Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Η αντίδραση του Συνδέσμου Αθηνών

Η αντίδραση του Συνδέσμου Αθηνών

kinitopoihsh forologiko 006.jpg

kinitopoihsh forologiko 006.jpgΣυμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ
Δυναμικό «παρών» έδωσε ο Σύνδεσμος Αθηνών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ, στις 3 Σεπτεμβρίου, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μαζί με τους εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και εν συνεχεία στην πορεία προς τη Βουλή, οι συνάδελφοι ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.
Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Παναγιώτης Γαλανόπουλος, κατήγγειλε τη νέα φορολογική «ληστρική αφαίμαξη» των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, και από το οποίο, όπως είπε, ενισχύεται απροκάλυπτα το μεγάλο κεφάλαιο.
«Η κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, «προσπαθεί να διαχωρίσει τα λαϊκά στρώματα σε «συνεπείς» και μη «συνεπείς», τοποθετώντας όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στους φοροφυγάδες.
Δέσμια της πολιτικής που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση, μάς έχει κυριολεκτικά στίψει. Δεν αντέχουμε άλλο».
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ άσκησε κριτική και στην πλειοψηφία των ηγετών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, «τα συνδικαλιστικά στελέχη των οποίων αποτελούν μία συμπαγή ενότητα στην υπηρεσία του συστήματος. Ακολουθούν τη γραμμή των κομμάτων τους».
Όχι στη νέα φοροεπιδρομή
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηνών, Θανάση Στρουμπούλη, όπου αναφέρονται τα εξής:
«Εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, έμποροι, αυτοκινητιστές, εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, καταγγέλλουμε τη νέα φορολογική ληστρική αφαίμαξη της κυβέρνησης, που επιχειρεί στο εισόδημά μας με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο με το οποίο απροκάλυπτα ενισχύεται το μεγάλο κεφάλαιο.
Γιατί:
• Καταργεί το αφορολόγητο όριο το οποίο μέχρι τώρα ήταν στα 10.500 ευρώ και φορολογεί αυτά τα εισοδήματα με συντελεστή 10%.
• Επαναφέρει το εκβιαστικό μέτρο της περαίωσης που φορτώνει με νέους φόρους τους μικρούς ΕΒΕ και συγχρόνως διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φοροφυγάδες.
• Η κυβέρνηση με την πολιτική της, το προηγούμενο διάστημα φόρτωσε με χρέη τις μικρές επιχειρήσεις και τώρα προχωράει σε δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις.
• Μειώνει το φορολογικό συντελεστή στις ανώνυμες εταιρίες, από 45% που ήταν, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το έφτασαν στο 25%, με προοπτική το 20%.
• Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη στα ΙΧ. Και ακόμη:
Επιχειρεί μια γιγαντιαίων διαστάσεων ιδιωτικοποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή νοσοκομεία – ασφαλιστικά ταμεία – οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικά σχέδια, όπως οι ανώνυμες εταιρίες, δηλαδή νέα βάρη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
kinitopoihsh forologiko 019.jpgΚαταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει τα λαϊκά στρώματα σε «συνεπείς» και μη «συνεπείς», τοποθετώντας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στους φοροφυγάδες.
Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι κρίκος μιας σειράς άλλων αντιλαϊκών μέτρων όπως το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία και άλλα, που επιδεινώνουν ακόμα πιο πολύ τη θέση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και των λαϊκών στρωμάτων.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας την πολιτική της Ε.Ε., πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρούν νέα αφαίμαξη στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους μικρούς ΕΒΕ και ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις με αναπτυξιακά κίνητρα, με φοροαπαλλαγές, με μείωση του φορολογικού συντελεστή τους.
Μεγάλες ευθύνες για την αντιλαϊκή πολιτική έχουν και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ που με το δικό της τρόπο η κάθε μία εξυπηρετεί την ασκούμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.
Το αγωνιστικό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ έχει υποχρέωση να αντισταθεί σ’ αυτή την πολιτική.
Η επίθεση αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής, το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία, το δικαίωμα στη δουλειά.
Διεκδικούμε φιλολαϊκά μέτρα όπως:
• Κάθε αυτοαπασχολούμενος – μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά.
• Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας.
• Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης.
• Κατάργηση των δημοτικών φόρων.
• Να φορολογούνται τα καθαρά έσοδα (κέρδη) όπως προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία. Τα μερίσματα των συνεταιρισμών φορολογούνται ως προσωπικό εισόδημα των μετόχων συνεταίρων με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή να μην φορολογούνται δύο φορές.
• Αφορολόγητο ατομικό όριο 15.000 ευρώ και οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ετήσια τιμαριθμοποίηση των ορίων.
•  Τεκμήριο για αγορά μετοχών,  μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδών πολυτελείας.
• Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγάλων εισοδημάτων».
Ακολούθησε στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα διαμαρτηρίας. «Ο αγώνας συνεχίζεται, δυναμικά, για όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά», ανέφερε στους συγκεντρωμένους ο συν. Στρουμπούλης.