Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » «Το “Θράκης” ενώνει, δεν χωρίζει»

«Το “Θράκης” ενώνει, δεν χωρίζει»

Επισημαίνουν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Ξάνθης, που μετονομάστηκε σε Θράκης, προκαλώντας την αντίδραση του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, που έγινε Έβρου… Για άλλη μια φορά ο Συνεταιρισμός Ξάνθης τάραξε τα νερά στα συνεταιριστικά δεδομένα. Η πρώτη φορά ήταν με την εγγραφή υπαλλήλων του ως μελών στο Συνεταιρισμό, και τώρα με την αλλαγή της επωνυμίας του. Αλλαγή που έχει δημιουργήσει και ενστάσεις από το Συνεταιρισμό Ορεστιάδας (που έγινε Έβρου), αφού η χρήση της λέξης «Θράκης», όπως τονίζει, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό του νομού και της περιφέρειας και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος του.

Για το ίδιο θέμα άλλωστε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΥΔ εξέφρασε την άποψη ότι «η καλοπιστία και το συνεργατικό ήθος επιβάλλει την αλλαγή της ονομασίας του Συνεταιρισμού Ξάνθης από Θράκης, σε αυτό που ήταν πριν». Ο Συνεταιρισμός Ξάνθης, με την προσθήκη συνεταίρων από την Κομοτηνή μετονομάστηκε σε «Συνεταιρισμός Θράκης». Η εξέλιξη αυτή, σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της επωνυμίας και στη χρήση της λέξης Θράκης, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από το Συνεταιρισμό Έβρου, ο οποίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Συνεταιρισμού. Στα τέλη Απριλίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Συνεταιρισμό Θράκης και να συνομιλήσουμε από κοντά με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χαράλαμπο Αγαθαγγελίδη και τον διευθυντή Γιάννη Φράγκο, τόσο για το λόγο αλλαγής της επωνυμίας και τις αιτιάσεις του Συνεταιρισμού Έβρου, όσο και για την πορεία του συνεταιρισμού τους. Ενός συνεταιρισμού με αξιοθαύμαστα οικονομικά αποτελέσματα. Η συζήτηση μαζί τους, η οποία έγινε αρκετό διάστημα πριν την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Συνεταιρισμού Έβρου, έχει ως εξής:

Η απόφαση για τη μετονομασία του Συνεταιρισμού Ξάνθης σε Θράκης προκάλεσε και τάραξε. Δημιούργησε αντιπαραθέσεις και προστριβές. Πώς και προχωρήσατε σε μία τέτοια ενέργεια χωρίς να λάβατε υπόψη σας (εννοώ συνολικά ο Συνεταιρισμός) τα μέχρι τώρα συνεταιριστικά δεδομένα, το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των συνεταιρισμών;

Γιάννης Φράγκος: Κατ’ αρχήν πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι δεν μιλάμε απλά για μία μετονομασία του Συνεταιρισμού Ξάνθης σε Θράκης. Μιλάμε για ένωση Συνεταιρισμών Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο Συνεταιρισμός της Ξάνθης αποδέχθηκε την πρόταση 15 συναδέλφων της Κομοτηνής για εγγραφή τους στο συνεταιρισμό και τη δημιουργία ενός καινούργιου «σχήματος» στους δύο νομούς. Μιλάμε λοιπόν για ένωση συνεταιρισμών. Το θέμα της μετονομασίας προέκυψε από την ανάγκη αυτής της εξέλιξης, αφού ούτως ή άλλως θα έπρεπε να αλλάξουμε το καταστατικό του Συνεταιρισμού Ξάνθης, φυσικά και το όνομα του συνεταιρισμού, για να εγγραφούν οι συνάδελφοι από το νομό Ροδόπης. Σε γενική συνέλευση όλων των μελών και των δύο νομών, κρίθηκε ότι το καλύτερο σε σχέση με την μετονομασία θα ήταν το «ΥΔΡΩ-ΘΡΑΚΗΣ». Η απόφαση μας αυτή δεν πάρθηκε με σκοπό να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά, πρώτον, για να τονίσουμε το ΥΔΡΩ και κατόπιν για να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δύο νομοί ενώνονται προς ένα κοινό σκοπό. Ο Συνεταιρισμός Ορεστιάδας ενημερώθηκε, πριν την αλλαγή του καταστατικού μας, για όλα αυτά. Είχε τις αντιρρήσεις του, πιστεύαμε όμως ότι το θέμα θα λυθεί με το χρόνο. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα δημιουργηθούν όλα αυτά. Το Θράκης εξάλλου ενώνει και δεν χωρίζει.

