Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «ΜΑΧΗ» ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«ΜΑΧΗ» ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

serres 1.jpg

Τ’ άκουσαν από την ΟΒΥΕ οι διοργανωτές του 10ου περιφερειακού συνεδρίου Μακεδονίας – Θράκης
Μία καλή ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, παρουσία της ΟΒΥΕ, είχαν οι σύνδεσμοι που συμμετείχαν, μέσω των εκπροσώπων τους στο 10ο περιφερειακό συνέδριο Μακεδονίας – Θράκης, στις 17 και 18 Μαΐου στις Σέρρες.
Κι επειδή το συνέδριο απείχε 12 ημέρες από την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ, επόμενο ήταν να δοθεί και μία «μάχη» εντυπώσεων, σε επίπεδο προσώπων και λεπτομερειών, και με δεδομένη την απόφαση συναδέλφων από τη Βόρεια Ελλάδα για κάθοδο στις εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο.
Έτσι, κι αφού αναλώθηκε άδικος διαδικαστικός χρόνος για το ποιοι θα προεδρεύσουν της σύσκεψης, οι διοργανωτές του συνεδρίου δέχθηκαν κριτική, κυρίως από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ, για το γεγονός, όπως είπε, της μη τήρησης πρακτικών, της έλλειψης θεματολογίου, της ανάγνωσης των αποφάσεων που παίρνονται στα περιφερειακά και  της μη ενημέρωσης της Ομοσπονδία για όλα αυτά.
«Εάν δεν κρατάτε πρακτικά, δεν έχετε συγκεκριμένο θεματολόγιο και ο καθένας έρχεται και λέει ό,τι θέλει, αυτό δεν είναι σύσκεψη. Δεν έχει νόημα να γίνεται. Εάν πήρατε κάποιες αποφάσεις στο προηγούμενο περιφερειακό της Φλώρινας, έπρεπε να μας πείτε ποιες υλοποιήσατε και ποιες όχι. Επίσης, ποιες προτάσεις κάνατε στην ΟΒΥΕ», τόνισε ο συνάδελφος Αριστοτέλης Παπακονδύλης.
Στην κριτική αυτή ανέλαβε να απαντήσεις, κατ’ αρχήν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φλώρινας, επισημαίνοντας ότι «τα περιφερειακά, ως μη θεσμοθετημένα όργανα, δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις προς υλοποίηση. Στις συσσκέψεις αυτές ανταλλάσσουμε απόψεις για ζητήματα που -δυστυχώς- ανακυκλώνονται εδώ και 5 χρόνια.

serres 1.jpg
Το προεδρείο του περιφερειακού. Από αριστερά διακρίνονται οι συνάδελφοι Γιώργος Παπαϊωάννου (Ξάνθη), Νίκος Καραγκιόζης (Σέρρες), Γιώργος Καραγιάννης (Χαλκιδική) και Στέφανος Κωτούλας (Κοζάνη)

