Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΝΑΔΙΝΗ: Νιώθω υπερήφανη διότι έχουμε μια ελληνική εταιρεία που προχωράει συστηματικά και αναπτύσσεται

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΝΑΔΙΝΗ: Νιώθω υπερήφανη διότι έχουμε μια ελληνική εταιρεία που προχωράει συστηματικά και αναπτύσσεται

Οι αδελφές Ιωάννα και Σοφία Κουναδίνη, κόρες του αείμνηστου Νικήτα Κουναδίνη, εφευρέτη του πρωτοποριακού συστήματος αντιμετώπισης της ηλεκτροχημικής διάβρωσης STOPCOR, έχουν παραλάβει με ιδιαίτερη δυναμική τη σκυτάλη από τον πατέρα τους, αναπτύσσοντας και έξω από τα σύνορα της χώρας την παρακαταθήκη που τους άφησε. Η πρόεδρος της Baseplast AΒΕE, Ιωάννα Κουναδίνη, μας περιγράφει την λειτουργία του συστήματος, ενώ μας μιλά και για την εμπειρία της μέσα σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, ελληνική εταιρεία.

Κα. Κουναδίνη, πείτε μας λίγα λόγια για το πότε και πώς δημιουργήθηκε η εφεύρεση STOPCOR;
Το έτος 2000 ζητήθηκε στον πατέρα μου Νικήτα Κουναδίνη, ειδικό σε θέματα καθοδικής προστασίας, να δώσει λύση ως προς την αντιμετώπιση της ηλεκτροχημικής διάβρωσης σε μια γεώτρηση που βρισκόταν σε βάθος 300μ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπήρχε δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η μέθοδος ICCP που συνηθίζεται σε τέτοιες απαιτητικές εγκαταστάσεις.
Ο Νικήτας Κουναδίνης, απόλυτα καταρτισμένος στην εφαρμοσμένη ηλεκτροχημεία, πειραματίστηκε πάνω σε μια πρωτοποριακή μέθοδο επιβολής τάσεως μέσω θυσιαζόμενου ανοδίου μαγνησίου. Το πείραμα πέτυχε και η μέθοδος εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στην εγκατάσταση. Η επιβαλλόμενη τάση διοχετεύτηκε στην μεταλλική επιφάνεια και η γεώτρηση προστατεύτηκε από την ηλεκροχημική διάβρωση. Την εφεύρεση αυτή την ονόμασε STOPCOR και από τότε έχει δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα διάβρωσης που αντιμετωπίζουν οι μεταλλικές επιφάνειες και οι σωληνώσεις, από τις οικιακές εγκαταστάσεις έως τη βαριά βιομηχανία.
Πείτε μας, πώς προκαλείται η διάβρωση και πώς επηρεάζει τις υδραυλικές εγκαταστάσεις;
Η ηλεκτροχημική διάβρωση που είναι γνωστή και ως γαλβανική ή ηλεκτρόλυση, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται όταν διαφορετικά μέταλλα βρίσκονται συνδεδεμένα μεταξύ τους ή στο ίδιο περιβάλλον. Οι διαφορές δυναμικού από το ένα μέταλλο στο άλλο προκαλούν το φαινόμενο της διάβρωσης. Εδώ επικρατεί ο νόμος της φύσης, ο πιο δυνατός νικάει τον αδύναμο. Το λιοντάρι νικάει την αντιλόπη. Το πιο ευγενές μέταλλο μετατρέπεται σε κάθοδο, το λιγότερο ευγενές σε άνοδο και θυσιάζεται. Στις υδραυλικές εγκαταστάσεις επικρατεί ο χαλκός, ένα πολύ ευγενές μέταλλο το οποίο έχει την τάση να προκαλεί διάβρωση στα υπόλοιπα λιγότερο ευγενή μέταλλα όπως ο ορείχαλκος, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, κ.