Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » Με το Σύνδεσμο Μεγάρων έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία

Με το Σύνδεσμο Μεγάρων έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία


Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ κ. Σωτήρη Μιχαλάκη

 Το έργο του αποχετευτικού δικτύου των Μεγάρων έχει ξεκινήσει και μέχρι τα τέλη του 2008 ο βιολογικός καθαρισμός θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία, έστω και δοκιμαστικά. Τούτο μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Σωτήρης Μιχαλάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Συνδέσμου και του Συνεταιρισμού Μεγάρων για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής. Με τον κ. Μιχαλάκη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο για τις δράσεις της επιχείρησης, όσο και για τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί με τη διοίκηση του Συνδέσμου για θέματα που άπτονται του επαγγέλματος. Η συζήτηση με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεγάρων έχει ως εξής:

Κύριε Μιχαλάκη, ποια είναι τα θέματα αιχμής που απασχολούν αυτό το διάστημα την υπηρεσία σας;
Το πρώτο και μεγαλύτερο θέμα, που απορροφά και όλη μας την ενέργεια, είναι το έργο της αποχέτευσης των Μεγάρων, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του χρόνου. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της, το οποίο εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πόσα χιλιόμετρα δικτύου καλύπτει το έργο;
Καλύπτει όλο το παλιό σχέδιο πόλης των Μεγάρων, όχι την επέκταση της πόλης. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, γιατί είναι τέτοια η φύση του έργου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί. Από την Α’ φάση του έργου, πόσα σπίτια θα εξυπηρετηθούν; Υπολογίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν 5.500 συνδέσεις, οι οποίες σίγουρα αφορούν σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Δηλαδή σε μία σύνδεση μπορούν να αντιστοιχούν 10 υδρόμετρα – χρήστες.

Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο;
Τέλη του 2008 θα πρέπει να έχει λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, έστω και δοκιμαστικά. Πρέπει να σας επισημάνω ότι το όλο έργο της αποχέτευσης των Μεγάρων είναι κατατετμημένο σε 3 ξεχωριστά έργα. Το πρώτο είναι το δίκτυο ακαθάρτων, που έχει ξεκινήσει. Το δεύτερο είναι ο βιολογικός καθαρισμός, και το τρίτο είναι ο αγωγός διάθεσης των παραγώγων των αποβλήτων που θα φεύγουν από το βιολογικό και θα πηγαίνουν στη θάλασσα.

Γιώργος Σωτηρίου (πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάρων): Τα παράγωγα αυτά, δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε;
Τώρα όχι. Έτσι όπως έχει σχεδιαστεί ο βιολογικός καθαρισμός, τα στάδια επεξεργασίας των λυμμάτων είναι τέτοια, που το νερό που θα βγαίνει δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμο. Μελλοντικά ίσως, με την προσθήκη κάποιων σταδίων επεξεργασίας, θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το νερό.

Συζητώντας με τους υδραυλικούς, πληροφορήθηκα ότι εκτός από την αποχέτευση υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο, σημαντικό θέμα – πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με την ύδρευση και τους αμιαντοτσιμεντοσωλήνες. Δεν σας απασχολεί το ότι οι κάτοικοι των Μεγάρων πίνουν νερό μέσα από σωλήνες που έχουν «κατηγορηθεί» για καρκίνο;
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Πέραν τούτου, νερό από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες δεν πίνουν μόνο τα Μέγαρα αλλά και πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα αυτό καθεαυτό, υπάρχουν μελέτες από χημικούς της ΕΥΔΑΠ που λένε ότι οι σωλήνες αυτοί δεν είναι καρκινογόνοι. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις ίνες αμιάντου που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα όταν κοπή ο σωλήνας. Ένας ακέραιος σωλήνες αμιάντου που περνά από μέσα του νερό, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Αυτό εσάς σας καθησυχάζει, με δεδομένο ότι οι σωλήνες αυτοί αλλάζονται παντού;
Σαφώς και δεν μας καθησυχάζει, και μπορώ να σας πληροφορήσω ότι έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών μελέτη ύδρευσης για την κατασκευή καινούργιου δικτύου. Από μέρα σε μέρα περιμένουμε την υπογραφή, για να την πάρουμε και να κάνουμε τη δημοπρασία. Επίσης σας λέω ότι υπάρχει και ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένο από το πρόγραμμα «Θησέας» του υπουργείου Εσωτερικών, για την αλλαγή του δικτύου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μας απασχολεί εξίσου σημαντικά και το θέμα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.

