Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Και το όνομα αυτής Π.Ο.Ε.Σ.Κ.

Και το όνομα αυτής Π.Ο.Ε.Σ.Κ.

poesk 1.jpg

Έξι σωματεία του κλάδου, στις 2 Ιουλίου, υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων» με έδρα τη Θεσσαλονίκη
poesk 1.jpg

Οι πρόεδροι των έξι σωματείων που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας σε αναμνηστική φωτογραφία στη συνάντηση που έγινε στις 2 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» στη Θεσσαλονίκη. Από αριστερά: Νίκος Ελευθεριάδης (σωματείο νομού Εύβοιας), Γιώργος Κοτσάνπαπας (σωματείο νομού Σερρών), Μανώλης Χρήστου (Προμηθέας), Χρήστος Ζαχαρής (σωματείο Θεσσαλίας), Δημήτρης Τσίνης (Φλόγα) και Γιάννης Λαγκώνης (Εστία)


Την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» της Θεσσαλονίκης έξι σωματεία του κλάδου, δια των προέδρων τους, υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων» (Π.Ο.Ε.Σ.Κ.). Τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας όπως αναφέρεται στην ιδρυτική της πράξη είναι:
1. «Ένωση αδειούχων συντηρητών και εγκαταστατών λεβητοστασίων με καυστήρες στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων “η Εστία”», με έδρα την Αθήνα.
2. «Προμηθέας – Σύνδεσμος αδειούχων συντηρητών – εγκαταστατών καυστήρων συσκευών υγρών και αερίων καυσίμων Βορείου Ελλάδος» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
3. «Σύνδεσμος αδειούχων συντηρητών αερίων και υγρών καυσίμων Ν. Σερρών», με έδρα τις Σέρρες.
4. «Σύλλογος συντηρητών καυστήρων Θεσσαλία, η Θέρμανση», με έδρα τη Λάρισα.
5. «Σύνδεσμος συντηρητών – εγκαταστατών καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων Ηπείρου και Κέρκυρας, η Φλόγα», με έδρα τα Ιωάννινα.
6. «Ένωση αδειούχων συντηρητών και εγκαταστατών καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων Ν. Ευβοίας», με έδρα τη Χαλκίδα.

Τους λόγους για τους οποίους δεν παρευρίσκοντο στη συνάντηση αυτή και τα άλλα τρία σωματεία του κλάδου (Ήφαιστος, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και «Κρητών Φλόγα»), ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Προμηθέα Μανώλης Χρήστου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους, τόνισε:
«Μετά τη συνάντηση στις 24 Μαΐου και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και με επιστολή – πρόσκληση που στάλθηκε σε όλα τα σωματεία του κλάδου, αποφασίσαμε να βρεθούμε και να είμαστε εδώ σήμερα για να υπογράψουμε την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας του κλάδου.

poesk2.jpg
Η συζήτηση για την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της Ομοσπονδίας