Μπορεί να ενώνει, όμως κάποιοι μιλάνε για επίδειξη δύναμης – επεκτατισμού από την πλευρά σας…
Μακριά από εμάς όλα αυτά. Το όλο θέμα δεν έχει να κάνει ούτε με το καπέλωμα κάποιου συνεταιρισμού ούτε αδιαφορίας μας προς αυτόν και σίγουρα όχι επίδειξη δύναμης ή αλαζονείας. Ο συνεταιρισμός μας πάει πολύ καλά και δεν προέκυπτε η ανάγκη να αγοράσουμε οικόπεδο και να επεκταθούμε στην Κομοτηνή. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε από τη πρόταση των συναδέλφων της Κομοτηνής και θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος να αρνηθούμε μια τέτοια πρόταση και να χαθεί η διάθεση κάποιων συναδέλφων, μίας άλλης πόλης, να κάνουν συνεταιρισμό. Και το τονίζουμε αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μας, αν εξαιρέσουμε κάποια νησιά, στις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας δύσκολα πλέον μπορεί να ιδρυθεί συνεταιρισμός.

Για ποιο λόγο αυτό;
Γιατί τα οικονομικά και οργανωτικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτό, δηλαδή συνεταιρισμοί που ξεκίνησαν και κατέληξαν σε μαγαζάκι της γειτονιάς. Η εμπειρία μας λέει ότι δύσκολα θα δημιουργηθούν καινούργιοι συνεταιρισμοί εάν δεν πάρουν την τεχνογνωσία και την πείρα των παλιότερων. Είναι μια βοήθεια που θα μπορούσε να συνδυαστεί με την τεχνογνωσία που θα έπρεπε να προσφέρει η Ομοσπονδία.

Βοηθάει όμως η ΠΟΣΕΥΔ στη μεταφορά εμπειρίας και στο ότι μπορούν να αγοράζουν προϊόντα με τις τιμές που αγοράζει οποιοσδήποτε συνεταιρισμός.
Για μένα απλά θα έπρεπε ένα στέλεχος, είτε από συνεταιρισμό είτε από την ΠΟΣΕΥΔ, να πάει σ’ ένα νέο συνεταιρισμό για 3 μήνες, για παράδειγμα, για να δείξει στους εκεί συναδέλφους πως λειτουργεί το όλο σύστημα, γιατί κι αυτό είναι δύσκολο. Ο κάθε μεμονωμένος υδραυλικός που γίνεται συνεταιριστής, έχει στο μυαλό του μία συγκεκριμένη εμπειρία μικροεμπόρου με τις δικές του αγκυλώσεις. Αν όλα αυτά τα αφήσεις μόνα τους, δημιουργούνται οι γνωστές στρεβλώσεις. Οι «παιδικές αρρώστιες», από τις οποίες, δυστυχώς, όλοι περάσαμε. Στη λογική αυτή, θεωρώ ότι οι 15 συνάδελφοι σκέφτηκαν πολύ έξυπνα. Και από την άλλη, τα μέλη του Συνεταιρισμού Ξάνθης σκέφτηκαν πολύ ώριμα και συναδελφικά και αποδέχθηκαν αυτές τις αλλαγές. Η ονομασία του καινούργιου σχήματος έπονταν. Δεν ήταν το ζητούμενο.
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης: Εμείς δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε θα πάρουμε όλη τη Θράκη δική μας. Αυτό έγινε γιατί ήρθε ένας δεύτερος νομός μαζί μας με 15 νέους συνέταιρους. Και σίγουρα αργότερα και άλλους 10 με 15 οι οποίοι θα δουν την πορεία του νέου καταστήματος και θα μας πλησιάσουν.