ά. Όταν για παράδειγμα ο χαλκός συνδεθεί με τον ορείχαλκο, όπως συνηθίζεται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, θα προκληθεί διάβρωση και κατά συνέπεια διαρροή στη σωλήνωση. Πολύ σημαντική φθορά παθαίνουν οι εναλλάκτες στους λέβητες και στις αντλίες θερμότητας.
Μπορεί το STOPCOR να σταματήσει τη διάβρωση των μετάλλων και να προστατέψει την υδραυλική εγκατάσταση;
Φυσικά, το STOPCOR από το πρώτο λεπτό της τοποθέτησης επιβραδύνει το ηλεκτροχημικό φαινόμενο και έπειτα από 14 ημέρες το σταματά. Σύμφωνα με την θεωρεία της ηλεκτροχημείας η καθοδική προστασία απαιτεί 14 ημέρες ώστε να φέρει την εξομάλυνση του φαινομένου.
Θα μας εξηγήσετε τι είναι η καθοδική προστασία; Για ποιο λόγο πρέπει να καταργηθεί η ράβδος μαγνησίου από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, όπως συχνά αναφέρετε;
Η καθοδική προστασία είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης της ηλεκτροχημικής διάβρωσης. Πραγματοποιείται μέσω θυσιαζομένης είτε εμβαπτιζομένης ανόδου, με την οποία διάφορα δραστικά μέταλλα τοποθετούνται στο ίδιο περιβάλλον ηλεκτρολυτικού κελιού όπου υπάρχει το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης.
Τα κυριότερα δραστικά μέταλλα, που αποκαλούνται ανόδια, είναι ο ψευδάργυρος, το αλουμίνιο και το μαγνήσιο. Τα ανόδια θυσιάζονται αποβάλλοντας την μάζα τους σε μορφή ηλεκτρονίων, τα οποία μεταφέρονται προς τη λιγότερο δραστική μεταλλική μάζα. Χωρίζεται στους παρακάτω τομείς:
1. Στα θυσιαζόμενα ανόδια που εφαρμόζονται στη ναυτιλία, όπου τοποθετείται μάζα ψευδαργύρου ή αλουμινίου στις πλευρές του πλοίου και σε σημεία που βρέχονται συνεχώς από νερό (εμβαπτιζόμενα).
2. Στην επιβαλλομένη τάση μέσω δικτύου (impressed current), με την οποία επιβάλλεται μία ηλεκτρική τάση στα μέταλλα που υπόκεινται στην ηλεκτρόλυση, με τροφοδοσία από εξωτερική πηγή ενέργειας και εγκιβωτισμένα ανόδια (ενταφιασμένα). Η τάση και η ένταση προκύπτει από ειδικούς ανιχνευτές, οι οποίοι διεγείρουν ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε μονάδα ελέγχου, η οποία εν συνεχεία δίνει εντολή ανάλογης επιβολής τάσης και έντασης. Προέρχεται από πηγή ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο έχει μετασχηματισθεί σε χαμηλή τάση και έχει ανορθωθεί σε συνεχές.


3. Μέθοδος επιβαλλόμενης τάσεως με θυσιαζόμενο ανόδιο μαγνησίου. Αυτό είναι το STOPCOR το οποίο συνδυάζει τις δυο προηγούμενες μεθόδους. Το STOPCOR αποτελεί καινοτομία διότι παράγει ανοδική τάση με φυσικό τρόπο μέσω του ανoδίου μαγνησίου χωρίς να απαιτεί παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή μπαταρίες. Η τάση διοχετεύεται στα μέταλλα της υδραυλικής εγκατάστασης, τα φορτίζει ηλεκτραρνητικά, αντιστρέφει το ηλεκτροχημικό φαινόμενο και προστατεύει τόσο τις σωληνώσεις όσο και τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Το STOPCOR είναι αποδεδειγμένα η αποτελεσματικότερη μέθοδος προστασίας. Η ράβδος μαγνησίου είναι επιβλαβής για την υγεία και πρέπει να σταματήσει η χρήση της στο εσωτερικό των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εδώ και χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας προς τον καταναλωτή, προς τους υδραυλικούς αλλά και προς τους κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων. Η ράβδος μαγνησίου είναι τοξική και πολλαπλασιάζει τον όγκο της στο εσωτερικό του boiler. Δημιουργεί μπάζα που πρέπει να καθαριστούν και κακή οσμή.
Επιπλέον, το νερό από τον θερμοσίφωνα δυστυχώς πολλές φορές καταλήγει στο ποτήρι μας ή στην κατσαρόλα της νοικοκυράς. Προτείνεται πλέον το εξωτερικό ανόδιο μαγνησίου STOPCOR Solar, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και δεν έρχεται σε επαφή με το νερό.
Υποστηρίζετε ότι το STOPCOR σταματάει την επικάθιση αλάτων στις σωληνώσεις. Θα μας εξηγήσετε πως επιτυγχάνεται αυτό;
Το STOPCOR, επιβάλλοντας τάση δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο και ενεργοποιεί την κίνηση Brown, την τυχαία κίνηση των σωματιδίων προς αντίθετη κατεύθυνση. Όλα τα σωματίδια στην φύση έχουν την τάση να ενώνονται, η κίνηση Brown τα απομακρύνει. Το νερό περιέχει διάφορα μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρος. Καθώς κυκλοφορεί το νερό ή και όταν παραμένει στάσιμο, τα μεταλλικά στοιχεία ενώνονται μεταξύ τους και επικάθονται στο εσωτερικό των σωληνώσεων. Όταν τα παρατηρήσουμε στο εξωτερικό της υδραυλικής εγκατάστασης, είναι πλέον αργά, έχουν ήδη δημιουργήσει εναποθέσεις στο εσωτερικό, τον λεγόμενο ασβεστόλιθο. Το STOPCOR αλλάζει την κρυσταλλική δομή των μεταλλικών στοιχείων, εκείνα κινούνται συνεχώς προς αντίθετη κατεύθυνση και χάνουν την ικανότητά τους να κολλάνε στους σωλήνες. Δεν δημιουργούν εναποθέσεις και χάρη στην επιβαλλόμενη τάση συνεχίζουν να κινούνται ακόμα και όταν το νερό παραμένει στάσιμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις σωληνώσεις θέρμανσης και στα υδραυλικά του μπάνιου παρατηρείται εντονότερη ύπαρξη αλάτων σε σχέση με τις σωληνώσεις κρύου νερού. Αυτό συμβαίνει διότι λογω της μεγάλης θερμοκρασίας το νερό εξατμίζεται και δημιουργείται γρηγορότερα η επικάθιση αλάτων. Επιπλέον το STOPCOR μπορεί να σπάσει και τα ήδη υπάρχοντα άλατα, αλλά απαιτεί 6-12 μήνες ανάλογα με το ποσό σκληρό είναι το νερό σε κάθε περιοχή.

Σεμινάρια της STOPCOR στο Harrow College στο Λονδίνο

Γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιήστε έντονα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μας πείτε λίγα λόγια για αυτό σας το εγχείρημα;
Το 2016 ιδρύσαμε την STOPCOR Ltd στο Λονδίνο. Αποκτήσαμε γραφεία στην περιοχή Park Royal και στη συνέχεια συμμετείχαμε στις μεγαλύτερες εκθέσεις του χώρου όπως PHEX και INSTALLER. Με πολλή προσπάθεια και αφοσίωση, καταφέραμε να καθιερώσουμε το STOPCOR ως μια αποτελεσματική και καινοτόμο μέθοδο προστασίας κατά της διάβρωσης και των αλάτων. Το STOPCOR διανέμεται με επιτυχία στις μεγαλύτερες αλυσίδες υδραυλικών και συστημάτων θέρμανσης του Ηνωμένου Βασίλειου. Επιπλέον, εγκαθίσταται συστηματικά από μεγάλες τεχνικές εταιρείες σε κτίρια όπως κολλέγια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, φάρους και μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών. Η δυναμική παρουσία του STOPCOR έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και σε νέες αγορές όπως οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και σε αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί και στοχεύσατε στις αγορές του εξωτερικού;
Οπωσδήποτε με κινητοποιεί το πάθος μου για την εφεύρεση του πατέρα μου. Νιώθω την ευθύνη να κάνω ότι περισσότερο μπορώ ώστε αυτή η πρωτοποριακή ιδέα του Νικήτα Κουναδίνη, να φτάσει όσο πιο μακρυά γίνεται και να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Το STOPCOR είναι διεθνώς πατενταρισμένο και αυτό μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε με aασφάλεια στις ξένες αγορές.
Είστε συναισθηματικά φορτισμένη όταν μιλάτε για τον πατέρα σας, πείτε μας πώς η προσωπικότητα του επηρέασε την σημερινή σας εξέλιξη;
Ο Νικήτας Κουναδίνης ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος με λαμπρό μυαλό και πολύ έντονη προσωπικότητα. Συνδύαζε καταπληκτικά την επιστημονική του κατάρτιση με το φυσικό του ταλέντο να χρησιμοποιεί άριστα τον λόγο και να σχηματίζει εικόνες με τις ομιλίες του. Η προσωπικότητά του επηρέασε τη δική μου ολοκληρωτικά. Για μένα ήταν ένα μεγάλο πρότυπο, ένας μέντορας. Δυστυχώς η απώλεια του είναι μεγάλη για εμάς.
Ποια είναι η συνέχεια της εταιρείας σήμερα;

Η Διευθ. Σύμβουλος της Baseplast ABEE, Σοφία Κουναδίνη

Έχοντας μια τεράστια πνευματική κληρονομιά, η αδερφή μου Σοφία Κουναδίνη ως Διευθύνουσα Σύμβουλος κι εγώ ως πρόεδρος της Baseplast ABΕΕ και CEO της STOPCOR Ltd, συνεχίζουμε το έργο του πατέρα μας και είμαστε περήφανες για εκείνον. Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Δεν εφησυχάζουμε, αναπτύσσουμε συστηματικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας καθώς και την παραγωγική διαδικασία. Διαρκώς βρίσκουμε τρόπους να γινόμαστε καλύτεροι και αποδοτικότεροι. Σεβόμαστε απόλυτα τον πελάτη, τον αντιμετωπίζουμε ισότιμα, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο. Ακούμε τις παρατηρήσεις, βελτιωνόμαστε και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε άριστη ποιότητα και άψογη συνεργασία με τους συνεργάτες μας.
Τι συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες μας και τι θα λέγατε στις νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό;
Νιώθω μεγάλη χαρά όταν βλέπω ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Υπάρχει πάντα μια ιδιαίτερη αλληλεγγύη ανάμεσα μας και μια αλληλοϋποστήριξη. Κάθε ελληνική εταιρεία αξίζει να κάνει την προσπάθειά της στο εξωτερικό, έχουμε εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και ανθρώπους ικανούς, με σωστή κατάρτιση, ώστε να διεισδύσουν σε νέες αγορές. Περισσότερο όμως απ’όλα, εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα πάθος για ό,τι κάνουμε το οποίο είναι μοναδικό και δεν αντιγράφεται. Νιώθω υπερήφανη διότι έχουμε μία ελληνική εταιρεία που προχωράει συστηματικά και αναπτύσσεται. Η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα, θέλει προσπάθεια και αφοσίωση στον στόχο. Πριν απο την μεγάλη επιτυχία θα υπάρξουν πολλές μικρές αποτυχίες αλλά κάθε μία απο αυτές μας δίνει ένα μάθημα. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Πέφτουμε και ξανά σηκωνόμαστε.
Δεν τα παρατάμε ποτέ.