Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Eλεύθερο Βήμα και αξιοπρέπεια…

Eλεύθερο Βήμα και αξιοπρέπεια…

Πάγια τακτική του «Υ» από τότε που ξεκίνησε η έκδοσή του, το 1962, ήταν να δημοσιεύει όλα τα κείμενα χωρίς καμία λογοκρισία, αποτελώντας έτσι ένα ελεύθερο βήμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συναδέλφων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τακτική μας αυτή, πέρα από τις όποιες κριτικές μας έγιναν σε περιόδους που υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις στον κλάδο μεταξύ των παρατάξεων, τελικά βοήθησε.
Και βοήθησε, γιατί το να μπορείς να διατυπώνεις την άποψή σου, όπως και να μαθαίνεις την άποψη του «αντιπάλου» σου βοηθάει στη σύγκλιση των απόψεων, βοηθάει στο να παίρνονται ομόφωνες αποφάσεις, πόσο μάλλον που τα προβλήματα των συναδέλφων είναι κοινά, και οι όποιες διαφωνίες εστιάζονται σε επί μέρους θέματα, σε θέματα τακτικής.
Ο κλάδος των υδραυλικών μέσα από διαδικασίες απόλυτα δημοκρατικές, κατάφερε να φτάσει ψηλά. Τα συνδικαλιστικά του όργανα και ιδιαίτερα η ΟΒΥΕ, βρέθηκε στην κορυφή μεταξύ των ομοσπονδιών των ΕΒΕ, ενώ το συνεταιριστικό του κίνημα καταλαμβάνει σήμερα επίσης μια εξέχουσα θέση, όχι μόνο μεταξύ των άλλων συνεταιριστικών κινημάτων στο χώρο των ΕΒΕ, αλλά έχει καταφέρει να γίνει και πανελλήνια γνωστό με τον διακριτικό του τίτλο «Υδρώ».
Το τελευταίο διάστημα εν τούτοις, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον κλάδο, και ιδιαίτερα στα συνδικαλιστικά όργανα, ανησυχητικά φαινόμενα. Ξαναεμφανίστηκαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων, οι ομόφωνες αποφάσεις που κάποτε ήταν ο κανόνας, ιδιαίτερα στο δευτεροβάθμιο όργανο, την ΟΒΥΕ, έχουν αντικατασταθεί από αποφάσεις κατά πλειοψηφία σχεδόν σε όλα τα θέματα, ακόμα και στα πιο ασήμαντα. Στον «Υ» άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι κείμενα με έντονη τη χροιά των προσωπικών αντιπαραθέσεων. Κείμενα που δεν αρκούνται στην καταγραφή απόψεων, στη διαφωνία με την «άλλη» άποψη ή θέση, αλλά προχωρούν και σε προσωπικές αιχμές κατά συναδέλφων.
Τέτοιου είδους κείμενα αφήστε μας το δικαίωμα να θεωρούμε ότι δεν βοηθούν σε τίποτα και άρα να κρίνουμε αν θα τα δημοσιεύουμε αυτούσια ή παραλείποντας κάποια σημεία.
Δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί λογοκρισία εκ μέρους μας, αλλά αντίθετα στόχος μας είναι η προστασία της προσωπικότητας του κάθε συναδέλφου.
Πεποίθησή μας είναι ότι σε ένα ελεύθερο – δημοκρατικό διάλογο οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις θα πρέπει να στηρίζονται με επιχειρήματα.
Αν από το διάλογο λείπουν αυτά τα επιχειρήματα και αντικατασταθούν με ύβρεις, συκοφαντίες και αιχμές για την προσωπικότητα του άλλου, τότε οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι οδηγούμαστε σε έκρυθμες καταστάσεις και βλέπουμε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος.
Γι’ αυτό λοιπόν, μη θέλοντας να συμβάλουμε στη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων, δεν θα δημοσιεύουμε στο «ελεύθερο βήμα» του περιοδικού μας ανάλογα κείμενα.
Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας κατανοούν αυτή μας τη θέση και θα συμβάλλουν στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας -τουλάχιστον- του κάθε συναδέλφου.