Και γιατί έπρεπε η επωνυμία σας να γίνει Θράκης και όχι Ξάνθης-Κομοτηνής;
Είναι αδύνατο κάποιος να πηγαίνει σε μία πόλη, σε ένα νομό και να βλέπει το όνομα άλλης πόλης.
Γιάννης Φράγκος: Μία από τις προτάσεις που έγιναν στην Ορεστιάδα ήταν να μετονομασθούμε εμείς σε «Ξάνθης, Κομοτηνής Θράκης» και αυτοί σε «Ορεστιάδα Θράκης». Το απέρριψαν και αυτό και δυστυχώς βιάστηκαν και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα. Ακολούθησαν τη δικαστική οδό επιλέγοντας έναν μονόδρομο.

Οι σχέσεις σας με την Ορεστιάδα, ως Συνεταιρισμός Ξάνθης, πώς ήταν ως τώρα;
Πολύ καλές και πάντα στη λογική, στην αντίληψη αν θέλετε, της αλληλοβοήθειας. Από τις κεντρικές αποθήκες που θα χτίσουμε στην Κομοτηνή, πέρα από την πώληση υδραυλικών, ειδών θέρμανσης κ.λπ., μπορεί να εξυπηρετείται και η Ορεστιάδα, για να λειτουργήσουμε μαζί. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό, ούτε επίδειξη δύναμης. Δυστυχώς η Ορεστιάδα ήταν ανένδοτη σε όλες τις προτάσεις.

Σημειολογικά πάντως, και για έναν τρίτο, το συνεταιρισμός Θράκης αυτή τη στιγμή, παραπέμπει μόνο σε εσάς και σε κανέναν άλλο συνεταιρισμό της περιφέρειας. Αν συνέβαινε αυτό σε εσάς, δεν θα το θεωρούσατε πρόβλημα;
Κάθε συνεταιρισμός παλεύει από την πρώτη μέρα να καθιερωθεί στην αγορά, να αποκτήσει πιστούς πελάτες και ένα καλό όνομα. Αυτό προσπαθήσαμε και εμείς και συνεχίζουμε να προσπαθούμε κάθε μέρα. Η φύση κάθε επιχείρησης είναι να αναπτύσσεται. Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι καταδικαστέο. Αυτό κάναμε και εμείς, σαν φυσικό επακόλουθο ενός υγιή συνεταιρισμού, με την προτροπή και βοήθεια βέβαια των συναδέλφων της Κομοτηνής. Οι ονομασίες ποικίλλουν αλλά η δουλειά του καθενός είναι μία και από εκεί θεωρούμε ότι κρινόμαστε. Ο Συνεταιρισμός Ορεστιάδας άλλαξε την ονομασία του σε Συνεταιρισμό Έβρου παραδείγματος χάρη, χωρίς αυτή η αλλαγή να συνοδεύεται από την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νομό Έβρου. Δεν θεωρούμε ότι το πρόβλημα απορρέει από την αλλαγή ονόματος.
Εάν κάποιοι συνεταιρισμοί δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάλογες κινήσεις, εμείς θα τους επικροτήσουμε. Η απάντηση στην ερώτησή σας λοιπόν είναι ότι, όχι δεν θα είχαμε πρόβλημα σε μία τέτοια κίνηση για τους παραπάνω λόγους και για το λόγο ότι αισθανόμαστε ότι κάνουμε το μέγιστο για το συνεταιρισμό μας. Αν κάποιος συνεταιρισμός ήταν ικανός να κάνει μια τέτοια κίνηση θα είχε κάθε λόγο να την κάνει και ο μόνος λόγος που θα είχαμε πρόβλημα θα ήταν επειδή ίσως δεν το σκεφτήκαμε ή δεν καταφέραμε να το κάνουμε εμείς πρώτοι. Το μόνο που θα προσπαθούσαμε θα ήταν να δυναμώσουμε το όνομά μας, με τη δουλειά όμως και τις επιλογές μας και όχι με την αλλαγή ονομασίας του συνεταιρισμού μας.