Μετρήσεις για την ποιότητα του νερού κάνετε;
Βεβαίως, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου. Κάθε μήνα στέλνουμε, σε αναγνωρισμένα εργαστήρια, δείγματα νερού. Τα αποτελέσματα, όσον αφορά μικρόβια και άλλους σχετικούς μικροοργανισμούς, είναι αρνητικά. Το νερό είναι πόσιμο. Εξάλλου πίνουμε νερό της ΕΥΔΑΠ.

Όταν θα γίνουν οι συνδέσεις του δικτύου της αποχέτευσης με τα κτίρια, θα βάλετε ως όρο οι εργασίες αυτές να γίνονται από αδειούχους υδραυλικούς ή είναι κάτι που δεν σας αφορά;
Το αίτημα αυτό πρέπει να το διεκδικήσει ο Σύνδεσμος κι εμείς να το επικροτήσουμε. Τις προϋποθέσεις για το ποιοι θα κάνουν τις συνδέσεις, δεν τις καθορίζουμε εμείς. Ο ρόλος της ΔΕΥΑΜ τελειώνει έξω από την πόρτα του καταναλωτή, ο οποίος επιλέγει τον υδραυλικό του για τη σύνδεση. Εάν ο Σύνδεσμος διεκδικήσει και πετύχει οι εργασίες να γίνονται από αδειούχους, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

Από πού να το διεκδικήσει; Άλλωστε το Προεδρικό Διάταγμα των υδραυλικών προβλέπει – απαιτεί ότι οι εργασίες πρέπει να γίνονται από αδειούχους.
Κοιτάξτε, ένα από τα θέματα που πρόκειται να συζητήσουμε με το Σύνδεσμο, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, είναι κι αυτό. Ποιος μπορεί να πει όχι στις καλύτερες συνδέσεις για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου; Εμείς θέλουμε να είμαστε απολύτως σωστοί σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευθύνες μας και από ‘κει και πέρα ό,τι μπορούμε περισσότερο -στα πλαίσια του νόμου και των αρμοδιοτήτων μας, για το γενικότερο καλό.

Υδραυλικούς έχετε στη ΔΕΥΑΜ;
Ναι.

Σας έχουν ζητήσει άδεια για να εργάζονται τα απογεύματα σε ιδιωτικά έργα;
Όχι.

Εάν γίνει καταγγελία από τους υδραυλικούς ότι υπάλληλοι της εταιρίας εργάζονται τα απογεύματα, προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;
Αυτό εξαρτάται από το νομικό καθεστώς που διέπει τη ΔΕΥΑΜ. Εάν νομιμοποιούμαι, σαν εταιρία, να απαγορεύσω στους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός υπηρεσίας, τότε φυσικά και θα το αντιμετωπίσω. Το θέμα όμως είναι εάν νομιμοποιούμαι. Κι αυτό πάντως είναι ένα από τα θέματα συζήτησης με το Σύνδεσμο. Εμείς ως ΔΕΥΑΜ θέλουμε γενικώς τη βοήθεια των επαγγελματιών στα θέματα που άπτονται με το αντικείμενο εργασίας τους, και ειδικά την κατανόηση των καταναλωτών.

Την έχετε;
Σε μεγάλο βαθμό ναι.

Και κάτι τελευταίο. Το δίκτυο φυσικού αερίου δεν είναι δικό σας αντικείμενο, αλλά ως πολίτης Μεγάρων, και με όλα όσα έχουν προηγηθεί σας απασχολεί;
Σαφώς. Μακάρι αύριο το πρωί να είχαμε κι εμείς φυσικό αέριο. Δεν είμαι αντίθετος στην ιδέα. Οι αντιδράσεις των κατοίκων και της επιτροπής αγώνα είχαν να κάνουν με τη συγκεκριμένη όδευση του αγωγού και όχι τη διέλευσή του από τα Μέγαρα.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Συνεχίζονται οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με το υπουργειό Ανάπτυξης. Το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο, το θέμα είναι αν θα ακολουθηθεί η συγκεκριμένη χάραξη. Η Επιτροπή Αγώνα πάντως υπάρχει και δραστηριοποιείται.