και τον ευρύτερο Κλάδο, μέσω των δράσεων που αναλαμβάνει.
Ο διευθυντής πωλήσεων Ελλάδος της ΧΑΛΚΟΡ κ. Βασίλης Γιωτόπουλος, ευχαρίστησε με τη σειρά του την ΟΒΥΕ και το προεδρείο της για τη πρόσκληση και την πολυετή συνεργασία και αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στο πώς μια ελληνική εταιρεία με όραμα, στρατηγική και επιμονή, κατάφερε να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη σε παραγωγή χαλκοσωλήνων, επιτυγχάνοντας τη λήψη συνεχώς αυξανόμενων μεριδίων της αγοράς.
Επί πλέον, η ΧΑΛΚΟΡ διένειμε στους συμμετέχοντες ενημερωτικά φυλλάδια, όπως και τον τεχνικό οδηγό υδραυλικών εγκαταστάσεων, ενώ τα στελέχη της εταιρείας είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε θέματα σχετιζόμενα με τα προϊόντα και τις εφαρμογές τους.
Τέλος, υποβλήθηκαν προτάσεις και συζητήθηκε το πώς οι σύνδεσμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τους έλληνες παραγωγούς, ώστε μέσω της επιμόρφωσης, της δια βίου μαθήσεως και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, να επιτευχθεί η προώθηση των πλέον ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της αγοράς.

Θα επανέλθουμε στο επόμενο τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος 2019) ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του συνεδρίου