Αρχική » Επικαιρότητα » Κορωνοϊός και Αντιμικροβιακός χαλκός

Κορωνοϊός και Αντιμικροβιακός χαλκός

Αναφορά από τον επιστημονικό σύμβουλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού σε θέματα Υγείας Δρ. Πάνου Ευσταθίου.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει επίσημα  «Πανδημία» για τον κορωνοϊό Novel Coronavirus (2019-nCoV), η παγκόσμια εγρήγορση και η λήψη προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του, είναι πραγματικότητα. Οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν χαμηλή θνησιμότητα και υψηλή μεταδοτικότητα. Το σημαντικότερο σχετικά με τον νέο ιό είναι να καθοριστεί η έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και  να αναγνωριστεί όλο το φάσμα των κλινικών του εκδηλώσεων.
Η ανθρωπότητα πριν 20 χρόνια περίπου γνώρισε  άλλα δύο στελέχη από την οικογένεια των κορωνoϊών, τον κορωνοϊό  SARSCoV (2002-2004) και τον κορωνοϊό MERSCoV (2012).
O κορωνοϊός της Γουχάν ή 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, που συχνά είναι σοβαρή και ομοιάζει με τα κρούσματα που προκαλούνται από δύο άλλους παθογόνους ανθρώπινους αναπνευστικούς κορωνοϊούς, τον γνωστό SARS-CoV (Σοβαρές Αναπνευστικές Λοιμώξεις από κορωνοϊό) και τον MERS-CoV ή αλλιώς κορωνοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε όμως ότι ο 2019-nCoV χρησιμοποιεί τον ίδιο κυτταρικό υποδοχέα όπως ο SARS-CoV. Έτσι είναι πιθανόν ότι ο 2019-nCoV θα συμπεριφερθεί περισσότερο σαν τον SARS-CoV, θα προσαρμοστεί περαιτέρω στον ανθρώπινο ξενιστή και το πιθανότερο, ο ιός θα εξαπλωθεί συστηματικά.

Novel Coronavirus (2019-nCoV)

Είναι γνωστή η δράση του Αντιμικροβιακού Χαλκού και η μείωση του φορτίου των μικροβίων και των ιών έως και 95% στις επιφάνειες του. Είναι σημαντικό ότι στις μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί in vitro αλλά και in vivo  έχει αποδειχθεί ότι τα ιόντα χαλκού  δρουν αντιϊκά  μειώνοντας και εξαφανίζοντας τα μολυσματικά στελέχη αναπνευστικών ιών.
Εξειδικεύοντας το θέμα της Αντιμικροβιακής δράσεως του Χαλκού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθούμε σε μία ερευνητική μελέτη του Καθηγητή William Keevil (Centre for Biological SciencesUniversity of SouthamptonUnited Kingdom), «Human Coronavirus 229E Remains Infectious on CommonTouch Surface Materials» (American Society for Microbiology 2015 6 (6): e01697-15).
Σε αυτήν την ερευνητική μελέτη ο Καθηγητής Keevil  καταγράφει  την δραστική και ταχεία μείωση των κορωνoϊών Human Coronavirus 229E, στελέχη που ήταν υπεύθυνα για την γρίπη του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERSCo σε έκθεσή τους, σε επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού, έναντι επιφανειών από πλαστικό και ανοξείδωτο, όπου τα στελέχη παρέμειναν καθόλη την διάρκεια της μελέτης αναλοίωτα. Στην μελέτη παρατηρήθηκε ότι ο ανθρώπινος κορωνοϊός 229Ε απενεργοποιήθηκε ταχέως, η δε έκθεσή του σε συγκεκριμένο κράμα χαλκού με νικέλιο, κατέστρεψε τα ιϊκά γονιδιώματα και επηρέασε ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνθεσής του και της διασποράς των αιχμών της επιφάνειας. Τα ιόντα Cu (Ι) και Cu (II) ήταν υπεύθυνα για την απενεργοποίηση!
Το συγκεκριμένο κράμα χαλκού με νικέλιο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και παραγωγή του πρώτου Αντιμικροβιακού Ψηφιακού  Θερμομέτρου “Alpha Check”, το οποίο έχει πάρει διεθνή βραβεία και διακρίσεις για την αποτελεσματικότητά του ενάντια στην εξάπλωση μικροβίων. Τελικά, οι  επιφάνειες από το συγκεκριμένο κράμα χαλκού με νικέλιο, σε συνδυασμό με αποτελεσματικά σχήματα καθαρισμού και καλή κλινική πρακτική, βοηθούν στον έλεγχο της μετάδοσης των αναπνευστικών κορωνoϊών.