Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Ο απολογισμός δράσης του «Ήφαιστου»

Ο απολογισμός δράσης του «Ήφαιστου»

Παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Θεόδωρο Χρυσολωρά
Συνάδελφοι,
Δύο θέματα κυριάρχησαν το 2007. Το ασφαλιστικό και η κλαδική ομοσπονδία. Για τις εξελίξεις σε αυτά τα δύο θέματα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Κατάσταση – Λειτουργία σωματείου
Ας αρχίσουμε αυτό τον απολογισμό από την κατάσταση στο σωματείο μας, όπως άλλωστε το έχουμε καθιερώσει.
Η εξυπηρέτηση των συναδέλφων βελτιώθηκε αφού τα γραφεία του σωματείου είναι πλέον ανοικτά 4 απογεύματα την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη.
Τα τηλέφωνα του σωματείου, αλλά και του προεδρείου, είναι στη διάθεση των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα και για ό,τι τους απασχολεί.
Τα οικονομικά του σωματείου βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση. Θέλω όμως να επισημάνω ότι μοναδικό πλέον έσοδο είναι η ετήσια συνδρομή μας την οποία πρέπει να καταβάλουμε τακτικά.
Η επανένταξη συναδέλφων στο σωματείο συνεχίστηκε και το 2007, τόσο από την Εστία όσο και από όσους είχαν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους. Θέλουμε να τονίσουμε, ακόμα μια φορά, ότι οι πόρτες του Ήφαιστου είναι ορθάνοικτες για όσους συναδέλφους επιθυμούν να επανέλθουν χωρίς όρους.
Οι πόρτες του Ήφαιστου είναι ορθάνοικτες όχι μόνο για τους συναδέλφους του λεκανοπεδίου αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα.
Η εκκαθάριση του μητρώου του σωματείου μας είναι μια διαρκής υπόθεση στην οποία ζητάμε τη βοήθειά σας. Θέλουμε ο κάθε συνάδελφος να μας γνωστοποιεί αμέσως κάθε του μεταβολή (συνταξιοδότηση κ.λπ.). Το νέο μητρώο, που με τόσο κόπο φτιάξαμε θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι ενημερωμένο.
Η κατάσταση στον κλάδο
Όπως στη δουλειά μας η οργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο, έτσι και στο συνδικαλισμό η οργάνωση παίζει βασικό ρόλο στη συνδικαλιστική μας αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό βέβαια με σωστό προσανατολισμό.
Ο κλάδος μας, είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος, που δεν διαθέτει δευτεροβάθμια οργάνωση (ομοσπονδία) και αυτό δυσκολεύει την ενιαία και σωστά προσανατολισμένη, συνδικαλιστική έκφραση.
Κυριαρχεί μια ιδιότυπη «βαβυλωνία» την οποία ορισμένοι συνδικαλιστές την επιδιώκουν για να υπηρετήσουν συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και συμφέροντα σε βάρος του κλάδου και των συναδέλφων.
Ορισμένοι συνδικαλιστές άλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα υπογράφουν, άλλα αποφασίζουν οι γενικές τους συνελεύσεις και άλλα κάνουν.
Η δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, είναι άμεση ανάγκη για τον κλάδο και όποιοι την «φρενάρουν», με οποιοδήποτε πρόσχημα, εγκληματούν σε βάρος του κλάδου.
Σας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά για το τι έγινε τη χρονιά που πέρασε γύρω από την προσπάθεια ίδρυσης κλαδικής ομοσπονδίας.
Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ο Ήφαιστος ανέλαβε και έφτιαξε το καταστατικό της ομοσπονδίας, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι σύννομο, καθώς επίσης και την ιδρυτική πράξη. Ορισμένοι συνδικαλιστές όμως, συνειδητά, στις 15 Απριλίου 2007 τορπίλησαν τη διαδικασία ίδρυσης ομοσπονδίας στη σύσκεψη της Λάρισας.
Οι συνδικαλιστές αυτοί κινούνται παρασκηνιακά και επεξεργάζονται σχέδια για το φρενάρισμα της ομοσπονδίας.
