Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας από την Ένωση Ελληνίδων Μηχανικών

Ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας από την Ένωση Ελληνίδων Μηχανικών

imeredem.jpg

imeredem.jpgΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Φεβρουαρίου ημερίδα που διοργάνωσε η «Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών» (ΕΔΕΜ) με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας κατά το σχεδιασμό των κτιρίων». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση και πιστοποίηση των κτιρίων και την οποία τα κράτη – μέλη καλούνται να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΜ, η μεγάλη προσέλευση από όλους τους κλάδους «δείχνει το αυξανόμενο αίσθημα ευθύνης, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών, απέναντι στο περιβάλλον. Παράλληλα, δείχνει και το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για τις σύγχρονες απαιτήσεις, τις νέες τεχνολογίες και τα προϊόντα, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν μέσα από τη δουλειά τους στην επιτακτική, πράγματι, ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας».
Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, σύμφωνα με την οδηγία 2002/91/ΕΚ, κάθε καινούργιο κτίριο, αλλά και κάθε υφιστάμενο, θα πρέπει να αποκτήσει μια κάρτα πιστοποίησης με τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά. Στόχος αυτής της οδηγίας είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων και γενικά να προωθηθούν αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές λύσεις που να μειώνουν τις απαιτήσεις σε ενέργεια. Την εναρκτήρια ομιλία στην ημερίδα έκανε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Ι. Αγαπητίδης που αναφέρθηκε στις πολιτικές που προωθεί το ΚΑΠΕ για την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος στον κρατικό σχεδιασμό και την προώθηση τεχνικών που είτε μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, είτε την αντλούν από ανανεώσιμες πηγές.
Αναλυτικότερα τα θέματα αυτά παρουσίασαν στις εισηγήσεις τους ο Κ. Λύτρας, μηχανολόγος – μηχανικός Msc και η Ε. Τζανακάκη αρχιτέκτων Msc, από το ΚΑΠΕ.
Ακολούθησε παρουσίαση σχετικά με την οικονομοτεχνική υποστήριξη των αποφάσεων που σχετίζονται με τις στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, από τους Χ. Δούκα μηχανολόγο – μηχανικό, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Ι. Ψαρρά, καθηγητή ΕΜΠ.
Η επόμενη παρουσίαση περιελάμβανε προτάσεις αλλά και παραδείγματα περιβαλλοντικών επεμβάσεων σε πανεπιστημιακά κτίρια (Ε. Τριάντη, Δρ. αρχιτέκτων, γραφείο ενεργειακής διαχείρισης ΕΜΠ, Ι. Τζουβαδάκη, επ. καθ. ΕΜΠ).
Ακολούθησε εισήγηση για το πώς η εξοικονόμηση ενέργειας δεν περιορίζει την ελευθερία στην αρχιτεκτονική έκφραση με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης (Γ. Ρούνη, χημικός μηχανικός, εταιρία STO – Δρακόπουλος).
Το δεύτερο μέρος τη ημερίδας ξεκίνησε με την εισήγηση του Σπύρου Πρεβεζάνου ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για ένα σωστό ενεργειακό σχεδιασμό, επισημαίνοντας παράλληλα τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του χρήστη. (Ολόκληρη η εισήγηση – παρουσίαση του Σπ. Πρεβεζάνου δημοσιεύεται στις επόμενες σελίδες).
Η ημερίδα έκλεισε με παρουσιάσει παραδειγμάτων οικολογικής δόμησης και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής σε ιστορικά κτίρια αλλά και τοπικές παραδοσιακές τεχνικές οικοδόμησης με τοπικά υλικά.
Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το υλικό που μοιράστηκε στην ημερίδα, τις εισηγήσεις και γενικά τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, η πρόεδρος της ΕΔΕΜ Ντάνυ Αντανασιώτη ανακοίνωσε την πρόθεση της Ένωσης, με τη σύμφωνη γνώμη και των εισηγητών, να κυκλοφορήσει CD με τις παρουσιάσεις και να οργανώσει επίσκεψη στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.