Για το τι συζητάμε, άμεση γνώση έχουν οι τομεάρχες που συμμετέχουν σε αυτά, και οι οποίοι έπρεπε να ενημερώσουν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Τα προβλήματα πάντως είναι γνωστά. Τα ξέρετε, όπως τα ξέρουμε όλοι. Το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων, γιατί -δυστυχώς- αυτό είναι κάτι που απουσιάζει από την ΟΒΥΕ σήμερα» υπογράμμισε ο συν. Σάββας Σαπαλίδης.
Κι αφού εξισορροπήθηκαν κάπως τα πράγματα σε επίπεδο εντυπώσεων και δόθηκαν και κάποιες εξηγήσεις από τους συναδέλφους Ιωάννου και Σαπαλίδη για τους λόγους δημιουργίας του νέου ψηφοδελτίου, το υπόλοιπο συνέδριο κύλησε ομαλά.
Κατά τις διήμερες εργασίες του οι συνάδελφοι έκαναν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους, ενώ κατέθεσαν και το γενικότερο προβληματισμό τους για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ομοσπονδία.
Η πρώτη μέρα των εργασιών διεξήχθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου Acropol, ενώ η δεύτερη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών.
Παρευρέθησαν εκεί και χαιρέτησαν ο αντινομάρχης Σερρών κ. Γιάννης Πέτκογλου, ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Αντώνης Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του νομού, κ. Αναστάσιος Ρούσσος.
Όλοι τους εξήραν τον κοινωνικό ρόλο των επαγγελματιών υδραυλικών και μίλησαν για την αγαστή συνεργασία που έχουν με το Δ.Σ. του Συνδέσμου και τον πρόεδρο Νίκο Καραγκιόζη.
Ο αντινομάρχης αναφέρθηκε ακόμη στα επιδοτούμενα προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν οι επαγγελματίες του νομού, ενώ ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει απαγόρευση στους υπαλλήλους του δήμου ν’ ασκούν ιδιωτικά έργα.
«Εάν υφίστανται αντίθετες περιπτώσεις, καταγγείλτε το μας», είπε.
Ειδήσεις το συνέδριο δεν έβγαλε. Οι συνάδελφοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν σε όλα τα γνωστά θέματα, Π.Δ., βοηθοί, κοστολογήσεις έργων, παράνομοι υδραυλικοί, υπογραφές υπεύθυνων δηλώσεων για δουλειές άλλων, τεχνικές σχολές, ασφαλιστικό κ.ά.
Βεβαίως, το ότι δεν υπήρξαν ειδήσεις, δεν σημαίνει ότι η σύσκεψη δεν είχε και νόημα.
Τουναντίον, και μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται τόσοι συνάδελφοι, ότι «ζυμώνονται» συνδικαλιστικά, ότι διατυπώνουν σκέψεις και επιχειρηματολογούν επί θέσεων και προτάσεων, μόνο κακό δεν μπορεί να είναι.
Και αν θέλετε, αναδεικνύονται και στελέχη.
Το τελευταίο υπό μορφή σχολίου, αφού παρακολουθώντας το από κοντά, όπως και τα υπόλοιπα περιφερειακά ανά την Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι ο κλάδος έχει μέλλον.
Υπάρχουν συνάδελφοι που μπορούν να διαδραματίσουν, κάποια στιγμή, σημαντικό ρόλο στα κοινά.
serres5.jpgΑπ’ όσα τώρα ακούσαμε, θεωρούμε ότι πρέπει ν’ αναδειχθεί η παρατήρηση του 32χρονου προέδρου του Συνδέσμου Πιερίας, συν. Κόκκαλη, ότι μπήκε κατ’ ευθείαν στα βαθιά, ενώ το πιο σωστό θα είναι, οι παλιοί συνάδελφοι που θέλουν να προωθήσουν νέους, να τους φέρνουν στους συνδέσμους για κάποιο διάστημα, να «ζυμώνονται» συνδικαλιστικά και μετά να αναλαμβάνουν υψηλά διοικητικά πόστα.
Επίσης η αναφορά του προέδρου της Κομητηνής Χρήστου Δομβρίδη, ότι στην πόλη του υπάρχουν 20.000 καυστήρες και μόνο 2 αδειούχοι συντηρητές. Που σημαίνει ότι οι υδραυλικοί μπαίνουν -αναγκαστικά- σε ξένα χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Είμαστε έρμαια, θυμηθείτε τι έγινε στην Κέρκυρα», είπε.
Το αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλεξανδρούπολη, η Φλώρινα, η Καστοριά και άλλες ακριτικές πόλεις και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση.
Σωστή επίσης και η παρατήρηση του συν. Γκούρδογλου η ΟΒΥΕ να ετοιμάσει ένα τύπου εγχειρίδιο με απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα – ζητήματα που θέτονται κατά καιρούς, το οποίο θα λειτουργεί σαν μπούσουλας για τις διοικήσεις των συνδέσμων.
Αναφέρθηκε επίσης, ως καταγγελία, ότι σύνδεσμοι δίνουν προϋπηρεσία υδραυλικού σε άτομα που δεν έχουν τις προϋποθέσεις, ενώ τονίστηκε ακόμα, ότι τα καλά που πετυχαίνουν κάποιοι σύνδεσμοι, π.χ. τηλεθέρμανση Κοζάνης, πρέπει να αποτελούν πιλότο για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτό όμως κεντρικά, με την καθοδήγηση της ΟΒΥΕ, η οποία, όπως ειπώθηκε, οφείλει να χαράξει στρατηγική για όλα τα ζητήματα.
Επισημάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα με τους βοηθούς, των εγγραφών τους δηλαδή στα σωματεία και τις ενάρξεις επαγγέλματος που κάνουν. Δηλώθηκε όμως ότι η όποια αποσαφήνιση πρέπει να στηρίζεται στη νομοθεσία και όχι στις «προθέσεις ή τις επιθυμίες μας».
Τονίστηκε ακόμα ότι ο μηδενισμός, απ’ όπου και αν προέρχεται δεν βοηθά σε τίποτα και ότι η κριτική είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο του κλάδου. Επίσης ότι η ΟΒΥΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει «ως αντιπάλους» όσους συναδέλφους φέρνουν νέες ιδέες.
Αναδείχθηκε επίσης η έλλειψη Εταιρίας Παροχής Αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, παρά το γεγονός ότι γίνονται δίκτυα φυσικού αερίου, ακόμη και τηλεθέρμανσης σε κάποιες πόλεις, όπως και η έλλειψη συγκολλητών.
Υπογραμμίστηκε ακόμα η ανάγκη κινητοποιήσεων του κλάδου σε βασικά θέματα, π.χ. ασφαλιστικό.
Αποφασίστηκε τέλος το επόμενο συνέδριο, το μήνα Νοέμβριο, να πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη.
Χορηγός του 10ου συνεδρίου (αίθουσα ξενοδοχείου και δεξίωση) ήταν η εταιρία Cherbross, την οποία και ευχαρίστησε δημοσίως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καραγκιόζης.
Και όλοι μαζί ευχαρίστησαν το Σύνδεσμο Σερρών για την πολύ ζεστή φιλοξενία.