Μια τέτοια παρασκηνιακή, «μυστική» και διασπαστική συνάντηση έγινε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου στα Γιάννενα, από τους συνδικαλιστές του τοπικού σωματείου, του Προμηθέα και της Εστίας, στην οποία δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Ήφαιστος, τα σωματεία της Λάρισας, της Πάτρας και της Κρήτης.
Η παρασκηνιακή αυτή συνάντηση αποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές δεν θέλουν την ομοσπονδία, ή θέλουν μια ομοσπονδία που θα υπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι του κλάδου.
Ο Ήφαιστος και άλλα σωματεία έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δοθεί σύντομα λύση σε αυτό το οργανωτικό θέμα του κλάδου, μακριά από παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι ενέργειές μας θα πρέπει να γίνονται στο «φως της ημέρας».
Οι τεχνίτες αερίων καυσίμων που τελευταία έχουν γίνει θέμα συζήτησης και επιθέσεων, είναι για εμάς, εν δυνάμει μέρος του κλάδου, αν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να γίνουν μέλη των επαγγελματικών μας σωματείων.
Προτείνουμε σε αυτά τα παιδιά να δημιουργήσουν μια επιτροπή στην οποία ο Ήφαιστος μπορεί να δώσει στέγη και όποια βοήθεια χρειαστεί, μέχρι να αποκτήσουν την δικιά τους συνδικαλιστική έκφραση.
Και για αυτά τα παιδιά τα τηλέφωνα του σωματείου και του προεδρείου είναι στη διάθεσή τους.
Κλαδικά θέματα
Στις αρχές του 2007 είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για την ίδρυση της ομοσπονδίας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα κλαδικά θέματα να μείνουν πίσω ελπίζοντας ότι η υπό ίδρυση ομοσπονδία θα μπορούσε να τα προωθήσει καλύτερα. Όμως αυτό δεν έγινε.
Η τροποποίηση του Π.Δ. 362/01 για τους νέους συναδέλφους δεν προχωρά όπως πρέπει, γιατί εκτός των άλλων οι «γνωστοί» συνδικαλιστές αθέτησαν και την υπογραφή τους στην κοινή και ομόφωνη πρόταση όλων των σωματείων.
Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Ήφαιστου για αυτό το θέμα με νέους συναδέλφους αποφασίστηκε να εκλεγεί μια επιτροπή από τη σημερινή συνέλευση, η οποία μαζί με τη διοίκηση να προωθήσουν αυτό το θέμα.
Η τροποποίηση της ΚΥΑ 10315/93 για τις σταθερές εστίες καύσης, λόγω προσδοκιών έμεινε και αυτή πίσω τη χρονιά που πέρασε. Ήδη όμως και με βάση την απόφαση που είχε παρθεί από όλα τα σωματεία έχουμε διαβιβάσει το σχέδιο τροποποίησης στους αρμόδιους υφυπουργούς και γραμματείς.
Τα σεμινάρια των 150 ωρών στα αέρια καύσιμα θα συνεχιστούν και όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν σύντομα στο σωματείο.
Οι εξετάσεις για τις άδειες αερίων καυσίμων συνεχίστηκαν και το 2007 με πολύ χαμηλή συμμετοχή συναδέλφων.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία παρά μόνο προσωπική αδιαφορία.
Θεωρούμε απαράδεκτο συνάδελφοι που έχουν τις προϋποθέσεις να μην καταθέτουν τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι. Ήδη υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις με τη μορφή ερωτήσεων στη Βουλή.
Η κατάσταση στα λεβητοστάσια εξακολουθεί να είναι γνωστή σε όλους μας. Το 2007 δεν είχαμε κάποιο τραγικό γεγονός όπως αυτό της Κέρκυρας, είχαμε όμως αρκετά περιστατικά με φωτιές και μικροεκρήξεις.
Πρέπει όλοι μας να δίνουμε τη δέουσα προσοχή και να χρησιμοποιούμε το φύλλο ελέγχου του σωματείου μας ως ένα εργαλείο που θα καταγράφουμε κάθε τι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να υποδεικνύουμε στους πελάτες μας την αποκατάστασή τους.
Στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως στο παλιό δίκτυο με τις πιέσεις.
Το Νοέμβριο του 2007 είχαμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους της ΕΠΑ Αττικής και στην οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα που μας αφορούν ως επαγγελματίες σε σχέση με τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου.
Υπήρξε μια εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τους αντιπροσώπους της ΕΠΑ.
Εμείς νομίζουμε ότι από το ‘95 που ξεκίνησε η νομοθεσία είχε δοθεί το δικαίωμα στην ΕΠΑ να τα κάνει όλα.
Στα πλαίσια αυτά η ΕΠΑ πήρε την απόφαση και επέλεξε 27 αντιπροσώπους με τους οποίους συνεργάζεται.
Ουσιαστικά η δουλειά του φυσικού αερίου διοχετεύεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτούς τους αντιπροσώπους. Μέσα σ’ αυτούς είναι και συνάδελφοί μας. Αυτό δεν είναι κατακριτέο. Πρόκειται για συνάδελφους που ήταν οργανωμένοι και μπόρεσαν να μπουν σ’ αυτό το δίκτυο.
Εμείς σαν κλάδος, το λέμε από το 2005, θα πρέπει να δούμε πώς θα οργανωθούμε, ούτως ώστε να μην φύγει η δουλειά από τα χέρια μας.
Πιστεύω ότι το «παιχνίδι» πέρα από τις εγκαταστάσεις θα παιχθεί στις συντηρήσεις. Εμείς θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τεχνικές εξελίξεις για να μπορούμε να ανταγωνιστούμε και με τους μεγάλους.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να κατηγορούμε τους συναδέλφους που εντάχθηκαν στο δίκτυο των αντιπροσώπων της ΕΠΑ.
Ας προσπαθήσουμε και οι υπόλοιποι να οργανωθούμε σαν κλάδος και ας συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Γενικά θέματα
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν μόνο τα θέματα της παιδείας, υγείας, φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.
Το ασφαλιστικό ήταν το θέμα που μας απασχόλησε έντονα μετά την ενοποίηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και την υπόθεση της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει μετά την ενοποίηση και τη δημιουργία του νέου ασφαλιστικού μας φορέα του ΟΑΕΕ και από 1.1.2007 προέκυψε ένα τεράστιο πρόβλημα αφού με το Π.Δ. 258/05 μειώνονταν οι συντάξεις κατά 30%.
Ο Ήφαιστος και δεκάδες ακόμα σωματεία στα πλαίσια της Επιτροπής Αγώνα που δημιουργήθηκε αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη. Δεν απέσυρε βέβαια η κυβέρνηση το Π.Δ. όπως εμείς ζητούσαμε και έτσι ο κουτσουρεμένος τρόπος υπολογισμού στους νέους συναδέλφους παραμένει.
Η εφαρμογή αυτού του Π.Δ. δείχνει, και σε σχέση με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε στη Βουλή, το τι περιμένει, βάσει της δικής μας εμπειρίας, και τα άλλα ταμεία που ενοποιούνται τώρα.
Θα πρέπει να πω ότι το ασφαλιστικό αφορά όλους μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι εμάς σαν επαγγελματικό σωματείο δεν μας ενδιαφέρουν τα άλλα ταμεία, όπως το ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ κ.ά. Είναι σαν να μην ενδιαφερόμαστε για την οικογένειά μας, αφού σίγουρα έχουμε όλοι μας παιδιά που ανήκουν σ’ αυτά τα ταμεία.
Θα πρέπει λοιπόν στον αγώνα που κάνουν οι μισθωτοί για τα ταμεία τους, εμείς σαν επαγγελματίες να δείχνουμε τη συμπαράστασή μας.
Παράλληλα όταν εμείς σαν επαγγελματίες δίνουμε κάποιο αγώνα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μας συμπαραστέκονται.
Μόνο έτσι μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τη δυσμενή κατάσταση.
Η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι ολομέτωπη και προς όλους.