Συνάδελφοι, στις 24 Μαΐου συμφωνήσαμε και υπογράψαμε το πρακτικό της συνάντησης στο οποίο αναφέραμε εκτός των άλλων και τις τροποποιήσεις που θα έπρεπε να γίνουν ώστε να υπογράψουμε σήμερα την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας. Τις τροποποιήσεις αυτές δυστυχώς δεν τις έκαναν όλα τα σωματεία του κλάδου και για το λόγο αυτό προτείνω αφού υπογράψουμε την ιδρυτική πράξη, να περιμένουμε 10 με 15 ημέρες, ώστε αν κάποιο σωματείο πραγματοποιήσει καταστατική γενική συνέλευση και τροποποιήσει τα επιμέρους άρθρα να είναι και αυτό στην Ομοσπονδία πριν την κατάθεση του καταστατικού στο Πρωτοδικείο και την εκκίνηση των διαδικασιών».
Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Λαγκώνης, ενημέρωσε ότι το σωματείο του προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού του και ζήτησε να υπογραφεί άμεσα η ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας. «Τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν. Πάνω από κάθε σωματείο και από κάθε διοικητικό συμβούλιο είναι ο κλάδος και δεν μπορεί στο όνομα κάθε σωματείου να δυσκολεύεται η κατάσταση και να αναμένει ολόκληρος ο κλάδος» τόνισε ο Γ. Λαγκώνης.
Ο πρόεδρος της Φλόγας Δημήτρης Τσίνης, ενημέρωσε ότι τροποποιήθηκε το καταστατικό του σωματείου του και επισήμανε την αναγκαιότητα της υπογραφής της ιδρυτικής πράξης της Ομοσπονδίας.
Παράλληλα, συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου του Προμηθέα για παράταση 15 ημερών στην μετέπειτα διαδικασία ώστε να ετοιμαστούν και να προχωρήσουν στην Ομοσπονδία και τα άλλα σωματεία του κλάδου.
Την ανάγκη ίδρυσης της Ομοσπονδίας άμεσα, τόνισε και ο πρόεδρος του σωματείου Εύβοιας Νίκος Ελευθεριάδης.
Στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης συμφώνησε και ο πρόεδρος του Σωματείου της Θεσσαλίας Χρήστος Ζαχαρής. Επισήμανε ότι στη συνάντηση θα έπρεπε να είναι και τα εννέα σωματεία του κλάδου ώστε η Ομοσπονδία να τυγχάνει ευρείας αποδοχής. «Τα προβλήματα στον κλάδο έχουν συσσωρευθεί και οι συνάδελφοι πλέον δυσανασχετούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Ζαχαρής.
Ο πρόεδρος του σωματείου Σερρών Γιώργος Κοτσάνπαπας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της υπογραφής της ιδρυτικής πράξης. Τόνισε ότι, με την Ομοσπονδία ο κλάδος, με μια φωνή, θα μπορεί να επιλύει τα προβλήματά του, χωρίς το κάθε σωματείο να καταθέτει διαφορετικές προτάσεις προς τα υπουργεία με αποτέλεσμα να μην προχωρά η επίλυση των προβλημάτων.
Έτσι ομόφωνα και τα έξι σωματεία αποφάσισαν να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας και συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση 15 ημερών στις διαδικασίες (κατάθεση στο Πρωτοδικείο) με στόχο την ένταξη στην Ομοσπονδία και των άλλων τριών σωματείων.
Το επόμενο θέμα συζήτησης αφορούσε στον ορισμό της έδρας της Ομοσπονδίας, που πρέπει να αναφέρεται τόσο στην ιδρυτική πράξη όσο και στο καταστατικό της.

poesk3.jpg
Με χαμόγελα ικανοποίησης οι συνάδελφοι που συμμετείχαν ή παραβρέθηκαν στη συνάντηση στο «Φιλίππειον» σε αναμνηστική φωτογραφία μετά την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της ΠΟΕΣΚ

Για το θέμα αυτό έγιναν δύο προτάσεις. Η μία από το συν. Μανώλη Χρήστου που πρότεινε να οριστεί έδρα η Θεσσαλονίκη και η άλλη από το συν. Δημήτρη Τσίνη που πρότεινε έδρα την Αθήνα. Υπέρ της πρότασης για έδρα της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, τάχθηκαν τέσσερα σωματεία, ο Προμηθέα, η Εστία, της Εύβοιας και των Σερρών, ενώ στην πρόταση για έδρα την Αθήνα, στήριξαν η Φλόγα και το σωματείο της Θεσσαλίας. Έτσι αποφασίστηκε ότι η έδρα της Ομοσπονδίας θα είναι η Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια ορίστηκε μία προσωρινή διοίκηση από συναδέλφους που όρισε το κάθε σωματείο βάσει του καταστατικού της Ομοσπονδίας και υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη από τους προέδρους του κάθε σωματείου.
Επισημαίνεται ότι η προσωρινή διοίκηση δεν ανακοινώθηκε επειδή αναμένεται να συμπληρωθεί από μέλη και από τα άλλα τρία σωματεία, εφόσον προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία πριν την κατάθεση της ιδρυτικής πράξης και του καταστατικού στο Πρωτοδικείο.
Στο πρώτο δελτίο τύπου της ΠΟΕΣΚ για τη συνάντηση της 2ας Ιουλίου (στα στοιχεία του οποίου στηρίχθηκε το παρόν ρεπορτάζ), αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Η συνάντηση αυτή θεωρείται και είναι ιστορική για τον κλάδο γιατί θεμελιώθηκε η Ομοσπονδία. Από την ημέρα αυτή συνάδελφοι, ο κλάδος επιτέλους θα έχει τη δική του φωνή. Μία φωνή για να προσπαθήσει τελικά να επιλύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον κλάδο χρόνια τώρα και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Και για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την ιστορική στιγμή ίδρυσης της Ομσοπονδίας, αξίζει να αναφέρουμε τις προσπάθειες που έγιναν και που ξεκίνησαν ουσιαστικά από το περασμένο έτος στη Λάρισα, με την πρόσκληση από το σωματείο της Θεσσαλίας και που ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το σωματείο Βορείου Ελλάδος τον «Προμηθέα», όπως και τις επιμέρους προσπάθειες και άλλων σωματείων του κλάδου για το επιθυμητό αποτέλεσμα».