Δεν θεωρείτε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί αν αύριο οι συνάδελφοι της Αλεξανδρούπολης αποφασίσουν να ιδρύσουν συνεταιρισμό στην πόλη τους; Υπάρχουν σκέψεις από τη πλευρά σας για δημιουργία υποκαταστήματος στην Αλεξανδρούπολη;
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης (πρόεδρος):
Με τους συνάδελφους από τη Κομοτηνή δημιουργήθηκε ένα καινούργιο δεδομένο. Εάν αυτό είναι καταλύτης στο να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο στο νομό Έβρου, και έρθει παραδείγματος χάρη αύριο η Αλεξανδρούπολη και μας ζητήσει να ιδρύσουμε συνεταιρισμό στην πόλη τους, είναι κάτι που θα το εξετάσουμε. Η ίδρυση νέων μαγαζιών δεν είναι κάτι εύκολο, είναι δύσκολη ιστορία και απαιτούνται πολλά χρήματα. Και οπωσδήποτε συνειδητοποίηση του τι θέλουν, τι προσδοκούν και γιατί το κάνουν.
Γιάννης Φράγκος: Και αν θέλετε η άποψή μου είναι ότι μελλοντικά οι συνεταιρισμοί θα πάνε σε περιφερειακές ενώσεις για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους οι πιο μικροί. Οι περιφέρειες πρέπει να γίνουν μικρές ομοσπονδίες που ναι μεν θα ακολουθούν τις επιταγές της ΠΟΣΕΥΔ, θα λειτουργούν όμως περιφερειακά. Όταν μαζευόμαστε 32 διευθυντές και 32 πρόεδροι απόφαση δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ. Η πορεία ενός ομίλου δεν καθορίζεται από τις συνελεύσεις 60-100 ανθρώπων, που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει για το ρακόρ που του έσπασε ή την προβληματική σωλήνα. Αυτά είναι θέματα που συζητούνται σε τοπικό επίπεδο.

Ποια είναι τα εμπορικά – κτιριακά σχέδια σας για την Κομοτηνή, μετά τα καινούργια δεδομένα;
Γιάννης Φράγκος:
Αγοράσαμε στο 5ο χλμ. Εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης ένα οικόπεδο 32,5 στρεμμάτων. Τώρα είμαστε στις αρχιτεκτονικές μελέτες του κτιριακού συγκροτήματος που θα ανεγερθεί εκεί και το οποίο θα ξεκινήσει φέτος. Εκεί θα γίνουν οι κεντρικές αποθήκες και επίσης ένας εκθεσιακός χώρος για λιανική πώληση. Αγοράσαμε μεγάλο χώρο και για μελλοντικές επεκτάσεις, αν χρειαστεί. Το οικόπεδο είναι δίπλα στην Εγνατία οδό και 5 χλμ. έξω από την Κομοτηνή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας καλός χώρος, όπως και ότι οι κτιριακές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. Η αποθήκη που θα στεγάσει τα υδραυλικά για την άμεση εξυπηρέτηση των συνεταίρων της Κομοτηνής, θέλουμε να είναι έτοιμη αρχές του 2008. Η έκθεση ως το τέλος του ίδιου έτους.

Για να αλλάξουμε κλίμα, πώς έκλεισε τη χρήση του 2006 ο Συνεταιρισμός Θράκης;
 Το 2006 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το Συνεταιρισμό. Σε σχέση με το 2005 είχαμε μία αύξηση 27% στο τζίρο. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 5.765.000 ευρώ.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας για το 2007;
Ο προϋπολογισμός μας για το 2007 ανέρχεται στα 6.500.000 ευρώ.

Πόσα μέλη απαριθμεί ο Συνεταιρισμός σήμερα;
Τα μέλη του Συνεταιρισμού μας είναι 37, εκ των οποίων τα 22 είναι από το νομό Ξάνθης και τα 15 από το νομό Ροδόπης.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους συναδέλφους της Ξάνθης και της Κομοτηνής να γίνουν μέλη;
Γίνεται μία συνεχής προσπάθεια για αύξηση των μελών. Πριν από 10 χρόνια τα μέλη του Συνεταιρισμού μας ήταν 12. Σήμερα είναι 22 από το νομό της Ξάνθης και 15 από την Κομοτηνή. Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι να περάσουμε τα 50 μέλη. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Για ποιο λόγο;
Γιάννης Φράγκος:
Γιατί το όνειρο του κάθε υδραυλικού είναι να γίνει έμπορος. Οι υδραυλικοί (όσοι δεν γίνονται συνεταιριστές) έχουν μία τάση αυτόνομης αγοροπωλησίας στα προϊόντα της δουλειάς.

Να συμπεράνω ότι, παρά το γεγονός ότι είστε ένας από τους γερούς Συνεταιρισμούς, το ποσοστό των μελών σας σε σχέση με τον αριθμό των εγγεγραμμένων συναδέλφων στο Σύνδεσμο είναι πολύ μικρό.
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης:
Αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το Συνεταιρισμό μας αλλά και πολλούς άλλους συνεταιρισμούς. Πάντως εγώ δεν μπορώ να βρω μια λογική εξήγηση στο γιατί δεν εγγράφονται καινούργια μέλη στους συνεταιρισμούς, όταν αυτοί έχουν τόσα καλά αποτελέσματα, κτίρια, ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη στο τέλος του χρόνου. Σ’ εμάς ένας υδραυλικός δεν γίνεται απλά μέλος, αλλά και επενδυτής…

Αυτοί που δεν γίνονται μέλη, δεν ψωνίζουν κιόλας;
Γιάννης Φράγκος: Ψωνίζουν. Όχι όλα τα υλικά τους. Επιλεκτικά. Εμείς δουλεύουμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ συνεχόμενα, καθημερινά. Αυτό είναι μια προσφορά για όλους. Και για τα μέλη και τα μη. Αυτό δεν το προσφέρει κανένας. Το γιατί δεν γίνονται μέλη είναι ένα θέμα. Ωστόσο αν εξετάσουμε ποσοστιαία το ζήτημα θα δούμε ότι περίπου το 1/3 από τα μέλη των συνδέσμων είναι συνεταιριστές. Δεν το λέω για εφησυχασμό. Είναι όμως κάτι που πρέπει να το δούμε πανελλαδικά. Ο Σύνδεσμος Ξάνθης αριθμεί 65 μέλη και θεωρώ ότι είμαστε μέσα στο γενικό πλαίσιο.

Υπάρχουν κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τους συνεταίρους;
Γιάννης Φράγκος:
Δεν κάνουμε επιλογή των υδραυλικών που θέλουν να γίνουν συνέταιροι, ούτε τους αξιολογούμε με βαθμολογία από το 1-10. Εμείς για έναν υδραυλικό που θέλει και μπορεί βέβαια να εγγραφεί στο συνεταιρισμό, απλά θα βρούμε τον τρόπο να τον εντάξουμε, ακόμα και με μικρότερα ποσά στην αρχή όσον αφορά, παραδείγματος χάρη, το οικονομικό μέρος. Στο παρελθόν έχουμε βάλει συνέταιρους με την ελάχιστη δυνατή κατάθεση χρημάτων. Οι συνεταιρισμοί στις επαρχιακές πόλεις είναι ένα σύνολο ανθρώπων πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαστε της φιλοσοφίας ή τα δίνεις όλα ή δεν μπαίνεις. Στο καταστατικό προβλέπεται η διαδικασία.
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης: Βοηθάμε περισσότερο από ό,τι ορίζει το καταστατικό.

Στην περίπτωση κάποιας κακοτεχνίας από κάποιο μέλος του, ο Συνεταιρισμός είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί;
Γιάννης Φράγκος:
Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο όλων. Όλα τα αυτοκίνητα των συνεταίρων τα έχουμε βάψει με το λογότυπο του Συνεταιρισμού. Ταυτίζονται με το Συνεταιρισμό και μας ενδιαφέρει αυτή η ταύτιση, από μια ομάδα που είναι οργανωμένη και παρέχει εργασίες. Οποιοδήποτε λάθος βλάπτει αυτή την ομάδα προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να το αποφύγουμε. Μια κακοτεχνία ενός συνεταίρου, παραδείγματος χάρη, έχει αντίκτυπο και στο Συνεταιρισμό. Για το λόγο αυτό έχουμε προσπαθήσει και καταφέρει σε μεγάλο βαθμό όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα που δεν θα βλάψει αλλά θα ενδυναμώσει την εικόνα του Συνεταιρισμού και των ανθρώπων που τον αποτελούν. Γεγονός που καταφέραμε με την οργάνωση, τη συνέπεια καθώς και με σεμινάρια ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, τόσο για τους συνεταίρους όσο και για τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού.

Αυτή τη στιγμή, πόσοι υπάλληλοι του Συνεταιρισμού είναι μέλη του;
Γιάννης Φράγκος:
Προβλέπεται από το καταστατικό μέχρι 5 μέλη τα οποία όμως δεν μπορούν να εκλεγούν στο Δ.Σ. ή αντιπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΔ. Φυσικά, οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί να απολυθούν οπότε παύουν και να είναι μέλη. Ο Συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή έχει 3 υπαλλήλους μέλη του.
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης: Αυτό δεν είναι κρυφό.
Γιάννης Φράγκος: Όσο για το αν αυτή η διάταξη του καταστατικού είναι σύννομη, υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που την κρίνει θετικά.

Είστε ο μόνος συνεταιρισμός με μέλη υπαλλήλους;
Χαράλαμπος Αγαθαγγελίδης
: Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλοι συνεταιρισμοί που το προβλέπουν στο καταστατικό τους. Απλά εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να το πούμε και να το εφαρμόσουμε.