Η πρώτη προσπάθεια που έγινε το ‘92 μας έδειξε τις διαθέσεις που έχουν για το ασφαλιστικό. Τότε, μετά τη γενική κατακραυγή το πήραν πίσω. Τώρα έρχονται κομμάτι – κομμάτι, ταμείο – ταμείο να μας πάνε εκεί που θέλουν αυτοί. Μας χωρίζουν για να μπορέσουν να μας νικήσουν. Εμείς αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ανάγκη να είναι ενιαία η αντιμετώπιση από επαγγελματίες και εργαζόμενους. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.
Θέλω να επισημάνω, ότι το καλοκαίρι που πέρασε, συνέβη και κάτι άλλο σημαντικό στον ασφαλιστικό μας φορέα, που είναι απόροια της ενοποίησης που έγινε. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ άρχισε να βάζει χέρι στα αποθεματικά, με ζημιά για το ταμείο.
Για το θέμα αυτό, μαζί με άλλα σωματεία κάναμε παράσταση στο διοικητή του ΟΑΕΕ. Ο διοικητής μας είπε χαρακτηριστικά: «Αφού δεν έχω λεφτά, τι πρέπει  να κάνω;».
Αυτό συνέβη γιατί στον ΟΑΕΕ συμπεριλήφθηκε και το ΤΣΑ το οποίο ήταν ελλειμματικό. Όμως τα ελλείμματα ενός ταμείου, όταν το ενοποιείς,  θα πρέππει να πληρώσει και τη ζημιά, διαφορετικά την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι  των άλλων ταμείων…
Το  ΤΕΒΕ είχε  πριν από 20 χρόνια κρατική επιχορήγηση 40%. Σήμερα η κρατική επιχορήγηση έχει κατέβει στο 9-10%.
Δηλαδή η λογική είναι το κράτος να πληρώνει όσο γίνεται πιο λίγα, όλα να τα φορτώνονται οι ασφαλισμένοι και όσες ζημιές παρουσιάζονται να τις φορτωνόμαστε πάλι εμείς.
Ήδη ο ασφαλιστικός μας φορέας, ο ΟΑΕΕ τις δύο τελευταίες χρονιές είναι ελλειμματικός. Αν τελειώσουν τα αποθεματικά τι θα γίνει μετά;
Το κύριο αίτημα σήμερα θα πρέπει να είναι να συμμετέχει το κράτος με ένα σοβαρό ποσό για να ενισχύει τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε να διατηρήσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και τον αναδιανεμητικό όπως λέει ο πρωθυπουργός.
Από το 1950 έχει ξεκινήσει μια λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων που συνεχίζεται και σήμερα. Είναι σίγουρο ότι και το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών που ιδρύουν τώρα, όταν μαζέψει κάποια λεφτά κάποιοι τραπεζίτες θα τα εκμεταλλευθούν.
Διάφορα θέματα
• Έχουμε ζητήσει μια συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού. Έχουμε λάβει αιτήματα από συναδέλφους σε νησιά και σε άλλες περιοχές όπου αναφέρουν ότι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα επικρατεί χάος σχετικά με τις εστίες καύσης για θέρμανση και ζεστό νερό.
Ζητάμε να γίνει συζήτηση έτσι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε τουριστικές περιοχές.
• Η ασφάλεια αστικής ευθύνης θα πρέπει να είναι κύριο μέλημά μας. Κάποιοι συνάδελφοι που έπαθαν ζημιά αν είχαν την ασφάλεια θα κοιμόντουσαν ήσυχοι τώρα.
• Οι εκδηλώσεις του σωματείου μας που μέχρι τώρα περιορίζονταν στη διοργάνωση ενός χορού, πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουν να αναβαθμίζονται. Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παιδική θεατρική παράσταση που διοργανώσαμε.
• Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση   της ΕΣΚΕΛ και το προσωπικό, που μας στεγάζει το εργαστήριο που το χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε για το καλό των συναδέλφων και ιδιαίτερα αυτών που δίνουν εξετάσεις για τα αέρια καύσιμα.
Τελειώνοντας θέλω να σας καλέσω να ψηφίσετε «ναι» στον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό.