Εισαγωγή στην αποστράγγιση

Aθανάσιος Καλκούνος
Managing Director της ACO Ελλάδας

Ο σχεδιασμός ενός συστήματος αποστράγγισης είναι συχνά μια πολύπλοκη εργασία. Οι λύσεις εντός των κτιρίων απαιτούν ιδιαίτερη εστίαση και προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συλλογή των υδάτων και η προστασία της κατασκευής. Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις κάθε έργου, όσον αφορά την αισθητική και το σχεδιασμό, την υγιεινή, την ασφάλεια και το κόστος συντήρησης, οι επενδυτές και οι σχεδιαστές χρειάζονται συχνά επαγγελματική υποστήριξη, τεχνογνωσία και λογισμικό υπολογισμού για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και ασφαλή αποτελέσματα.

Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος αποχέτευσης;
• Υγιεινή και ασφάλεια
Τα συστήματα αποστράγγισης σε μπάνια, χώρους σπα, χώρους ευεξίας ή χώρους υγιειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και γενικότερα σε χώρους που περπατάει κόσμος με γυμνά πόδια, θα πρέπει να εγγυόνται την ασφάλεια και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων τραυματισμού. Για αυτο το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται οι αιχμηρές άκρες ή ανοίγματα κοπής με λέιζερ. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού χώρων υγιειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά υπόψη ειδικά στην αποστράγγιση επαγγελματικών κουζινών όπου απαιτείται η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, κρίνεται απαραίτητη. Ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας κατά το σχεδιασμό είναι η οσμοπαγίδα που αποτρέπει τις οσμές από τα γραμμικά ή σημειακά συστήματα αποστράγγισης.
• Αντοχή
Οι διαδικασίες συντήρησης και ανακαίνισης είναι δαπανηρές και χρονοβόρες. Επομένως, η ανθεκτικότητα των συστημάτων αποστράγγιση είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα κάθε κτιρίου. Η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών και η χημική τους αντοχή πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά σε χώρους όπου απαιτείται ειδικός καθαρισμός ή σε χώρους με χλωριωμένο νερό όπως πισίνες ή αλμυρό παραθαλάσσιο περιβάλλον.
• Κίνηση χωρίς εμπόδια
Τα σύγχρονα δημόσια κτίρια πρέπει να παρέχουν ελεύθερη κυκλοφορία και προσβασιμότητα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτιρίου. Προκειμένου να ικανοποιηθούν τα υψηλά πρότυπα των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών, η αποστράγγιση χώρων όπως οι προσόψεις και οι ταράτσες, θα πρέπει να είναι τέλεια ενσωματωμένη με την περιβάλλουσα επιφάνεια. Κατά συνέπεια, το ύψος των καναλιών πρέπει να ρυθμίζεται με ακρίβεια χιλιοστού στο επίπεδο του δαπέδου. Πολύ συχνά, οι σχάρες και τα φινιρίσματα του συστήματος αποστράγγισης πρέπει να διαθέτουν σχεδιασμό “heel proof”, για την ασφάλεια των τακουνιών.
• Συντήρηση
Η εύκολη και αποτελεσματική συντήρηση είναι απαραίτητη τόσο για την καθημερινή εμπειρία όσο και για το λειτουργικό κόστος. Τα στρογγυλά σχήματα και οι επίπεδες επιφάνειες χωρίς ενοχλητικά εξαρτήματα συμβάλλουν τόσο στον αρμονικό σχεδιασμό, όσο και στο εύκολο καθάρισμα. Επιπλέον, όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στα απορρυπαντικά. Τα σύγχρονα συστήματα αποστράγγισης διαθέτουν αποσπόμενες οσμοπαγίδες που επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό, την επιθεώρηση και την εύκολη προσβασιμότητα στις συνδεδεμένες απορρόες.
• Design
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική συχνά δημιουργεί εκλεπτυσμένους και ανοιχτούς χώρους με επιφάνειες χωρίς εμπόδια. Τα δάπεδα που μπορεί να είναι καλυμμένα με κεραμικά πλακίδια ή φυσική πέτρα, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής διακόσμησης. Οι επιφανειακές κλίσεις και οι μεταβάσεις μεταξύ διαφορετικών υλικών θα πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά. Το σύστημα αποστράγγισης μπορεί να είναι διακριτικό ή να παρουσιάζει σχεδιαστικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Τα έργα απαιτούν πολύ συχνά ευέλικτες ή εξατομικευμένες λύσεις όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και το μέγεθος ενός συστήματος αποστράγγισης.