Βάρος στην επιμόρφωση

Μέλημα του Συνεταιρισμού Θερμοϋδραυλικών Θράκης, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος και ο διευθυντής, «είναι η συνεχής επιμόρφωση των υδραυλικών (συνεταίρων και συνεργατών) και του προσωπικού, που τον καθιστούν φορέα των νέων τεχνολογίων. Μακρόχρονη και δραστήρια είναι η πορεία του στην διοργάνωση σεμιναρίων, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε νέα προϊόντα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα από την αρχή της λειτουργίας του νέου ιδιόκτητου καταστήματός μας το 2003, προβλέψαμε και δημιουργήσαμε αίθουσα δοκιμών αερίου – πετρελαίου και ανεξάρτητο συνεδριακό χώρο δυναμικότητας 60 ατόμων για τη διοργάνωση σεμιναρίων.
Ένα χώρο ανοικτό για όλους όσους ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Από την πρώτη χρονιά πραγματοποιήσαμε διάφορα σεμινάρια, κυρίως για νέα υλικά που εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά, όπως της εταιρίας PRANDELLI που αφορούσε τον «πολυστρωματικό σωλήνα αλουμινίου multirama» με την παρουσίαση του σεμιναρίου να γίνεται από δυο Ιταλούς, εκπροσώπους του εργοστασίου. Συνέχεια δόθηκε με τη SHELL GAS με αναφορά στα αέρια καύσιμα, υγραέριο, χρήσεις και πλεονεκτήματα. Στην επόμενη παρουσίαση που έγινε από την INTERPLAST αναφερθήκαμε σε ένα από τα αντικείμενα που ασχολείται η εταιρία, την ενδοδαπέδια θέρμανση, με την παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου προϊόντος. Εκπρόσωπος του εργοστασίου κατασκευής καυστήρων ELCO ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα των πιεστικών καυστήρων πετρελαίου, με την τοποθέτησή και ρύθμισή του σε λέβητα, ζωντανά, στο εργαστήριο δοκιμών.
Το νέο εύκαμπτο χαλκοσωλήνα CUSMART με επικάλυψη ειδικού μίγματος (Patent Pending), τα κριτήρια επιλογής, πλεονεκτήματα χρήσης και τεχνικές εφαρμογές στα υδραυλικά δίκτυα των κτιρίων, όπως και το νέο χαλυβδοσωλήνα SD TUBO TYPE IBΣ και νέο πρότυπο ΕΛΟΤ, με θερμό γαλβάνισμα και με αφαίρεση της εσωτερικής κρέμασης της συγκόλλησης, ανέδειξαν οι εταιρίες ΧΑΛΚΟΡ και ΣΙΔΕΝΟΡ, στα δύο επόμενα σεμινάρια. Η εταιρία ΔΡΑΚΟΣ – ΠΟΛΕΜΗΣ (DP PUMPS) παρουσίασε τις αυτόνομες βιολογικές μονάδες BIOSMART, αντλίες για οικιακή χρήση, μονοβάθμιες & πολυβάθμιες, πυροσβεστικά συγκροτήματα, αντλίες υποβρύχιες λυμάτων και αποστράγγισης. Η SATURN AE που δραστηριοποιείται στον τομέα πετρελαίου αερίου – πετρελαίου παρουσίασε τις «Ατομικές Μονάδες Πετρελαίου».
Το σεμινάριο παρουσίασε από την πλευρά της εταιρίας ο διευθυντής πωλήσεων και εξαγωγών, Γιώργος Δαλίδης. Από το Νοέμβρη του 2006 ξεκίνησε στο Συνεταιρισμό μας η διοργάνωση ενός νέου κύκλου σεμιναρίων με αφορμή την εγγραφή 15 νέων μελών εγκαταστατών – υδραυλικών από την πόλη της Κομοτηνής, για την ενημέρωση και ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση των αδειούχων υδραυλικών.
Συνεργαστήκαμε με εταιρίες όπως η WILO Hellas, για τη διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα: «Σύγχρονη τεχνολογία κυκλοφορητών, βελτιστοποίηση θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων, διατήρηση πίεσης σε συστήματα θέρμανσης και πόσιμου νερού, αντιμετώπιση προβλημάτων σε εγκαταστάσεις θέρμανσης – ψύξης, εφαρμογές ύδρευσης / άρδευσης, άντληση υγρών αποβλήτων», με την εταιρία Dach equipment, καθώς επίσης και με την MULTIBETON Hellas η οποία οργάνωσε σεμινάριο με θέμα: «Λέβητες πετρελαίου – αερίου συμπυκνωμάτων VIESSMANN, καυστήρες πετρελαίου και αερίου, παρουσίαση Boiler, παρουσίαση – προτάσεις ηλιακών συλλεκτών, εκμετάλλευση γεωθερμίας, πίνακες και αυτοματισμοί». Κύριος στόχος του Συνεταιρισμού και για την επόμενη χρονική περίοδο θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση των τεχνικών γνώσεων των συνεταίρων, των συνεργατών μας και του προσωπικού μας, ώστε να ενδυναμώσει τους δεσμούς με τον Συνεταιρισμό μας, αλλά και με τους προμηθευτές μας.
Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη θέση μας στην αγορά, γινόμαστε ανταγωνιστικοί μέσα από πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά και παρουσιάζουμε ένα πιο δημιουργικό πρόσωπο προς τους πελάτες μας».